Domaća natjecanja

PH u cestovnom hodanju: Sjajna Renić izborila nastup na mlađejuniorskom SP!

Ivana Renić - dovoljno brza za Donetsk Foto: Renato Branđolica Ivana Renić - dovoljno brza za Donetsk

U Zagrebu se u organizaciji našeg kluba i AK Dinamo Zrinjevac održalo Prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju i apsolutno glavna vijest današnjeg dana je mlađa juniorka Ivana Renić!

Zaslužila je svaku pohvalu, Ivana će biti prva hrvatska hodačica od samostalnosti naše države koja može nastupiti na jednom međunarodnom natjecanju razine kao što je svjetsko prvenstvo. Sama utrka bila je poprilično neizvjesna i dramatična, podsjećamo, norma za mlađejuniorsko SP u hodanju na 5km iznosi 25:30, a Ivana je u cilj ušla sa sjajnih 25:26!

Od samog početka vidjela se jedna ogromna želja, preuzela je vodstvo u prvom metru utrke i ne samo da ga nije ispuštala već je sve natjecateljice prestigla barem za 1 krug (1 kilometar). Bila je to prava solo utrka u samostalnoj borbi s vremenom. Iz iskustva znamo kako su upravo takve utrke najteže, ali Ivana je unatoč svemu uspjela uhvatiti i zadržati dobar ritam, a u konačnici je presudio fantastičan finiš.

Izuzetno nam je drago što je njezin pristup ovoj disciplini nagrađen na najbolji mogući način i veselimo se prvom nastupu jedne hrvatske hodačice u Ukrajini!

Postignutom normom (25:26) je popravila "svoj" hrvatski seniorski rekord na 5km koji sada više ne iznosi 26:20. Tako se priključila Juri Josipoviću (2000m zapreke i 3000m) te Mateu Kovačiću (400m) koji su svoje norme za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo već postigli. Tri potencijalna putnik za Doneck imamo, vidjet ćemo može li se ta lista još malo povećati i hoće li još netko od naših atletičara i atletičarki uspjeti ostvariti normu za veliko natjecanje.

Golobić nova juniorska prvakinja u cestovnom hodanju

Ivana Renić je pobijedila u konkurenciji mlađih juniorki, a uz nju su još nastupile Josipa Čičak i Josipa Anđelović. Druga Josipa bila je uspješnija, osvojila je 2. mjesto s 35:49 dok je Josipa Čičak nažalost na kraju diskvalificirana i ovaj puta je ostala bez plasmana.

U konkurenciji starijih juniorki prvo ime je Antonela Golobić, sigurno je pobijedila s 31:43! Antonela prošli tjedan na našem mitingu nije završila utrku (diskvalifikacija) stoga je današnja sigurna pobjeda odlična za samopouzdanje. Katarina Štrk osvojila je novu medalju, nakon bronce na stazi, cesta joj očito više "leži", danas je sa 34:42 zaslužila srebrno odličje! Iva Čutura svojoj bogatoj kolekciji medalja danas je pridodala broncu zahvaljujući odhodanih 35:22.

U seniorskoj konkurenciji na 10km najbolja Hajsok, a u juniorskoj Anđelić

Krenuli smo "in medias res", a sada ćemo se vratiti na početak natjecanja kada su startali seniori na 20km. Nismo imali nijednog predstavnika, ali Haubrih (treću godinu zaredom prvak), Lacković, Devčić, Graberec, Dorić i Ruzzier (izvan konkurencije) zaslužili su svako naše poštovanje.

Nakon njihove utrke u istom trenutku počele su dvije utrke na 10km (seniorke i mlađe juniorke). Nova seniorska prvakinja Hrvatske u cestovnom hodanju je Hana Hajsok! U cilj je ušla s vremenom 1:05:52. Pomalo iznenađujuća pobjeda za nju, jedan faktor sigurno je odustajanje Martine Strmečki-Stakor koja je bila favorit ove utrke, ali Hana je svoje zlato bez ikakvog prigovora zaslužila, iz utrke u utrku ostvaruje sve kvalitetnije rezultate. Još uvijek se radi juniorskoj dobi i to ovaj uspjeh čini još većim.

Kod mlađih juniora Matej Anđelić konačno je prekinuo svoj "crni niz" na hodanju, posljednja dva nastupa završila su diskvalifikacijom, ali ne i danas. On i njegov konkurent Mario Graberec tijekom cijele utrke su se zanimljivo nadmetali i izmjenjivali vodstva, a na kraju je presudio Anđelićev bolji finiš i ostvaren rezultat 1:02:10.

Matej nije bio jedini Agramer u ovoj konkurenciji, hodao je i Mateo Ćosić, ali dobio je tri opomene od tri različita suca, a to znači diskvalifikaciju.

Bižić i Međimorec ponovili uspjehe sa hodanja na stazi

Natjecanje su zaključili stariji kadeti i kadetkinje odnosno mlađi kadeti i kadetkinje. U konkurenciji starijih kadetkinja Aleksandra Stefany Bižić danas je svom kadetskom naslovu prvakinje Hrvatske na stazi "priključila" i naslov prvakinje Hrvatske na cesti! Uvjerljiva i sigurna pobjeda, završila je utrku s 19:28.

Još jedna medalja, brončanog sjaja, pripada Katarini Brešković, njezino vrijeme je 20:41. Odmah nakon nje u cilj je ušla i Mia Stojak, bila je to borba do samog kraja, ovaj puta je Katarina bila nešto brža, ali Mia će zasigurno imati novu priliku na jednom od idućih natjecanja.

Maksimilijan Međimorec bio je jednako uspješan kao Aleksandra, također je svom naslovu sa staze današnjom pobjedom pridodao i naslov s cestovnog hodanja! Vrijeme pobjednika je 20:46.

U ovoj konkurenciji medaljom se još "okitio" i Jurica Stanko, u cilj je ušao s 24:47, rezultat vrijedan brončane medalje!

Sveukupno su naši hodači i hodačice za naš klub osvojili 6 zlatnih, 2 srebrne i 3 brončane medalje. Još bolje nego prošle godine, bravo!

Još jednom čestitamo Ivani Renić na povijesnom uspjehu, ali jednake čestitke zaslužuju i ostali hodači i hodačice, bili su na visokoj razini danas!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 12.5.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook