Međunarodna natjecanja

ISPUNJEN CILJ Sjajna Hrvatska pred domaćom publikom osigurala ostanak u 2. ligi ekipnog EP! (VIDEO)

Dio repke na okupu Foto: AK Agram Dio repke na okupu

Drugi, odnosno zapravo treći rang Ekipnog prvenstva Europe ove godine se održao u Varaždinu i svi skupa mogli smo uživati u natjecanju gdje su hrvatski reprezentativci nizali vrhunske ili rekordne nastupe.

U jednom prekrasnom okruženju Hrvatska je stigla do toliko željenog ostanka u ovom natjecanju što je bio do sada najteži zadatak u povijesti ovog natjecanja jer se priprema jedno restrukturiranje za 2021. godinu te se tom svrhom uvelo posebno pravilo u kojem je na razinu više prolazila samo prva ekipa dok ih je u 3. ligu ispadalo njih čak pet.

Nakon vrlo dobrog prvog dana i osvojenih 149 bodova za trenutno 6. mjesto nije bilo nikakvog opuštanja (uostalom Bugarska, Cipar i Austrija prijetili su sa samo 6, 8 i 10 bodova manjka) te smo gledali još bolji drugi dan gdje se Hrvatska uspjela i još dodatno probiti na 5. mjesto sa sjajnih 306 osvojenih bodova!

I četvrtoplasirana Latvija je imala isti broj, samo je presudilo njihovo jedno 1. mjesto više. 

Prije nego što se u ovom izvještaju osvrnemo na nastupe, iskoristili bi priliku za iskrenu čestitku svim hrvatskim reprezentativcima za rezultate, a posebice plasmane koje su postizali u ova dva vikenda.

Šimić 2. mjestom i dalje drži visoku razinu

Ana Šimić nastupala je tijekom drugog dana natjecanja kada se održavao ženski skok u vis i pokazala zašto spada u sami svjetski vrh natjecanja, a i publika je to znala prepoznati, posebice na 1.90m kada je imala dva neuspješna pokušaja, a onda u trećem uspješno preskočila visinu i tako osigurala odlazak na 1.94m, a tu je tek nastalo posebno oduševljenje jer je uspješna bila odmah u prvom pokušaju.

Nakon toga je na 1.96m imala dva neuspješna čime je zaključila natjecanje odnosno nije dobila priliku za još jednim radi pravila u kojem visaši i motkaši imaju pravo na sveukupno 4 neispravna pokušaja. No istaknimo, u 6. mjesecu 1.94m, sada u 8. mjesecu 1.94m, bez daljnjega je visoka razina i kontinuitet tu te joj želimo da ga zadrži do Dohe i Svjetskog prvenstva, a tada su mogući preskoci i preko još viših visina.

Ana je ovdje bila drugoplasirana i tako osvojila 11 bodova za Hrvatsku. Imali smo predstavnika i na muškom skoku u vis, sedmoplasirani je bio Filip Mrčić preskočivši 2.06m, a na 2.10 je u dva navrata imao visinu, ali listovima zahvatio letvicu. No i tako je bio 7. čime Hrvatska dolazi do novih 6 bodova.

Lončarek izbjegla nervozu i stigla do 2. mjesta

Još jedna koja je donijela 11 bodova bila je Ivana Lončarek na 100m prepone, utrka koja je bila kobna za Cipar i Izrael s obzirom na diskvalifikacije koje su dosta teško prihvatile.

Srećom, naša članica je iskusnija i bolja od takvih stvari te nije upala u nervozu koja je bila vidljiva kod nekih i s istrčanih 13.53 stiže do 2. mjesta uz rezultat 13.53. Bile su blizu Danska i Bugarska, ali Ivana je bila brža i plasmanom je odradila velik posao za Hrvatsku.

Na skoku s motkom tijekom prvog dana nastupala je Lara Juriša koja je odradila nastup u skladu s ovosezonskim najboljim rezultatima i s preskočenih 3.65m zauzela 8. mjesto kojim je osvojila prvih 5 bodova za Hrvatsku. Imala je problema odmah u startu na 3.10 gdje je ubilježila jedan 'iks', ali nakon toga se stabilizirala i uspješno skakala na još nekoliko visina.

Cepuš 3. na 800m, Ružić 4. na 400m

Isto kao i prije dvije godine u Tel Avivu Mateo Ružić zauzeo je 4. mjesto u novoj bespoštednoj utrci za njega gdje je izašao iz zavoja poravnat s vodećima, a onda ipak ostao bez snage za nešto više. No i tako je novih 9 bodova tu, a sam rezultat utrke bio je 47.43.

Sven Cepuš za svoju zadnju ovosezonsku utrku ponudio je jedno od svojih najboljih izdanja štoviše, istrčao je rezultat isti otprije 3 mjeseca, ali veći je uspjeh tu njegovo osvajanje 3. mjesta, posebice u jednoj taktičkoj utrci u kojoj se on zapravo sjajno snašao svaki puta kada su se događale promjene i odvajanja.

Tako ciljem prolazi u vremenu 1:49,60 i za Hrvatsku donosi novih 10 bodova.

Bratulić i Svalina rekordno u nimalo jednostavnim uvjetima

Najbolje utrke u karijeri na 3000m zapreke i 5000m ponudili su Filip Svalina i Petar Bratulić. Potonji je nastupao prvi dan u najdužoj disciplini ovog programa i u utrci gdje nije bilo puno osobnih rekorda, on je uspio ostvari navedeno!

Dugo se držala skupina od 10 trkača, a onda pred kraj utrke su se počeli odvajati jedni od drugih gdje se Pero dobro snašao, štoviše, u posljednjih 100m napadao je i plasman više (Dansku) te iako tu nije uspio, njegovih 14:52,09 dovelo ga je do 8. mjesta i 5 bodova za našu reprezentaciju.

Drugi dan je Filip ponudio svoju utrku karijere i dodatno se približio granici od 9 minuta! Posebice je impresivna bila njegova završnica kada je i prestigao neke od natjecatelja i završio utrku kao 4. čovjek ove discipline s 9:01,45 što je dodatno poboljšanje njegovog osobnog rekorda, a i samo još jedna u nizu sjajnih ovosezonskih utrka koje nam je pružio.

Prvi dan su nam nastupale i djevojke, Katarina Vukančić je na 3000m odradila jednu pametnu utrku gdje se točno moglo vidjeti koliko ovaj format u kojem se vrednuje plasman, a ne rezultat igra ulogu. Tako je ciljem prošla kao devetoplasirana s još jednom utrkom ispod 10 minuta, točnije 9:56,81. Nova 4 boda za našu reprezentaciju.

Za jedan plasman bolja je bila Sandra Šrut koja je s 11:33,57 bila bolja od nekih nominalno bržih (ovosezonskih) djevojki i 8. mjestom Hrvatska stiže do novih 5 bodova. Utrka se već dosta razvodnila u samom startu pa je bilo malo i teže za pratiti natjecateljice (prelaženja za 1 krug itd.).

Vesele nas ovako dobri rezultati na srednjim i dužim prugama tim više što je temperatura bila visoka i to je nekima sigurno bio i otežavajuć faktor na ovom natjecanju. 

Štafete bez šokova i za nove bodove

U štafetama smo također imali naše ljude.

Na 4x100m bio je to Alen Kolar, a uz njega su trčali Marcius, Čeko i Ivašković. Točnije, Alen je trčao kao 3. trkač po redu, a naša odabrana vrsta ostvarila je sveukupno 8. vrijeme ove discipline istrčavši 41.20. Bile je sitnih poteškoća između Čeke i Kolara u njihovoj izmjeni, ali sve se održalo pod kontrolom tako da nismo ovdje izgubili bodove već dobili novih 5.

Završna disciplina programa bila je 4x400m gdje su trčala naša čak tri člana - Sven Cepuš, Jakov Vuković i Mateo Ružić. Prvu izmjenu je otvorio domaći Gabrijel Stojanović. 

Kako to obično biva, gledali smo bespoštednu borbu svih 4 trkača svih reprezentacija, a u njoj naši dečki osvajaju 5. mjesto s 3:10,31. Svatko je dao najbolje što je imao u datom trenu i kao takvi zasluženo stižemo do novih 8 bodova kojima smo i zaključili ovo natjecanje.

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Europe - 2. liga
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 12.8.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook