Međunarodna natjecanja

Ćudljivi, ali istinski zanimljivi Londonski SP: IAAF-ova lutanja i kontroverze s Makwalom, Španović... (VIDEO)

Prekrasno izdanje olimpijskog stadiona Foto: AK Agram Prekrasno izdanje olimpijskog stadiona

Pala je zavjesa i na 16. izdanje Svjetskog prvenstva koje se održalo u Londonu gdje generalno gledajući nismo vidjeli rezultate u kontekstu slogana koji se promovirao ("Ready to break records") uz čast izuzecima, ali svakako je to bilo ponovno jedno vrlo zanimljivo i apsolutno kompetitivno (u tom smislu možda i najbolje do sad) natjecanje koje je ponovno ponudilo niz specifičnih situacija koje možemo samo vidjeti u našem sportu.

Prije svega, još jednom valja iskoristiti priliku i čestitati prvakinji Perković i brončanom Žuniću kao i ostatku hrvatske reprezentacije na postignutim ostvarenjima, a mi ćemo posebno tu čestitke uputiti našim članicama Ani Šimić i Matei Matošević

Sigurni smo kako je kroz ovih 10 dana svatko za sebe pronašao neke posebne trenutke tako da u ovom kratkom osvrtu nije realno da prođemo sve te situacije već one koje su možebitno bile najaktualnije.

Svakako se tu ponajviše ističu oproštaj Usaina Bolta, na koji smo se osvrnuli kroz poseban tekst dok je Mo Farrah izgledno zaključio karijeru na stazi i posvetit će se polumaratonu i maratonu pa iz tog razloga na njega ni ne gledamo kao nekog tko odlazi iz svijeta atletike. Štoviše, bit će sjajna stvar bude li uspješan na cesti kao što je bio na stazi jer bi to bila dodatna promocija tih dužih olimpijskih i neolimpijskih disciplina.

Van Niekerk nije i ne treba biti Bolt

Svjetska atletska federacija (IAAF) u suradnji s organizatorima od ove godine odlučila je dodatno razvući natjecanje za nekoliko dana više (što je praksa kojom će se nastaviti i dalje) čime se dobio niz mogućnosti u slaganju satnice što se ponajviše odlučilo iskoristiti u svrhu promoviranja označene Boltove zamjene - Waydea Van Niekerka, s ciljem da osvoji zlato na 200 i 400m što je posljednji put uspjelo legendarnom Michael Johnsonu još u prošlom tisućljeću. 

IAAF i mediji ovom super talentiranom Južnoafrikancu željeli su čim prije 'priljepiti' etiketu legendarnog Jamajčanina, ali ovo prvenstvo je pokazalo da to nije nešto što treba raditi.

Bez daljnjega, Van Niekerk je posebno atletsko čudo i talent koji može i treba biti inspiracija nadolazećoj generaciji mladih atletičara, sam podatak kako se radi o čovjeku koji 100m trči ispod 10 sekundi, 200m ispod 20, 300m ispod 31 i 400m ispod 44 (a nastavi li ovako, svjetski rekorder mogao bi ovu brojku promjeniti i ispod 43) je posebno impozantan, ali prije svega karakterno je ovaj dečko bitno drugačija priča od Usaina Bolta. Uostalom, ipak i sam njihov prioritet kod disciplina se razlikuje.

Nakon što je rutinski slavio na 400m i još k tome uspio stići do srebrne medalje na 200m (6. utrka u 6 dana). Problem je bio što ga je puno ljudi već vidjelo kao dvostrukog prvaka pa je nakon osvojene druge medalje i sam podijelio dio razmišljanja i razočaranja u smislu poštivanja njegovih ostvarenja. Ovaj video sadrži navedeno, ali i potvrđuje tvrdnju iz reda iznad o drugačijem karakteru naspram Bolta.

Svatko kreira svoj put. A za poštovanje se ne treba brinuti, neosporivo je da ga ima.

Što se čuvene titule Boltovog nasljednika tiče - pitanje je hoće li ga se ikad i dočekati jer osim veličanstvene sportske karijere, Bolt je jedan sjajan marketinški "proizvod" za kojeg možda ne treba tražiti zamjenu(e) već jednostavno raditi i dočekati neki novi "proizvod" takvog ranga. A to ponekad ne ide silom, već...

'Makwalina kutija'

Govoreći o tim svojevrsnim lutanjima krovne atletske organizacije, svakako se tu ističe slučaj Isaaca Makwale, kvalitetnog 400metraša koji je (naivno) podijelio zdavstvene probleme sa medicinskim timom organizatora pa je automatski ušao u proces karantene na koju su Britanci ranije upozorili, a preporučljivo trajanje je bilo 48h.

Samim time ispao je iz priče zvana finale 400m nakon čega su očekivano uslijedili pritisci dijela medija, atletičara-ki, a posebno je tu bio prisutan pritisak na društvenim mrežama. 

Uz svo razumjevanje i poštivanje zaista tricky situacije za ovog sjajnog trkača iz Botswane, dobili smo problematičnu odluku o solo utrci i stvaranju posebne kvalifikacijske utrke koja je realno, nastala radi cijelog tog pritiska u kojoj se ni potonji baš nije iskazao pretpostavkom provocirajući da se radi o situaciji koju su kreirali IAAF i Van Niekerk. A zapravo da je bio malo pametniji, mogao je sve sam spriječiti.

Ovako je IAAF podlegao pritisku i napravio potez za koji se nadamo da im u budućnosti neće stvarati probleme jer teoretski, sada svaki bolestan atletičar u ime svoje federacije nauštrb ovoga može tražiti karantenu i svoju posebnu utrku.

Sigurno se ne bi svatko složio s time, ali ako su mogli biti 'čvrsta ruka' kad su u pitanju Rusi i njihova suspenzija onda treba biti dosljedan u svemu i donijeti odluku, selektivnost nikada nije dobra stvar.

Na koncu, Makwala se nije ni istaknuo posebno u kasnijem finalu 200m, a nije bilo ni realno. Na stranu njegov najbolji rezultat sezone, ovo ionako nije bilo natjecanje gdje se to u sprintu radi hladnijeg vremena teško moglo nadmašiti. 

Kobni startni broj Španović na dalju i posljednji trag

I ovdje su mediji poprilično dobro popratili situaciju tako da vjerujemo da su više manje svi dobro upoznati navedenim. U posljednjoj seriji Ivana Španović najvjerojatnije je skočila skok vrijedan zlatne medalje, ali je prilikom njega prema službenom tumačenju ostavila zadnji trag startnim brojem i izmjereno je barem 10cm manje. U samu problematiku naprosto ne želimo ulaziti previše jer zapravo ključna stvar ostala nejasna, a to je taj čuveni trag koji je ostavio startni broj koji se 'otkvačio' baš u trenu doskoka.

Mogu se svi pozivati na tv snimku i linije ili tragove koje vidimo u njoj, ali pravilo se zna - mjeri se posljednji trag koji atletičar ili atletičarka ostavi, neovisno je li to startni broj, perika ili nešto drugo. Dakle, i najmanji i najsitniji trag koji se možda putem tv snimke nominalno ni ne vidi.

Ipak, glavni akteri su bili tamo od sudaca i same Španović kao i njenog trenera i oni najbolje znaju što je prava istina. Poredak je takav kakav je, a mi potonjoj želimo da ovaj trenutak naplati nekom drugom prilikom, a uz nedvojbenu kvalitetu koju posjeduje, vjerujemo da će do nje ponovno doći.

Publika i odaziv za svaku pohvalu uz jednu 'mrlju'

Uz rušenje rekorda u broju gledatelja i prodaji ulaznica London je svakako dobio možda tu i najveći plus pogotovo u atmosferi koju su priuštili svim atletičarima i atletičarkama što oni nisu ni propustili istaknuti u više navrata i pritom se zahvalili.

Velika je to stvar kada se natjecanje smjesti među ljude koji poznaju i cijene kraljicu sportova jer svatko voli priznanje za svoja dostignuća, a publika je uvijek dio toga. Vidjet ćemo hoće li Doha moći biti na ovoj izrazito visokoj razini koja je ovdje postavljena.

Jedino je šteta da su pokazali određene dvostruke kriterije s isticanjem Justina Gatlina koji je dobivao višestruku 'porciju' negativne energije usmjerene prema njemu, a zapravo bi sve to trebalo usmjeriti na neke druge adrese. Jer ono što je sigurno, on je tamo bio zato jer je mogao i jer mu je dozvoljeno i tu je svakoj priči kraj. Sam si sigurno nije dozvolio nastup.

Još k tome sigurno nije bio jedini atletičar sa doping dosjeom, bilo je na stazi takvih još pa između ostalog i britanskih atletičara. No valjda netko mora imati breme 'bad boy'-a. Vidjeli smo, Gatlin se vrhunski nosio s tom titulom pa je na kraju ponio i jednu drugu (njemu sigurno dražu) kući, nakon 12 godina što je pravi raritet u svijetu sprinta, nevezano za turbulentne okolnosti svo to vrijeme.

Sve u svemu, svi skupa mogli smo još jednom uživati u najelitnijem izdanju atletike i kao što je napisano na početku, možda nije bilo rezultatski kako se najavljivalo, ali dobili smo puno neočekivanih plasmana (pobjeda) i situacija koje daju dodatnu draž kraljici sportova.

*Stavovi i razmišljanja izneseni u članku su osobne naravi autora i ne odražavaju nužno stav Atletskog kluba Agram.

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook