Domaća natjecanja

MAKSIMALAN mogući zlatni hodački učinak na stazi: Okrunili 7 od 7 mogućih prvaka Hrvatske!

Bruno Erent je predvodio kolonu Foto: AK Agram Bruno Erent je predvodio kolonu

Po prvi puta se u Zadru održalo pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na stazi na kojem smo standardno nastupili u velikom broju i ponovno polučili odlične plasmane te proglasili (negdje)nove-(negdje)stare prvake.

Nakon AK Alojzije Stepinca i Zimskog prvenstva Hrvatske u trčanjima, ovaj puta je natjecanje organizirao AŠK Zadar i to je također prošlo sve bez zamjerki tako da možemo konstatirati kako Zadar ni u budućnosti ne bi trebao imati problema s organizacijom ovakvih natjecanja.

Vremenski uvjeti bili su poprilično topli i izrazito sunčani tako da je realnost bila prilagoditi se uvjetima, a i sudačkim kriterijima čime je glavnu ulogu danas ipak igrao plasman nego sam rezultat.

Najbolji hodači Erent i Renić još jednom podsjetili zašto je to tako

Bruno Erent zaključio je hodačko natjecanje u najdužoj discipline dana na 10000m hodanje gdje je ciljem prošao u vremenu 56:24,84 čime je došao do svojeg jubilarnog 5. uzastopnog naslova prvaka Hrvatske u ovoj discipline. Velika serija se nastavlja, a epitet najboljeg hrvatskog hodača još jednom je dodatno zapečaćen.

Prije njega hodalo se na 5000m gdje je kod seniorki ponovno naslov osvojila Ivana Renić kojoj zasigurno nakon deseterostruke duže dionice (na kojoj će nastupati na Europskom prvenstvu u Berlinu) ovo nije preveliki zahtjev ili problem. Od prvog metra je krenula prema zlatu i na koncu s 29:28,2 stigla do nove titule najbolje hrvatske hodačice!

U mlađim kategorijama ponovno su dominirale naše mlade snage. Tako smo uz seniorke imali i utrku juniorki koje su pametno ignorirale stariju konkurenciju te u vrlo jednostavnoj utrci za njih Eli Pevec stiže do zlata, Klara Krenek do srebra i Petra Štefanović do bronce. Jedno duže vrijeme držale su zajednički ritam dok pred kraj Eli nije ubrzala i tako osigurala novi naslov. Hodalo se na 34:51,2, 35:17,9 i 35:18,3.

Gotovo identičnu situaciju i “šetnju” pratili smo kod junior gdje je Bruno Rožman očekivano stigao do pobjede s vremenom 33:26,91, a tik do njega doprvak je Ivan Gašpar (33:27,08). Brončanog Juricu Stanka suci su zadržali taman u zadnjih 100 metara pa je logično ciljem prošao malo kasnije tj., s 34:03,01.

Foto finiševi i 'boksevi' za najmlađe uzraste

Mlađe juniorke ponudile su nam jednu zanimljivu situaciju (i nije bila jedina na natjecanju) u kojoj Marina Lukač, Rita Rožman i Zana Redžebašić ciljem prolaze u istom vremenu!

Ono je iznosilo 21:26,3 I foto-finiš je trebao presuditi. Na koncu su se na postolju od 1. do 3. mjesta poredale prema navedenom i tako je Marini pripao prvi naslov prvakinje Hrvatske uz doprvakinju Ritu i brončanu Zanu. Uz njih je hodala i četvrtoplasirana Lana Švarbić (23:05).

Za to vrijeme hodale su kadetkinje koje su više problema imala sa ‘boksevima’ odnosno kaznenim zadržavanjem u tzv. “zoni kazne”, a to su danas osjetile Mia Marek i Iva Vranić.

Tako je priliku iskoristila Mia Pecina Zorko koja nije imala taj problem te tako stiže do zlatne medalje dok su Iva i Mia osvojile srebrno odnosno brončano odličje. Vrijeme pobjednice bilo je 19:20,2, a drugoplasirane i trećeplasirane 19:32,6 I 19:49,2.

Kategoriju kadeta ovaj puta nažalost nismo imali radi nedostatka prijava, ali zato su nam tu bili mlađi junior među kojima je ulogu favorite opravdao Krešimir Hartl s vremenom 17:06,7 čime osvaja naslov prvaka Hrvatske.

Još jedan foto-finiš imali smo između Klaudia Strahonije i Brune Di Giusta s vremenom 19:38,1, a tehnologija je otišla u korist starijeg Klaudija u svojoj prvoj godini staža mlađih junior dok je Bruno tek kadet u prvoj godini staža. Sve u svemu, kako smo napisali i na početku izvještaja, najvažniji je danas bio poredak jer ipak državno prvenstvo naspram nekog mitinga ili sličnog natjecanja nosi veći rizik te je najbitnije da su svi naši danas uspjeli ostvariti važeće plasmane.

Na tome im čestitamo, a i svakako još jednom pohvaljujemo naše hodače koji marljivo i vrijedno treniraju kroz cijelu godinu te zapravo na ovom natjecanju u većini slučajeva sami sebi konkuriraju. 

No ipak je tu problematična specifičnost ove posebne atletske grane koje se ne može svatko ‘uhvatiti’, a mi smo izrazito ponosni na to da naš klub ne bježi od takvih izazova koji se na kraju uspješno ispunjavaju.  I to iz godine u godinu, a to nije slučajnost već plod rada i predanosti te razvijanje kvalitete koje ne možete pronaći u svakoj državi, posebice kad su mlađe kategorije u pitanju.

U domaćim okvirima dovoljno je pogledati samo današnje natjecanje, 7 održanih kategorija - 7 prvaka Hrvatske. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na stazi
  • Mjesto: Zadar
  • Datum: 22.4.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook