Međunarodna natjecanja

NEZABORAVNO U VARAŽDINU Bilo je to zaista posebno Europsko ekipno prvenstvo!

Puna "Sloboda" Foto: Renato Branđolica Puna "Sloboda"

U samoj najavi najavili smo ovo natjecanje u 2. ligi Europske atletike kao drugačije i posebnije u kontekstu domaćinstva u Hrvatskoj tj. u Varaždinu. 

Dojmovi su se 'slegli', i dalje su sjajni

Prošlo je već tjedan dana od uspjeha koji je Hrvatska ovdje ostvarila s 5. mjestom koje je na kraju čak moglo biti i 4. mjesto, ali i ovako je to više nego hvalevrijedan rezultat. Posebice u ovim posebnim okolnostima gdje je samo prvoplasirani prolazio u rang više, a čak petero ispadalo u rang niže.

No daleko od toga da je samo taj podatak nešto po čemu ćemo pamtiti ovo sjajno natjecanje koje je bilo popraćeno jednom izuzetno pozitivnom energijom i atmosferom koja je već bila u nastajanju početkom tjedna kada su se već počeli okupljati hrvatski reprezentativci u svojim završnim pripremama za natjecanje.

Unatoč određenim problemima s ozljedama koje su se pojavile neposredno u blizini natjecanja, svakako je velika stvar za samu reprezentaciju što su se odazvale najveće zvijezde u liku Sandre Perković, Sare Kolak, Filipa Mihaljevića, a iz naših redova nesumnjivo je tu listu predvodila Ana Šimić.

Domaćinstvo nije donijelo dozu bahatost i prepotenciju, štoviše...

Već to u startu je bio dobar zalog za optimizam u tzv. borbi za "o(p)stanak" kako smo ju nazvali. Iako su se u nekoj početnoj fazi pojavljivali medijski napisi u smislu borbe za 1. mjesto, to nije bila realna borba ovdje (tim više s obzirom na posebna pravila) već se ubrzo prihvatilo realno stanje stvari i samim time se dalo na dodatnoj vrijednosti svakom osvojenom bodu po sustavu natjecanja.

Nadasve, Hrvatska unatoč domaćem terenu nije bila bahata i puna sebe u smislu toga da je ispunjenje tog cilja sigurno već je strpljivo iz discipline u disciplinu (g)radila tu bodovnu razliku naspram država u poretku iza nje.

Mora se priznati kako je bodovno samo natjecanje bilo izrazito dinamično i puno promjena, ali isto tako je za svaku pohvalu i to što nakon uspješnog 1. dana smo imali još uspješniji 2. dan.

Tamo gdje se možda potencijalno mislilo da smo slabiji na kraju se pokazalo i više nego pesimističnim, a samih velikih kikseva uopće nije bilo. Štoviše, imale su ih druge zemlje, što s eventualnim slabijim 2. danom, posebice u disciplinama gdje je bilo nervoze pa samim time i diskvalifikacije.

Uz to, ovaj rang natjecanja na kraju se rezultatima u nekim disciplinama mogao mjeriti i s rangom iznad, štoviše, u nekim situacijama je kvaliteta naše lige bila veća nego što bi netko na 'prvu' očekivao. 

Čudesna atmosfera, navijanje i podrška na "Slobodi"

No ona najposebnija priča ovog natjecanja je podrška koja je zaista bila spektakularna i teško se sjetiti kada je u našoj zemlji kada je u pitanju atletsko natjecanje bila prisutna enormna podrška popraćena sjajnim navijanjem na ispunjenim tribinama.

Zaista, svaki hrvatski atletičar ili atletičarka dobio je svoju pozornost, poseban pozdrav i podršku prije natjecanja kao i ovacije i aplauz po završetku svoje discipline. 

Ono što još više veseli za naš sport, pritom nije bilo omalovažavanja natjecatelja ostalih zemalja, svatko tko je želio dobiti djelić te pozitivne energije s tribine, dobio ju je. Prilikom toga treba istaknuti kako su se i vrlo lijepo pratile spikerske upute koje su povremeno stizale kao "prijedlog" tribini što također nije slučaj na svim natjecanjima. 

Dobar primjer ove slike u Varaždinu je primjerice bila i medijska podrška, ne sjećamo se da smo svjedočili jednom takvom pozitivnom tv prijenosu s hrvatskim atletičarima koji je komentatorski duo Balog-Šapit po običaju odradio kvalitetno, ali i iznimno afirmativno (posebno za mlade atletičare i atletičarke) te se toplo nadamo kako je to jedan od putokaza za neke iduće prilike. Uostalom, i sami su istaknuli zadovoljstvo rada u takvim uvjetima kada je u pitanju sve ovo o čemu smo u redovima iznad pisali.

Uistinu, i neka renomiranija natjecanja nisu do sada (ili nisu dugo) uspjele stvoriti ovakvu pozitivu unutar cijelog stadiona "Slobode" i vjerujemo da je u ta dva dana svatko s natjecanja otišao zadovoljan. Posebice drugi dan...

Mi jesmo i uz možebitnu korekciju nekih tehničkih poteškoća (kojih uvijek ima) u samoj provedbi prije i tijekom natjecanja, možemo na kraju ovog uspješnog projekta samo reći - Uživali smo i ponovilo se!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook