Domaća natjecanja

Ludnica na prvom danu kadetskog i mlađekadetskog prvenstva, od kontroverzi do rekorda

Senzacionalni Čančar, a odmah do njega sjajni Penezić Foto: AK Agram Senzacionalni Čančar, a odmah do njega sjajni Penezić

Prvi dan prvenstva Hrvatske za kadete, kadetkinje i mlađe kadete, mlađe kadetkinje je iza nas, bio je to jedan bogat dan prepun događanja, kako pozitivnih tako nažalost i nekih negativnih. Bilo je kontroverznih situacija koje doduše nisu bile vezane uz naš klub.

Teško je bilo zamisliti da štafete mogu izazvati toliko sukoba i nesuglasica među trenerima, ali nakon današnjeg dana i ta teza otpada, štafete itekako mogu izazvati rasprave koje su danas potrajale dulje od sat vremena, a što je najgore, moglo je to i potrajati duže. Sva sreća da je ubrzo stigla noć.

Petar Čančar - otkriće kadetskog natjecanja

No okrenimo se nekim ljepšim stvarima, a jedna od njih je svakako Petar Čančar, otkriće i ugodno iznenađenje ovog natjecanja! Naime, Petar je na 60m postao novim državnim prvakom, ali na kakav način - prvo je već u kvalifikacijama istrčao kadetski rekord (7.15, vjetar -0.6!), a vjerojatno bi još brži bio u finalu da nije početnih 20 metara 'zaplivao'. Ovako je u finalu istrčao "samo" 7.20 i tako uvjerljivo stigao do naslova, a niz uspješnosti nastavio je kasnije na štafeti 4x100m. 

Petar je uistinu pravo iznenađenje pa i osvježenje ovog natjecanja, nadamo se kako ćemo ga i u budućnosti vidjeti na još kojem natjecanju. Jedno je sigurno, sutra ga čeka 100m, a potaknut današnjim rezultatima, najavio napad na još jedan hrvatski rekord!

Podatak koji svakako veseli jest kako bi naš klub i bez Čančara imao prvaka države, Bruno Penezić u cilj je stigao odmah iza njega s 7.48! Novi kadetski viceprvak Hrvatske na 60m također je bio brži ranije u kvalifikacijama kada je u cilj ušao s 7.42. Bruno je i iduće godine kadet, vidjet ćemo može li upravo on sljedeće sezone napasti novi hrvatski kadetski rekord.

Jedna od sprinterskih disciplina je i 100m prepone, tamo smo imali Ante Zuanovića koji se u polufinalu s 15.86 plasirao u finale, a tamo je trčao za 15.98 i tako zauzeo 6. mjesto.

Antonio Kovačić može žaliti za medaljom na 300m, promakla mu je s osvojenim 4. mjestom, istrčao je spomenutu dionicu za 38.59, a upravo istrčano vrijeme može mu biti svojevrsna utjeha, poprilično je poboljšao svoj osobni rekord (nekad 39.44). Od naših tu su još Filip Orlović (39.74 - 7. mjesto), Bruno Trupinić (40.78 - 8. mjesto) i Josip Šuflaj (41.12 - 10. mjesto).

Na 1000m najbrži od naših bio je Zlatko Kožuhar kao četvrtoplasirani (2:46,62), ostao je dojam s tribine kako bi možda i mogao do medalje da se priključio vodećoj trojici (inače su godinu dana stariji od njega) ranije, ali njemu više odgovaraju duže pruge, 2. dan donosi 3000m i tu vjerujemo kako može do medalje, pitanje je samo kojeg sjaja. Osmoplasirani je bio Julijan Kralj, vidjet ćemo što njegovih 2:56,79 može značiti za 3000m gdje bi također trebao nastupiti.

Blizu je i Josip Hrelec na 10. mjestu, uspio je ući u cilj prije isteka 3 minute, vrijeme je 2:59,79. Filipu Svalini pripalo je 15. mjesto s 3:10,52. Filip zasigurno može brže, ali u ovoj utrci očito je krenuo na sve ili ništa, prvih 400m prošao je za jednu minutu i to je pretpostavljate i sami ipak bio prejak ritam za njega. No inicijativa je za pohvalu, ponekad treba i riskirati.

Hat-trick Međimorca, vrhunsko izdanje štafete 4x100m

Na 3000m hodanje Maksimilijan Međimorec je novom pobjedom stigao do ovosezonske treće zlatne medalje u kadetskoj konkurenciji, a imponira činjenica kako se radi o mlađem kadetu! Maks je išao na sigurnu pobjedu, njegovih 23:29,03 donijelo mu je zlato, a medalje su pripale i Jurici Stanku (srebro) te Ivanu Gašparu (bronca).

Imali smo čast prisustvovati jednom odličnom izdanju skoka u vis, a za to su najzaslužniji upravo - sami kadeti. Radi toga nam je drago da je Hrvoje Čukman došao do medalje, pripala mu je bronca s preskočenih 185cm isprve! Dalje nije išlo, ali pamtimo dobar drugi pokušaj na 190cm. Proteklih tjedana imao je ponešto problema s ozljedom, ali danas je pokazao kako ga to nije previše udaljilo od prave forme s obzirom na to kako je izjednačio svoj osobni rekord. Ranije su sa svojim nastupima završili Ante Zuanović i Ivan Sindičić, petoplasirani odnosno šestoplasirani s preskočenih 170cm.

Na kugli je Luka Bulaja nastavio u dobrom ritmu bacivši 15.62, svoj novi osobni rekord, a njime je osvojio brončano odličje! Jedna dobra najava za disk gdje Luka ima šanse popesti se još koju stepenicu više... Sve je na njemu. Ovdje su još bacali Ermin Hasanović koji je završio s 13.46 na 5. mjestu, a Ivanu Blaževiću s 9.95 pripada 10. mjesto. Njih dvojicu čeka kladivo i ne sumnjamo kako će biti još bolji i pokušati doći do jedne od medalja.

Posljednja kadetska disciplina bila je 4x100m, a upravo tu Agram I osvojio je posljednje zlato za naš klub, barem što se prvog dana tiče. Trčali su Bruno Penezić, Filip Orlović, Antonio Kovačić i Petar Čančar, a presudila je upravo ova 4. izmjena, Čančar je nadoknadio zaostatak nad vodećim i pomalo zbunjenim trkačem Kvarnera (nije se mogao odlučiti u kojoj će stazi trčati). Uspjeli su u cilj ući ispod 46 sekundi, točnije 45.93! Svaka čast dečkima, želimo im da jednako uspješni budu i na 4x300m. Agram II nažalost je 'zaradio' diskvalifikaciju. 

Puljko kod mlađih kadetkinja u finalu na korak do medalje

Na 60m kod mlađih kadetkinja nastupilo je više naših atletičarki, od Jane Justić (8.98 - 3. mjesto u prvoj skupini), Kristine Fortune (9.68 - 6. mjesto u drugoj skupini), Hanne Alagić (9.38 - 4. mjesto u trećoj skupini), Klara Blažević (9.39 - 6. mjesto u sedmoj skupini) do Karle Puljko koja je s pobjedom i 8.57 u trećoj skupini izborila i nastup u finalu! Tamo je ostala na korak do postolja s 8.49 i 4. mjestom, ali Karla ne trenira dugo atletiku i današnje utrke dobar su rezultat za nju.

Tri naše natjecateljice (Petra Štefanović, Lea Glas i Eli Pevec) nastupale su na 400m, utrke koje su startale na američki način (natjecatelji ne počinju svatko u svojoj stazi). Eli je bila najbrža od naših, sveukupno je bila 8. s 1:06,61, Petra je osvojila 30. mjesto s 1:13,23 dok je Lea s istrčanih 1:14,65 zauzela 33. mjesto.

Na dalju (zona) Klara Blažević je sa skokom preko 4 metra (4.18) došla do 24. mjesta dok je Kristina Fortuna s 27.58 na vortexu (130g) zauzela 18. mjesto. Na kraju šteta za našu štafetu koja je zaradila diskvalifikaciju jer nije uspjela ispravno izmijeniti štafetne palice. Nema veze, mlade su i sigurno će naučiti iz svojih grešaka.

Matošević brončani mlađi kadet na vortexu

Kod mlađih kadeta blizu finala bio je Mario Zeba s 8.55 i 3. mjestom u 2. skupini, a slično vrijedi za također trećeplasiranog Roberta Parala u 3. skupini s još bržih 8.51. Nešto dalje od finala bili su Jurica Mučoli kao 4. u svojoj skupini (8.95) je Sanjin Torić kao 5. u 3. skupini s istrčanih 9.10. Razlike su po običaju malene i u poretku samo odlučuju nijanse. Naši mlađi kadeti bez sumnje su talentirani, a na njima je da u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti izrealiziraju to.

Nikola Klarić nastupao je na 400m (američki start) i u konačnici s 1:02:52 zaslužio sveukupno 8. mjesto. Malo je nedostajalo Martinu Matkoviću na skoku u vis (mlađi kadeti), njegovih 140cm donijelo mu je 4. mjesto, do bronce je nedostajalo 5 centimetara. Ovdje je nastupio i Vid Pavlović, najviše je preskočio 115 čime je zauzeo 9. mjesto.

Bronca je stigla na vortexu, a pripala je Ini Matoševiću, zaslužio je to bacivši 57.23! Blizu je i četvrtoplasirani Karlo Bertina s 56.46 dok je Viktor Veić bio 18., bacio je 39.42. No Viktor ima pravo nastupa u ovoj konkurenciji i iduće godine, nema sumnje da može biti još bolji. Slično vrijedi i za njegovog vršnjaka, Tibora Balvana, danas je s 35.42 zauzeo 21. mjesto.

Za štafetu na 4x60m Martin Matković, Jurica Mučoli, Robert Paral i Mario Zeba s 33.22 stigli su do 5. mjesta, ostaje dojam da su mogli bolje, šteta da je pri drugoj izmjeni zasmetao trkač iz Zadra koji je u tom trenutku već predao palicu, to je imalo efekta na naš konačni rezultat, ali i ovako mlađi kadeti ne moraju biti nezadovoljni.

Imali smo i drugu štafetu, trčali su Ivan Vukančić, Antonio Burić, Vid Pavlović i Sanjin Torić. Njima je pripalo 7. mjesto, a istrčano vrijeme je 35.10.

Sjajno izdanje Filipović na 300m

Kvalifikacije na 60m najbolje su prošle za Doru Filipović koja se kvalificirala u finale na 60m s s 8.08 i pobjedom u 2. skupini. U istoj skupini gledali smo Karlu Demir, četvrtoplasiranu s 9.07. Nekoliko minuta prije toga Ariana Baronica je ciljem prošla kao 7. u prvoj skupini s 9.29. U finalu Dora nije bila na onoj pravoj, željenoj razini, osvojila je 5. mjesto sa solidnih 8.19, ali to je posljedica ranije utrke na 300m gdje je zaista bila na vrhunskoj razini.

Očito se nakon te utrke malo i emotivno ispraznila. Uglavnom, u posljednjoj skupini na 300m Dora je od prvog metra krenula silovito i jednako tako je ušla u cilj s vrlo dobrim rezultatom 40.70, bila je to zaista jedna od uvjerljivijih pobjeda prvog dana natjecanja! Nakon nje je 2. je Pia Ocvirk s 42.40 i srebrnom medaljom! Ranije su nastupale Karla Demir (48.19 - 3. mjesto u 2. skupini) i Katarina Vukančić (46.51 - 3. mjesto u 3. skupini). 

Na 1500m Josipa Livaković je s 5:14,20 ciljem prošla kao osmoplasirana dok je Lucija Šola 14., istrčala je 5:50,06. Cure imaju pravo nastupa u ovoj konkurenciji i sljedeće sezone, imaju šansu ostvariti još bolje plasmane i rezultate.

Na dalju je najbolja kadetkinja bila Lara Jednačak, skočila je 4.75 i tako zauzela 11. mjesto, a tu smo još gledali Emu Glas (19. mjesto - 4.58) i Mateu Budiščak (22. mjesto - 4.49).

Bižić svijet za sebe, zlatno-srebrna Šarić

Aleksandra Stefany Bižić okrunila je svoju ovosezonsku dominaciju u kadetskoj konkurenciji s novom pobjedom, nakon kadetskih naslova na prvenstvu Hrvatske u hodanju na stazi i cestovnog prvenstva Hrvatske u hodanju - danas je pridodala još jedan, ušla je u cilj s uvjerljivom pobjedom (18:39,39)!

Veseli što je djelovala poprilično impresivno, a opet današnji nastup nije odradila s 'punim gasom', ima tu još dosta rezerve koja se čuva za iduća natjecanja koja ju očekuju. Do brončane medalje stigla je i Mia Stojak, 24:56,61 vrijeme je kojim je bronca zasluženo osvanula oko njezinog vrata.

Naši mladi hodači ulijevaju povjerenje, počevši od Aleksandre i Maksimilijana koji su u kadetskoj konkurenciji nedodirljivi i postižu odlične rezultate.

Inače je početak natjecanja u 15h počeo s kladivom za kadetkinje, a tamo je do prve medalje za naš klub stigla Ana Šarić, pripalo joj je srebro s osobnim 45.55! Ana već ima iskustvo nastupa na ovom natjecanju i ne čudi da je došla do medalje. Kad već pričamo o iskustvu, puno manje ga ima Patricija Hrastović koja je danas sa 6. mjestom i 27.52 pokazala kako bi mogla još više i dalje u idućoj godini.

Još uspješnija Ana je bila na bacanju diska uz Lauru Štefanac. Šarić je jedina prebacila preko 30 metara (32.35) i tako posve zasluženo došla do zlatne medalje! Nova prilika za novo zlato slijedi već sutra na bacanju kugle. Laura je pak bila najbliža granici od 30 metara (28.25), upravo zato joj je pripalo srebrno odličje! Laura sutra ima bogatiji raspored, kugla i bacanje koplja.

Natjecanje je zaključeno s 4x100m, Agram I štafeta (Lara Jednačak, Pia Ocvirk, Karla Demir i Dora Filipović) zauzela je 8. mjesto dok nažalost ona druga nije uspjela zauzeti svoju poziciju s obzirom na diskvalifikaciju.

Natjecanje smo završili s osvojenih 6 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih medalja, dobar dan je iza nas, a želimo da još bolji bude nakon sutrašnjeg drugog dana.

Čestitamo svima na postignutim rezultatima, plasmanima i osvojenim medaljama!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 22.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook