Međunarodna natjecanja

'ŠLAGER' MITINGA Šalamon najbolji na 600m, Bloudek nadmašio Melnjakov juniorski rekord star preko 30 godina! (VIDEO)

Proglašenje na disciplini dana Foto: AK Agram Proglašenje na disciplini dana

Prošle godine na našem mitingu trčalo se 500m, a ove godine smo odlučili dodati još 100m kako bi dobili disciplinu gdje postoji hrvatski juniorski rekord za koju smo smatrali da imamo ne člana već članove koji to mogu nadmašiti. Bili smo apsolutno u pravu.

No moramo biti iskreni i reći da zaista nismo očekivali tako dobar odaziv od 20 natjecatelja tako da smo imali čak i dvije grupe, tako da smo i u ovoj prvoj imali jednu vrlo dobru uvertiru. No ipak prava stvar je uslijedila u drugoj skupini i budite sigurni da je to utrka kakvu dugo nećemo vidjeti, pogotovo u ovakvim okolnostima.

David Šalamon iz Slobode Varaždin evidentno se početkom 5. mjeseca na našem natjecanju osjeća dobro, nakon što je prošle godine bio sjajan na 500m, ove godine smo ga vidjeli na još jednoj razini više, ali ne samo i njega. Utrka je očekivano krenula s Marinom Bloudekom koji je od prvog metra preuzeo vodeću poziciju, a odmah tik do njega, rame uz rame bio je još iskusniji Žan Rudolf iz Slovenije, inače sjajni trkač koji u svojoj karijeri pamti europski juniorski naslov doprvaka, ali i europsku mlađeseniorsku broncu.

Nakon 300injak metara Rudolf je preuzeo glavnu riječ, ali Bloudeku nije bilo ni na kraj pameti da pusti stvaranje neke veće razlike, a istim pristupom vodili su se naš Sven Cepuš i Šalamon. Rudolf je vodio do posljednjih 100 metara i tada su se svi lagano počeli probijati da bi u zadnjih 50 metara doslovno imali četiri navedena trkača poravnata jedan uz drugog, rame uz rame da bi u posljednjih 20 metara Šalamon bio taj koji je napravio korak više i zadržao ga do samog kraja utrke! Tako je postigao, kako navode službeni izvori Hrvatskog atletskog saveza, najbolji rezultat od samostalnosti Hrvatske.

Šteta je da ne postoji seniorski rekord s obzirom na to kako David pripada toj kategoriji, ali zato postoji juniorski kojeg je držao legendarni Predrag Melnjak još iz davne 1986. godine (1:18,3). To je sada povijest, a sadašnjost se zove Marino Bloudek i 1:17,24! Vrijedi istaknuti kako je ovo rezultat postignut u uvjetima elektronskog mjerenja vremena za razliku od onog rekorda koji je ručno mjeren što nije mala stvar. 

Na početku članka rekli smo kako imamo ne jednog člana već članove koji mogu biti brži od Melnjaka, isto je uspio i Sven Cepuš koji je od Marina bio sporiji samo 12 stotink na ulasku u cilj i tako istrčao 1:17,36 te poboljšao prijašnji osobni rekord za više od 4 sekunde!

Sve u svemu, bez podcjenjivanja ostalih, ovo je bila utrka dana, ako ne i više od toga i zaista imamo svaki razlog za zadovoljstvo što smo se odlučili za 600m jer ovo je zaista bio neponovljiv doživljaj kao i neponovljiva utrka u kojoj ne samo da smo imali vrhunske trkače već i publiku koja je u svakom času znala prepoznati trenutak i dodatno podignuti atmosferu, posebice u posljednjih 100 metara kada nitko nikoga nije mogao čuti.

Argument više o kvaliteti govori nam i podatak kako su tri prvoplasirana (Šalamon, Bloudek i Cepuš) postigli 1066, 1060 i 1055 bodova prema kriterijima IAAF-ovih bodovnih tablica.

Medaljaši su zaslužili svaki respekt kao i svi ostali trkači koj su sudjelovali u ovom spektaklu i također bili na jednoj visokoj razini i dodatno uveličali značaj cijele ove priče.

Bošnjak bez ikakvih problema do rekorda mitinga

Jednu potpuno oprečnu situaciju gledli smo na 5000m gdje je Dino Bošnjak nadmašio rekord mitinga svog nekadašnjeg klupskog kolege Ivana Malića istrčavši 5000m za 14:27,14! U početnom djelu utrke imao je sjenu u liku Jana Kokalja, ali već negdje na polovici utrke otišao je Bošnjak u solo vode i u tom smjeru mirno priveo utrku kraju pobjednički, kako on na ovim prostorima uvijek i radi.

Slovenac Kokalj također je bio ispod 15 minuta s 14:59,93, a 3. mjesto pripalo je našem članu Petru Bratuliću s 15:10,50. 

Čestitke akterima na sjajnim prezentacijama, s ovakvim uvodom u sezonu možemo samo očekivati još bolje i više u njezinoj 'špici'!

  • Natjecanje: VIP Metronet Miting otvorenja sezone
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 5.5.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook