Domaća natjecanja

U23 PRVENSTVO Mrčić do dvostrukog zlata, Dubajić i Vuković novi prvaci, štafeta suverena u obrani naslova na 4x100/400m! (VIDEO)

Zlatni dečki Foto: AK Agram Zlatni dečki

Još jedno od vrlo uspješnih pojedinačnih mlađeseniorskih prvenstava je iza nas s obzirom na osvojenih 29 medalja od čega je njih čak 12 prvaka uz 8 srebrnih i 9 brončanih!

Sjajan preokret Mrčića na troskoku

Ponovno je tu bilo naših pojedinaca koji su se posebno istaknuli na ovom natjecanju, a jedan od njih nesumnjivo je Filip Mrčić.

Suvereno je slavio na skoku u vis gdje općenito nije bilo previše inspiracije pa su takvi bili i rezultati, preskočio je jedini preko 2 metra tj. 2.05m i tako ponovno stigao do titule najboljeg mlađeseniorskog visaša Hrvatske. Uz njega je tu bio i Jurica Hercigonja koji skokom od 1.85m osvaja 4. mjesto.

No zato je novost još jedan naslov koji je osvojio na troskoku i to u jednoj zaista napetom natjecanju iako sam odaziv natjecatelja i nije bio prevelik. Tražio je svoj najdalji skok karijere Filip u prvih 5 serija gdje je bio blizu 14 metara, a onda ga pronašao u najbolje mogućem trenutku kada skače 14.35 čime značajno poboljšava svoj osobni rekord, a i u tom trenutku prelazi u vodstvo. Cik je također u zadnjoj seriji otišao najdalje u svojoj karijeri, ali nedovoljno da bi ugrozio novo zlato našeg Filipa.

Nakon što je i sam želio više tijekom prvog dana na skoku u vis, višestruko mu se vratilo na troskoku. Po običaju, bilo je tu još disciplina, dobro je nastupio na 110m prepone s 16.09 što mu je novi osobni rekord (ovdje za 4. mjesto), a i disk je letio dalje nego do sada (27.56 - 6. mjesto). Sve u svemu, uspješan vikend za njega. Na preponama je trčao i Antonio Frančić koji je uz određene poteškoće ušao u cilj s 21.35.

Vuković potvrdio rast, kuriozitet za Dubajića

Nije bio jedini, isto se može reći za naše trostruke prvake Jakova Vukovića i Luku Dubajića koji su do tih epiteta došli s jednim pojedinačnim zlatom i dva štafetna!

Vuković je nastavio s uspješnim drugim djelom sezone, prošli put u Rijeci krajem 6. mjeseca nije bio na razini kao što je sada jer primjerice tada nije uspio osvojiti juniorsku medalju, a sada je postao novim mlađeseniorskim prvakom Hrvatske na 400m!

Ostavio je dobar dojam i bio brži od ostatka konkurencije skoro za sekundu (pa dalje) te zasluženo slavio s 48.93 što je sada već utrka na razini nekoliko prošlih.

S druge strane, Dubajić je stigao do pobjede na 100m u jednom zanimljivom finalu gdje ponovno prvi dio utrke nije bio 'njegov', ali zato onaj važniji dio prolazi u njegovom ubrzanju koje drugi nisu uspjeli ispratiti i Luka tako stiže do svog trećeg pojedinačnog naslova na otvorenom ove sezone!

Kako se radi o mlađem junioru uspio je povezati i mlađejuniorski i juniorski i sada mlađeseniorski naslov prvaka Hrvatske, a pridodamo li tome broncu sa seniorskog prvenstva Hrvatske zapravo dolazimo do jednog impozantnog podatka da je ove sezone bio na postoljima svih pojedinačnih utrka na 100m (koje je mogao biti)! I to kao što vidimo, pretežito na ovom rezerviranom za broj 1.

Ovdje je u kvalifikacijama istrčao 11.38 gdje je bio i Jakov Raguž (11.69), a onda sat vremena u finalu istrčao 11.13 što je na razini ovosezonskih utrka. Bez daljnjeg, najkonstantnija sezona do sad za njega. Samim time ne trebaju ni čuditi ova vrlo lijepa ostvarenja koja postiže.

Nije se Luka zadovoljio samo s time, idući dan je u novoj pojedinačnoj utrci na 200m stigao do srebra s 22.50, također dobro ostarenje, a tu je trčao i Vuković koji s 22.97 osvaja 5. mjesto. Izvan konkurencije su trčali Marko Orešković i Luka Ćosić, potonji je dan ranije nastupao na 100m (12.03), a ovdje je postigao 24.20 dok je Orešković bio brži s 23.03.

Još je Marko prvi dan trčao 400m i postigao lijepi osobni rekord od 50.26, a isto vrijedi i za Alena Kolara (također izvan konkurencije) s 51.15 koji ga je nadmašio za više od sekundu. U toj utrci unutar konkurencije bili su i Luka GrubišićIvan Vukančić te Bruno Košćica vremenima 54.20, 55.55 i 55.91 za 10., 11. i 13. mjesto. 

Ivana smo gledali i na 800 metara, s 2:06,84 pripada mu 7. pozicija. Bruno je netom prije toga trčao na 400m prepone gdje je s točno istrčanih 1:04,00 bio četvrtoplasirani, ali pamtit će novi osobni rekord. U ženskoj konkurenciji je prvi puta izvan konkurencije debitirala Ivona Jurišić s 1:17,70.

Isti sastav, isti redoslijed - dobitna kombinacija na štafetama

Zanimljivu smo situaciju imali na 4x100m i 4x400m gdje smo se shodno nekim izostancima odlučili za isti sastav, ali i redoslijed trčanja što nije baš nešto što se često događa, a i prvi dan su već stvari dobro funkcionirale. Tako su Luka Grubišić, Jakov Raguž, Luka Dubajić i Jakov Vuković uspjeli na kraju prvog dana pobijediti u utrci brzoj 43.86, bila je to utrka s više mogućih ishoda, ali u konačnici su naši dečki bili najbrži i najbolji.

Nakon prvog zlata, odlučili smo se ne mijenjati ono što očigledno funkcionira i s istom varijantom otišli na 4x400m, disciplina koja se malo duže čekala radi potopa koji je bio u tijeku, ali možemo reći da su se štafete održale u sasvim regularnim uvjetima. Od početka smo dobro krenuli, pred zadnju izmjenu uspjeli stvoriti određenu prednost i Vuković je uspješno dovršio posao za 3:28,82.

Naravno, imali smo i boljih utrka, ali u postojećem sastavu, stanju i okolnostima, svi zajedno možemo biti apsolutno zadovoljni ovim ishodima, a i naši zlatni dečki jer kao što smo ranije napisali, Dubajić i Vuković natjecanje su završili s tri zlata (1+2), a Grubišić i Raguž samo s jednim manje. Sve u svemu, ovdje je bilo važno zvati se Luka ili Jakov, druge nema. Tako i ove godine U23 štafetni naslovi ostaju u našem klubu.

Spomenimo uspjehe i na još tehničkih disciplina koje su se održale, kao i izvankonkurencijske discipline poslije završetka regularnog djela natjecanja koji se ticao kadeta odnosno kadetkinja.

Lara Juriša na skoku s motkom nije uspjela pronaći inspiraciju sa seniorskog prvenstva Hrvatske kada je postala prvakinjom, tako da je ovdje bila 'samo' brončana, ali opet ćemo ponoviti da uz sve što je prošla po pitanju ozljeda i ovo je svakako još jedan plus i dobro postignuće za nju.

Do dvije bronce stigla je Lucija Leko u disciplinama bacanja kladiva (20.96) i diska gdje je s 39.52 između ostalog ostvarila svoj novi osobni rekord i to u najboljem mogućem trenutku - posljednjoj seriji.

U bacanju koplja nastupali su Nino Kolić i Borna Krajina, inače još uvijek mlađi juniori. Nino je bacio do 42.13 za 7. mjesto, a Borna 40.02 za 8. mjesto. Kod žena je tu bila Lana Mačković, 30.60 vrijedilo je 5. mjesta. 

Na 600m furioznu utrku je istrčala Olja Galić kao uvjerljiva pobjednica s 1:37,12, zaista je snažno izgledalo to prvi dio i šteta da je zadnjih par metara ponestalo malo snage, uspije li se još zadržati mogli bi je vidjeti s još bržim vremenom. Lorena Gabrić je zauzela 6. mjesto s 1:46,79.

Idući dan na 2000m je Lorena Bartaković pobijedila s vremenom 6:46,83, a tu su nam još trčale Nika Marković (8:05,62), Karla Herceg (8:10,41), Mihaela Lešić (8:17,71) i Gabrijel Lešić (8:59,91) poredane od 8. do 11. mjesta. 

Čestitke svima na svemu postignutom u Rijeci tijekom ova dva dana!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 7.-8.9.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook