Međunarodna natjecanja

Dvoransko hodanje u Budimpešti – pobjeda Međimorca, hrvatski seniorski rekord Golobić!

Hodači u jednoj zajedničkoj fotografiji Foto: AK Agram Hodači u jednoj zajedničkoj fotografiji

Poznato je kako u Mađarskoj postoji dvorana s kružnom stazom i uvijek je na raspolaganju atletičarima. Samim time, jasno je da se održavaju nacionalna prvenstva u dvorani za sve kategorije, od mlađih kadeta do seniora, uključujući discipline trčanja do 3.000 metara, hodanje i višeboje. 

Nije riječ o nedostižnom luksuzu, jer nakon zimske sezone, ova dvorana, tek koji metar veća od dimenzija atletske staze, donosi novac jednostavnom prenamjenom za potrebe izložbi, sajmova, kongresa i sličnih događanje. Dvorana primjerene veličine ima u znatnom broju u Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu. Za usporedbu, u ruskom centru za sportsko hodanje (Saransk, Mordavija) raspolažu dvoranom sa stazom duljine 333,3 metra, a pri kraju je izgradnja nama nezamislive dvorane s atletskom stazom od 400 metara! No, stvarnost je takva kakva je (Žimbrek 2010.).

U Budimpešti je 14. veljače 2015. održano nacionalno prvenstvo za mlađe juniore i juniore u višeboju i hodanju. Ovaj put sudjelovalo je i petero mladih atletičara našeg kluba, koji su se prvi put susreli s dvoranskim hodanjem, koje uključuje tehnički zahtjevan nagib u zavojima 200-metarske staze. S obzirom na to da Mađarska ima redovito sudionike najvećih svjetskih natjecanja u hodanju i na prošlogodišnjim Top100 svjetskim listama ima rangirano osmero hodača, možemo biti ponosni da nastup naših hodača nije bio nekonkurentan.

Naprotiv, u mlađejuniorskoj konkurenciji su Maksimilijan Međimorec i Jurica Stanko u cilj ušli ispred osvajača zlatne i srebrne medalje na mađarskom prvenstvu! Maks je utrku na 5.000 metara završio vremenom 28:18,0, a Jurica 29:25,9, obojica pomalo rutinski, bez rizika diskvalifikacije. Juricu u nastupu nije spriječila imobilizirana ozljeda prsta ruke koja se dogodila dan prije utrke! Iako je Međimorec prvi put nastupio na utrci duljoj od 3.000 metara, standardnoj za kadetsku kategoriju kojoj pripada i ove godine, postigao je povijesno najbolji rezultat kadeta na 5-kilometarskoj distanci uključujuću i utrke na stadionu i cesti.

Maks Međimorec i Jurica Stanko

Do sličnog učinka došla je i Antonela Golobić, uz seniorski hrvatski rekord u hodanju u dvorani na 3.000 metara! Dosadašnji najbolji rezultat 21:27,16 Ivane Sraga (Clermont-Ferand, 18.03.08.) zamijenit će Antonelinih 15:49,8! U svom 15. nastupu na hodanju izvan granica Hrvatske, i ovaj put bez primjedbi sudaca na ispravnost tehnike, znatno se poboljšala (21 sekundu) u usporedbi s osobnim rekordom na 3.000 metara postignutim na stadionu na susretu kadetskih reprezentacija 2012. u Rijeci.

Rezultatski se približila najbolje postignutom vremenu na ovoj distanci (15:25,59), koji od 2013. godine drži Aleksandra Stefany Bižić iz 2013. godine, a jučerašnjim nastupom Stefany je najavila kako je spremna taj rezultat ove godine dodatno poboljšati. Nakon što posljednji nastup na susretu reprezentacija u Mariboru prošle godine nije uspjela završiti, jučer je hodala s određenom rezervom, unatoč čemu je u cilj ušla rezultatom 16:16,7. Dobro odrađena zima je pri kraju i dolaze topli dani, u kojima je Bižić prethodnih godina pokazala što  može postići u atletici.

Prvo međunarodno iskustvo stekla je Jelena Hrga, od ove godine mlađa juniorka te se s 20:03,2 sasvim približila 20-minutnoj granici, koju je u 2014. godini nadmašilo samo 8 od ukupno 22 hrvatske atletičarke koje su nastupile na disciplini 3.000 metara hodanje. Pritom je Jelena bila brža od osobnog rekorda sa stadiona za čak 2 minute i 16 sekundi i pokazala da ima volje i sposobnosti za daljnji napredak u sportskom hodanju.

Čestitke našim mladim hodačima!

  • Natjecanje: Magyarország Junior és Ifjúsági Fedettpályás Gylogló Bajnoksága 2015
  • Mjesto: Budimpešta
  • Datum: 14.2.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook