Domaća natjecanja

Nastupi Agramera i Agramerki na kvalifikacijama kadetskog Kupa Hrvatske kao zalog za optimizam u finalu

Nikad bržih 100m za naše članice Foto: AK Agram Nikad bržih 100m za naše članice

Već dugi niz godina sustav ovog natjecanja funkcionira po principu kvalifikacija u 4 regionalna centra, a kao i prošle godine, Čakovec je dobio domaćinstvo za regiju sjever Hrvatske.  

Cilj i motivi naših (mlađih) kadeta i kadetkinja bili su jasni, nastupiti što bolje i izboriti se za finale koje će ove godine organizirati AK Slavonija-Žito i Osijek. Vremenski uvjeti su u jednom trenutku bili pokvareni, pogotovo kad se usporedi vrijeme u ostalim regijama, ali brzo se situacija popravila i na koncu ne možemo biti nezadovoljni.

Obećavajućih 100m kadetkinja

Stotka kadetkinja donijela nam je najbrže utrke i osobne rekorde naših sprinterki. Karla Puljko je imala odličnu startnu reakciju i u istom ritmu završila utrku sa svojom prvom utrkom ispod 13 sekundi, točnije 12.84! Tik do nje ciljem je prošla Petra Majetić s novim osobnim rekordom od 12.87. Ima nešto bržu utrku u Varaždinu, ali tada je to bilo s prejakim vjetrom u leđa, danas je on bio regularan (+1.3).

Niz naših sjajnih kadetkinja od 2. do 4. mjesta zaključuje Ema Vukadin sa svojim najbržim vremenom u životu - 13.06! Posebno je to impresivan rezultat kad se uzme u obzir da se još uvijek radi o mlađoj kadetkinji. Uz sigurne finalistice trčala je Karla Topalović, njezinih 14.49 vrijedilo je sveukupnog 19. mjesta. 

Puljko je plasmanski bila još uspješnija na 300m s rezultatom sezone od 43.40 u jednoj samostalnoj utrci koja bi u nekoj jačoj konkurenciji mogla značiti i prvu ovosezonsku utrku ispod 43 sekundi... I ovako je dobro, finale neće pobjeći, a isto vrijedi za Emu s 44.76, vrijeme vrijedno 5. mjesta. Još malo brža i prva u svojoj skupini bila je Hana Ostojić u vremenu 44.60 (sveukupno četvrtoplasirana).

Hana Ostojić, Ema Vukadin i Klara Blažević na 300m

Uz Karlu koja već ima iskustvo, Ema i Hana su se ovdje prezentirale u odličnom izdanju. Uz njih je nastupala Klara Blažević i pružila dobru utrku (45.80) vrijednu sveukupno 9. mjesta, ali pravi posao je zato ranije napravila u skoku u vis.

Na 2000m petero Agramerki tražilo je što bržu utrku za Osijek, i neke su definitivno uspjele u tome. Najbolja je bila Lea Glas sa 7:36,00 koja je tako popravila svoj prijašnji najbolji rezultat za više od 18 sekundi! Uz vrijeme dostatno prolaska u iduću fazu, pozicija ovdje bila je 6. mjesto. Uz nju su nastupale Laura Kutlić (7:52,03), Beata Bujdo (7:55,36) i Josipa Molnar (8:01,49) pozicionirane od 8. do 10. mjesta. Listu zaključuje Ana Petrović s 8:25,91 na 13. mjestu. 

Vrijedi istaknuti u ovoj disciplini i dobar nastup Tine Šmid, atletičarke Samobora 2007, potencijalne i buduće Agramerke, u svom debiju na ovoj disciplini je odmah istrčala utrku ispod 7 minuta, točnije 6:57,56 i tako se pozicionirala na 2. mjestu. 

Lara Halapir i Marta Bošnjak su 100m prepone istrčale za 18.92 i 19.16, vremena vrijedna 8. i 9. mjesta, ali po svemu sudeći, mogle bi se naći u novoj, finalnoj utrci. Martu smo još kasnije gledali na skoku u vis koji je znatno bolje prošao. 

Vjerujemo da smo identičan uspjeh polučili na 300m prepone zahvaljujući petoplasiranoj Leonardi Farkaš (51.46) i osmoplasiranoj Korini Brečić (53.97). Prvi puta su se okušale u ovoj disciplini i nisu razočarale, dapače!

Dominantno na hodanju i skakanju u vis, štafete sigurne

U hodanju smo tradicionalno dobri, nastavilo se u tom stilu i ove godine, Eli Pevec je mirno vodila utrku i pobijedila s 17:35,61, a poredale su se Petra Štefanović i Klara Krenek na 2. i 3. mjestu s 18:38,38 i 19:09,36. Uz njih je dodatno sigurniju utrku hodala Katarina Brešković te ju uspješno završila s 19:09,36. Na hrvatskom tlu treba mirovati, a kasnije onda negdje drugdje pokušati i nešto odhodati.

Skok u dalj nije nam donio najbolje izdanje Petre Majetić, ali i takva je bila najbolja danas i ostvarila najdalji skok od 5.04. Ne sumnjamo da će suci mjeriti još veće daljine u finalu. Nije daleko od nje bila Jana Harapin kao trećeplasirana s 4.91, a otežavajuća okolnost joj je bila što istovremeno se održavala disciplina skoka s motkom.

No i tamo je bila na visini zadatka (doslovno i figurativno), preskočila 2.10 što je također osim dalja vrijedno finala. Veseli nas mogućnost da i tamo vidimo Korinu Brečić (160cm) koja bi u cjelokupnom zbroju mogla uz 300m prepone 'niknuti' na listi finala ove discipline. 

Na skoku u dalj ne zaboravljamo Martu Ivkić koja se kroz ovih par mjeseci dodatno popravila i skočila novi osobni rekord od 4.69 (5. mjesto), a iskustvo su još stjecale Lea Babić (4.40 - 7. mjesto) i Ana Kardum (4.28 - 9. mjesto) koje su se očigledno ovdje dobro zagrijale za skok u vis.

Spominjali smo vis već više puta u članku, pa bi bio red da se dotaknemo i toga. Apsolutna dominacija (ili 'Agraminacija'?) u ovoj regiji, nešto slično kao što imamo u hodanju.

Najbolja je bila Marta Bošnjak sa 155cm, a identičan rezultat (samo više pokušaja) ostvarila je Klara Blažević. Potonjoj je to novi osobni rekord dok je prvoplasiranoj to izjednačenje osobnog rekorda s vrlo dobrim zadnjim pokušajem na 160cm. Spominjući izjednačenje osobnog rekorda, trećeplasirana Hanna Alagić je isto napravila preskočivši 145cm, a pokušaji na 150cm nisu bili bez 'ispaljenog metka'.

'Horda' visašica

Na 140cm s različitim brojem pokušaja, ali na kraju istim učinkom (u kvalifikacijama je ipak uvijek bitniji rezultat, ne plasman) završile su Darija Razum, Lea Babić i Ana Kardum. Treba pričekati službenu objavu, ali moguć je i njihov prolaz u finale!

U bacanjima su više-manje ciljevi također ostvareni. Na kugli i kladivu je nastupao trio Marija Balenović - Josipa Jambrek - Vanesa Merkaš.

Marija je u bacanju kugle (3kg) najdalje bacila do 11.54 (2. mjesto), hici koji nisu na razini njezinih najboljih ostvarenja, ali zato je kladivo (3kg) ranije bilo nešto bolje, 41.87 bilo je dostatno za sigurnu pobjedu. 

Josipa je na kugli stigla do 8.98 (6. mjesta), a na kladivu 29.43 (4. mjesto) dok je Vannesa malo bolja bila u kugli s 9.02, a s malo slabijim kladivaškim izdanjem (doduše, u ovoj disciplini ima puno manje iskustva) do 22.67 i 5. mjesta.

Po svemu sudeći svi navedeni rezultati bit će dovoljni za prolazak u završni dio natjecanja što nas veseli i drago nam je radi njih što će dobiti priliku pokazati da mogu biti još bolje!

Na koplju (500g) isto vrijedi za Patriciju Jukić s najdalje bačenih 26.72, ovdje vrijedno 3. mjesta, sveukupno službeno još ne znamo. Mlađa kadetkinja ponovno je vrlo korektno nastupila i pokazala perspektivu za dalje. Uz nju su nastupale Leonarda Farkaš (21.26 - 8. mjesto) i Hanna Alagić (19.62 - 9. mjesto). 

Štafete će napraviti iskorak naspram prošle godine kada smo u finalu imali samo jednu, a sada bi trebali imati dvije. Prvi sastav s Hanom Ostojić, Petrom Majetić, Emom Vukadin i Karlom Puljkom stiže do pobjede s 51.31, rezultat blizak našem najboljem ovosezonskom (51.26) dok je drugi sastav (Jana Harapin, Klara Blažević, Leonarda Farkaš i Marta Bošnjak) zajedno istrčao 55.23 i s pobjedom u svojoj skupini sveukupno bio 4. 

Klarić suveren, niz ugodnih iznenađenja i ostvarenja

Nezahvalno je nakon prošlosezonske generacije predvođene Brunom Penezićem bilo za očekivati identičnu dominaciju u ovim kraćim prugama, ali zadovoljni smo prilikama koje su iskoristili naši članovi.

Recimo, Mihael Fitz je sjajno iskoristio regularan vjetar u leđa (+1.9) i istrčao 12.51, vrijeme koje bi moglo vrijedi prolazak u finale na 100m. Nešto takvo vjerojatno ne čeka Velimira Šimaga ovdje, ali zato na 300m će istrčanih 41.59 biti dovoljno za novu utrku. I sam nije bio previše zadovoljan, evo, prilika za popravak vlastitog dojma je tu, a plasman je bio podosta visok (4. mjesto). Lijepo iskorištena prilika.

Walter Smajlović je bio za plasman više pozicioniran s utrkom od 40.91, također dostatno za finale, a vrijedi istaknuti kako je još ranije trčao istu dionicu, samo sa preponama. 

Na 3000m Nikola Klarić je rutinski stigao do pobjede s 9:50,56, a u finalu će ga sigurno čekati nešto teži na koji vjerujemo da je Nikola kao nekakav dobar primjer i uzor za ovu generaciju - spreman! Ionako u ostalim regijama nema previše trkača na ovoj disciplini i nije bilo potrebe za nešto bržom utrkom.

3000m

S njim bi mogao tamo ponovno trčati Andrija Palićka, istrčao je 10:07,56 i poboljšao prijašnji osobni rekord. Bliži nam se i njegova prva utrka ispod 10 minuta! Zanimljivo je ovdje bilo za pratiti najmlađeg natjecatelja, našeg Ivana Vukančića u prvom službenom nastupu, 11:24,11 vrijedno je 10. mjesta, ali prije svega više tu vrijedi jedno dragocjeno iskustvo koje nesumnjivo dobiva. Još je nastupao Josip Josipović, zaslužio je 12. mjesto s 12:17,08. 

Jedan od onih koji su na ovom natjecanju najbolje nastupali zasigurno je Antonio Frančić, prvo je s 15.11 osvojio 2. mjesto na 100m prepone, a na 300m prepone kao trećeplasirani s 43.53 najavio dobru borbu u finalu za što bolje pozicije. 

Nije bio jedini naš natjecatelj u ovim disciplinama, Lovro Obajdin je istrčao 16.62 (100m prepone) i zauzeo 6. mjesto dok je na 300m prepone Walter Smajlović ušao u dobar ritam i ovaj puta mirno završio utrku na 5. mjestu s 46.05. 

Hodači mirno prema finalu, bacači velika snaga u finalu

Hodanje 3000m bi moglo u finalu donijeti nove, vrijedne bodove, od 2. do 6. mjesta su se poredali Maksimilijan Međimorec (17:35,54), Bruno Rožman (17:35,71), Krešimir Hartl (17:35,76), Ivan Gašpar (18:39,40) i Fran Bušić (25:01,02).

Moramo tu posebno istaknuti Frana koji je s nekoliko treninga hodanja uspio usvojiti osnove koje su očito zadovoljile naše suce na hodanju. Ostali su 'odradili' posao i mogu se okrenuti pripremi za finale gdje nas očekuje nešto malo drugačija priča.

Skok u dalj donio nam je najdalji skok (od naših) Lovre Obajdina, 5.18, vrijedan 3. mjesta i vjerojatnog prolaska u finale. Bruno Košćica i Lovro Ištvančić su najdalje skočili do 4.88 i 4.84, ali glavni posao su ipak napravili ranije, u disciplini skoka u vis. 

Lovro je tamo bio skoro pa senzacionalan i u svom drugom nastupu ikad preskočio čak 165cm i osvojio 2. mjesto! Vjerovali smo da može do tih visina, ali ako uzmete u obzir da je prvi puta završio bez preskočene visine, onda to može utjecati na psihološkom planu. No ovdje to srećom nije bio slučaj i vidjeli smo ga u pravom izdanju. 

Maritn Matković možda je bio raspoložen i za veće visine od 160cm, ali i ovako će to biti skok vrijedan finala gdje može pokazati koliko zaista vrijedi. Pet centimetara manje skočio je Bruno i njemu ostaje pričekati da vidi je li i taj skok dovoljan za nove u Osijeku. 

U ove zadnje dvije spomenute discipline ne zaboravljamo na Juricu Hercigonju sa 4.26 na dalju i 140cm visu. Dobri rezultati kao poticaj za dalje treniranje.

Spomenuli smo Martinovih 160cm na visu, a sigurno posebno zanimljivo zvuči da je isto toliko uspio skočiti s motkom. Rijetkost, ali događa se, nama je najvažnije kako je za razliku od nekih uspio preskočiti tu početnu visinu na motki i tako osim visa plasirati se u završnicu motke.

Bacačke discipline bi mogle biti plodonosne s obzirom na to da bi svaki naš član u svakoj disciplini trebao izboriti finalni nastup!

Debitant, Antonio Pehar, odlično je bacio kuglu za prvi put, njegovih 12.88 vrijedilo je 3. mjesta! Rezultat na koplju je od 34.70 također treba pohvaliti.

Novo lice u našim redovima - Antonio Pehar

Tomislav Blekić je vrlo lijepo nastupao na kladivu, otvorio je sa jednim sigurnim hicem od 45 metara da bi u iduća tri bacao dalje od dosadašnjeg osobnog rekorda. Sve je 'letjelo' preko 49 metara, a najdalje su suci izmjerili 49.86. Treba nastaviti u ovom ritmu i u finalu baciti barem jedan hitac preko 50 metara! Kugla je također bila bolja nego ikad, 12.54 i 5. mjesto. 

Na razini najboljih rezultata u bacanju kugle bio je Viktor Veić s najdaljim hicem od 12.83 (4. mjesto), a onda je sat vremena kasnije u bacanju diska jednostavno - oduševio! Otvorio je furiozno bacivši ga do čak 47.67 čime je prijašnji osobni nadmašio za više od 7 metara! Više nego ugodno iznenađenje koje jednostavno mora biti dobar motiv za sličnu (ako ne i bolju) prezentaciju u Osijeku. 

Karlo Bertina se na disku malo 'tražio', najdalje je bacio do 38.77 iako zasigurno može bolje od toga, ali zato je dobar nastup bio u bacanju koplja 45.95 gdje uvijek ima dodatnog prostora da ga baci još dalje. Pripalo mu je 2. mjesto, a u finalu će tražiti barem ponavljanje ovog plasmana, iako uz dodatnu konkurenciju iz ostalih regija, jasno je kako ga čeka teži zadatak.

U bacanju koplja ugodno nas je iznenadio i Nino Kolić s hicem od 31.87 dok je Luka Dubajić također prebacio 30 metara tj. 30.12. Nešto manje distance su očekivano ostvarili u kladivu gdje nemaju previše iskustva, Luki je pripalo 3. mjesto s 21.21, a Nino je bio petoplasirani s 15.92. Između njih se 'ugurao' Mihael Fitz sa 100m, 18.65 je bio najdalji hitac. Možda vam ne zvuči daleko, ali kad vam napišemo da je vrijedno finala, sve smo rekli. Cilj ostvaren.

Štafete nije bilo previše stresa, mlađahni Agram I (Mihael Fitz, Antonio Frančić, Lovro Obajdin, Luka Dubajić) zajedničkim snagama je stigao do 2. mjesta s 50.38, a veseli nas što se radi o članovima štafete koji pravo nastupa imaju i iduće godine.

Nešto stariji, barem jednako zanimljiv sastav Agrama II (Martin Matković, Velimir Šimag, Walter Smajlović i Antonio Pehar) nije bio uopće daleko, istrčali su 50.56 i osvojili 4. mjesto.

Kroz članak smo već neke od naših članova spomenuli kako ih vidimo u finalu. Napominjemo kako je to neslužbeno, rezultati svih regija jesu objavljeni, ali uvijek čekamo službenu potvrdu i listu Hrvatskog atletskog saveza.

Nakon toga ćemo se ponovno očitovati, a do tada nam ostaje da čestitamo svim našim atletičarima i atletičarkama na svemu postignutom u promjenjivom Čakovečkom danu, ali i jednom izuzetno dobrom i primjerenom ponašanju kakva i priliče pravim sportašima. Bravo!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje - kvalifikacije
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 2.9.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook