Domaća natjecanja

Potop i kaljuža NAJBOLJIMA ne smetaju: Uvjerljivo do 8. UZASTOPNOG naslova ekipnih prvaka Hrvatske u krosu!

'Osmica' je tu! Foto: AK Agram 'Osmica' je tu!

Prošlogodišnje lijepo i generalno ugodno vrijeme i uvjete u Čakovcu zamijenili smo ovogodišnjim rijetko viđenim uvjetima u Koprivnici. Izrazito loše vrijeme popraćeno velikom količinom padalina i vjetrom, a uz sve to na stazi se uglavnom trčalo po blatu i vodi.

No koliko god će neki reći da to danas nije bio kros - ne, upravo je i ovo kros te se i na velikim međunarodnim natjecanjima znalo trčati u sličnim okolnostima iako moramo odati priznanje svim natjecateljima i natjecateljicama (posebno našim članovima i članicama!) koji su završili današnje natjecanje, ovo je bio jedan od najtežih kroseva u posljednje vrijeme jer zaista se rijetko događa da apsolutno cijela staza bude u stanju kakvom je bila.

Pritom naravno ne pišemo to kao kritiku organizatorima, oni su napravili sve što je bilo u njihovoj moći i u tom smislu je sve bilo u najmanju ruku korektno. Nema nijednog natjecanja na svijetu koje bi nešto bolje izgledalo u istoj situaciji. 

Zato jedino što u takvim situacijama preostaje je prihvatiti situaciju, adaptirati se na nju i pokušati biti što brži na stazi. A upravo su to bili naši članovi i članice!

Nakon prošlogodišnje nešto napetije situacije u borbi za trofeje, ove godine smo ipak 'plovili' u mirnijim vodama što najbolje pokazuje podatak da smo nakon prošlogodišnjeg 2. mjesta kod žena uspjeli vratiti pobjednički naslov te ga uspješno povezati s muškarcima što nas dovodi do nastavka jedne zaista velike serije - 8. pobjeda u nizu!

Prošle godine postavili smo rekord i postali prvi koji su na ovom natjecanju osvojili 7. naslova uzastopno, a sada se rekordna serija produžila za jednu pobjedu više.

Ujedno smo ove godine imali i novi bodovni sustav, prijašnjih 9 (1. mjesto) - 6 (2. mjesto)-5-4-3-2-1-1-... zamijenilo je 15-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-1-... tako da ne čudi da smo pobijedili s najvećim brojem bodova ikad na ovom natjecanju (153) od čega su pobjednici Agrameri osvojili 71, a pobjednice Agramerke 82.

Je li taj sustav ono što je ovom natjecanju trebalo - pitanje je.

Taktički dobro posložene seniorke na 4km do trijumfa

Krenuli smo pobjednički, sam početak natjecanja označile su seniorke na 4km koje su imale još kakav takav benefit u smislu da nisu trčale potpuno po blatu tako da u tom smislu utrka može biti najregularnija.

Najbrže od naših u cilj je stigla Ljiljana Ćulibrk s 18:03 kao drugoplasirana, a nakon nje ubrzo na 4. mjestu stiže Katarina Vukančić vremenom 18:11. Lili je tako nakon poduže vremena nastupala na 4km, a ne 8km dok je Katarinin nastup u ovoj konkurenciji bio dobar taktički potez s obzirom na to da je mogla nastupati za juniorke, ali je procjena bila da nam je kod seniorki potrebnija.

Iduća najbrža Agramerka bila je Wanda Haber Zelanto kao 13. ispod 20 minuta (19:55) koja se dobro snašla u ovakvim kros uvjetima, a TOP15 zaokružila je Antonija Žalac s 20:05. Dio ekipe bile su i Izabela Grandi s 21:44 na 25. mjestu i Iva Čutura s 22:04 na 28. mjestu.

Seniori na 4km su bili nešto manje uspješniji, ali i njihovo ekipno 4. mjesto ponovno dobru količinu bodova (9) za poredak. Filip Svalina bio je najbrži od naših (15:03) kao drugoplasirani trkač s vremenom 15:03 i pritom je ispred ostavio podosta renomiranih i kvalitetnih domaćih trkača, a ispred je očekivano bio Bošnjak.

Bruno Erent osvojio je 13. mjesto s vremenom 15:45, a plasmanom daleko nije bio ni Domagoj Jakopović na 17. mjestu s vremenom 16:26. Zatim nam je tu Vedran Muhar s 17:10 za 24. mjesto dok je Milanu Koturu pripalo 35. mjesto s 18:20.

Koliko ekipno ipak ima drugačiji karakter od pojedinačnog pokazuju i nastupi Svena Cepuša i Filipa Mrčića koji se nakon tri godine odsustva vratio u jednoj kros utrci. Svenovih 19:03 vrijedilo je 43. mjesta, a Filipovih 19:52 49. mjesta.

Najmlađe snage ponovno važan faktor u ekipnoj pobjedi

Odlični smo bili kod mlađih kadetkinja i mlađih kadeta. Na start su prije izašle djevojčice. Fantastično je trčala Olja Galić koja je na distanci dugačkoj 800m uvjerljivo stigla do pobjede!

Ciljem je prošla u vremenu 3:08 i tako je prošlogodišnja prvakinja Hrvatske kod limačica krajem godine još jednom pokazala kako je za ove uzraste trenutačno najbolja kros trkačica.

Lara Jurčić također je vrlo dobro nastupala s plasmanom na 7. mjestu (3:20), a nedugo nakon nje isto tako dobar nastup pamtit će Marija Piškor koja je s ulaskom u najbržih 10 kao devetoplasirana (3:22) zapečatila našu pobjedu u ovoj dobnoj kategoriji!

Nisu one jedine bile dio ekipe, Klara Crnoja je zauzela 17. mjesto (3:32), Monika Čleković 24. mjesto (3:39), Katarina Vidmar 41. mjesto (4:01), Karla Puntarić 42. mjesto (4:10) i Nika Marković 47. mjesto (4:15). Pritom vrijedi istaknuti da je ovo bila jedna od najbrojnijih utrka dana, preko 60 trkačica na startu.

Kod mlađih kadeta najbrži Agramer je bio Goran Šustek koji je također ostvario jedan odličan nastup za jednog novaka u svijetu atletike (tek odnedavno, ove godine) i koji nije pao na 'foru' neiskustva već upravo suprotno - ciljem stiže kao devetoplasirani (5:07), a za ekipni uspjeh presudilo je što nisu daleko bili i ostali mladi trkači.

Od 14. do 16. mjesta poredali su se Roko Veseli, Mate Blažević i David Lukačević vremenima 5:24 - 5:25 - 5:26. To nije sve: Samuel Prevedan zauzima 19. mjesto (5:30), Roko Miličević 21. mjesto (5:33) pa opet imamo trokut od 23. do 25. mjesta - Bruno Perec, Karlo Viljac i Filip Szabo koji su trčali 5:40, 5:42 odnosno 5:43. 

Zaključimo poredak s Vidom Berkovićem (29. mjesto - 5:47) i Leom Demirovićem (35. mjesto).

2x2 za seniore na 12 i seniorke na 8km

Matea Matošević Hačić očekivano je bila naša najbrža krosačica u konkurenciji na 8km s osvojenim 3. mjestom u vremenu 39:19. Kroz utrku se etablirala na ovoj poziciji i držala ju do samog kraja. 

Zato je vrlo ugodno iznenađenje naša nova članica od ove godine, djevojka koja u svojoj prošlosti ima atletskog iskustva, ali tek odnedavno nam se priključila, Lucija Šćur koja je ovdje stigla do 7. mjesta istrčavši 42:06. Nakon toga Ivana Grubišić osvaja 12. mjesto (45:42) kako bi 'zaokružila' najboljih tri jedne ekipe.

Za svaki slučaj, tu su bili i Sonja Škevin (18. mjesto - 48:40) i Ivana Renić (24. mjesto - 51.49). 

Tako su seniorke na 8km uspjele osvojiti priželjkivano 2. mjesto i novih 12 bodova.

Seniorima na 12km zaista nije bilo lagano ako gledamo u kontekstu toga da su ipak imali najviše krugova za pretrčati po nepogodnoj stazi, ali ipak kao najstariji i najiskusniji jasno je da tako i treba biti. Primjer drugima.

Pojedinačna pobjeda pripala je Petru Bratuliću s vremenom 53:40 da bi 10 sekundi kasnije ciljem prošao Antun Pavelić kao drugoplasirani. Pero se sjajno snašao u ovim uvjetima, a i Antun koji već ima i jedno međunarodno iskustvo 2014. u Bugarskoj na EP u krosu gdje se mogu povući neke poveznice kada je u pitanju staza.

Ne volimo u utrke ulaziti sa samo 3 trkača (koliko je minimalno za ekipu) jer nikad ne znate što se tu može dogoditi, ali kad imate pouzdanog Matiju Avirovića onda si to i možete dozvoliti.

Njegovih 59:07 vrijedilo je 10. mjesta i sveukupno ekipnog 2. mjesta! Za eventualno pobjedu presudio je jedan plasman, ali ne treba previše žaliti - negdje (kad su nijanse u pitanju) dobijete, negdje izgubite.

Juniori i juniorke kao 'ziceri' dana

Bez daljnjega možemo i moramo biti zadovoljni ekipnim nastupom naših juniorskih ekipa koji su zaista odlično se prilagodili uvjetima i u skladu s tim nastupili.

Nikola Klarić najbolje je reagirao kod juniora na 8km osvojenim 2. mjestom i vremenom 35:48, zatim je Zlatko Kožuhar zauzeo 4. mjesto s 38:26, a i Filip Filošević uspio je pratiti taj ritam s istrčanih 38:37 za 5. mjesto te nakon prošlogodišnjeg dobrog nastupa pokazao kako jedan triatlonac se sjajno može uklopiti u jednu ekipu.

Pobjedu dodatno utvrđuje i drugi Filip, Grgurić, 39:18 za 6. mjesto.

Jednu od uvjerljivijih pojedinačnih pobjeda na natjecanju ostvarila je Sandra Šrut koja je bila zaista suverena među juniorkama na 4km s istrčanih 20:59, od prvog metra se izdvojila te je iz kruga u krug ta prednost rasla.

Tina Šmid je s 22:10 stigla do 3. mjesta, a još jednom se kao sjajan 'pick' za kros pokazala Leonarda Farkaš koja može super trčati i po ugodnim kros uvjetima (prošle godine Čakovec), ali evo i neugodnim kros uvjetima kao ove godine. Njezinih 23:25 vrijedilo je 6. mjesta, a ekipu su još sačinjavale Laura Kutlić (25:03 - 10. mjesto) i Maja Zečević (25:59 - 14. mjesto).

Tako su poput juniora, na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja stale i juniorke!

Kadetkinje i kadeti pobjednički

Prošle godine od kadetkinja smo svakako očekivali više, ali zato smo se ove godine tu vratili na najbolji mogući način, ekipnom pobjedom.

Naše kadetkinje na 1km predvodila je Lorena Bartaković koja je ostavila sve iza sebe i pobjeđuje ovu utrku vremenom 4:33! Iznenađenje za mnoge, ne i za nas. Ana Petrović ciljem prolazi kao šestoplasirana (4:49), a odmah iza nje pozicionirala se sedmoplasirana Nika Šmid koja je inače mlađa kadetkinja (4:52), ali i ovo je bio jedan taktički potez koji je Nika višestruko opravdala.

No čak i da nismo to napravili, bila je tu Antea Mirković na 14. mjestu s 5:02 što je povratnicu u svijet atletike dobar nastup. Teoretski, i njezin plasman bi bio dovoljan za ekipnu pobjedu. Nastupale su još Iva Vranić (30. mjesto - 5:39), Mia Marek (32. mjesto - 5:41), Rita Rožman (35. mjesto - 5:46), Carmen Heinrech (37. mjesto - 5:49), Lara Jurić (40. mjesto - 5:52) i Mihaela Milković (49. mjesto - 6:01).

Ujedno je ovo bila najbrojnija utrka dana s čak 70 trkačica što ovaj uspjeh čini dodatno većim. 

Ivan Vukančić opravdao je ulogu favorita na ovom natjecanju pobjedivši s 6:15 na 1.5km, a s obzirom da je bilo u drugim disciplinama favorita koji su podlegli pritisku (ili stazi), drago nam je da za Ivana možemo reći suprotno.

No za ekipnu pobjedu, logično, nije nam bio dovoljan samo jedan odličan trkač, nego više njih. Srećom, na 3. mjestu pozicionirao se Marko Orešković s 6:40, a lijepo iznenađenje priredio nam je Filip Markus koji je unatoč malom fondu treninga istrčao utrku dovoljno brzu da bude među prvih 10, štoviše, zauzeo je 8. mjesto (6:55). Nakon njega 16. mjesto pripada Antoniju Belasu (7:14), Sven Bittner je bio 20. s 7:23, Dino Filipović 28. s 8:12, Fran Matić 31. s 8:25 i Leon Ladiš 33. s 8:29.

Mlađe juniorke do trofeja

Na neki način smo ove godine svjesno ušli u žrtvu s mlađejuniorskim kategorijama s ciljem da pojačamo ostale kategorije i to je potez koji se također isplatio.

Ipak, kod mlađih juniorki smo recimo imali Eli Pevec u vrlo dobrom izdanju vrijednog 2. mjesta i to je već bio dobar start za našu ekipu mlađih juniorki.

Zatim dobar nastup Lucije Kozine (12:24) donosi 10. mjesto. Bilo je podosta treme, ali je Hana Malović ju pretočila u gorivo za također dobar nastup vrijedan 13. mjesta (13:10). Vita Smolčić zauzela je 17. mjesto (13:20), Marta Bošnjak 20. mjesto (13:47) i Ema Baftiri 21. mjesto (13:47). 

Na koncu su mlađe juniorke osvojile 3. mjesto i to je još jedan trofej za našu kolekciju.

Kod mlađih juniora na 4km najbrži je bio Bruno Rožman istrčavši 20:14, a odmah iza njega pozicionirao se Marko Rasonja s 20:29. Pripalo im je 14. i 15. mjesto, a 17. mjesto za ekipno osvajanje 5. mjesta potvrdio je Josip Josipović s 20:56.

Bilo je tu još naših mlađih juniora, poput Josipa Medakovića i Luke Grubišića na 19. i 20. mjestu s 21:31 i 21:40. Niz nastavlja Jakov Vuković (22. mjesto - 21:47), Dominik Krešo (24. mjesto - 22:16), Klaudio Strahonija (28. mjesto - 22:40), Zvonimir Ćurić (36. mjesto - 23:59) i Tomislav Mikić (37. mjesto - 24:26). 

Zaključno sa svim (zasluženim) pohvalama

Izuzetno smo sretni s osvajanjem novog naslova na našem najkompletnijem natjecanju u Hrvatskoj koje u jednom danu obuhvaća sve postojeće (važeće) dobne kategorije. I to nema nijedno drugo natjecanje u nas, te zato ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu ima posebnu vrijednost u hrvatskoj atletici.

Posebice veseli da naša objektivna i priznata kvaliteta nije uvjetovana vanjskim faktorima. Dovoljno je samo komparirati ovu i prošlu godinu gdje su zaista bili suprotni vremenski uvjeti te možemo zaključiti kako pobjede ostvarujemo u bilo kakvim okolnostima! To je podatak vrijedan svakog respekta.

Želja nam je nastaviti u tom smjeru, a još jednom zahvaljujemo i čestitamo svim našim atletičarima i atletičarkama od onih kojima je ovo bliže područje atletike, od onih kojima to nije, ali takvi samo daju dodatnu draž ekipnim natjecanjima. Jednake riječi možemo rezervirati i za trenere i trenerice jer netko ekipu treba i voditi.

'Osmica' je tu, nastavljamo dalje i veselimo se novim atletskim uzbuđenjima!

 

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Koprivnica
  • Datum: 17.3.2018.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook