Domaća natjecanja

VIDEO: Dubajić, Krešo i Vuković najbolji mlađi juniori na 100m uz štafetu, zlatni Grgurić taktički savršen na 1500m

Krešo - Dubajić - Vuković na postolju Foto: AK Agram Krešo - Dubajić - Vuković na postolju

U Varaždinu je prvi dan održano pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke po vrlo ugodnom i mirnom vremenu na kojem su se naši članovi i članice ponovno istaknuli.

Najbrži U18 stometraši dolaze iz Agrama!

Ponajviše se to odnosi na 100m gdje s ponosom možemo nakon finala zaključiti kako imamo tri najbrža mlađa juniora Hrvatske uz još jednog finalistu (koji je tek kadet!). Kvalifikacije su prošle u svojevrsnoj šetnji i pripremi za ono što nas čeka u finalu, u njima se najbolje snašao Jakov Vuković koji je istrčao 11.17 (doduše uz +2.4 vjetar) što nije bio slučaj u skupinama Dominika Kreše (11.44), Luke Dubajića (11.57) ili Marka Oreškovića (11.79).

U međuvremenu se dogodio i kvar s elektronikom koji je srećom riješen, pa se malo cijela satnica i ubrzala što vjerojatno i nije odgovaralo Jakovu koji je prije finala trčao i 400m i to izrazito dobro, do osobnog rekorda s 49.66, a i ujedno norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo koje mu u pojedinačnom smislu zasad ne znači previše jer pravo nastupa će imati 2 najbrža, a on tu ima 3 rezultat.

Srećom, vremena još ima, a Jakov tu osvaja brončano odličje, a dobar nastup će pamtiti i Luka Grubišić (52.47) za sveukupno 5. mjesto uz Juricu Hercigonju (57.86).

Finale je došlo i u njemu se najbolje snašao Luka Dubajić koji je odradio jako dobar dio prve utrke i tako stigao do značajnog poboljšanja osobnog rekorda s rezultatom 11.11 što je za samo jednu stotinku sporije od norme za spomenuto mlađejuniorsko Europsko prvenstvo!

Zaista šteta, uz ovu krunu najboljeg mlađejuniorskog sprintera, bilo bi lijepo da se možda pojavila korekcija vremena za jednu stotinku. No, brojke ne lažu, a veseli vidjeti Luku ovako blizu te ne sumnjamo da će u jednoj pravoj utrci napraviti željeni pomak. Vrlo blizu je bio i Dominik Krešo koji je istrčao 11.14 i tako zaslužio titulu doprvaka, a vrijeme Jakova od 11.32 vrijedilo je brončanog odličja.

Time smo tako na postolju vidjeli sva tri čovjeka iz našeg kluba što nas je podsjetilo na 2015. godinu kada smo na 200m imali prva tri mlađa juniora (Penezić, Orlović i Jurčić). Tada na 100m nismo, ali vidjet ćemo mogu li ovi momci možda spojiti isto sutra na 200m gdje ih čeka još teži zadatak. Bilo kako bilo, ovaj danas su odradili odlično!

Isto kao i 4x100m štafetu koja u smislu izmjena nije bila nešto posebno savršena, ali dovoljno brza da pobjeda ne bi bila upitna, te je tako spomenuti medaljaški trio uz Vilija Nagla stigao do vremena 43.57 i tako zaslužio još jednu titulu najboljih! Ujedno je to i satisfakcija za spomenutog Vilija koji je ostao bez ispravnog skoka na skoku u dalj. Srećom, štafeta je tu da 'rane' brzo zacijele.

Solidan je bio i Agram II (Ivor Nagl, Marko Orešković, Jurica Hercigonja i Luka Grubišić) kao šestoplasirani vremenom 47.44. Dalj je skakao i Ivor koji je ipak uspio ostvariti regularan plasman (12. mjesto - 5.53).

Grgurić odveo utrku na svoj 'mlin' za zasluženo zlato

Posebno nama je zanimljivo bilo na 1500m gdje je Filip Grgurić zasigurno iznenadio svoju konkurenciju istrčavši jednu taktički uistinu zrelu i pametnu utrku (u dogovoru i s uputama svog trenera, naravno) i sjajnom završnicom u posljednjih 300injak tj. 100injak metara stigao pobjedonosno u cilj!

Vrijeme od 4:13,05 manje je bitno, Filipu je ovo prvo pojedinačno zlato i sjajna nagrada te motiv za dalje jer se radi o trkaču koji nema prevelik staž i samim time njegovi resursi za napredak su izrazito veliki.

Danas je jedan (taktički) savladao više nego zadovoljavajuće, bravo!

Lijepo je trčao i Ivan Vukančić, stigao je do osobnog rekorda s 4:27,14 čime je zauzeo 8. mjesto. 

Bronca Mačković na 100m

Žensko finale na 100m ponudilo je malo kontroverze u startu u smislu tzv. 'cimanja', ali utrka je krenula i tu je sva priča oko toga završila, a u njoj je Eva Mačković stigla do medalje brončanog sjaja utrkom brzom 12.69.

Kao i u muškom finalu (+1.1), dobro je i ovdje puhalo u leđa (+1.1). Kvalifikacije su bile za dvije stotinke brže, a tamo je trčala i Paula Herceg, povratnica nakon ozljede, i njezinih 14.33 je za 30. mjesto. 

Na 400m su nam nastupale mlađahna Lara Jurčić (1:03,84 - 16. mjesto) i Belma Ibrahimkadić (1:06,67 - 24. mjesto). 

Ženskih 1500m donijelo je 4. mjesto i 4:55,36 Tine Šmid u jednoj utrci u kojoj su se zapravo pozicije dosta rano definirale, i nisu baš mijenjale. Vrlo dobro se uz nju držala i Olja Galić koja nam je tek 2006. godište, ona je pozicijom bila odmah iza nje (malo sporijih 4:55,84) dok je Loreni Bartaković pripalo 7. mjesto (5:01,53). 

Malo je na 100m prepone nedostajalo Anji Tvrtković za prolaz u finale, dvije stotinke je bila sporija za 9. mjesto (16.73).

Plasmanom je blizu medalje bio i Antonio Frančić, njegovo 4. mjesto je tu radi 15.86 u finalu što je malo sporije naspram kvalifikacijskih 15.75 iako je tada vjetar bio pogodniji za preponaše.

Troskok je donio 8. mjesto Marte Ivkić s najboljim skokom od 10.10, a zato je medalja u tom tehničkom djelu bilo u bacanjima.

Eva i Marta trčale su nam u štafeti s drugom Martom, ali Bošnjak te Vitom Penezić na 4x100m i konačni rezultat je 50.60 čime smo zauzeli 6. mjesto.

Na 2000m zapreke hrabro je trčao Josip Medaković koji je na koncu malo posustao pa čak u jednom trenu i zapeo za jednu od zapreka, ali nije odustao već ciljem završio utrku vremenom 7:20,75 za 5. mjesto. 

Srebro za Leko i Grčević, bronce za Kolića i Veića

Lucija Leko srebrna je diskašica s najdaljim hicem od 35.42 kojeg je bacila u zadnjoj seriji, ali i onaj iz prve serije (35.06) je pokazatelj dobre forme naše Lucije te kako nije to neki slučajan rezultat, a posebice ne slučajna medalja! 

Još više to vrijedi u slučaju Gabrijele Grčević koja je zasigurno jedna od onih s najboljim nastupom danas u smislu nekog napretka svog rezultata, ali i trenutačne forme!

Bacala je kladivo izrazito konstantno, a na kraju je najbolji hitac bio onaj iz 4. serije (51.26), ali bila su tu još tri preko 50 metara te nas veseli ta konstantnost. Nagrada za to je na kraju kao i Lucijina, naslov mlađejuniorske doprvakinje Hrvatske, a nastavi li ovako predano trenirati i natjecati se, čekaju nas još bolji rezultati.

Na skoku u vis Bruno Košćica je osvojio 5. mjesto s najboljim ovosezonskim skokom (vani) na 1.80 metara uz sedmoplasiranog Roka Spaseskija Babureka s 5cm slabijim rezultatom. 

Zato je na kugli odlično izdanje imao Viktor Veić koji je kuglu prebacio preko 15 metara i tako zavrijedio novu medalju, brončanog sjaja. Početak je bio malo oprezniji, ali kasnije se dodatno 'probudio' i stigao do 15.09.

Luka Mateljić je tu bio petoplasirani s 14.34, on je danas bio zaista stabilan, čak 5 hitaca preko 14 metara.

Još jednu broncu dobili smo na koplju, a zaslužio ju je Nino Kolić koji je bacao preko 40 metara, a najdalje je 'piknuo' koplje u 5. seriji kada je 43.73 na neki način potvrdilo njegovu medalju i 3. mjesto. Za više će trebati i više treninga.

Čestitke našim mlađim juniorima na uspjesima postignutim tijekom prvog dana, idemo još jače u drugom!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, 1. dan
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 26.5.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook