Domaća natjecanja

Kovačić i Čukman najuspješniji juniori 1.dana, prvo Hojsakovo zlato

Hojsak će zasigurno pamtiti ovaj dan i prvo pojedinačno osvojeno zlato Foto: AK Agram Hojsak će zasigurno pamtiti ovaj dan i prvo pojedinačno osvojeno zlato

U hladnom i kišovitom Varaždinu održao se prvi dan juniorskog prvenstva Hrvatske na kojem su se posebno istaknuli Hrvoje Čukman, Mateo Kovačić, Fran Hojsak, Dora Filipović i štafeta 4x100m.

Mateo Kovačić imao je dan pregršt disciplina, nastupao je u disciplinama 100m, 400m i 4x100m. Slično je bilo i kod Hrvoja (110m prepone, 400m i štafeta), ali treba uzet u obzir kako je Mateo morao trčati dvije utrke na 100m (polufinalna i finalna).

Čukman i Kovačić prva imena natjecanja

U finale se lakoćom kvalificirao istrčavši 11.05, a tamo mu se pridružio i Filip Orlović s 11.34 što je obojici novi osobni rekord. Isto je vrijedilo za Zvonimira Topića i Brunu Penezića, ali oni su bili svojevrsne 'žrtve' lošeg i hladnog vremena te su radi ozljeda propustili nastupe u finalu, a vjerojatno i nažalost završili sa sudjelovanjem u ovom natjecanju. Edin Mešić se nije uspio kvalificirati u finale, ali 10. mjesto i 11.43 (također osobni rekord) dobar su rezultat za njega.

Finalni nastup donio je i zaokret vjetra, u kvalifikacijama je dosta pomagao, a u finalu (-1.0) odmagao, tamo je Mateo stigao do svoje prve medalje, srebrnog sjaja, istrčavši 11.08! Filip je u cilj ušao s malo slabijim rezultatom naspram kvalifikacija, s 11.47 zauzeo je 6. mjesto.

Prepone 110m radi (očekivano) malog broja prijava trčala se samo finalna utrka što je Hrvoju Čukmanu zasigurno odgovaralo jer nema potrebe da se troši u jednoj dodatnoj utrci, a i ovako je bio favorit koji je tu ulogu na koncu i opravdao! Suvereno je pobijedio i stigao u cilj s 14.89, jedini kojem je uspjelo biti brži od 15 sekundi. Nakon mlađejuniorskog zlata, evo nove pobjede za Hrvoja, ovaj puta u starijejuniorskoj konkurenciji i nastavak sjajnog niza na preponama.

Na 400m nije bilo potrebe za najbržim utrkama i osobnim rekordima jer konkurencija to nije zahtijevala. Mateo je obranio prošlogodišnji naslov juniorskog prvaka Hrvatske, a Hrvoje se priključio s osvojenim 2. mjestom tik do njega! Sven Cepuš dodatno se popravio u ovoj disciplini istrčavši novi osobni rekord 49.54, šteta jedino da je ostao na korak do medalje, pogotovo jer je ostao dojam da je prvi dio utrke malo brže odradio... bilo bi i još bolje, ali kod njega svakako vremena ima te treba biti strpljiv. 

Antonio Kovačić također je poboljšao osobni rekord, s 51.53 na 51.46, a Mihael Jurčić je napravio značajan skok s 52.31 do 51.60. Njima su pripala 7. i 8. mjesta sveukupno.

Hrvoje i Mateo zaključili su dan s novim zlatom, ovaj puta sa 4x100m štafetom gdje su im se priključili Mihael i Filip. Od prvotnog plana s dvije štafete 'spali' smo na jednu, ali ova pobjeda dodatna je potvrda trenutačne širine kvalitetnog kadra za štafetu. Jer pitanje je bi li netko drugi uspio doći do zlata u ovoj disciplini s izostankom već gore spomenutih Topića i Penezića.

Osjetilo se to prilikom nekih izmjena, ali bili su više nego dovoljno brzi da istrče 43.69 i tako stanu na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Hojsak zasluženo do svog prvog zlata

U tehničkim disciplinama prvo ime nesumnjivo je bio Fran Hojsak koji je u svojoj posljednjoj godini juniorskog staža uspio napraviti onaj toliko dugoisčekivani korak i pobijediti na jednom od prvenstva Hrvatske!

Najbolje je bacio u trećoj seriji, njegovih 58.16 bilo je danas nenadmašivo za bilo koga, a pogotovo u današnjim vremenskim uvjetima. Nakon nekih ozljeda koje su ga mučile još ranije, a nedavno i vrlo neugodna prometna nezgoda, okolnosti su koje mu sigurno nisu pomogle, ali Frana sve to ovaj puta nije moglo spriječiti u osvajanju zlatne medalje.

Nadamo se kako je barijera probijena i kako će ova danas zasigurno velika pobjeda za njega biti dobar poticaj za dalje i traženje novih, još kvalitetnijih hitaca. Odlično je nastupio i Karlo Petković, od njega smo također najbolje vidjeli u trećoj seriji kada je bacio svoj novi osobni rekord - 56.46! Stariji junior i iduće godine.

U bacanju kugle 4. i 5. mjesto pripala su Sebastijanu Hlebu (13.07) i Luki Medvidoviću (12.78), a radi se o njihovim dosadašnjim najboljim rezultatima. Na skoku u dalj pamtimo i bolje dane, Luka Kušina je osvojio solidno 7. mjesto skočivši 5.73 dok Ivan Sindičić je opet muku mučio s prijestupima i zaletom pa je 5.43 konačan rezultat. Troskok nas očekuje idući dan, tu očekujemo više.

Na skoku u vis šteta da je kiša spriječila visaše u postizanju boljih rezultata, nismo imali juniore, ali izvan konkurencije smo pratili Dominika Grdanjskog koji je danas i najviše skočio (202cm) i Paola Lazarića s 194cm.

Filip Svalina popravio je svoje najbolje vrijeme na 1500m, pozicionirao se na 5. mjestu, a vremenski je postigao 4:07,94 što je svakako napredak naspram prijašnjih 4:10. Za njega je ovo bilo ipak svojevrsno zagrijavanje jer 2. dan slijedi njegova jača disciplina, 3000m zapreke. Uz njega je trčao Nikola Klarić, 4:18,01 vrijeme je osmoplasiranog.

Na 3000m nakon ozljede uspješno se vratio Zlatko Kožuhar i na otvorenom istrčao rezultat sezone (9:11,36) i tako najavio povratak na pravi put i prave staze. Pripalo mu je 5. mjesto. Uz njega su još nastupali Julijan Kralj (9:31,60 - 8. mjesto) i Vedran Muhar (9:51,43 - 10. mjesto). 

Filipović sve bolja i bolja na 400m

Petra Majetić nastavila je s dobrim nastupima i na 100m istrčala je svoje najbrže vrijeme ikad (12.84), samo što s obzirom na neregularan vjetar u leđa (+2.3) on će se voditi u toj rubrici. Šteta za sveukupno 9. mjesto, malo je nedostajalo do finala, ali sveukupno dobar nastup za nju.

U ovoj disciplini nismo gledali Doru Filipović koja se htjela maksimalno posvetiti utrci na 400m i vidjeli smo ju u najboljem ovosezonskom izdanju, istrčala je 56.16 i s obzirom na vremenske uvjete, nastavi li forma rasti ovakvim ritmom, mogli bi ju vidjeti u još boljim izdanjima u nekim idućim utrkama.

Sigurna Filipović

Autoritativno je preuzela riječ od prvog metra i već na polovici se vidjelo kako će do kraja utrke voditi bitku samo sa semaforom i naslov juniorske prvakinje uspješno je obranjen! Paula Tumir istrčala je 1:01,70, a Valentina Jozić 1:02,66. 

Na 100m prepone Katarina Ivšac uspješno se kvalificirala u finale istrčavši 15.28 (+2.4) i već tada je to bilo 3. vrijeme kvalifikacija. Dobar rezultat, šteta da je vjetar bio jači od dozvoljenog pa nećemo ovo pamtiti kao osobni rekord. Josipa Livaković je u kvalifikacijama završila sa svojim nastupom (17.07) pa smo se u finalu mogli posvetiti samo Katarini. 

Odradila je dobar posao i ponovila plasman iz kvalifikacije te tako stigla do brončane medalje! Vrijeme malo slabije (15.75), ali i vjetar je promijenio smjer.

Identičan uspjeh ostvarila je Katarina Vukančić na 3000m zapreke gdje je u cilj ušla s vremenom 12:01,42 što je sveukupno vrijedilo 3. vremena i rezultata i ponovno je to medalja brončanog sjaja nakon mlađejuniorskog prvenstva Hrvatske.

Nika Rakić je istrčala 13:04,30 i zauzela 5. mjesto.

Niz bronci nastavila je Laura Štefanac u bacanju diska, najdalje je bacila 36.86 u trećoj seriji. Novim medaljama nadamo se i drugi dan. Barbara Geld je u ovoj disciplini bacila do 30.93 (6. mjesto), a u bacanju kladiva ostala je na korak do medalje kao četvrtoplasirana s hicem od 37.95. 

Troskok se odvijao na početku natjecanja i Karla Kovačić u kratkom vremenu je vidjela kako regularni uvjeti mogu postati 'manje' regularni, na kraju je najdalje skočila do 10.84, na kraju joj je pripalo 6. mjesto.

Do medalje, a da nije brončana, stigla je 4x100m štafeta u sastavu Karla Puljko, Katarina Ivšac, Paula Tumir i Petra Majetić, istrčale su 50.35 i tako osvojile srebrnu medalju! Nisu daleko bile ni od zlata, 4 stotinke je nedostajalo.

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 27.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook