Međunarodna natjecanja

Povratak susreta kadetskih reprezentacija: Nove 'medalje' i državni rekordi u Znojmu!

Ovogodišnja generacija Foto: AK Agram Ovogodišnja generacija

Kako smo i najavljivali, međunarodna kadetska atletika vratila se na mala vrata nakon dvije godine izbivanja.

Susret reprezentacija Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije održan je u Znojmu (Češka) po solidnim vremenskim uvjetima i po običaju atletičarke i atletičari U16 uzrasta nisu razočarali već ponudili mnoštvo odličnih ostvarenja.

Možemo krenuti od onih s najviše medalja koje možemo shvatiti uvjetno rečeno gledajući jer ih i nije bilo u smislu klasičnog proglašenja kakvo očekujemo, nakon svake discipline. Već smo jednom tu temu 'obrađivali' u Mađarskoj i Gyoru te je pomalo nevjerojatno da se ove stvari opet stvari ponavljaju...

Ferina s najboljim pojedinačnim plasmanima

Nevezano, po pitanju visokih plasmana u ovom slučaju pojedinačno treba krenuti od Jan Ferine što je svakako u nekom djelu bilo i očekivano, ali uvijek treba stvari s 'papira' prebaciti i na teren.

Jan je prvo bacao disk i tamo zauzeo 3. mjesto s 55.51 dok je u kugli bio još uspješniji sa 16.49 i 2. mjestom. Možda to nisu plasmani koje je priželjkivao, ali ovaj uzrast uvijek nudi određene oscilacije koje treba prihvatiti te biti zadovoljan cjelokupnom sezonom, za početak. Što on svakako treba.

Za pobjedu je trebalo baciti 55.51 i 16.65. 

Hodanje na 3000m donijelo nam je plasmane od 3. do 5. mjesta. Konkretnije, Eva Starman je hodala 15:45,39 i bila trećeplasirana, Linda Nujić 16:07,74 kao četvrtoplasirana dok je u muškoj konkurenciji Patrik Pivarski (inače još uvijek mlađi kadet) ciljem prošao kao petoplasirani s novim osobnim rekordom 15:44,31.

Za pobjede je trebalo hodati 14:37,18 odnosno 13:08,05.

Elena Tomić uspjela je na 600m napraviti nešto što se zaista rijetko događa na disciplinama koje već prolaze veću distancu od jednog kruga, a to je istrčati identičan rezultat otprije desetak dana i izjednačiti osobni rekord (1:36,77) čime je zaslužila visok plasman, 3. mjesto.

Prvo mjesto je bilo 1:34,83.

Identično je ostvarila u štafeti 4x100m gdje je s Pavlović, Vrdoljak i Fotak istrčala 49.57 i curama tako pripada 3. mjesto. Za pobjedu je trebalo istrčati 47.51.

Rekordna Matko, rekordni Jezernik i Jurković

Na 300m je Dominik Jezernik stigao do osobnog rekorda od točno 36 sekundi čime je zaslužio 5. mjesto, a prije toga je trčala Laura Matko koja s 41.06 sveukupno osvaja 8. mjesto. I tu se išlo brzo, posebno kod cura (39.74), a kod dečki 35.48. 

Oni su kasnije udružili snage s Kapac i Delongom na mješovitih 4x300 koje tradicionalno zaključuju ovo natjecanje pa nas veseli kako je njihovih 2:33,41 u konačnici i hrvatski rekord čime je lijepo obilježena završnica natjecanja, a izvedbe su bile još bolje nego pojedinačne!

Nije to bio jedini rekord u "našoj domeni", Vedran Jurković je ponovno briljirao i ponudio pravu utrku na 1500m zapreke gdje stiže u cilj s 4:44,37 čime je dodatno poboljšao 'svoj' hrvatski rekord, a ujedno zaslužio i 5. mjesto. Očigledno je da se više ne radi o slučajnosti, nego o pravom čovjeku za pravu disciplinu.

Osobni rekord zapamtit će Fran Anić na 1000m, njegovih 2:36,15 mu je osiguralo 6. mjesto. Pobjedničko vrijeme iznosilo je 2:32,32.

Na najdužoj trkačkoj disciplini dana imali smo predstavnika u liku Nike Zlopaše Mužića koji ciljem prolazi kao 10., a istrčano vrijeme je 9:58,03.

Skok s motkom donio nam je petoplasiranu Magdalenu Obajdin i 3.05, a u suprotnom spolu sedmoplasiranog Mateja Tumpu i 3.65. Skokovi koji možda nisu bili osobni rekordi, ali na razini ovosezonskih postignuća.

Slično vrijedi i za devetoplasiranog Dominika Lubenjaka na skoku u vis. Zaslužio je navedeni plasman preskočivši 1.70m.

Imali smo i preponaša na ovom natjecanju, Matej Perić još jednom se dobro snašao na 300m prepone i ponudio novi osobni rekord s 41.42 što je vrijedilo 7. mjesta.

Čestitamo svim našim mladim članicama i članovima! Neki već imaju određenog iskustva, neki su ga stekli, a neki će ga ako sve bude u redu ponovno steći i iduće godine. Bravo!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija CRO-CZE-HUN-SLO-SVK
  • Mjesto: Znojmo (CZE)
  • Datum: 27.9.2022.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook