Domaća natjecanja

Pobjede Erenta i Renić na povijesnom Prvenstvu Hrvatske u hodanju na 50 i 20 km

Slavljenice Golobić, Renić i Jakopović Foto: AK Agram Slavljenice Golobić, Renić i Jakopović

Drugi dan srpnja 2016. godine datum je kad se Hrvatska uvrstila među zemlje koje održavaju nacionalna prvenstva u svim olimpijskim disciplinama “kraljice sportova”.

Za razliku od maratona, koji privlači vrlo velik broj aktivnih sportaša i rekreativaca, atletsko hodanje na dugim distancama specifično je jer ozbiljan nastup zahtijeva dugotrajno vježbanje tehnike kako bi se zadovoljila pravila kontakta s podlogom i ispruženog koljena u prvoj fazi koraka.

Dodatno, hodanje na 50 km postavlja vrlo velike energetske zahtjeve, problem hidracije, kao i test ustrajnosti volje da se dođe do cilja. Kod žena na 20 km spomenuti problemi su nešto manji, ali itekako znatni, čemu svjedoči činjenica da je ta disciplina uvrštena u program Olimpijskih igara tek 2000. godine u Sydey-u, dok “pedesetka” ima olimpijsku povijest još od 1932. kad je održana u Los Angeles-u.

Pored natjecateljskih, znatni su i organizacijski zahtjevi i troškovi pa je ovo državno prvenstvo održano u okviru austrijskog prvenstva u istim disciplinama, u lijepom ambijentu pješačko-biciklističke staze koja uzduž riječice Piesting spaja dva mala naselja Waldegg i Oed, u blizini Bečkog Novigrada.

Iako nije bilo većih nagiba i podloga je bila solidne kvalitete, uvjete je znatno otežala temperatura koja je tijekom cijele utrke bila iznad 25 stupnjeva, što je vrlo nepovoljno za hodanje.

Prvaci i osvajači medalja

Naš Bruno Erent je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji Prvenstva Hrvatske te ostvario i ukupnu pobjedu rezultatom 5:16:45. To je znatno sporije od njegovog osobnog (i hrvatskog) rekorda, ali predstavlja svojevrsni povratnički nastup nakon ozljede kojom je na polovici utrke zaustavljen njegov dobar pokušaj postizanja norme za ovogodišnje Olimpijske igre.

Od tada je trenirao vrlo oprezno i raznoliko kako bi se u potpunosti oporavio i mogao nastaviti svoj razvoj u hodanju, u kojem se dokazao postavljenjem nacionalnih rekorda u disciplinama 5.000 i 10.000 m te na 50 km. 

Pobjedu na Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji seniorki ostvarila je Ivana Renić, rezultatom 2:29:58, bitno sporijom utrkom od njenih mogućnosti, ali nije željela ništa riskirati nakon neugodne i sporne diskvalifikacije u travnju ove godine u Austriji, jedine u njenoj karijeri, kao i jedine za članove našeg kluba u okviru više od 120 nastupa na hodačkim natjecanjima izvan Hrvatske.

Samo sekundu iza nje ciljem je prošla Antonela Golobić, u svom prvom nastupu na 20 km. Zanimljivo, Antonela je, unatoč više od 1.200 treninga atletskog hodanja u 5 (od 8) godina treniranja atletike, imala sumnju u svoje sposobnosti uspješnog savladavanja ove dugotrajne discipline, ali je nakon utrke bila zadovoljna i ohrabrena za nastupe u idućoj godini kad postaje seniorka.

Usput, Antonelu sljedeći vikend očekuje i natjecanje za miss sporta Hrvatske, u čemu očekujemo da će biti dobra predstavnica atletike i našeg kluba.

Ključan doprinos regularnosti natjecanja dala je Petra Jakopović, koja ima razmjerno malo specifičnih treninga hodanja, ali voli izvanstadionska natjecanja i zahtjevne izazove pa je i ovaj uspješno savladala. Ostvarenim rezultatom (2:38:42) bila je uvjerljivo unutar 3-satnog limita. Tako je osvojila novu brončanu medalju s prvenstava Hrvatske, nakon nastupa u disciplini 5.000 metara hodanja na stazi u travnju ove godine.

Čestitamo Bruni, Ivani, Antoneli i Petri na ovim postignućima!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook