Međunarodna natjecanja

Slovenci i Slovenke oduševili: Pleško, Zupin i Mišmaš do najvrjednijih rezultata VIP Metronet Mitinga otvorenja sezone 2018

Kladivaš Nejc Pleško prema kriterijima IAAF-a ostvario je najbolji rezultat natjecanja Foto: AK Agram Kladivaš Nejc Pleško prema kriterijima IAAF-a ostvario je najbolji rezultat natjecanja

VIP Metronet Miting otvorenja sezone ponudio je puno odličnih ostvarenja od strane natjecatelja izvan Hrvatske, među kojima su definitivno najbolji dojam ostavili naši susjedi.

Odmah na početku dobili smo i najbolji rezultat natjecanja prema kriterijima aktualnih IAAF-ovih bodovnih tablica. Bacalo se kladivo, a tu je slovenski predstavnik Nejc Pleško vjerojatno malo i iznenadio našeg također redovitog gosta iz Brazila, Wangera Domingosa. Pobjednik je stigao do svog najboljeg ostvarenja od 75.50 dok je drugoplasirani bacio 72.40. Na postolju im se još pridružio i jedan hrvatski predstavnik,  trećeplasirani Matija Lončarek (47.05).

Zupin briljirala u povratku na naš miting

Jedna od prvih trkačkih disciplina bila je ona na 400m prepone seniorki (prvi puta u povijesti našeg mitinga na programu) gdje se sukladno najavi pojavila Agata Zupin, europska juniorska doprvakinja iste discipline i vrlo dobro je krenula istrčavši 57.86 i tako uvjerljivo slavila ispred ostalih natjecateljica među kojima je odličnu utrku istrčala hrvatska predstavnica iz Križevaca, Ida Šimunčić

Nju je Zupin čini se baš 'povukla' i istrčanih 59.49 njezini je novi osobni rekord i rezultat vrijedan nastupa na Prvenstvu Mediterana do 23 godine. Iz našeg kluba najbolja je bila četvrtoplasirana Wanda Haber Zelanto (1:02,29). 

Zanimljivo kako je u vrijednosnom smislu po kriterijima IAAF-a još bolji rezultat ova sjajna mlada Slovenka ostvarila na 200m gdje je sada nakon 2015. godine (kada je prvi puta nastupala na našem mitingu upravo na 200m) došla u bitno drugačijoj ulozi i statusu. 

Od prvog metra vidjelo se kuda to vodi i silovitom završnicom odvaja se od ostalih za 23.47 i 1088 bodova što je najbolji rezultat cijelog natjecanja. Ujedno je to i novi rekord mitinga čime je nadmašena prijašnja vlasnica koja je u ovoj utrci upravo bila druga, Lucija Pokos, istrčala je 24.18 dok je Ivana Lončarek ciljem prošla za 24.80.

Vrlo dobru utrku pamtit će najbrža trkačica iz našeg kluba, Karla Puljko, ona je zauzela poziciju tik do njih, 4. mjesto. Vrijeme je najbrže do sada u njezinoj karijeri - 25.13.

Mišmaš opravdala status favorita

Iz te slovenske 'plejade' mladih atletičara i atletičarki (ili onih koji dolaze u svoje najbolje trkačke godine) zasigurno je i sjajna Maruša Mišmaš koja je nakon 400 i 800m ove sezone na otvorenom, došla na naš miting trčati 1500m i ostavila odličan dojam.

Isto se radi o disciplini prvi puta na programu natjecanja, a ona je od prvog metra preuzela vodstvo koje nije ispuštala do samog kraja iako je većinu utrke prijetila Haifa Tarchoun, pulenka Saida Aouite.

Ipak, završni krug donio je dodatno odvajanje Mišmaš i potvrdu pobjede od 4:15,40. Tarchoun je istrčala 4:18,87, a jako dobar nastup imala je Klara Lukan, još jedna slovenska trkačica, ona je pak ostvarila normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo istrčavši 4:21,04, odličan doseg i ostvarenje kojim je također ušla u kategoriju 6 najboljih rezultata natjecanja (žene). Tim više što se radi o juniorki rođenoj 2000. godine!

Najbolja od hrvatskih predstavnica bila je Bojana Bjeljac rezultatom 4:27,57 što je također odlično ostvarenje za nju, dok od još mlađih natjecateljica Paula Rakijašić iz Virovitice stigla u cilj s 4:38,37.

Niz osobnih rekorda Agramera i Agramerki

Iz našeg kluba bilo je puno osobnih rekorda: Prva je od njih stigla Katarina Vukančić rezultatom 4:40,00, zatim Tajana Židov je trčala 4:48,33, Sandra Šrut 4:48,13 pa su nam tu mlade i definitivno talentirane Lorena Bartaković i Olja Galić s 4:55,05 i 4:56,56, a veseli nas da se nakon ozljede polako, ali sigurno vraća Tina Šmid.

Muških 1500m donijelo nam je pobjedu atletičara Saida Aouite, Sauda Alzaabija iz UAE. Naš Filip Svalina 'provukao' mu je utrku u zadanom ritmu koji ovaj atletičar na kraju nije uspio zadržati, ali do pobjede je stigao rezultatom 3:55,09 za novi rekord mitinga (ova disciplina prvi puta se trčala davne 2012. na prvom izdanju), a nedaleko je bio Daniel Ivančić s 3:55,85, a na postolju im se priključio Ivan Katić koji očito se nalazi u vrlo dobroj formi (4:00,27). 

Još jedan rekord mitinga vidjeli smo na 200m seniora gdje je junior u svojoj zadnjoj godini staža, Jure Grkman, stigao do pobjede rezultatom 21.50, drugoplasirani je bio Damir Redžepagić s 21.66 i naš Mateo Kovačić na 3. mjestu s 21.84.

Naspram prošle godine, gledali smo znatno bržih, boljih, kvalitetnijih 200m gdje je eto i tadašnji pobjednik Luka Marolt kao četvrtoplasirani danas bio znatno brži (21.87), ali to za postolje nije bilo dovoljno. Mnogi Agrameri ovdje su išli do svojih najboljih utrka u životu (Kolar 22.40, Kovačić A. 22.55, Krešo 22.78, Vuković 22.85 itd.) što također ide u prilog inspiriranih 200metraša danas.

Čestitamo svim internacionalcima, ali i našim klupskim i općenito hrvatskim atletičarima i atletičarkama!

  • Natjecanje: VIP Metronet Miting otvorenja sezone
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 5.5.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook