Domaća natjecanja

POVIJESNI POJEDINAČNI 'TRIPLE' Svalina i Vukančić prvi U23 prvaci Hrvatske na 1500-3000-5000 metara! (VIDEO)

Filip i Katarina Foto: Renato Branđolica Filip i Katarina

Filip Svalina i Katarina Vukančić obilježili su pojedinačno mlađeseniorsko prvenstvo Hrvatske s postignućima koje ovo natjecanje još ne pamti.

Oni su prvi koji su uspjeli pobijediti u tri navedene discipline iz naslova što je sam po sebi nimalo jednostavan pothvat jer su u jednom danu trebali nastupati u dvije discipline.

Trostruki prvak Svalina imao je sve samo ne jednostavne utrke

Tako je Filip prvi dan trčao 1500m i nakon pauze od dva sata krenuo u novu utrku, duplo dužu. Nisu to bile ni jednostavne utrke za njega jer sve su se rješavale u završnoj fazi utrke, posebice na 1500m gdje je za prvo zlato istrčao i osobni rekord od 3:57,56!

Nijansu manje napetosti bilo je na 3000m gdje je ipak on sam ranije napravio promjenu koju do samog cilja nitko više nije uspio ispratiti i tako je 8:44,07 bio rezultat više nego dostatan za drugo zlato!

Drugi dan mu se ispunila želja i po prvi puta u karijeri trčao je 5000m! Da, nevjerojatno zvuči taj podatak, ali stvar je u tome kako se uvijek ova disciplina nalazi uz 3000m zapreke, a s obzirom na to da je spomenuto ove sezone već trčao u više navrata, bio je ovo maleni odmak za njega.

Još jedna nezgodna utrka gdje su se stvari rješavale na samom kraju, ali Filip još jednom pokazuje da je ovo njegov vikend i da je on taj koji ispisuje nove stranice povijesti u hrvatskoj atletici! Tako je 15:19,17 bio zlatni rezultat za pobjedu.

Da bi stvari bile još bolje, odmah nakon toga došao je na start 3000m zapreke i istrčao više od polovine utrke, dobro se držao, ali ipak procijenio da ovaj puta neće riskirati s nastavkom utrke.

Nevezano za to, zaslužio je svaku pohvalu jer radi se o impresivnom dosegu koji uostalom mogu napraviti samo oni koji su u kvalitetnom treningu i formi, a jedan od najkonstantnijih kroz ovu sezonu bio je upravo Svalina i to je zaista na veličanstven način okrunio podno Kantride.

Zato je na 3000m zapreke do titule doprvaka stigao Domagoj Jakopović koji je istrčao 10:10,52 u trenucima kada je bio istinski potop na Kantridi i dečkima je bilo sve samo ne jednostavno za trčati. No Domagoj je nekako preizašao navedene loše okolnosti i uspješno završio svoju utrku. Osim toga, na 3000m je nastupao Nikola Klarić i stigao do najboljeg ovosezonskog vremena (9:07,18) kao petoplasirani.

Istaknimo novi osobni rekord Petra Bratulića koji je nastupao izvan konkurencije i u potpuno solo utrci na 3000m istrčao 8:28,67. U nekoj još kompetitivnoj utrci (za njega) mogli bi ga vidjeti u još boljem izdanju.

Trostruka prvakinja Vukančić ponovno piše povijest atletike u Hrvatskoj

Ono što je pojedinačno radio Filip kod mlađih seniora, Katarina je radila kod mlađih seniorki te i za nju vrijede iste pohvale s tim da treba reći kako njoj ovi prvi povijesni uspjesi nisu strani. Naime, početkom godine Katarina je nešto slično napravila u dvorani kada je bila dvostruka prvakinja na 1500 i 3000 metara, a 5000m se ne održava kao službena disciplina. Bez daljnjeg, vrhunska sezona i drago nam je što je i ona postigla nove uspjehe na ovom natjecanju da se ponovno ubilježi u naše almanahe.

Za razliku od Svaline, njezin program nastupa bio je ponešto drugačiji.

Tako da je ona prvi dan nastupala 1500m i samo sat vremena poslije već išla na 5000m. Pošteno gledajući prema konkurenticama ipak je na papiru izazovnija bila ova prva utrka, a to smo vidjeli i u samoj provedbi. No ritam je bio na mjestu, sam 'finiš' više nego zadovoljavajuć i prvo slavlje dolazi nakon istrčanih 4:32,73 što je između ostalog utrka na razini najboljih ovosezonskih!

Zatim je uslijedilo 5000m gdje se krenulo nešto laganijim tempom što je zasigurno bila odlična okolnost za Vukančić koja je u drugom djelu utrke prebacila u brzinu više s Leonardom Farkaš te Katarinino drugo zlato stiže nakon 20:24,95, a Leonarda je bila blizu s 20:27,04.

Drugi dan smo ju gledali na 3000m gdje se također nije 'divljalo', a stvari su se rješavale u posljednjih 300injak metara kada je ponovno imala kvalitetnu promjenu i odjurila do 10:23,89 za svoje veliko i povijesno treće pojedinačno zlato!

Tu je do medaje stigla i Sandra Šrut koja s 10:48,59 zaslužuje broncu što je identičan uspjeh prema onom iz prvog dana kada je na 3000m zapreke također bila trećeplasirana u vremenu 11:38,58.

Nije to bilo sve za Katarinu jer je stigla do još jedne medalje u štafeti 4x400 metara gdje je s Evom Mačković, Leonardom Farkaš i Wandom Haber Zelanto istrčala 4:11,40 što je u postojećoj konkurenciji vrijedilo srebrne medalje! Sjajan dodatak za već veliku kolekciju.

U ovoj utrci imali smo i brončanu štafetu s drugim sastavom (Paula Herceg, Sandra Šrut, Ana Kardum i Marta Bošnjak), a dan ranije je medalja stigla i na 4x100m gdje su trčale Kardum-Haber Zelanto-Bošnjak-Mačković za 51.36 i još jedno srebrno odličje.

Niz uspjeha Agramerki u pojedinačnim nastupima

Iz štafeta su pojedinačno Agramerke također postizale uspjehe.

Wanda je osvojila dvije medalje, prvu je zaslužila na 400m u svojoj prvoj ovosezonskoj utrci na 58.70 i to je vrijedilo brončanog odličja. Druga, srebrnog sjaja, dolazi nam na 800m gdje s istrčanih 2:17,27 ciljem prolazi kao drugoplasirana. U toj utrci nastupala je i Leonarda koja zauzima 4. mjesto s 2:21,73.

Eva je prvi dan bila blizu medaje na 100m kao četvrtoplasirana u finalu s 12.62, ali zato je već drugi dan na 200m stigla do bronce istrčavši 25.92. 

Ana i Marta bile su jednako uspješne na skoku u vis gdje su radi istog broja pokušaja i konačnog rezultata (1.59m) podijelile svoje 2. mjesto. Ne događa se često, ali evo, u visu je to itekako moguće, a najvažnije je da su bile tu i iskoristile svoju priliku.

Kardum smo još gledali na troskoku (10.62 - 6. mjesto) i skoku u dalj (5.08 - 7. mjesto) što su dvije discipline gdje je nastupala i Bernarda Maslać koja je plasmanom bila malo uspješnija na troskoku kao 8. (10.08), a na dalju samo plasman niže (4.86). U potonjoj disciplini priključila se i Paula koja je skokom od 4.95 bila osmoplasirana. Najbolje je dalj od naših skočila Rea Vusić kao 5. s 5.16.

Svima čestitamo na ostvarenim uspjesima!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 7.-8.9.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook