Međunarodna natjecanja

Naši kadeti i kadetkinje odlični na susretu reprezentacija, imamo novi hrvatski kadetski rekord i najuspješniju kadetkinju

Hrvatska reprezentacija na okupu Foto: AK Agram Hrvatska reprezentacija na okupu

Sada već tradicionalni petoboj reprezentacija Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije i Slovačke ponudio je niz vrhunskih nastupa naših mladih nada u Budimpešti, ovdje je nastupilo čak 11 naših atletičara i atletičarki.

Trčalo se na malenom, ali lijepom atletskom stadionu kompleksa "Ikarus". Ipak, poželite li ga ipak pronaći, budite spremni odvojiti par sati svog slobodnog vremena jer vjerujte, nije jednostavno kao što se čini.

Bižić čekala i dočekala jednu jaku utrku, 'pao' hrvatski kadetski rekord u hodanju

Čudna i nelogična lokacija natjecanja nije nas spriječila u praćenju kao ni atletičare i atletičarke svih reprezentacija u nastupanju. Natjecanje je započelo u 9.45, a u 10h startala je prva utrka hodanja (3000m) gdje je zaista nevjerojatno dobro nastupila Aleksandra Stefany Bižić.

Sam početak utrke ponudio je odvajanje najbržih četiri, a među njima bila je upravo naša Aleksandra koja je cijelu utrku uspješno (iz)držala jedan visoki tempo i u cilj ušla sa sjajnih 15:25,59, a to je ujedno i značajno poboljšanje aktualnog kadetskog rekorda Hrvatske (16:10,46)! Plasman je također vrlo dobar, osvojila je 4. mjesto. Po tom pitanju ostao je žal s njene strane s obzirom na to da je bila vrlo blizu i 3. mjesta, ali nema potrebe žaliti, još iduće godine je kadetkinja i moguće je da krene po koju poziciju više.

Možemo slobodno reći kako je iza Aleksandre jedna prekrasna debitantska sezona iz snova, podsjetit ćemo vas kako se radi o trostrukoj državnoj kadetskoj prvakinji (na stazi, cesti i samom pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske) te uz današnji državni rekord na 3000m, već ranije je postavila jedan (cestovni). Potencijala ima, na njoj je da sada još više radi na sebi i nema sumnje kako će nam njezini nastupi ponovno donijeti nova veselja i radosti!

Nakon nje red je došao na hodače, ovdje smo pratili Maksimilijana Međimorca koji je u cilj ušao s 19:28,64, vremenom vrijednim 7. mjesta. Blizu je to osobnog rekorda (19:23,08), za bolji rezultat nedostajalo je više opuštenosti, trema je 'odigrala' svoje - naime već u prvom krugu je 'zaradio' opomenu što je očito utjecalo na daljnji performans.

No svakako je ovo bila vrijedna utrka za njega, radi se o jednom dobrom iskustvu jer Maks se ne bavi dugo hodanjem, a i njegova dobna kategorija su mlađi kadeti što bi značilo kako nastupa sa starijim hodačima naspram sebe. Poput Aleksandre, on je trostruki državni kadetski prvak i vjerujemo kako nova odličja neće izostati ni sljedeće godine.

Rekorderka Filipović u svojim dosad najboljim izdanjima zasluženo najuspješnija

Puno razloga za zadovoljstvo u ovom 9. mjesecu ima Dora Filipović koja je nastavila sa svojim beskompromisnim izdanjima i na ovom natjecanju. Prvo je na 100m istrčala osobni rekord koji sada iznosi 12.39 i osvojila 2. mjesto! Mjesto je to vrijedno srebrne medalje, a ponovno ga je ponovila sat vremena kasnije kada je na 300m stigla u cilj s novim osobnim rekordom 40.01!

Eto, dva osobna rekorda za Doru u jednom 'srebrnom' danu za nju kojeg je upotpunila trećim srebrom u štafeti 4x100m gdje su još trčale Patricija Tirić, Dorja Zanetić i Klara Barnjak, kadetkinje su zajedno istrčale 48.75, novi hrvatski kadetski rekord!

Dora je također jedna od onih koja se oprašta od nastupanja u kadetskoj konkurenciji, a učinila je to zaista sa stilom s obzirom na to da je i statistički najuspješnija hrvatska kadetkinja. Svemu lijepom kad-tad dođe kraj, ali nastavi li u ovom ritmu, nju čekaju još ljepše stvari i postignuća.

Bulaja i Čukman nikad bolji

Po osobnoj procjeni autora ovog teksta najveće iznenađenje dana priredio je fantastični Luka Bulaja s jednako dobrim hicem od 55.59 na bacanju diska (1kg)! Početak nije bio obećevajuć, započeo je s hicem na otprilike 45m koji nije ni htio da mu izmjere i odmah je prestupio, a nakon toga je iz serije u seriju bacao sve bolje i bolje te tako u 5. seriji konačno pokazao da ima tu 'baruta' za rezultat preko 55 metara!

Nije to moglo proći ni bez osvajanja medalje, pripala mu je srebrna medalja. 

Tako je Luka na najbolji mogući način zaključio svoje razdoblje u kadetskoj konkurenciji i imat će što za pamtiti. Iskorak naspram prošle sezone velik je 7 metara, za toliko je poboljšao svoj osobni rekord od 2012. godine. Neka samo tako i nastavi.

Stjecajem okolnosti, ranije je nastupio i na bacanju kladiva gdje je zauzeo 10. mjesto s 26.61, ali to stvarno nije jedna od njegovih primarnih disciplina, nastupio je prvenstveno radi ekipnog poretka i bodova.

Jedan od onih koji se zadovoljni vraćaju u Zagrebu definitivno može biti Hrvoje Čukman koji je naprosto 'eksplodirao' na 300m prepone i u svojoj skupini uvjerljivo slavio s 39.51! Od prvog do zadnjeg metra jasno se vidio jedan agresivan pristup, tome svjedoči i prizor kada se na samom cilju bacio prema naprijed kako bi postigao što bolji rezultat. Osim što je prvi puta istrčao utrku ispod 40 sekundi, nedostajale su mu dvije stotinke do rušenja državnog rekorda, šteta! 

Sveukupno je također pri samom vrhu s osvojenim srebrnim odličjem.

Oproštaj brončane Šarić i Štefanac; Penezić, Kožuhar, 'bosonogi' Kralj i Ocvirk skupljali iskustvo

Već ranije smo se osvrnuli na oproštaj Ane Šarić i Laure Štefanac od kadetske konkurencije pa se nećemo ponavljati. Danas je brojnim domaćim uspjesima pridodala i jedan međunarodni osvojivši brončanu medalju na bacanju kugle s najdalje bačenih 12.92! Druga predstavnica u ovoj disciplini također je iz našeg kluba, Laura Štefanac je bila šestoplasirana s 11.98, hitac kojeg smo vidjeli u posljednjoj, 6. seriji.

Anu smo ranije pratili na kladivu gdje je bila nešto manje uspješna (uz navodne probleme s mjerenjem rezultata), bacila je 43.66 i zauzela 7. mjesto.

Na 100m gledali smo prvi međunarodni nastup Brune Penezića. Dobro se snašao, istrčao drugi najbolji rezultat sezone s vremenom 11.65 i sveukupno osvojio 6. mjesto. U ovoj dobi nije zanemarivo za spomenuti kako je u ovoj konkurenciji bio najmlađi natjecatelj.

Gledali smo ga na samom kraju natjecanja kada je sudjelovao u štafeti 4x100m koja je zamalo osvojila brončano odličje. Presudile su tisućinke i kadeti (Ivan Novko, Romano Polić i Ivan Vujević) su ipak bili četvrtoplasirani.

Zlatko Kožuhar i Julijan Kralj bila su oba predstavnika iz našeg kluba na 3000m. Sama utrka je bila "dosadna", trčalo se u sličnom ritmu (svi trkači zajedno u jednoj skupini) do posljednjih 600m kada se ritam 'prelomio', a u tim trenucima zaista nije jednostavno reagirati. Njih to nije previše omelo, istrčali su dobre utrke na razini najboljih ovosezonskih rezultata, Zlatko je u cilj ušao s 9:48,22 i osvojio 5. mjesto dok je Julijan završio kao sedmoplasirani s 9:53,67.

Potonji se našao u zaista nesvakidašnjoj situaciji (barem za njega), u završnici utrke nekako je ostao bez jedne šprinterice (konkurent mu je stao na nogu), ali eto, očito ne funkcionira loše ni kombinacija kada se trči jednom nogom bez i jednom nogom sa šprintericama. Šalu na stranu, nadamo se kako neće ponovno doći u ovakvu situaciju.

Naše mlade trkače čekaju malo drugačiji putevi, Zlatko je još iduće godine kadet dok će Julijan nastupati u konkurenciji mlađih juniora. Do kraja sezone moguće je da ih još vidimo na natjecanjima koji se neće održavati na stazi, poput kros utrka ili cestovnih utrka.

Zamalo je Pia Ocvirk stigla do najbržeg rezultata u životu, danas je nastupala na 600m gdje su se pozicije na kraju odlučivale u posljednjih 100-150m. Ostvarila je svoje drugi najbrži rezultat u životu ušavši u cilj s 1:38,68 čime je osvojila 6. mjesto. Uz to, Pia je rođena 1999. godine, dakle zadrži li ovu razinu vrlo vjerojatno će i iduće godine ponovno biti jedna od najboljih kadetkinja u ovoj disciplini.

Osim standardno dobrih nastupa na 600m, ove godine smo ju vidjeli i na nešto kraćim disciplinama poput 300m gdje se odlično snašla osvojivši srebrnu medalju na kadetskom prvenstvu Hrvatske.

Za kraj...

Na ovom natjecanju vodi se i ekipni poredak, hrvatski kadeti su osvojili 3. mjesto s osvojenih 164 bodova dok je kadetkinjama postolje izmaknulo s osvojenim 4. mjestom i 129 bodova. Sveukupno je našoj reprezentaciji pripao trofej za 3. mjesto sveukupnim zbrojem od 293 bodova.

Sama organizacija je bila vrlo dobra, a pritom bi ipak trebalo spomenuti poteškoće koje je imala ekipa domaćina za mjerenje vremena i postoji mogućnost kako je to rezultiralo nekim sitnim nepreciznostima u nekim izmjerenim rezultatima.

Čestitamo svima na današnjim osvojenim medaljama i postignutim rezultatima!

  • Natjecanje: Susret kadetskih reprezentacija CRO-CZE-SLO-SVK-HUN
  • Mjesto: Budimpešta (HUN)
  • Datum: 28.9.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook