Domaća natjecanja

Seniori do povijesnog prvog ekipnog naslova prvaka Hrvatske, seniorkama obrana naslova doprvakinja!

Jedan dio ekipe s novim (pobjedničkim) trofejima Foto: AK Agram Jedan dio ekipe s novim (pobjedničkim) trofejima

U Varaždinu se održalo Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke, drugo izdanje u formatu A i B prvenstva, a samo natjecanje po sebi posjeduje već dugačku tradiciju.

Iz tog razloga nam je drago da smo i tu uspjeli ono što do sada nismo, osvojiti naslov ekipnih prvaka u konkurenciji seniora! Podsjetimo, seniorkama je to uspjelo 2013. godine, a sada će seniori u aktualnoj godini proslaviti to sa sveukupno 15900 osvojenih bodova. Seniorke su ponovile prošlogodišnji uspjeh sa 15459 bodova. Radi same preglednosti u članku, nećemo svaki put pisati osvojene bodove i plasmane, osim ako to, naravno, vrijedi istaknuti. Ipak je sam rezultat po sebi ovdje najbitniji.

Filipović do norme za juniorsko SP

Nastavila se serija natjecanja nepovoljnih za sprintere, a i sprinterke koji su se borili s vjetrom od -1.4 do -4.8 tako da prilike za nekim sjajnim rezultatima i nije bilo. Očekivano je Bruno Penezić bio naš najbrži pojedinac istrčavši 11.14, a pridružili su mu se Alen Kolar i Filip Orlović sa utrkama od 11.49 i 11.51.

Dobru utrku na 200m istrčao je Mateo Kovačić pobijedivši u cilju sa 22.28, a otežavajuća okolnost zasigurno je bila utrka na 400m koju je završio sa 47.79. Bez brige, ni na 200m nije bilo dobrog vjetra. Zvonimir Topić malo po malo djeluje sve bolje i bolje, tako se danas poboljšao na 23.10, a spomenuti rezultat bio je dovoljan za 4. mjesto. Uz njega je još Filip Orlović istrčao 23.27.

Uz Matea na 400m, nastupao je mlađi brat Antonio, istrčanih 50.20 njegov je rezultat vrijedan 6. mjesta.

Kod seniorki se Dora Filipović 'prošetala' sa 13.12 na 100m što je bila samo priprema za 400m gdje je pružila uistinu fantastičnu utrku! Od prvog do zadnjeg metra vidjelo se da je u pravoj brzini, pravom ritmu i ulazi u cilj sa 54.67 što je njena druga najbrža utrka u životu, rezultat sezone i potvrđena norma za Svjetsko juniorsko prvenstvo. Složit će te se, tri odlične stavke!

Dora Filipović

Uz to je ciljem prošla kao drugoplasirana i vjerujemo, skinula jedan 'teret na leđima' koji je nosila jer znali smo da može do norme, ali to je jedno, a provedba drugo. Nastavi li ovako, vjerujemo da može do novih najbržih utrka u životu.

Na dvostruko dužoj dionici nakon duže vremena na hrvatskim terenima vidjeli smo Anamariju Petters koja je uspješno završila svoju prvu godinu studiranja u Americi, za sveučilište Texas-Arlington. Nedostatak svježine je bio primjetan, sezona u Americi traje ipak od 3. mjeseca, ali i unatoč tomu osvojila je bodove na 800m istrčavši 2:16,04. Zatim je nakon jako dugo vremena trčala 200m gdje je ciljem prošla u vremenu 27.62.

Dobrih 800m je iza Stele Poljanac, 2:19,63 vrijeme je kojim je ušla u cilj odmah iza Anamarije kao trećeplasirana, a radi se o njenom osobnom rekordu!

Agrameri pobjednički na 800,1500 i 3000m

Kod seniora smo imali pobjednika u liku Svena Cepuša u jednoj, pa pomalo čudnoj utrci, ali to nije bio njegov problem, on je svoje napravio odvojivši se dovoljno rano od ostatka konkurencije. U solo ritmu nastavio je do samog cilja kada semafor pokazuje 1:55,03. 

Niz pobjeda na ovim nešto dužim prugama nastavio se i u disciplinama na 1500 i 3000m. Na ovoj kraćoj naš čovjek bio je odlični Marino Bloudek u najbržoj utrci života, ciljem je prošao za 3:58,10 i tako zasluženo pobjeđuje te poboljšava svoj osobni rekord! Ovdje smo još pratili Nikolu Klarića, 4:15,37 je rezultat kojim je završio svoju utrku.

Zlatko Kožuhar pružio je sličnu utrku kao prije tjedan dana na mlađejuniorskom prvenstvu Hrvatske kada je osvojio naslov najboljeg. Ciljem je prošao za 9:00,66 i tako se dodatno etablirao u ovoj disciplini.

Zlatko Kožuhar 

Seniorke na 1500 i 3000m na ovom natjecanju bile su Antonija Žalac koja je svoju dionicu završila za 5:09,48 dok je Katarina Vukančić istrčala 10:56,49 čime je bila drugoplasirana.

Olimpijka Matošević ponovno na stazi

U najdužoj utrci dana nastupila je naša olimpijka, Matea Matošević, prvi puta ove sezone (konačno) smo je vidjeli na atletskoj stazi gdje je u jednoj mirnoj utrci završila svoj nastup za 17:19,36 i tako po n-ti put sudjelovala na ovom natjecanju. Svoj debi ovdje imala je Klaudia Dešić, rezultat je 23:10,23.

Matea Matošević

S druge strane, klupske kolege Antun Pavelić i Petar Bratulić istrčali su 15:26,12 odnosno 15:33,57, a dodatno se poboljšao Danijel Zečević s vremenom 17:40,87. 

Milan Kotur nastavlja sa svojom zanimljivom i 'šarenom' sezonom, ovaj puta je trčao 110m prepone i odradio je to zaista lijepo istrčavši 15.82 što je bolji rezultat naspram prošlosezonskog, a još bitnije je da je s regularnim vjetrom.

Da, 100 i 110 prepone odvijale su se pred kraj natjecanja kad se vjetar smirio i povremeno okrenuo u korist trkača. Malo tko je vjerovao u takav rasplet, al jedna od takvih bila je Katarina Ivšac čiji se optimizam očito isplatio s obzirom da je u utrci na 100m prepone istrčala svoj osobni rekord od 14.78 (ujedno i prva utrka ispod 15 sekundi) što je sada već lijep rezultat. 

Iskoristila je to i Josipa Livaković istrčavši 16.33. Prije toga, na samom početku natjecanja, istrčala je 400m, također s preponama, za 1:06,96, bila je to utrka na razini njenih najboljih rezultata. Leonarda Farkaš bila je nešto sporija, 1:08,60 je vrijeme koje joj je bilo potrebno da istrči cjelokupnu disciplinu. 

Nešto uspješnije bilo je na 400m prepone, tamo je Hrvoje Čukman u vremenu 53.36 bio drugoplasirani. Izostala je prava završnica, do tada je to bila jedna dobra utrka.

Ćulibrk, Pravdica i Svalina najbolji, Jednačak za klupsku povijest i almanahe

Filip Svalina u ovom razdoblju nametnuo se kao vodeći 'stiplaš' hrvatske atletike, tj. trkač na 3000m zapreke. Demonstrirao je to ponovno istrčavši prvu ovosezonsku utrku ispod 10 minuta, 9:49,23 i tako suvereno pobijedio! Uz njega je trčao i Andrija Palička, njegov rezultat je 10:50,20.

Filip Svalina i Andrija Palička

Pobjedničku utrku imala je i Ljiljana Ćulibrk koja je imala veliku prednost koja se u posljednjih 100m znatno istopila, ali u posljednjim metrima je povratila to vodstvo i zasluženo (11:54,11) bila najbrža trkačica ovog natjecanja, također discipline 3000m zapreke.

Skok u dalj ponudio nam je povratak Filipe Pravdice 'starim' daljinama, najdalje je ovaj puta sletio do 7.45. Dobrom ritmu vratio se i Ivan Sindičić skočivši 6.59 za 4. mjesto, a plasman iznad njega ostvario je Bruno Jednačak koji je jedan od najkonstantnijih skakača ove sezone. U Varaždinu je to bilo 7.08. 

Ujedno je ovo osvajanje ekipnog naslova kod seniora jedino što nam je, ali i njemu nedostajalo. Bruno je s nama od naših početaka i od ekipnih te kup naslova osvojio je apsolutno sve, tu govorimo i o dobnim kategorijama, od kadetskih do seniorskih.

I zato nas dodatno veseli da je prije odlaska u Ameriku te studiranja na sveučilištu Yale, 'kompletirao' sve moguće i na koncu, otići će tamo kao pravi pobjednik. No bit će prilike o njemu u danima koji slijede, ali vrijedilo je i ovim putem istaknuti i pohvaliti našeg člana.

Ivana smo pratili na skoku u vis gdje je završio nastup sa 175cm, a 5cm bolji bio je Mislav Barun

Sjajna najava Ane Šimić za novi 'dijamantni' nastup

Matea Matošević nije bila naša jedina olimpijka ovdje, prije svog nastupa u Stockholmu, na dijamantnoj ligi, priključila nam se Ana Šimić i s odličnih 190cm itekako pridonijela uspjehu kluba, uostalom, radi se o rezultatu koji je vrijedan 1105 bodova!

Ana Šimić

U izostanku prave konkurencije pretvorilo se to u svojevrsno trening-natjecanje, ali nadamo se da je poslužilo svrsi. Prije nje na skakalištu smo gledali Emu Glas koja je ovaj puta skočila 155cm. 

Na troskoku solidan nastup ostao je iza Karle Kovačić, 11.17 je najdalje što je uspjela, a ostatak dobrih pokušaja bio je na sličnoj razini. Zato je sjajno skakala Ana Medić koja je nesumnjivo odlično spremna i preskočenih 12.71 dokaz je toga, šteta da će ući u rubriku "uz nedozvoljen vjetar". A posebno šteta je što nakon toga se ozlijedila u pripremi za skok u dalj jer s ovakvim troskokom ne sumnjamo da je mogla jako, jako daleko.

Nadamo se što ranijem oporavku, a u njenom izostanku imali smo Reu Vusić, njen novi nastup koji je završio sa skokom preko 5 metara, točnije 5.05.

Ženski skok s motkom donio nam je 3.40 Lare Juriše, a lijep iskorak napravila je Rea preskočivši 2.70, a imala je i u jednom pokušaju 2.90. Nespretnost ju je koštala te visine, ali napredak je tu.

Zuanović u prvom nastupu na otvorenom rekordno

Poseban napredak na troskoku napravio je Ante Zuanović u svojem tek prvom ovosezonskom nastupu. No čekali smo ga, i dočekali! Od prve do četvrte serije skakao je sve dalje i dalje te stigao do 14.78 što je definitivno lijepo poboljšanje osobnog rekorda (14.28), a i još k tome ga je ostvario u očito regularnim uvjetima s obzirom na to da je jedini kojem se taj skok izmjerio s regularnim vjetrom (+1.4).

Ante Zuanović

Prvi ovosezonski nastup imali su i Andro Dužević (14.14) te Marko Katalinić (13.59). Nažalost, oni nisu bili te sreće s vjetrom. Vrijedi istaknuti kako je Zuanović ovime 'skinuo' klupski rekord potonjeg (14.68) i došli smo do trenutka kad učenik postaje bolji od učitelja. I dobro da je tako.

Na motki je svoj rekord dodatno poboljšao Fabian Banožić skočivši 3.80 uz dobre pokušaje na 4 metra. Nakon prijašnjih godina i preskakivanja od 2 metra, radi se o velikom 'osvježenju' (za nas) na ovoj disciplini. 

Nešto bolji nastup naspram Slovenske Bistrice pružio je Demir Kolarević bacivši kuglu do 16.95, a uz njega su još nastupali Arijan Islami (12.62) i Luka Medvidović (12.89). 

Arijan je zato vrlo dobro nastupio u bacanu diska gdje je poboljšao svoj osobni rekord (radi se o seniorskom disku) bacivši ga do 51.28 u pretposljednjoj seriji! Bio je to hitac vrijedan 2. mjesta, a svoje hice imali su i Demir (48.68) te Josip Miloš (33.12). 

Zato je njegovo kladivo letjelo dalje od toga (41.45), nedaleko od najboljeg hica Ivana Blaževića (42.88). Bacanje koplja u globalu nije ponudilo senzacionalne rezultate i u okviru toga dobro su se snašli Karlo Petković i Jurica Pranić, treće i četvrtoplasirani bacači s 47.41 i 47.21. 

Rekorderi na 4x200m 3. put uzastopno uspješni

Barbara Geld bila je naš izbor u bacanju kugle i kladiva. Posve jasno, kladivo je letjelo dalje, do 40.48, i to u zadnjoj seriji. Na kugli je bila nešto stabilnija i konstantnija, 10.98 iz 5. serije je bio najdalji hitac. 

U bacanju diska je Laura Štefanac bacila 36.11, a kasnije u bacanju koplja je izmjereno točno 43 metra iz 3. serije. 

Za kraj natjecanje održale su se uvijek zanimljive 4x200m štafete. Kod seniorki smo nastupili u sastavu Josipa Livaković, Anamarija Petters, Katarina Ivšac i Dora Filipović. Ishod je bio osvajanje 3. mjesta u vremenu 1:49,84.

Još bolji bili smo kod seniora koji su tako pobjednički zaključili ovu priču i prvi povijesni naslov. 

Naš izbor nije bio težak, hrvatski rekorderi Zvonimir Topić, Hrvoje Čukman, Bruno Penezić i Mateo Kovačić po treći puta su izašli na stazu u ovom sastavu i označili svoj 'hat-trick' ponovno pobijedivši s rezultatom nedalekim od rekordnih 1:26,82. Mateo je prošao ciljem u vremenu 1:27,31. 

Čestitamo seniorima na povijesnom uspjehu i seniorkama na obranjenom prošlogodišnjem uspjehu, bravo!

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 11.6.2016.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook