Domaća natjecanja

Savršen kraj savršenog vikenda: Juniori i juniorke za povijest sa zasluženim osvojenim titulama ekipnih prvaka Hrvatske

Nikola Hrelec, Anamarija Petters, Katarina Ivšac i Dominik Grdanjski s 'potvrdama' novih uspjeha našeg kluba Foto: AK Agram Nikola Hrelec, Anamarija Petters, Katarina Ivšac i Dominik Grdanjski s 'potvrdama' novih uspjeha našeg kluba

Prvi put u povijesti našeg kluba juniori i juniorke zajedno su slavili na Ekipnom prvenstvu Hrvatske i tako na pravi način zaključili ovaj povijesni atletski vikend za nas! Uz ekipni uspjeh pojedinačno se istaknuo Bruno Penezić koji je treći puta ove sezone postavio novi hrvatski kadetski rekord na 200m!

Juniorkama je ovo 4. naslov, a zaslužile su ga osvojivši 51 bod dok su juniori stigli do prvog ekipnog naslova sa osvojenim 61 bodom! Zanimljivo, kao što je danas i naša muška ekipa iz trećeg pokušaja stigla do prvog naslova, isto vrijedi i za naše juniore. Pretprošle godine trećeplasirani, prošle godine drugoplasirani i dolazimo do aktualne godine kad imamo najbolju juniorsku ekipu!

Nije to bio jednostavan posao jer uz suparnike na terenu, javljali su se i neki izvan borilišta. Ove godine je nastupalo 7 muških i ženskih ekipa što znači da prvoplasirani osvaja 7 bodova, a sedmoplasirani 1 bod.

Penezićev 'hat-trick' na 200m s novim hrvatskim kadetskim rekordom

Brunu Penezića nakon nešto više od dva mjeseca ponovno smo gledali na 200m i još jednom je pokazao zašto ga volimo gledati u ovoj disciplini! Nastavio je svoj sjajan i rijetko viđen niz i u trećoj uzastopnoj utrci stigao i do trećeg popravljanja 'svog' hrvatskog kadetskog rekorda. Podsjetimo, u Varaždinu je na juniorskom prvenstvu Hrvatske istrčao 22.42, zatim u Slovenj Gradecu na susretu juniorskih reprezentacija 22.39, a danas je semafor pokazao 22.37!

Možda je postojala mala bojazan s obzirom na pauzu između posljednjih utrka, ali ona je u svakom slučaju bila neopravdana. Već od prvog metra vidjelo se u kojem smjeru to ide, odlučno je krenuo prema poziciji najboljeg koju je već sigurno držao nakon izlaska iz zavoja. Ostatak nije mogao odgovoriti zahtjevima koje je Bruno postavio i tako je sigurno stigao do nove pobjede.

Na 800m Mateo Kovačić očekivano je stigao do pobjede u utrci nešto sporijeg ritma gdje se većina čuvala za završnicu. U njoj naš Mateo ipak prolazi najbolje, bilo je tu ponešto poteškoća, ali titula favorita u konačnici je opravdana. Vrijeme pobjednika je 2:00,68.

Čukman i Svalina suvereni u svojim disciplinama

U najdužoj utrci dana (5000m) pratili smo Julijana Kralja koji je s istrčanih 17:27,30 stigao do pozicije trećeplasiranog. Utrka je također krenula nešto laganije, ali to je čest slučaj na ovakvim natjecanjima gdje se ne traži vrijednost rezultata nego plasmana. Cilj opravdava sredstvo.

Hrvoje Čukman pružio je novu dobru utrku na 400m prepone i istrčao svoj drugi najbrži rezultat sezone (53.76). Postojale su indicije i najave za pokušajem na napad mlađejuniorskog rekorda koji drži Milan Kotur (53.03), ali nema žurbe, Hrvoje je mlađi junior i sljedeće godine. Danas smo gledali novu solu utrku gdje u svakom slučaju pružio vrlo dobar nastup te tako demonstrirao koliko je dobar naspram ostalih. Vjerujemo, samo dobar uvod u iduću sezonu koja slijedi. Bude li Hrvoje zdrav i u dobrom treningu, očekuju nas vrlo lijepi trenutci.

Na 3000m zapreke Filip Svalina ove sezone 'okitio' se medaljama različitih sjajeva na različitim natjecanjima (po pitanu dobne kategorije), ali zasad ga nismo vidjeli kao prvog trkača u cilju. Do danas, manirom pravog rutinera lagano je istrčao utrku za 10:52,85 i stigao do svoje prve pobjede u juniorskoj konkurenciji! Prve, ali ne i zadnje.

Grdanjski i Hrelec sa stilom zaključili juniorske karijere, pobjeda štafete

Zanimljivo, ni Dominik Grdanjski do danas nije znao kako je to biti prvoplasirani u svojoj disciplini, ali i danas je skinuo to 'prokletstvo' preskočivši na visu 195cm, rezultat više nego dostatan za spomenuti plasman! Kasnije mu je pripala i čast da zajedno s našim Nikolom Hrelecom (6. mjesto, 40.96 na kladivu) podigne trofej kao potvrdu najboljih juniora ekipno.

Posve zasluženo, obojici je ovo bio posljednji juniorski nastup u njihovim glavnim disciplinama i drago nam je da su se oprostili na pobjednički način. Nikola je već duže vremena u svijetu atletike i u našem klubu, ali ovu sezonu će imati po čemu pamtiti. Uz dobre ekipne i kup nastupe stigao je i do svoje prve medalje (srebro) u bacanju kladiva na Zimskom prvenstvu Hrvatske.

S druge strane, Dominik polako završava svoj juniorski dio karijere, ali istovremeno se radi o atletičaru s ne previše staža s obzirom na to da mu je ovo bila prva ozbiljnija sezona. Napredak je itekako prisutan, ali ima tu još prostora i potencijala za višim skokovima za koje vjerujemo da dolaze u sezonama pred nama.

Ante Zuanović je ponudio vrlo dobre skokove na troskoku. Osobni rekord od 13.67 ostaje na kraju ove sezone, ali i on se kao novopečeni troskokaš vrlo dobro snašao u ovoj disciplini i veselimo se nekim budućim nastupima kad će zasigurno biti još bolji. Danas je najdalje skočio do 13.47, a i ostali skokovi su bili vrlo slični. Time je osvojio 2. mjesto. Prva godina u mlađejuniorskoj konkurenciji, druga će biti još bolja.

Na koplju smo gledali Frana Hojsaka koji je imao ponešto problema u pripremi za ovo natjecanje (bolest), ali uspio je danas 'složiti' par korektnih hitaca i s 54.80 mu je pripala pozicija drugoplasiranog. Iza njega je sezona obilježena pehovima i ostalo je tu još dosta prostora za boljim rezultatima, ali ako se u 2015. neke stvari bolje poslože, Fran će to znati iskoristiti.

Kraj je ponudio odlično izdanje naše 100-200-300-400 štafete koja je zamalo stigla do juniorskog hrvatskog rekorda. Zvonimir Topić, Bruno Penezić, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić zajedno su istrčali 1:56,05, samo dvije desetinke sporije od aktualnog rekorda.

Prema našem mišljenju presudio je i trenutak u kojem je startala utrka, a semafor nije krenuo i već kad se bližio kraj prve dionice tek je označeno da će se morati krenuti isponova. Naš Zvone je i u ponovljenom startu bio vrlo dobar, ali ostao je dojam kako je ona prva utrka bila još malo brža i to su možda neke od nijansi koje su presudile u borbi s vremenom.

Naime, nakon što je Bruno osigurao vodeće mjesto i predao palicu Hrvoju, konkurencije praktički već nije bilo te je njemu i Mateu ostala samo borba s vremenom. Ovaj put nisu uspjeli, ali najbitnije je da su sigurno pobijedili, a novih šansi će biti u idućoj sezoni. 

Petters nije dozvolila iznenađenje na 800m

Dora Filipović je nakon jučerašnjeg 4. mjesta na Balkanationu u disciplini 400m danas nastupala na dvostruko kraćoj dionici i zauzela 2. mjesto istrčavši 25.67 s vjetrom u prsa (-0.7). Uspješna sezona po nju približila se svom kraju, Dora se polako može okrenuti novoj sezoni i novim dobrim nastupima.

S njom je jučer u Ljubljani bila i Anamarija Petters koja je unatoč nekim problemima s ozljedom danas pokazala da je najbolja i kad nije na 100% te je pobijedila na 800m istrčavši 2:19,16! Pametna taktička utrka u kojoj je sve išlo kako je ona očekivala i u konačnici je to iskoristila i mirnom završnicom riješila utrku s osvojenim 1. mjestom!

Katarinu Vukančić gledali smo na 3000m gdje je dobro i borbeno trčala te na kraju završila kao trećeplasirana s 11:06,02. Idući tjedan nas očekuje susret kadetskih reprezentacija gdje će nastupati na nešto kraćoj dionici (2000m) i ne sumnjamo da će to biti jedna zanimljiva utrka.

Skok u dalj ponudio je borbu daljašica s vjetrom u prsa (-1.2), ali to nije spriječilo Karlu Kovačić da skoči osobni rekord (4.89) što u nekim boljim okolnostima (primjerice obrnuti vjetar) može biti i skok preko 5 metara. Za ovu sezonu je u ovoj disciplini ostvarila lijep napredak, vidjet ćemo hoće li možda još negdje do kraja sezone skakati i pokušati ostvariti još bolji rezultat. Neke od svojih konkurentica je iznenadila i osvojila 5. mjesto.

Pobjednički nastup Ivšac na 400m pr. uz glup pokušaj stvaranja kontroverze

Na 400m prepone pobjedu je odnijela Katarina Ivšac istrčavši 1:04,50. Nije rezultat sezone, ali nije ni trebao tim više što ju je kasnije čekao nastup u štafeti (dionica od 200m). Pritom je tu bilo nekih kontroverzi, ali srećom sve je dobro završilo i njezina pobjeda ostaje neupitna. Suci nisu nasjeli na jeftine pokušaje i provokacije.

Ema Glas ostvarila je odličan plasman po nas na skoku u vis (2. mjesto), a sve to zahvaljujući preskočenih 155cm. Pritom smo tu imali jedan dobar pokušaj na 160cm, ali ne sumnjamo kako je nešto sačuvala i za idući tjedan na međunarodnom susretu kadetskih reprezentacija u Mariboru. Plasman slabiji za jedno mjesto u bacanju kugle ostvarila je Ana Marija Bonić s 10.51. Danas očito dalje i bolje nije išlo.

Zato je Laura Štefanac u bacanju diska bila na razini ovosezonskih najboljih rezultata. Inače je u ovoj disciplini europska juniorska doprvakinja gluhih, a danas je još jednom pokazala zašto. Bacala je slično kao u Trabzonu prije mjesec dana te s 33.86 osvojila 2. mjesto.

Prije štafeta 100-200-300-400m situacija je bila zanimljiva jer smo s Dinamom-Zrinjevcem dijelili identičan broj bodova (39), ali potencijalna neizvjesnost nestala je već nakon prve izmjene koju je Karla Puljko vrlo dobro otrčala i pokazala zašto je u hrvatskoj kadetskoj reprezentaciji na 4x100m. Katarina Ivšac je očekivano bila na visini zadatka, a posao i zaključak priče donijele su nam Ana Marija Kisegi i Anamarija Petters.

Osvojeno je 2. mjesto sa sveukupno istrčanih 2:22,40 i tako je naslov na kraju zasluženo pripao našim juniorkama. Mogli bi smo reći kako se vratio u prave ruke.

Čestitamo Agramerima i Agramerkama na našem prvom povijesnom osvajanju naslova ekipnih prvaka istovremeno u dvije kategorije!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 21.9.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook