Domaća natjecanja

Sjajan drugi dan seniorskog prvenstva Hrvatske donio 5 zlatnih prvaka, ispratili olimpijke Matošević i Šimić

Posve različiti sastavi na 4x100 i 4x400m, a svejedno najbolji Foto: AK Agram Posve različiti sastavi na 4x100 i 4x400m, a svejedno najbolji

Nakon posebnog zlata prvog dana natjecanja i pobjede 4x100m, 'otvorilo' se tijekom drugog dana i uz 5 najboljih na natjecanju, okrunili smo još 7 doprvaka uz 8 brončanih medalja.

Prednost ćemo dati onima koji će se nedugo nakon ovog natjecanja uputit u Rio De Janeiro i Olimpijske igre, a to su dakako Ana Šimić i Matea Matošević. Potonja je nakon jučerašnjeg srebra na 5000m danas trčala kraću distancu, 3000m i tu je s istrčanih 10:19,09 ponovila uspjeh prvog dana i tako osvojila još jedno srebro.

Kao što smo i ranije rekli, Matea se ipak priprema za maraton i samim time i ove dugačke discipline za nju su postale relativno kratke tako da je sve to odrađeno u sklopu treninga. Njezina deset godina mlađa kolegica, Katarina Vukančić, također je ponovila jučerašnji uspjeh (bronca na 5000m) i još jednom na postolju primila brončanu medalju. Za ovu je istrčala 10:41,28.

Slično vrijedi i za Anu koja je danas više nego rutinski i lagano pobijedila preskočivši 'samo' 185cm nakon čega je uslijedilo 190cm koje nije uspjela skočiti iz tri pokušaja iako smo vidjeli da je kasnije (kada je nastavila skakati u sklopu treninga) i ta visina išla. 

Ujedno je ovo bio njezin prvi nastup nakon pet godina na seniorskom prvenstvu Hrvatske i naslov je ponovno njezin. Za one koji su pratili, znaju da je Ana u tom razdoblju uglavnom provela bez kluba pa se povremeno pojavljivala u izvankonkurencijskim nastupima.

Ana Šimić

Ove sezone nije tako, naša je članica i sada već ima dva seniorska naslova (dvoranski i na otvorenom), bravo!

Nije bila jedina Agramerka, Lara Juriša je za 10cm poboljšala ovosezonski najbolji rezultat, ali i osobni rekord (!) i završila natjecanje kao petoplasirana sa 165cm. Vrlo lijep nastup.

Drago nam je da su naše olimpijke uveličale značaj ovog seniorskog prvenstva Hrvatske koje je unatoč velikim vrućinama i sparinama s obzirom na kasniji termin natjecanja održano u vrlo pristojnim uvjetima, a i bilo je lijepo vidjeti dio natjecanja pod svjetlima reflektora što se dugo na atletskoj stazi kod Save nije vidjelo.

Čukman još bolji nego u Bydgoszczu

Dok je Ana skakala, trčalo se na 400m prepone gdje je Hrvoje Čukman nastavio sa sjajnim utrkama na 400m prepone! Nakon 15. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu i dva osobna rekorda danas je napravio još jedan iskorak i ciljem prošao u vremenu 51.36!

Posebno je odlična bila prva dionica utrke nakon čega je i dalje uspio držati vrlo dobar ritam te tako zasluženo pobjeđuje i osvaja svoj prvi pojedinačni seniorski naslov. Odličan mjesec za njega, nema što, iz utrke u utrku trčao je sve bolje i bolje. Kulminacija svih ovih događaja je za svaku pohvalu.

Hrvoje Čukman prije utrke

U ovoj utrci gledali smo Yanna Senjarića koji je nažalost sa 53.16 ostao bez medalje i bio četvrtoplasirani. Očigledno je razina forme se malo spustila nakon ovosezonskih (još uvijek najboljih) 51.16, ali drago nam je da je Yann došao i u svojoj drugoj ovosezonskoj utrci u Hrvatskoj ponovno nastupao za naš klub.

Bloudek uspješno 'liječio rane', Cepuš do novog osobnog

Utrka na 800m ponudila nam je prava izdanja Marina Bloudeka i Svena Cepuša koji su 'bratski' osvojili 1. i 2. mjesto! Uspjeh je još veći kada uzmete u obzir da se još uvijek radi o dva mlađa juniora, a još k tome dolaze iz našeg kluba. Podatak kojim se apsolutno ponosimo.

Sven Cepuš i Marino Bloudek

Marino je nakon šoka u Tbilisiju i bolesti koja ga je spriječila da napravi nešto više od polufinala mlađejuniorskog EP očigledno još uvijek bio pod dojmom cijele priče na jučerašnjih 1500m (s obzirom na ovogodišnje utrke), ali zato se danas poput feniksa uzdigao i na najbolji mogući način 'zaliječio' rane, seniorskim naslovom prvaka Hrvatske!

Ciljem je prošao u vremenu 1:52,59, a za sobom je povukao Svena koji je istrčao osobni rekord od 1:53,06! Mladi, ali već su na vrhu ove discipline u Hrvatskoj, i to ne sa posebno dugačkim stažem u našem sportu.

Svalina nastavio hrvatsku dominaciju na zaprekama

Filip Svalina je nastavio svoju veliku seriju na 3000m zapreke i ponovno pobijedio za obranu seniorskog naslova! Učinio je to sa stilom, u jednoj (na kraju) solo utrci istrčao na razini najboljih vremena i pobijedio sa 9:47,53. Uz njega su nastupali Vedran Muhar (11:00,00) i Andrija Palička (11:00,09) na 6. i 7. mjestu.

Filip Svalina

Na 200m blizu je bio Mateo Kovačić do naslova prvaka Hrvatske, ipak dvije stotinke su nedostajale i sa 21.83 osvaja srebrno odličje. Bila je to jedna poprilično teška i grčevita utrka svih sudionika koja je na kraju rezultirala i ozljedom našeg člana, ali vjerujemo ništa duže prirode. Bilo je to blizu osobnog rekorda (21.79).

Uz njega su odlične utrke istrčali Filip Orlović (22.68, 5. mjesto i osobni rekord), Alen Kolar (22.84, 7. mjesto i osobni rekord) te Edin Mešić (22.38, 10. mjesto i rezultat sezone).

Kod seniorki je Dora Filipović osvojila drugo pojedinačno srebro, a istrčala je 24.75. Lagani vjetar je puhao u prsa sprinterima i sprinterkama, ali slično kao i jučer. Moramo napomenuti da je zaista prava šteta da kod ljepšeg spola u ovoj kategoriji nemamo bolji odaziv s obzirom da se dogodilo da smo na kraju imali samo 4 natjecateljice u konačnom poretku.

Na 5000m najbolji Agramer bio je četvrtoplasirani Petar Bratulić s istrčanih 15:44,11, a odmah iza njega pozicionirao se Bruno Erent istrčavši 15:56,51.

Malo kasnije ciljem prolazi Zlatko Kožuhar (16:11,84) na 9. mjestu. Probao je ranije trčati bržu utrku i iako nije uspio u tom naumu, inicijativa je bila na mjestu i za pohvalu je kada među starijom konkurencijom pokušate pružiti što bolju utrku.

Na troskoku je svoju šansu iskoristio Marko Katalinić sa skokom sezone u 6. seriji kada je izmjereno 14.42 nakon čega mu je pripala brončana medalja. S druge strane, osmoplasirani Noel Bagić uspio je u svojem naumu da skoči 13 metara, točno toliko iznosi njegov konačni najbolji skok.

Štafeta 4x400m treću godinu uzastopno uspješna

Bacanja su nam donijela duele Arijana Islamija i Demira Kolarevića. Stariji i iskusniji ovaj puta je bio bolji i na disku i na kladivu s bačenih 47.41 (disk) i 36.43 (kladivo) dok je mlađi bacio 46.98 i 35.96. Neka vas ne čudi što njihovi diskovi lete dalje od kladiva što obično nije tako, ipak u ovoj disciplini najmanje nastupaju i imaju iskustva.

To ne vrijedi za Ivana Blaževića koji je upravo u kladivu najbolji, a danas nam je pokazao djelić toga. Zimski i proljetni juniorski prvak Hrvatske uspio je osvojiti svoju prvu seniorsku medalju, broncu je zaslužio s hicem od 41.72.

Spomenimo i Luku Medvidovića u bacanju diska, 34.82 za 9. mjesto.

Kod seniorki na 800m Anamarija Petters je u svojoj posljednjoj ovogodišnjoj utrci na hrvatskom tlu istrčala 2:16,85 i tako bila četvrtoplasirana. Sezona je svakako bila dugačka i želimo joj dobar odmor te iskorak u idućoj sezoni u Americi. Stela Poljanac je utrku završila sa 2:24,63 za 8. mjesto. 

Ariana Baronica se popravila na 400m prepone i kao petoplasirana ušla u cilj, a vremenski je to bilo 1:16,00. 

Nakon bronce u kladivu, medalja istog sjaja pripala je Barbari Geld i u bacanju kugle, zaslužila je to sa 11.95.

Laura Štefanac se popravila na bacanju koplja osvojivši 5. mjesto hicem od 45.54 što je ponovno osobni rekord za nju u spomenutoj disciplini.

Trijumfom smo zaključili natjecanje, kao jučer i prvi dan. U štafeti 4x400m za Agram I trčali su Antonio Kovačić, Sven Cepuš, Hrvoje Čukman i Yann Senjarić i na kraju sigurno obranili titulu s istrčanih 3:15,90! Agram II (Mešić, Pavelić, Kolar i Orlović) je sa 3:53,23 bio četvrtoplasirani.

Zanimljivo, ali spletom okolnosti i ozljede Matea Kovačića koji je propustio nastup u ovoj štafeti, vrijedi istaknuti kako štafete 4x100 i 4x400 nemaju nijednog atletičara koji je trčao u obje discipline što se stvarno rijetko događa, ali i to je dokaz jedne širine u postojećem kadru. 

Kraj natjecanja završavamo kao drugi najuspješniji klub, kako u omjeru zlato-srebro-bronca, tako i u sveukupnom broju osvojenih odličja. Usporedbe radi, dvostruko uspješniji nastup naspram prošle godine, iskorak je to koji svakako veseli.

Čestitamo svim našim članovima i članicama na postignutim uspjesima i osvojenim medaljama (kao i njihovim trenerima i trenericama) u ova dva dana natjecanja koje je definitivno ostavilo dobar dojam i smjernice za dalje. Šaljemo sve pohvale, bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke - 2.dan
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 31.7.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook