Međunarodna natjecanja

Posebno Europsko ekipno prvenstvo za Hrvatsku: Počinje borba za o(p)stanak u 2. ligi

Suprotno nekim medijskim napisima za Ekipno prvenstvo Europe i 2. ligu gdje Hrvatska nastupa, najava za prolazak u rang više nije nešto što je realno i same ciljeve treba svesti u realne okvire.

A to je da nas očekuje borba za ostanak u ovom rangu natjecanja što ove godine nije nimalo jednostavan zadatak, štoviše, vjerojatno će za ovo izdanje to biti teže nego ikad do sad.

Nova 'lutanja' EA dodatno otežala ovogodišnje izdanje

Naime, u novim lutanjima vodećih svjetskih odnosno europskih atletskih saveza došli smo do toga je Europska atletika odlučila za iduće izdanje u 2021. godini (u 2020. se neće održavati radi Olimpijskih igara kako je do sada uvijek i bilo) dodatno urediti trenutačne rangove, a zapravo se radi o onom najvišem.

Tzv. "Superliga" više neće brojati 12 ekipa već 8 njih (iznimno može biti 9 u slučaju domaćinstva dodatne ekipe) i to automatski donosi preslagivanja u prvoj, drugoj i trećoj ligi. Prva i druga će zadržati svoj format od 12 ekipa dok će treća sada brojati sve preostale ekipe.

Samim time za ovu godinu posebno je pravilo za našu 2. ligu u kojem samo prvoplasirani prolazi dalje, a čak zadnjih 5 ekipa ispadaju u najniži rang natjecanja. 

Tako da treba postaviti realne želje i ciljeve te bi ostanak u ovom rangu natjecanja u svakom slučaju bio uspjeh i svi se nadamo tome. Uostalom, prije dvije godine u Tel Avivu osvojilo se 7. mjesto s 243 bodova.

Šteta je što Europska atletika ovo natjecanje koje je osnovano 2009. godine (i zamijenilo je nekadašnji Europski kup "Bruno Zauli" što je bilo vrlo slično ovom) ne uspijeva dodatno 'učvrstiti' na karti natjecanja, a učestalim promjenama sustava i novim pravilima pomalo se i gubi njegov identitet.

Sam termin koji je nešto kasniji nego prijašnjih godina ne treba biti bilo kakva izlika, uostalom ovo je jedna od najdužih atletskih sezona u povijesti, a pravi atletičari i atletičarke s takvim stvarima neće imati probleme već biti na raspolaganju.

Hrvatska s glavnim zvijezdama u prijenosu na državnoj televiziji

Svakako veseli da u takvim teškim okolnostima će se hrvatski atletičari i atletičarke natjecati pred domaćom publikom i to u Varaždinu koji će tako 30 godina nakon Europskog juniorskog prvenstva biti domaćin još jednog velikog atletskog događaja, ovaj puta i seniorskog natjecanja. Radi se o posebnoj prigodi te već sada koristimo priliku pozvati sve koji su u mogućnosti da dođu na Stadion "Slobode" pružiti prijeko potrebnu podršku našoj reprezentaciji.

Za one koji nisu u mogućnosti ostaje sjajna vijest kako HRT na svom 2. programu prenosi ovo natjecanje praktički u cijelosti, oba dana prijenos počinje od 16:30 do malo prije 20h. Uz to je osiguran i prijenos uživo putem interneta, kao i sami rezultati uživo, a još korisnih informacija mogu se pronaći na službenoj stranici natjecanja. Lista prijava je već dostupna, a do kraja dana pojavit će se i startne liste (nakon tehničkog sastanka i zaključnih prijava).

Uz to je odlična vijest da će za Hrvatsku nastupati i najveće atletske zvijezde iz Hrvatske među kojima se nesumnjivo ističu Sandra Perković i Sara Kolak. Iz naših redova mogući su nastupi 13 atletičara, a među njima se najviše ističe Ana Šimić koja će imati konkurenciju na skoku u vis.

Nadmetanje će se voditi s preostalih 11 zemalja, a to su Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Gruzija, Izrael, Latvija, Luksemburg, Malta i Slovenija

Sustav bodovanja sam po sebi je jednostavan, koliko zemalja, toliko i bodova, 12 osvaja 1. mjesto i tako do 12. mjesta koje nosi 1 bod. No nema sumnje da će svaki bod biti bitan i ne treba podcijeniti bilo kakav rezultat svih naših predstavnika i predstavnica.

Sretno Hrvatska!

Raspored nastupa naših članova i članica

SUBOTA

15:10 - Lara Juriša (motka)

18:05 - Katarina Vukančić (3000m)

18:20 - Filip Mrčić (vis)

18:40 - Mateo Ružić (400m)

18:55 - Sandra Šrut (3000m zapreke)

19:15 - Petar Bratulić (5000m)

19:40 - Ivana Lončarek, Dora Filipović (4x100m)*

19:50 - Alen Kolar (4x100m)

NEDJELJA

16:45 - Ivana Lončarek (100m prepone)

17:20 - Sven Cepuš (800m)

17:45 - Filip Svalina (3000m zapreke)

18:05 - Ana Šimić (vis)

19:40 - Jakov Vuković, Sven Cepuš, Mateo Ružić (4x400m)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook