Domaća natjecanja

VIDEO: CEPUŠ i ČUKMAN nisu podlegli pritisku, seniorski su dvoranski prvaci Hrvatske!

Hrvoje Čukman i Sven Cepuš Foto: AK Agram Hrvoje Čukman i Sven Cepuš

Prvo povijesno cjelovito seniorsko prvenstvo Hrvatske u dvorani održalo se popraćeno vrlo dobrim odazivom i kako to obično bude u takvoj atmosferi - kvalitetnim rezultatima.

U ovom sprinterskom i trkačkom djelu natjecanja svakako su naša prva imena bili Hrvoje Čukman i Sven Cepuš koji su uoči svojih utrka imali najbolja ovosezonska dvoranska vremena pa je shodno tome to bio i dodatan uteg na 'leđima' kada nosite određenu titulu favorita.

Hrvoje je tako nakon mlađeseniorskog naslova na 60m prepone stigao i do seniorskog naslova istrčavši još bržu utrku od 8.29! Tako je ponovio pretprošlu godinu kada je uz to imao i juniorski naslov, ali s obzirom na to da toj dobnoj kategoriji više ne pripada, logično da ovaj puta tamo nije mogao biti prvi jer nema pravo nastupa.

Već u početnom djelu utrke jasno se moglo vidjeti da samo treba ostati koncentriran u tehničkom djelu izvedbe i da Hrvoje ide po svoj novi naslov u društvu preponaša Zagreb-Ulixa. U međuvremenu je nastupao i na 60m gdje je ponešto popravio dojam istrčavši tu dionicu za 7.21, ali otpočetka je bilo jasno da su ipak prepone njegova specijalnost i veseli da je još jednom to potvrdio.

Sven je do zlatne medalje na 400m stigao u posljednjoj (hrvatskoj) disciplini dana po satnici u posljednjem krugu tj. 100 metara kada su neki jednostavno od umora i lagane nemoći protestno dizali ruke, a Sven je ipak njih (uz noge) odlučio koristiti u bolje svrhe, za svoju utrku i krajnji cilj da istrči što bolje vrijeme.

I ono je na kraju na razini ovosezonskih najboljih, 48.30 bilo je više nego dostatno za prvi seniorski pojedinačni dvoranski naslov u karijeri. Njegov napredak u ovom djelu je evidentan, i to ne samo na 400m i 800m. Nema što, Amerika i tamošnji fakultet na jesen dobiva sjajnog trkača...

Uz Svena su nastupali Dominik Krešo (11. - 52.94), Zvonimir Ćurić (13. - 54.09) i Luka Grubišić (18. - 55.51). 

Srebrni Kolar i Svalina te brončani Bratulić

Spominjući 60m gdje je Hrvoje prvo trčao 7.21 pa u finalu 7.25, treba ipak tu istaknuti čovjeka koji je u kratkom vremenu napravio sjajan napredak i na koncu stigao do seniorskog naslova doprvaka Hrvatske, a da je bilo sreće u igri tisućinki, možda bi bio i zlatni.

Alen Kolar zadnji put je (prije ove sezone) dvoranu trčao prije dvije godine i nije bio ni približno dobar kao sada. Njegov subotnji rezultat lijepa je prezentacija kako se treningom i strpljivošću može doći do napretka. Prvo je prije tri tjedna u Rijeci otvorio sezonu i poboljšao osobni rekord na 7.05 da bi ovdje u kvalifikacijama istrčao 7.07 za zagrijavanje i onda u finalu bio u brzini više te ciljem prošao s 6.96 što mu je ujedno i prva utrka u karijeri ispod 7 sekundi!

Alen Kolar u finalu

Koliko može žaliti za zlatom koje je bilo blizu, toliko može biti zadovoljan ostvarenim napretkom. Uz njega i Hrvoja trčali su još Luka Dubajić (7.28) i Jakov Raguž (7.33). Kod seniorki nedaleko od bronce bila je na kraju četvrtoplasirana Karla Puljko koja je ipak nešto brža bila u kvalifikacijama istrčavši odličnih 7.85 pa je onda u finalu potvrdila da to nije slučajnost sa samo stotinku sporijim rezultatom. Radi se o novom poboljšanju i postavljanju osobnog rekorda. Uz nju je prvi puta nastupala Lea Leško (9.28). 

Na 1500m Filip Svalina pružio je sjajnu utrku vrijednu srebrnog odličja, ali i novog osobnog rekorda od 3:58,40! Uzmete li u obzir da je nadmašio i onaj rezultat s otvorenog, a u dvorani ipak su obično vremena budu sporija, jasno je da ovim tempom Filip može do još boljeg rezultata vani. Krenuo je nešto defenzivnije, a u drugom djelu utrke se otvorio i pokazao koliko može.

Vrlo dobro izdanje pružio je Petar Bratulić na 3000m koji je ujedno bio i naš najbrži predstavnik spomenute discipline. On je ciljem prošao u vremenu 8:41,60 i tako zaslužio brončano odličje na ovom natjecanju. Uz njega su još nastupali Antun Rudolf Pavelić (9:05,33), Zlatko Kožuhar (9:13,14) i Nikola Klarić (9:13,82) pozicionirani od 6. do 8. mjesta te Vedran Muhar kao 12. vremenom 9:46,38. 

Srebrna Židov i Šrut te brončane Vukančić i Ćulibrk

Tajana Židov seniorska je doprvakinja Hrvatske na 800m u utrci gdje je bilo promjena pozicija u vrlo kratkom periodu, a njezina je na kraju bila ona 2., semafor je pokazao 2:16,04. Rezultat ponovno na ovosezonskoj dvoranskoj razini za djevojku koja se u vrlo kratkom roku etablirala kao reprezentativka i sada, medaljašica.

Srebrna Židov

Slično, ili isto možemo napisati za Katarinu Vukančić na 1500m, jedino što je ona osvojila brončanu medalju, a vrijeme je bilo 4:45,10. Za medalje se odlučivalo u posljednjem krugu. Osim nje, Tina Šmid je istrčala 5:06,15 za 6. mjesto. 

Srebrno-brončanu kombinaciju na 3000m imali smo u liku Sandre Šrut i Ljiljane Ćulibrk. Radi se o čiste dvije medaljaške suprotnosti, dok je potonja osvojila tko zna koju već medalju u svojoj bogatoj i fascinantnoj karijeri, Sandra će ovu imati pamtiti po čemu jer joj je to prva na pojedinačnom natjecanju, i to seniorskom (dvoranskom). Vremenski su bile blizu jedna druge, 10:56,87 (Šrut) i 10:57,12 (Ćulibrk). 

Na 400m nastupilo je čak petero naših članica od kojih je najbrža bila Wanda Haber Zelanto na korak do medalje s 58.72 pa zatim na 5. i 6. mjestu su Tajana i Karla vremenima 59.59 i 1:01,37 te Leonarda Farkaš i Lea Babić kao 8. i 9. s istrčanih 1:04,43 i 1:06,01. 

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke u dvorani
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 24.2.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook