Domaća natjecanja

Prvi dan seniorskog prvenstva Hrvatske: Povijesno zlato i velika pobjeda štafete 4x100m

Zasluženo slavlje - 4x100m štafeta 1. Foto: AK Agram Zasluženo slavlje - 4x100m štafeta 1.

U Zagrebu se u organizaciji Zagrebačkog atletskog saveza održava Prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke koje je uspjelo okupiti niz kvalitetnih imena i ponuditi jedno od jačih natjecanja u posljednje vrijeme. Sedam od deset olimpijaca više je nego dobar odaziv (među njima je i naša Matea Matošević), kasniji termin očigledno je privukao i niz natjecatelja iz inozemstva.

Naš najveći 'highlight' prvog dana je posljednja disciplina koja se održala, 4x100m. Završetak je bio trijumfalan i po prvi puta u klupskoj povijesti uspjeli smo pobijediti na 4x100m i to sa sjajnim rezultatom - 41.40! Lako moguće da će to ujedno i biti najbolji rezultat sezone s obzirom na to da Hrvatska reprezentativna štafeta ove sezone u Pitestiju nije uspjela završiti utrku...

Junaci su Alen Kolar, Mateo Kovačić, Filip Orlović i Bruno Penezić. Sve je dobro funkcioniralo, od prve do zadnje izmjene i na koncu je palica stigla do Brune koji je samo produžio prema naslovu prvaka Hrvatske.

Zasigurno njegova najbolja stotka u karijeri, što se možda nije dalo naslutiti nakon kvalifikacija i finala 100m gdje je prvo trčao 11.17 pa 11.05 u finalu za 5. mjesto, ali to je i dalje slična razina trčanja kroz cijelu njegovu sezonu gdje je njegova konstantnost zasigurno jedna od najvećih odlika. Moć ponavljanja nije jednostavna i nema je svatko.

Isto vrijedi i za ostale, Filip možda nije u kvalifikacijama briljirao (11.39), ali to je bilo očekivano s obzirom na kraću pauzu uoči ovog natjecanja koju je imao. Zato je sve funkcioniralo u zavoju na 100m. Isto vrijedi i za Alena koji je očigledno na krilima osobnog rekorda (11.28) u kvalifikacijama pronašao dodatan motiv i inspiraciju za početak naše štafete, a Mateo je kao najiskusniji ovdje pokazao što to znači.

Prvo se dobro zagrijao na 100m sa 11.16 i ušao u finale na kojem nije nastupao radi procjene da je bolje čuvati se za štafetu. Pun pogodak. 

U međuvremenu je pružio jednu od boljih ovosezonskih utrka na 400m gdje je stigao do naslova doprvaka Hrvatske istrčavši 47.45. Uz njega je tu bio Sven Cepuš kao petoplasirani u jednoj dobroj utrci bliskoj osobnom rekordu. Ciljem je prošao u vremenu 48.96. Nadamo se da je to dobra najava za 800m drugi dan.

Srebro za olimpijku Matošević i Filipović, bronce Bloudeku i Vukančić

Tamo bi trebao nastupati i Marino Bloudek koji je danas na 1500m osvojio brončanu medalju, posljedice Gruzije su tu, ali nadamo se da će se polako vratiti u pravi ritam. Ciljem je prošao u vremenu 4:03,18.

Spominjući 100m, kod seniorki svakako treba spomenuti srebrnu Doru Filipović koja je za medalju prvo trebala zaslužiti finale (12.40) nakon čega u finalu za novu ovosezonsku medalju trči 12.17.

Inače, vjetar je uglavnom puhao u prsa, ali ne izrazito jako, a što je dan odmicao se dodatno primirio tako da su uvjeti za trčanje bili povoljni.

Na 1500m blizu medalje bila je Nikolina Hrelec s istrčanih 4:53,10 za 4. mjesto. Sigurno to može i brže, ali njezina sezona ipak ima drugačiji raspored s obzirom da je bila u Americi i definitivno se to nije moglo prilagoditi za jednu utrku u Hrvatskoj.

Nakon nje ciljem su prošle Antonija Žalac kao sedmoplasirana (5:01,26) i Stela Poljanac na 8. mjestu sa 5:06,62.

Matea Matošević uoči nastupa na Olimpijskim igrama vratila se na stazu i ponovno 'okitila' medaljom! Rezultat blizak najboljem ovosezonskom je 17:25,79 i vrijedan je osvajanja naslova seniorske doprvakinje Hrvatske. Odmah do nje je brončana Katarina Vukančić, zaslužila je to sa 18:41,92 što je ujedno i njezin novi osobni rekord. Prema prijavama, pratimo ih i drugi dan na 3000m.

Katarina Vukančić i Matea Matošević

Nedaleko od medalje bila je Lara Juriša s preskočenih 3.50m na motki čime je zavrijedila 5. mjesto. Podsjećamo, nakon prošle godine i teške ozljede uspješno se vratila ovoj zasigurno ne najsigurnijoj disciplini u atletici i imala još veće visine od ove danas, ali konstantnost je tu što veseli za dalje.

Geld i Kožuhar brončani u svojim disciplinama

Barbara Geld svoju povratničku eru začinila je s novom, seniorskom medaljom, u bacanju kladiva. U četvrtoj seriji je izmjereno 43.18 što je vrijedilo brončanog odličja!

Na 3000m kod seniora od našeg trija Zlatko Kožuhar - Petar Bratulić - Antun Pavelić medalja je pripala onom najmlađem koji se najbolje snašao u jednoj taktičkoj utrci gdje se o medaljama odlučivalo u posljednjem krugu. Istrčao je 8:58,16 i tako zaslužio broncu!

Petrovih 9:01,60 vrijedilo je 4. mjesta dok je Antun petoplasirani sa 9:10,70. Nisu bili jedini, u ovoj utrci trčao je i Andrija Palička te sa 9:47,59 bio 13.

Sličan nastup u razini ovosezonskih ponudio je Filip Pravdica skočivši 7.37 čime je ostao na korak do postolja kao četvrtoplasirani. Ipak, prošlosezonskih godinu dana neskakanja može učiniti svoje i sretni smo da se Filip vratio standardnoj razini skakanja, a za ostalo (veće daljine) trebat će i još veći kontinuitet.

Prvi puta na hrvatskim terenima smo vidjeli Paola Lazarića, također još jednog našeg 'Amerikanca', i to u zanimljivoj skakačko-bacačko kombinaciji. Naime, skakao je u vis (195cm - 6. mjesto), ali bacao i koplje (49.16 - 4. mjesto) te pokazao jednu novu dimenziju u svojoj atletskoj karijeri.

Kugla nam je donijela 5. mjesto Demira Kolarevića s bačenih 16.36, a tu je i 12.74 Luke Medvidovića za 7. mjesto. 

Čestitamo svima na postignutim uspjesima i puno sreće želimo u drugom dijelu natjecanja!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke - 1.dan
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 30.7.2016.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook