Ostalo

Vikend za sjećanje: Tri Brune, povijesna tri ekipna naslova u jednom danu, jadan pokušaj smještanja Ivšac... (VIDEO)

Povijesni vikend iza nas, ali nedjelja nije bila lagana za Katarinu Ivšac Foto: AK Agram Povijesni vikend iza nas, ali nedjelja nije bila lagana za Katarinu Ivšac

Imamo po čemu pamtiti ovu subotu i nedjelju...

Ne zaboravljamo subotu i novo natjecanje kao što je Balkanation na kojem su nastupale Dora Filipović i Anamarija Petters. Hoće li u budućnosti biti novih izdanja ili će sve ostati na ovom prvom izdanju Ekipnog seniorskog prvenstva za Balkan, ne znamo.

No bez podcjenjivanja spomenutog natjecanja, prave i zanimljivije stvari su se događale u nedjelju. Već do podneva u gradu baroka, Varaždinu, pripao nam je prvi ekipni naslov pobjednika u polumaratonu, a način na koji su naši članovi (pobjednik Antun Pavelić, Goran Grdenić i Goran Murić) stigli do pobjede je u konačnici izrazito uvjerljiv što je samo "šlag na tortu" ove nama drage pobjede.

Za to vrijeme na nešto udaljenijem mjestu, Redlham (Austrija) nastupilo je šestero naših hodača. Svi su nastupili za pohvalu, ali pritom vrijedi posebno pohvaliti novog hrvatskog kadetskog rekordera na 3km, Brunu Rožmana, i Brunu Erenta koji je na utrci dugačkoj 20km u cilj ušao u povijest kao 5. najbrži hrvatski hodač ikada!

Nakon prošlogodišnjih osvojenih drugih pozicija, ove godine na Ekipnom juniorskom prvenstvu Hrvatske u obje kategorije napravljen je iskorak te smo po prvi puta u povijesti našeg kluba ostvarili dvostruku pobjedu. Juniorkama je ovo sveukupno 4., a juniorima prvi. Uz sve to, pojedinačno je tu po treći puta ove sezone i treći puta uzastopno 'svoj' hrvatski kadetski rekord popravljao Bruno Penezić. Prvo 22.42 pa 22.39 i sada 22.37. Što reći nego sjajno!

Uz lijepe stvari kojih smo se sad prisjetili imamo potrebu prisjetiti se jednog događaja na Sveticama, a to je jedna situacija od koje se pokušalo napraviti "nešto," a zapravo je bilo "ništa".

Smiješan, jadan i glup pokušaj diskvalificiranja Ivšac, suci nisu nasjeli

Podsjetimo, Katarina Ivšac je nastupila na 400m prepone i pobijedila i tako na idealan način otvorila natjecanje juniorki za nas.

Nekom se to očigledno nije sviđalo i nakon završene utrke svim silama se pokušalo snimkom s mobitela dokazati sucima kako je došlo do povrede pravila prilikom prelaska jedne od prepona. I to je stizalo od direktnih konkurenata.

'Gospodo' draga, za početak, osigura se snimanje cijelog natjecanja, a u ovom slučaju - cijele utrke. Zatim, sporne situacije se pregledavaju u rezoluciji koji svi mogu vidjeti i koja je dostupna svima, a ne samo preko tableta ili mobitela za sporne situacije. U svakom sportu ih ima, ali do sad nismo vidjeli da netko to rješava preko ekrana veličine 2 inča.

I drugo, još bitnije, kada nekoga već se pokušava diskvalificirati onda bi pritom trebalo poznavati neka pravila u određenoj disciplini što ovdje nije bio slučaj. U konačnici cijela situacija je bila nepotrebna, ne samo radi nas kao ekipe, već radi Katarine koju se bespotrebno i 'na silu' pokušalo diskvalificirati.

Što je najbolje, na kraju je ispalo kako snimka to ne dokazuje, već dokazuje neznanje onoga tko nije baš pomno proučio atletska pravila po pitanju prelaska prepona. Ili još gore, nije ih ni pokušao proučiti. Savjet za one koji ne znaju je da onda bolje ništa ni ne pokušavaju.

Srećom, zagrebački suci su očekivano bili informiraniji po pitanju toga i potencijalna nepravda je spriječena te je Katarini ostala njezina zaslužena pobjeda. Nisu nasjeli na ovaj jeftin pokušaj provokacije i kao što to uvijek biva, svoj posao su odradili korektno i bez prigovora. Što se ne može reći za druge.

Cijenili bismo one koji su sudjelovali u ovoj akciji da su primjerice prijavili niz boravaka trenera na terenu (što inače nije dozvoljeno) ili onih evidentnih kršenja pravila kao što je npr. kraćenje staze višekratnim gaženjem linije koje se vrlo jasno može vidjeti ovdje u isječku s jedne utrke današnjeg natjecatelja:

Pomalo je nevjerojatno da se u moru tih propusta našlo provjeravati jedan Katarinin prijelazak preko prepone, a sve ostalo se zanemarilo. Teško je povjerovati da se radi o slučajnosti, ali u konačnici, to ide na čast pojedincima koji su isplanirali i vodili neregularnu akciju.

Izuzevši spomenutu situaciju, još jednom čestitamo svim našim članovima na postignućima tijekom subote i nedjelje! 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook