Domaća natjecanja

Najuspješniji na juniorskom PH s novih 8 zlata, mlađejuniorski rekord štafete 4x400m

Novi rekord, kasnije korigiran za još jednu stotinku Foto: AK Agram Novi rekord, kasnije korigiran za još jednu stotinku

Drugi dan Pojedinačnog juniorskog prvenstva Hrvatske donio nam je još više uspjeha naspram prvog, i potvrdu velike kvalitete koju ova juniorska generacija posjeduje, unatoč nekim izostancima. Sveukupno su naši atletičari i atletičarke osvojili 26 medalja, od čega čak 13 zlatnih, 5 srebra i 8 bronci!

Čukman i Kovačić prva imena natjecanja, II. dio

Hrvoje Čukman najuspješniji je pojedinac ovog natjecanja, prvi dan osvojio je dva zlata (110m prepone, 4x100m) i srebro (400m), a drugi dan je osvojio nova dva na 400m prepone, a kasnije i na 4x400m štafeti. Mateo Kovačić ima isti sveukupni broj, samo što je sveukupno osvojio tri zlata, jedno srebro i bronca. Posebice impresivno je ono na 200m gdje je istrčao 21.79 uz regularni vjetar (+1.2)!

'Žetva' medalja Kovačića

Od prvog metra je jurnuo prema naprijed i do kraja dionice prednost naspram ostalih je samo rasla. Dugo nije nastupao u ovoj disciplini sve do ove godine kada je odlučeno da se naspram prijašnjih godina i nastupanju na 800 metara, Mateo okrene 200ki i evo, danas je bio zaista u vrhunskom izdanju i prava je šteta da u toj utrci nije bilo Zvonimira Topića i Brune Penezića da bude još zanimljivije, a vjerojatno bi rezultati (kod svih) bili dodatno bolji.

Svoju priliku iskoristio je Filip Orlović i s utrkom bliskom osobnom rekordu, u cilj je ušao s 22.84 čime mu je pripalo brončano odličje! Dobra utrka je iza Edina Mešića, po prvi puta istrčao je ispod 23 sekundi, točnije 22.99 i jedino šteta da je vjetar bio neregularan i prejak (+2.2) pa će se taj rezultat posebno bilježiti, u predviđenu rubriku. Spomenutim rezultatom je stigao do 4. mjesta.

Na 400m prepone Hrvoje je u solo utrci istrčao svoj osobni rekord ušavši u cilj s 53.44, vrijeme više nego dovoljno za pobjedu i obranu juniorskog naslova! Prošle godine je ipak bilo znatno teže, ove godine je ipak imao nešto lakši posao pred sobom. 

Cepuš, Svalina i Zuanović zlatni, mlađejuniorski rekord na 4x400m

Izuzetno napeto bilo je na 800m gdje je Sven Cepuš uspio zadržati svu prednost koju je napravio u posljednjih 300 metara. U samoj završnici se ona počela 'topiti', ali Sven je izvrsno reagirao na utrku nešto sporijeg ritma i u pravo vrijeme doveo vodu na svoj mlin te osvojio svoj prvi juniorski naslov u ovoj disciplini! Nakon seniorskog zimskog zlata, novo zlato za Svena u ovoj disciplini, a rezultat je na razini najboljeg - 1:54,75!

Filip Svalina nastavio je svoj veliki niz na 3000m zapreke! U svojoj četvrtoj ovosezonskoj utrci ponovno je istrčao svoje najbrže vrijeme, a ovaj puta je to brže od 10 minuta. Točnije, u cilj je ušao s vremenom 9:59,01 i tako se dodatno etablirao u ovoj disciplini, a ne zaboravimo kako je ove sezone vrlo dobro trčao i na 2000m zapreke. Do najboljeg ovosezonskog rezultata ove discipline stigao je Vedran Muhar s 10:48,82 kao petoplasirani. 

Novo odlično izdanje Svaline

Novi uspjeh u troskok doživio je Ante Zuanović koji je nakon osvajanja mlađejuniorskog naslova prvaka Hrvatske napravio jedan korak više i pobijedio skočivši 13.88 u trećoj seriji što mu je bio jedini regularan skok danas, ostalo prijestupi, ali među njima je bilo kvalitetnih pokušaja. Velik iskorak ove godine za njega, a dodatna nagrada za to i novi pokušaji da skoči što dalje bit će prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke. 

Ivan Sindičić iskoristio je svoju priliku i sa skokom od 12.92 osigurao brončano odličje.

U bacanju diska Arijan Islami s nekoliko hica pokazao je kako se vraća na prave staze (za razliku od nekih) i s 53.69 stigao do drugog najboljeg rezultata sezone. Bilo je tu još nekoliko dobrih hitaca, najbliži spomenutom je 53.53. Time je sasvim zasluženo stigao do osvojenog srebrnog odličja.

Dobro izdanje vidjeli smo od Sebastijana Hleba, 40.99 iz zadnje serije vrijedilo je 4. mjesta, a Luka Medvidović nije imao svoj dan s bačenih 35.98 (8. mjesto). Na kladivu smo imali dva predstavnika, Ivana Blaževića i Josipa Miloša. Potonji je zauzeo 7. mjesto s 40.95, a Ivan je bio šestoplasirani s 41.67.

Na 4x400m smo s obzirom na širinu i kvalitetu kadra malo rotirali sa štafetama, ali s razlogom. Za Agram I trčali su Mihael Jurčić, Sven Cepuš, Antonio Kovačić i Hrvoje Čukman. Sva četvorica su mlađi juniori što automatski znači legitiman 'napad' na 'naš' mlađejuniorski rekord koji su prije malo manje od dvije godine trčali Edin Mešić, Jakob Franjo Kulić, Fran Topol i Mateo Kovačić, a sveukupno je to iznosilo 3:23,93.

Od nedjelje će taj rezultat biti zamijenjen s 3:21,42, a ujedno je to rezultat koji je bio više nego dovoljan za zlatne medalje i pobjedu! Svatko je dao očekivani doprinos i kad je tako, može se do rekorda, a i naslova juniorskih prvaka Hrvatske.

Agram II sačinjavali su Edin Mešić, Nikola Klarić, Filip Orlović i Mateo Kovačić koji su zajedno istrčali su 3:28,26 i tako osvojili brončane medalje! Šteta, malo je Mateu nedostajalo da stigne i do još jednog srebra, ali i ovako nije ostao bez mjesta na postolju.

Petters istrčala normu za juniorsko EP na 800m, repriza Filipović na 200m

Deja vu na 200m. Bila je to utrka poprilično slična onoj prošlogodišnjoj, jedino što je vjetar ovaj puta puhao u leđa (+2.6), a ne prsa. Glavni akteri također su bili isti, a veseli nas kako je Dora Filipović uspjela obraniti prošlogodišnji naslov!

Ponovno je ušla s jednim zaostatkom u posljednjih 100 metara, ali dodatno ubrzanje koje je nakon toga uslijedilo bilo je dovoljno za novo zlato nakon jučerašnjih 400 metara.

Vrijeme je brzih 24.72, šteta što je vjetar bio izvan granice dozvoljenog, ali dobar dojam (koji je ostavljen) nitko ne može poreći. Uz nju je ovdje trčala Petra Majetić koja je uz regularan vjetar (+1.0) istrčala svoj najbrži rezultat ikad (26.49) i sveukupno zauzela 11. mjesto.

U posljednjoj prilici za ispunjenje norme za Europsko juniorsko prvenstvo bila je Anamarija Petters. U srijedu je u Mariboru trčala 2:10,91, ali i tada je ostao dojam kako bi uz nekoliko korekcija u nekim dionicama mogla do te toliko željene i dugoiščekivane norme.

Umorna, ali zadovoljna Petters

Ponovno je krenula u solo utrku, ali ovaj puta je uspjela pobijediti samu sebe i istrčati bržu utrku od 2:09,36! Ujedno je to brže od norme za Eskilstunu (2:09,50) i tako je na najljepši mogući način obranila prošlogodišnji osvojeni naslov juniorske pobjednice. 

Ono što je sigurno, tamo neće trčati sama. Ovdje je nastupala i Valentina Jozić (2:30,17 - 10. mjesto).

Katarina Vukančić na utrci 3000m približila se svojem najboljem rezultatu istrčavši 10:52,88, a time je zauzela 4. mjesto. Katarina nam se polako budi i vraća u staru formu, odlično pred Sremsku Mitrovicu i mlađejuniorsko prvenstvo Balkana gdje bi trebala nastupati u istoj disciplini. Uz nju je ovdje trčala Nika Rakić, pripalo joj je 8. mjesto s 12:12,67.

U disciplini 400m prepone Josipa Livaković pozicionirala se na 8. mjestu s 1:08,50. Karla Kovačić na skoku u dalj stigla je do 12. mjesta skočivši 4.74. Skok u vis donio nam je 6. mjesto Eme Glas s preskočenih 160cm. Na prvu se možda čini daleko od medalje, ali na 165cm je to bilo blizu i nijanse su je dijelile od medalje.

Laura Štefanac je u bacanju kugle s 11.74 osvojila 3. mjesto i nastavila niz medalja na ovom natjecanju! Još bolja je bila u bacanju koplja s 40.29 gdje joj je pripalo srebro. Ovdje nije nastupala Barbara Geld, ali na kugli je, nije bila daleko s 11.56 kao četvrtoplasirana.

Na 4x400m imali smo jednu pretežito mladu štafetu, Karla Puljko, Josipa Livaković, Petra Majetić i najiskusnija Anamarija Petters trčale su 4:02,83 i tako stigle do 3. mjesta i nove medalje brončanog sjaja!

Čestitamo svima na novim sjajnim uspjesima koji su postigli!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke, 2.dan
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 28.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook