Ostalo

DEMANTI i ispravak netočnog navoda teksta: „Klubovi optužuju: HAS u 2016. nije iskoristio više od dva milijuna kuna“

Logo kluba Foto: AK Agram Logo kluba

Problem lažnih vijesti već se isprofilirao u svijetu, posebice na internetu, a jučer smo vidjeli jedan ogledni primjerak toga u Hrvatskoj.

Osvanuo je tekst "Klubovi optužuju: HAS u 2016. nije iskoristio više od dva milijuna kuna" koji su vjerujemo, neki od vas već i pročitali putem portala ili novina. U samu problematiku ne želimo ulaziti jer je to u domeni Hrvatskog atletskog saveza i primjereno bi bilo dobiti njihovu reakciju, ali već u prvoj rečenici teksta iznesena je neistina o četiri najkvalitetnija aletska kluba na koje jednostavno moramo reagirati i u tom smislu vam prenosimo klupsko priopćenje poslano medijima:

Poštovani,

jučer je u medijima na nizu portala i novina objavljen tekst koji je navodno obraćanje četiri atletska kluba: Dinamo Zrinjevac, Kvarner Rijeka, Slavonija-Žito Osijek i HAAK Mladost. U tekstu se navodi da se radi o najkvalitetnijim atletskim klubovima. Ne vjerujemo kako su kolege iz klubova taj tekst autorizirale jer se radi o neistinitom podatku.

Uspješnost klubova može se precizno pratiti na internetskim stranicama Hrvatskog atletskog saveza gdje se u arhivi može pronaći poredak klubova kroz godine.

Poredak klubova određuje se temeljem Pravilnika koji na deset varijabli koje uključuju i kvalitetu i kvantitetu, vrednuje klubove. On je izrađen u vrijeme kada su u vodećim strukturama Hrvatskog atletskog saveza prevladavali upravo čelni ljudi većine od četiri navedena kluba.

Po tim podacima razvidno je kako je AK Agram najbolji klub 2013. i 2015., a 2011. , 2012. i 2014. je AK Agram bio drugoplasirani. Za 2016. poredak će biti utvrđen početkom 2017. Ako se pogleda tablica osvojenih medalja na prvenstvima Hrvatske, AK Agram je posljednjih 5 godina uvjerljivo najuspješniji. Posebice u 2016. kada je osvojen rekordan broj medalja i ostvarene su pobjede na svim Kup natjecanja od kadeta do seniora u ženskoj i muškoj konkurenciji, što nikom do sada nije uspjelo u povijesti hrvatske atletike. Iza ovih rezultata, koji su atletskoj javnosti znani, stoji veliki i predan rad prvenstveno naših atletičara, ali i naših trenera i uprave kluba.

Jučerašnjom objavom umanjeni su svi evidentni uspjesi atletičara AK Agram, ali i nekih drugih atletskih klubova (Zagreb-Ulix, ASK, Sloboda...) koji su mjerljivo po kvaliteti ispred nekih od navedena četiri kluba. Tradiciju navedenih klubova ne sporimo, ali tradicija i kvaliteta nisu i ne mogu biti sinonimi čemu itekako svjedočimo u vrijeme današnjeg sporta. Pritom ne mislimo samo na atletiku. Dakle, već u prvoj rečenici cijeli objavljeni tekst je izgubio bilo kakav kredibilitet i vjerodostojnost.

Podsjetit ćemo, prema Zakonu o Hrvatskoj izvještajnoj novinarskoj agenciji postoje članak 3 i članak 5 koji su jasni:

„Djelatnost Hine je prikupljanje i razašiljanje što potpunijih činjeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbivanjima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.“ (članak 3)

„Hina djeluje po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja. Hina ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija.“ (članak 5)

Svjesni smo kako je HINA „samo“ prenijela dopis koji je stigao s adrese novinara koji prema svojem radnom mjestu i mjestu u upravi (HOO i HAAK Mladost) naprosto ne može biti svrstan u kategoriju „neovisnog i nepristranog“, a čini se i „profesionalnog“ što smo jasno argumentirali.

U tom smislu apeliramo samo na jedno – da se djeluje u skladu sa zakonom i provjeravaju informacije, ne „nasjedaju“ na dezinformacije i izbjegava izloženost utjecajima koji nemaju apsolutno nikakve veze s objektivnošću i činjenicama jer na kraju stvaraju pogrešnu medijsku sliku o klubovima u hrvatskoj atletici.

Zahvaljujemo se uz srdačan pozdrav,

Zoran Miliša

predsjednik AK Agram

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook