Domaća natjecanja

Premoćna pobjeda kadeta i kadetkinja upotpunila 'hat-trick' Kupova Hrvatske!

Kup je naš, III. dio Foto: AK Agram Kup je naš, III. dio

Na Kupu Hrvatske za kadete i kadetkinje naši atletičari i atletičarke uvjerljivo su pobijedili u sveukupnom poretku te tako 'zaokružili' novi povijesni uspjeh našeg kluba! Naime, već ranije ove sezone naši seniori i seniorke te juniori i juniorke bili su jednako uspješni u ovom natjecanju i tako u ovoj godini osvajamo sva tri moguća Kupa Hrvatske!

Uspjeli smo to zahvaljujući sveukupno osvojenih 426 i pol bodova, a od toga 252 boda osvojili su kadeti, a kadetkinje 174,5 bodova! Ujedno je to treća uzastopna sveukupna pobjeda zaredom. Koliko je velika naša ovosezonska pobjeda svjedoči jedna zanimljiva činjenica, do pobjede bismo došli da je nastupila samo muška ekipa dok bi samo sa ženskom ekipom osvojili 3. mjesto.

Nije tu bio presudan samo velik broj već i kvaliteta, tijekom nedjeljnog natjecanja ostvarili smo čak 10 pobjeda.

Sami vremenski uvjeti nisu bili najidealniji (prohladno i vjetrovito), ali teško da je bolje i moglo u 9. mjesecu. Tko su naši junaci i junakinje kojima možemo zahvaliti za jedno uistinu prekrasno nedjeljno popodne, otkrijte upravo u ovom tekstu, prednost dajemo ljepšem spolu.

Filipović sjajno nastupala i najuspješnija je naša natjecateljica

Jedan od predvodnika ove generacije prema novoj pobjedi definitivno je bila Dora Filipović, dvostruka pobjednica u disciplinama 100m i 300m! Na stotki se borila s vjetrom u prsa (-1.2), ali 12.76 je vrijeme nedostižno za ostale konkurentice.

Dobar nastup, ali još bolji i dojmljiviji vidjeli smo četrdesetak minuta kasnije na 300m gdje je naprosto izdominirala ostatak trkačica s jednom od svojih bolji utrka, u cilj je ušla s 40.83. Samo 13 stotinki sporije od osobnog rekorda. Pojedinačno je Dora tako osvojila maksimalan i impresivan broj bodova, njih 24!

Kasnije je još nastupila u štafeti 4x100m gdje se njezin doprinos također pokazao izuzetno bitnim.

Ocvirk i Bižić pobjednički u cilj

Na 600m vidjeli smo još jednu pobjedničku utrku naše članice, a njezino ime je Pia Ocvirk koja je s 1:42,42 stigla kao prvoplasirana u cilj! Posljednjih 100m gledali smo zaista napetu završnicu, ali ispostavilo se kako je Pia pravovremeno reagirala u odvajanju od vodeće skupine.

Rođena je 1999. godine, što bi značilo kako će kadetkinja biti i iduće godine, moći će pomoći svojoj ekipi na idućem izdanju kadetskog Kupa Hrvatske. Uz nju je trčala Katarina Vukančić koja je krenula hrabro na početku, na kraju je malo nedostajalo snage za eventualno bolji rezultat i plasman, ali i Katarina također ponovno može nastupiti u ovoj konkurenciji i 2014. godine. U ovoj utrci osvojila je 9. mjesto s 1:48,95.

Josipa Livaković je na utrci dugačkoj 2000m istrčala 7:32,43 i došla do sveukupno 6. pozicije. Na početku utrke Josipa je držala 'priključak' s vodećima, poslije je ipak nastao jedan malo veći zaostatak. Ona je također jedna od onih koja se ne oprašta od kadetske konkurencije, a vrijedi spomenuti kako je prije nešto više od mjesec dana ubilježila nastup za mlađejuniorsku reprezentaciju Hrvatske u Turskoj na 2000m zapreke.

Na 100m prepone vidjeli smo dobar nastup Eme Glas koja je ponovno istrčala najbržu utrku u životu, ciljem je prošla za 17.73 i šteta što je vjetar danas bio nesklon trkačima i trkačicama (u ovoj utrci -2.2), bilo bi to još bolje vrijeme. Ostvareni plasman je vrlo dobar - 4. mjesto. Po završetku se mogla posvetiti skoku u vis gdje je danas najviše preskočila 145cm i tako se pozicionirala na 5. mjestu.

U ovoj disciplini je nastupila i Lorena Džuzdanović, ponovila je nastup iz kvalifikacija te ponovno završila natjecanje s preskočenih 135cm! Nije bila jedina s jednakim brojem skokova i podijelila je 9. mjesto. Otud nam i dolazi onih pola boda u ženskom i sveukupnom poretku Kupa.

Lara Jednačak je poput Eme nastupala u dvije discipline. Prvo smo ju gledali na skok u dalj, najdalje je skočila u trećoj seriji (4.73) čime je zauzela 10. mjesto, a još bolji plasman i više bodova osvojila je na 300m prepone gdje je sveukupno osvojila 8. mjesto. Zanimljivo, s današnjih istrčanih 51.16 izjednačila je svoj osobni rekord iz Zagreba, star 3 mjeseca. Rijetko se to događa, ali nije nemoguće. Trčala je i Karla Demir, 55.82 vrijedilo je 13. mjesta.

Na hodanju 3000m valjalo je biti oprezan, od deset natjecateljica četiri njih nije uspjelo završiti utrku (diskvalifikacije), ali nama je najbitnije kako su u ovih preostalih 6 bile Aleksandra Stefany Bižić i Mia Stojak. Aleksandra ovdje nije htjela ništa riskirati, tek na kraju je malo pojačala da bi se odvojila i stigla do pobjede! Vremenski to iznosi 18:33,80. Nova pobjeda za nju, impresivan niz neporaženosti na domaćem terenu u kadetskoj konkurenciji još traje.

Mia je krenula nešto opreznije što se na kraju pokazalo kao pametnijom varijantom jer nekoliko djevojaka zaradilo je diskvalifikaciju i prvakinja Hrvatske u wakeboardu, a inače i brončana u ovoj disciplini, stiže do 3. mjesta s 20:07,09. Naše dvije hodačice mogu se natjecati ovdje i iduće godine, a mi se nadamo kako će se uz njih pojaviti i nekoliko novih mladih hodačkih nada.

Malo tko je poput Šarić

Isto tako možemo se nadati kako će se pojaviti netko poput Ane Šarić koja je vjerovali ili ne, na samom kraju svoje karijere u kadetskoj konkurenciji. Oni koji malo bolje prate ove mlađe kategorije vjerojatno imaju dojam kako je ona već tu godinama što i nije daleko od istine. Naime, Ana je već u mlađekadetskoj dobi pokazivala veliku kvalitetu i zapravo nikad nije nastupila u spomenutoj konkurenciji već odmah se nadmetala sa starijima od sebe u (starijoj)kadetskoj konkurenciji.

Iz tog razloga radi se o našoj najuspješnijoj kadetkinji u kontekstu Kupa Hrvatske, spomenuli smo već ranije u tekstu kako smo ga osvojili tri puta u posljednje tri godine, a upravo je Ana uvijek igrala jednu od najbitnijih uloga. Malo tko se može pohvaliti kako je bio dio pobjedničke generacije, i to tri puta!

No došao je i taj trenutak kada se polako mora krenuti dalje ili bolje rečeno prema naprijed... Na kugli (3kg) je bacila točno 13 metara i više nego uvjerljivo pobijedila, a još ranije pobjeda je stigla i na bacanju kladiva (3kg) s novim osobnim rekordom, 46.84!

Poput Dore Filipović, pojedinačno je osvojila maksimalnih 24 bodova! Ne preostaje joj ništa drugo nego da svoju razinu kvalitete podigne u mlađejuniorskoj konkurenciji kojoj će primarno pripadati iduće godine. Hoće li to biti u bacanju kladiva ili kugle, manje je bitno, može i oboje.

Slično vrijedi i za Lauru Štefanac koja je na bacanju koplja (500g) imala je nešto slabiji dan, njezinih 35.99 vrijedilo je 4. mjesto, ali zato je ranije na bacanju kugle ostvarila plasman odmah iza Ane i s 11.21 osvojila 2. mjesto.

U toj disciplini pratili smo i Barbaru Geld koja se tek nedavno odlučila okušati u ovom sportu i za jednu debitanticu snašla se više nego dobro. Njezinih 9.86 vrijedilo je 6. mjesta, a još bolja bila je na bacanju diska s 25.27 kao trećeplasirana!

Ne zaboravljamo ni Patriciju Hrastović koja je uz Anu bacala kladivo. Ovaj puta je njezin najdalji hitac bio 27.99 čime je osvojila 7. mjesto. Potvrdu trofeja donijela nam je Agram I štafeta na 4x100m. Lara Jednačak, Karla Puljko, Karla Demir i Dora Filipović osvojile su 3. mjesto istrčavši 52.51!

Penezić najbolji stometraš

Na 100m nastupala su dva naša člana, Bruno Penezić i Filip Orlović. Potonji je trčao ranije, u prvoj skupini, i u cilj ušao s 12.89 (-3.1), sveukupno je time osvojio 8. mjesto. Najbolji sveukupno bio je upravo naš Bruno koji je danas jedini istrčao utrku ispod 12 sekundi, točnije 11.98 (-1.4)!

Nešto više problema bilo je na skoku u dalj gdje je u prve dvije serije prestupio (opaska: na skakanjima danas su bile samo četiri serije), ali se uspješno 'izvadio' u trećoj i četvrtoj seriji, prvo je skočio 6.06 pa je s 6.12 došao do 3. mjesta.

Uz njega je nastupao i Ivan Sindičić koji je skočio do 5.96. Nikada nije letio tako daleko, ali ipak je pripomogao vjetar u leđa (+3.8). No zato mu nitko ne može osporiti osobni rekord na skoku u vis, sa 175 je zauzeo 4. mjesto.

Plasman više u spomenutoj disciplini osvojio je Hrvoje Čukman s preskočenih 180cm, a na 5. mjestu je Ante Zuanović s izjednačenjem osobnog rekorda (170cm). Luka Medvidović četvrti je naš skakač ovdje, on je također jedan od novaka ovdje i ne čudi zašto se odlučio za tehniku "škarica" s kojom je došao do preskočenih 150cm i 9. mjesta.

Ante je osim skoka u vis paralelno nastupio i na 100m prepone (disciplina se odvijala tijekom skakanja u vis). Dotrčao je do 5. mjesta s 15.99 (-2.8). Hrvoje je nastupao na onoj dužoj dionici s preponama, 300m. Odradio je vrlo dobrih 250m, ali za pobjedu ipak je nedostajalo svježine u posljednjih 50m. Danas je istrčao 41.54 i tako osvojio 2. mjesto.

Na 300m Antonio Kovačić je ušao u cilj kao četvrtoplasirani s 39.47, a poslije smo ga još gledali u 3. izmjeni štafete na 4x100m. Filipa Svalinu gledali smo na 1000m, držao se s vodećima do posljednjih 200m kada je malo posustao, ali zato je ostvario svoje najbolje vrijeme ikad, novi osobni rekord mu je 2:56,49 i u Čakovcu je to vrijedilo 7. mjesta.

Vrhunsko izdanje Kožuhara, Kralja i Klarić na 3000m, Međimorec prvi na hodanju

Izuzetno zanimljiva disciplina bila je 3000m gdje je nedostajalo sve samo ne brzih trkača. No Zlatko Kožuhar i Julijan Kralj prezentirali su sjajnu taktičku pripremljenosti i po pitanju 1. i 2. mjesta riješili neizvjesnost već prije posljednjih 400m, pitanje je samo bilo tko će prije ući u cilj. Zlatko je bio taj, istrčao je 3000m za 9:51,84, a Julijan je završio utrku s vremenom 9:53,53.

Zaista dobri nastupi za njih dvojicu, a pohvale zaslužuje i četvrtoplasirani Nikola Klarić s vremenom 10:05,22! Za jednog mlađeg kadeta sjajan je to rezultat, a i vrijeme.

Hodanje 3000m za kadete ponudilo je dvostruko manji broj natjecatelja nego kod kadetkinja, ali ni tu nažalost nije nedostajalo diskvalifikacija. Nažalost, ona je pripala jednom našem članu, Luki Livakoviću. Ipak, Luka je relativno nov i neiskusan u ovoj disciplini te ne sumnjamo kako će nastavi li trenirati usvojiti još bolju hodačku tehniku koja će mu u budućnosti priskrbiti izbjegavanje opomena.

Zato je barem naš drugi član stigao do pobjede, Maksimilijan Međimorec uspio je to s 19:23,08! Uspješno su svoje utrke na 3. i 4. mjestu završili Jurica Stanko (21:51,00) i Ivan Gašpar (22:05,38). Sve su to hodači koje bi mogli vidjeti i iduće godine, a dotada imaju vremena postati još bolji i brži.

Bulaja pokazao karakter, štafeta nastavila niz nepobjedivosti ove godine

Lijepo su se naši na bacanju kugle poredali od 3. do 5. mjesta. Najbolji je bio Luka Bulaja s točno 15 metara, Karlo Jakobović je prebacio 13 metara (tj. 13.13), a Ivan Blažević je taj petoplasirani s 12.37.

Luka je ipak ovdje jedan od naših najiskusnijih bacača (pritom mislimo da ima iskustvo nastupa) dok su Karlo i Ivan upravo u suprotnoj situaciji, ali vrlo dobro su se snašli, plasmani su pokazatelji toga. Možda je upravo to spomenuto iskustvo nastupa pomoglo Luki da u svom drugom nastupu kasnije (bacanje diska 1kg) dođe do još boljeg plasmana, a to je 2. mjesto. Učinio je to sa stilom, u posljednjoj, četvrtoj seriji konačno je bacio jedan pravi hitac (52.43, osobni rekord) i nadmašio trećeplasiranog za samo dva centimetra!

Jedan od onih koji su tek ušli u svijet atletike i bacanja je Josip Miloš, na bacanju diska je s 25.31 zauzeo 11. mjesto, ali zato je još bolji plasman ostvario ranije, na bacanju kladiva (4kg). Prebacio je 30 metara tj. kladivo je sletjelo na 31.02 i tako je osvojio vrlo dobro 4. mjesto. Pridružio mu se Tomislav Blekić s 27.88 i osvojenim 7. mjestom.

Bodova nije nedostajalo ni na bacanju koplja, za to su se pobrinuli Karlo Bertina i Karlo Rakić. Dva Karla su bili zaista blizu jedan drugog, Bertina je bio nešto bolji s 36.89, a Rakić za devet centimetara slabiji. Njihovi rezultati donijeli su im (i nam) 4. i 5. mjesto. Mladi su to bacači koplja, zadrže li se ovdje, mogu biti samo bolji!

Pobjedom smo otvorili natjecanje (Međimorec na hodanju 3000m) pa smo u jednakom stilu i završili, zaključili ovosezonsko izdanje Kupa Hrvatske. Bruno Penezić, Filip Orlović, Antonio Kovačić i Hrvoje Čukman trčali su za Agram I i s 46.53 suvereno došli do nove štafetne pobjede! Za Agram II nastupali su Josip Hrelec, Ivan Sindičić, Ante Zuanović i Josip Šuflaj, njihovih 49.40 vrijedilo je sveukupno 7. mjesta.

Svi oni koji su osvojili 1. i 2. mjesto vrlo vjerojatno bit će izabrani u hrvatsku reprezentaciju za kadetski petoboj koji je na rasporedu krajem mjeseca. O tome ćemo više kada dođe službena objava.

Izuzetno smo zadovoljni i ponosni s današnjim ostvarenjima koji su postizali naši kadeti i kadetkinje. Osobnih rekorda i visokih plasmana nije nedostajalo, a pristup je bio upravo onakav kakav su naši treneri tražili - ozbiljan i beskompromisan. Hvala im na novim radostima koji su nam priskrbili, zaslužujete sve čestitke i pohvale ovog svijeta! Za kraj recimo kako ne samo da je Kup naš, već su tri Kupa naša!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 15.9.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook