Međunarodna natjecanja

Susret kadetskih reprezentacija 2019: Zlatni 'mix' na 4x300m, Galić i Orešković srebrni, Bartaković i Pendić brončane (VIDEO)

Medaljaši na postoljima Foto: AK Agram Medaljaši na postoljima

Za razliku od prošlogodišnjeg međunarodnog kadetskog susreta reprezentacija Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije kada nije imali smisla pisati o medaljama jer ih nije bilo, ovogodišnji organizatori u Ptuju vratili su stvari na "tvorničke" postavke.

Slučajno ili ne, upravo je po pitanju medalja usporedno s prošlom godinom bilo i bitno uspješnije!

Zlatnih 4x300m, srebrnih i rekordnih 300m za Oreškovića

Iako je prijašnjih godina 4x300m mješovita štafeta bila ona koja bi zaključivala natjecanje, ovdje to nije bio slučaj, ali to nije omelo sastav od 2 kadeta i 2 kadetkinje da donesu zlato za Hrvatsku.

U sastavu s Frankom Salajem, Teom Krolo i Nicole Milić bio je i naš član Marko Orešković koji je trčao kao 3. trkač (propozicijski je zadan redoslijed trčanja M-Ž-M-Ž) i možemo s velikim zadovoljstvom reći kako je ova štafeta opravdala određena očekivanja koja smo imali i stigla do zlatnog odličja!

Tradicija na ovim natjecanjima navikla nas je na uspjehe na 4x100m, ali ovdje smo prema ovim iznimno talentiranim trkačima nekako potajno očekivali da bi upravo to mogla biti dobitna kombinacija koja će nas dovesti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Vrijeme je 2:34,00 i tako nakon jednog dužeg razdoblja odnosimo pobjedu u ovoj disciplini.

Ono što uspjeh čini dodatno većim je i činjenica da nabrojani nisu imali previše odmora nakon nastupa na pojedinačnih 300m.

Tu je naš Marko već ranije napravio uspjeh osvojivši titulu doprvaka ovog susreta i to s novim osobnim rekordom od 35.56! Od početka do kraja vodila se bespoštedna borba u kojoj je stigao do pobjede u svojoj skupini, ali ispostavilo se da je par minuta ranije pobjednički rezultat ipak bio 35.46.

Svejedno, Orešković je novim osobnim rekordom dodatno pomaknuo svoje granice, posebice u ovom jesenskom djelu sezone gdje je istrčao 35.69 prije tjedan dana i sada 13 stotinki brže. Tu svakako možemo spomenuti i impresivnih 50.26 na 400m.

Inače je još prije toga nastupao na 100m gdje mu je pripalo 4. mjesto s izjednačenjem osobnog rekorda od 11.39.

Srebrna Galić, bronce za Pendić i Bartaković

Do srebra je stigla i Olja Galić koja nam je inače još uvijek mlađa kadetkinja, a ovdje je pružila utrku na razini ovosezonskih u 9. mjesecu, još jednom na 1:36, a stotinke su .78. Bila je to pomalo divlja utrka općenito gdje se neki nisu najbolje snalazili s pozicioniranjem ali naša je članica pronašla sjajan 'finiš' u ovoj utrci i tako zasluženo stigla do svoje prve međunarodne medalje!

Do svojih prvih medalja ovdje došle su i Lucija Pendić i Lorena Bartaković!

Lucija je prošle godine praktički sama sebe izbacila kada je imala 4 neuspjela hica na Kupu Hrvatske kao oglednom natjecanju, ali ove godine je prvo na tom natjecanju bila mirna, a i ovdje je tu mirnoću zadržala za 2. seriju s najboljim hicem karijere od 51.05! Time je i zaslužila svoje mjesto na postolju i broncu koja je zasjala oko njenog vrata na ceremoniji.

Slijedom loših okolnosti vezanih uz administrativne stvari, ovdje nije bilo Laure Vinkešević pa je Pendić mijenjala nju na disku čisto da se ne izgubi bod za ekipni poredak.

Lorena je u ovu utrku ušla za jedno iskustvo bogatija naspram prošle godine i tada je bila petoplasirana, a sada je ovu utrku završila kao još bolja, trećeplasirana!

Ponovno je to bila utrka na razini najboljih ovosezonskih i s 6:38,55 napreduje do brončanog odličja.

Nisu oni bili jedini. Naši hodači i hodačice ostvarili su svoje najbolje ovosezonske rezultate na 3000m, a neki i najbolje u karijeri!

Bruno Di Giusto uspješno se vratio natjecanjima nakon što je propustio veći dio sezone radi problema s ozljedom. No situacija se na vrijeme popravila i uspio je osigurati svoj drugi nastup nakon prošlogodišnjeg i plasirao se na 8. mjesto s 16:49,64.

Tik do njega u svom prvom nastupu do osobnog rekorda stiže Niko Kožul kao 9. u vremenu 16:50,37. I on je prije ljeta imao određene poteškoće koje je riješio i tako uspješno debitirao za Hrvatsku.

Kod kadetkinja drugi nastup ovdje pamtit će Mia Marek koja također stiže do osobnog rekorda s vremenom 16:57,23. Većinu utrke držala se u ritmu svojih kolega i to je bio dobar put za plasman na 8. mjesto.

Da uspjeh bude identičan kao kod kadeta, Zana Redžebašić pozicionirala se odmah iza nje. Iako je tu prvotno trebala nastupiti Lana Švarbić, nažalost se razboljela dok je Iva Vranić imala problema s ozljedom pa je spremno uskočila i sjajno priliku iskoristila Zana koja je nominalno bila 4. na Kupu. Iako neočekivano, Redžebašić je na kvalitetan način odgovorila zahtjevima ove utrke i s 17:43,78 pružila sličnu utrku onoj otprije tjedan dana.

Još jedan debitant ovdje bio je Tin Jelić, visaš koji je prošle godine u ovo vrijeme skakao 1.58m, a sada je to već 20 centimetara više, odnosno s 1.79m zaslužio je svoj nastup ovdje koji je bio nešto slabiji s najboljim skokom od 1.71m za 8. mjesto, ali radi se o mladiću koji nema previše treninga, a ni skokova u nogama te su određene oscilacije (posebice u ovakvim trenucima) potpuno očekivane.

Time smo zaključili ovogodišnje natjecanje koje bi iduće godine trebalo se održati negdje u Češkoj. Do tada, čestitamo svima na postignutim uspjesima, što po pitanju medalja, rezultata ili plasmana. Bravo!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija CRO-CZE-HUN-SLO-SVK
  • Mjesto: Ptuj (SLO)
  • Datum: 28.9.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook