Domaća natjecanja

Kadetska generacija za pamćenje: Uvjerljivo najuspješniji!

Nekolicina u moru naših sjajnih kadeta i kadetkinja te mlađih kadeta i kadetkinja Foto: AK Agram Nekolicina u moru naših sjajnih kadeta i kadetkinja te mlađih kadeta i kadetkinja

Uspješno je završilo pojedinačno prvenstvo Hrvatske za starije kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje, izuzetno smo ponosni na našu ovosezonsku generaciju koja je tijekom ova dva dana osvojila čak 13 zlatnih, 11 srebrnih i 12 brončanih medalja!

Tako su se upisali u klupsku povijest kao najuspješnija kadetska generacija, nikad do sada naš klub nije osvojio ovoliko zlatnih medalja! Gledamo li zbroj starijih kadeta i kadetkinja te mlađih kadete i kadetkinja usporedno s prošlom godinom, radi se o vrlo sličnom rezultatu, osvojena je jedna zlatna medalja manje, ali je zato ovogodišnji sveukupni zbroj medalja (36) bolji od onog prošlogodišnjeg (34).

Ovakav niz uspjeha uvijek donose nedoumice od kojih događaja početi pa ćemo se ovaj puta voditi redoslijedom u službenim rezultatima kako bi vam što bolje dočarali drugi dan kadetskog i mlađekadetskog natjecanja.

Bronce za mlađe kadetkinje Pevec i Brešković

Kroz ova dva dana na natjecanju mlađih kadetkinja u sprinterskim disciplinama pozornost u našim redovima na sebe skrenula je Karla Puljko dobrim nastupima. Jučer je nedostajao plasman do medalje, a ni danas nije bila daleko od toga, nastupala je na 200m gdje je s 27.99 sveukupno osvojila 5. mjesto.

Iduća najbrža bila je Jana Justić na 19. mjestu (29.68), zatim slijedi Jana Harapin 39. mjesto (31.07) i na 51. mjestu je Kristina Fortuna s istrčanih 32.75.

Do svoje prve medalje na prvenstvima Hrvatske stigla je brončana Eli Pevec na 600m! Eli je u trenucima kada su se najbolje odvajale sjajno reagirala i nije dopustila stvaranje velikog zaostatka što je u samoj završnici iskoristila i prošla ciljem kao trećeplasirana u vremenu 1:46,24! Radi se o djevojčici rođenoj 2001. godine, a to znači kako pravo nastupa u mlađekadetskoj konkurenciji ima ponovno sljedeće godine.

Nastupale su još Petra Štefanović i Til Ocvirk. Petra je s 2:00,22 i 2. mjestom u prvoj skupini sveukupno zauzela 14. mjesto dok je Til Ocvirk s 2:01,62 osvojila 18. mjesto.

Još jedna bronca kod mlađih kadetkinja stigla je na 2000m hodanju, Katarina Brešković je s 13:01,96 osvojila brončano odličje, a prvi puta smo vidjeli i Luciju Malenicu, danas je bila 5. (15:13,48). Drago nam je na djelu vidjeti nove hodačke snage, vidjet ćemo što budućnost nosi za njih.

Na skoku u vis Klara Blažević je najviše preskočila 130cm, a taj rezultat danas je vrijedio 10. mjesta kojeg je podijelila s još jednom natjecateljicom. Hanna Alagić je skočila 5cm manje te joj je tako pripalo 15. mjesto.

Klarić i Blekić brončani

Robert Paral bio je naš najbrži pojedinac na 200m (mlađi kadeti) s istrčanih 27.02 i osvojenim 5. mjestom. Mario Zeba je sveukupno bio osmoplasirani, u cilj je ušao s 28.28. Ovdje su još trčali petnaestoplasirani Martin Matković (29.59) i Ivan Vukančić koji je osvojio 25. mjesto (32.64), ali za potonjeg ima stvarno vremena, radi se o dječaku rođenom 2003. godine! Dakle u ovoj konkurenciji teoretski može nastupati još iduće 3 godine. Iako je zasigurno bio jedan od najmlađih natjecatelja (ako ne i najmlađi), Ivana to očito nije previše impresioniralo i bio je ravnopravan sa starijima od sebe.

Disciplina 600m donijela je brončano odličje za Nikolu Klarića - 1:38,10 je vrijeme kojim je ušao u cilj. Očito mu 600m nešto više odgovara nego 400m s obzirom na to da se u završnici dobrim finišem izborio za medalju, a malo mu je nedostajalo i do srebrnog odličja. Osim njega trčao je još i Jure Čutura, još jedan od najmlađih ovdje (rođen 2003. godine), a njemu je pripalo 19. mjesto s 2:02,63. Za ove godine najbitnije je da se provede lijepo i ugodno vrijeme, za još neke bolje rezultate u njegovom slučaju ima zaista još puno vremena.

Jurica Mučoli je na skoku u dalj (zona) zauzeo 18. mjesto s 4.43, a blizu je Mario Zeba s 4.25 i 20. mjestom. Na bacanju kugle (3kg) Tomislav Blekić najdalje je bacio 11.12 i tako osvojio 3. mjesto odnosno brončanu medalju! Do njega na 4. mjestu nalazi se Karlo Bertina, 9.88 je njegov rezultat. Viktor Veić je 6. (9.65), a tu su i Tibor Balvan (9. mjesto - 8.63) i Filip Šestić (12. mjesto - 7.68).

Malo je nedostajalo za medalju štafeti na 4x200m, Martin Matković, Jurica Mučoli, Mario Zeba i Robert Paral (Agram I) sveukupno su osvojili 4. mjesto s 1:54,46. Za broncu je ipak trebalo biti brži s 1:54,46. Nešto kasnije u cilj je ušla još mlađa štafeta Agrama II, za nju su nastupali Antonio Burić, Vid Pavlović, Ivan Vukančić i Sanjin Torić. Istrčali su 2:04,78 i osvojili 8. mjesto.

Nove medalje za Filipović i Ocvirk

Na 100m je Dora Filipović osvojila još jednu medalju, ovaj puta srebrnog sjaja. U polufinalu je istrčala 12.96, a u finalu je bila još brža s 12.78! Vjetar nije pogodovao trkačicama, puhao je u prsa (-0.6). Ranije su s nastupima u kvalifikacijama završile Ariana Baronica (14.52 - 4. mjesto u 3. skupini)) i Karla Demir (14.46 - 5. mjesto u 4. skupini). 

Lara Jednačak bila je naš najbolji pojedinac na 300m prepone kao osmoplasirana s 51.16 dok je Ema Glas s 52.29 zauzela nešto slabije 12. mjesto. Na skoku u vis je bilo upravo suprotno, Ema je bila bolja na 7. mjestu sa 150cm dok je Lara 12. s preskočenih 140cm. Između njih se 'ugurala' i Lorena Džuzdanović na 9. mjestu s 145cm.

Kadetkinje poput mlađih kadetkinja također trče 600m, a ovdje se od naših najbolje snašla srebrna Pia Ocvirk s 1:38,39! Iduće godine također može nastupiti u ovoj konkurenciji, vidjet ćemo može li možda do još sjajnije medalje. Devetoplasirana je bila Katarina Vukančić, zaslužila je svoj plasman istrčavši 1:44,39. Josipa Livaković je bila 13. s 1:46,72 dok je Lucija Šola s 1:58,11 osvojila 23. mjesto. Katarina, Josipa i Lucija poput Pie rođene su 1999. godine, gledat ćemo ih na ovom natjecanju i iduće godine kada će ne sumnjamo biti još bolje i brže. Možemo još nadodati i iskusnije, nije to beznačajan faktor.

Šarić najuspješnija naša kadetkinja, Štefanac najbolja na koplju

Ana Šarić je očekivano slavila na bacanju kugle (3kg) bacivši 12.38 i tako je došla do svog drugog zlata na ovom natjecanju uz koje ima i jedno srebro. Slobodno možemo reći kako je ovime završila jedna era u kojoj je Šarić ostavila dojam kako je već dugo u kadetskoj konkurenciji. 

Nismo daleko od istine, Ana je već od mlađekadetske dobi nastupala u kadetskoj konkurenciji i bit će nam poprilično čudno iduće godine pratiti kadetsko prvenstvo bez nje. No od kadetskih natjecanja oprašta se na jedan pobjednički način s obzirom na to da je najuspješnija naša kadetkinja! Uspjeha u ovoj konkurenciji joj ne nedostaje, nadamo se kako će još uspješnija biti u mlađejuniorskoj konkurenciji. Ipak, tu je još Kup za kadete i kadetkinje i potencijalni međunarodni dvoboji reprezentacija, dakle danas nije bio njezin posljednji nastup u kadetskoj konkurenciji.

Blizu zlata na kugli bila je Laura Štefanac bacivši 12.23, hitac vrijedan srebrnog odličja. No to je bilo samo zagrijavanje za ono što je slijedilo, a to je bacanje koplja za kadetkinje, glavna disciplina naše Laure. Vođena podrškom svojeg najvjernijeg navijača, Ane Šarić i naravno njezinog trenera stiže do toliko priželjkivanog zlata s bačenih 40.62! Novi osobni rekord i jedini hitac danas preko 40 metara, nitko drugi se nije uspio približiti tom rezultatu. Tako je oko Laurinog vrata zasluženo zasjala medalja najljepšeg, zlatnog sjaja.

Na 4x300m složili smo zanimljiv sastav štafete Agram I, trčale su Lara Jednačak, Ema Glas, Aleksandra Stefany Bižić i Karla Demir. Sveukupno im je pripalo 7. mjesto, istrčale su 3:12,23.

Čančar ponovno oduševio, ovaj puta na 100m

Osim kadetkinja, za nova zlata pobrinuli su se kadeti. U disciplini 100m ponovno se proslavio Petar Čančar s 11.39 u polufinalu, uvjerljivo najbržem vremenu, a jednako tako uvjerljiv bio je u finalu sa sporijim rezultatom za samo 4 stotinke. Novom pobjedom ponovno mu je pripala najviša stepenica postolja i zlatna medalja, sveukupno treća za njega! Svaka čast Petru na svemu učinjenom tijekom ova dva dana, ne nosi bez razloga titulu našeg najuspješnijeg kadeta na ovom natjecanju!

Tijekom prvog dana sve nas je oduševio na 60m, a s obzirom na ishod drugog dana, očito je sačuvao još malo svoje čarolije i za drugi dan na 100m. Veselimo se nekom novom njegovom nastupu!

U ovoj disciplini imamo dodatnih razloga za veselje, a donio nam ih je brončani Bruno Penezić s 11.74 u finalu! Njega možemo u ovoj konkurenciji gledati i iduće godine, vidjet ćemo hoće li biti još brži, a samim time osvajati još bolje pozicije. Nastavi li ovako, nema razloga da se upravo to ne dogodi.

Prije finala je Bruno već jednu broncu osigurao na skoku u dalj, danas je najdalje skočio 5.91. Ivan Sindičić je osvojio 7. mjesto, najbolji skok od njega je ovdje bio 5.57. Može Ivan bolje, ali tek se nedavno vratio treninzima nakon problema s leđima. 

Na stotki smo gledali još Antonija Kovačića kao trećeplasiranog u svojoj drugoj skupini (12.57) koji se kasnije iskazao na štafeti 4x300m, a nastupao je još i Josip Šuflaj s 13.11 kao šestoplasirani u 4. skupini gdje je vjetar bio najneugodniji, puhao je -1.0 u prsa.

Uzbudljivih 300m prepone i 3000m, pobjednici Čukman i Kožuhar

Nova uzbuđenja uslijedila su na 300m prepone gdje je fantastično trčao Hrvoje Čukman osvojivši zlatnu medalju! Odradio je sjajnih 250 metara, a pri zadnjoj preponi su nastali problemi, malo je izgubio na ravnoteži i ritmu, ali ne toliko da ne prođe ciljem i dođe do svog prvog zlata na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Dugo nismo gledali tako dobru utrku, već od 2011. kada je sličan rezultat postigao Bruno Jednačak (40.49), ali on u toj utrci nije imao pravu konkurenciju.

Tko zna, možda je naša zemlja dobila jednog sjajnog preponaša u liku našeg Hrvoja. Ono što još dodatno imponira, Hrvoje je prvi puta nastupao u ovoj disciplini. Debitantsko zlato, e to se rijetko viđa. Filip Svalina također je prvi puta nastupao, ali on je ipak orijentiran prema nešto dužim prugama, ali dobro se snašao danas, 46.02 i 10. mjesto.

Zlatko Kožuhar nakon jučerašnje 'drvene medalje' na 1000m ništa nije prepustio slučaju i na 3000m je prvi prošao ciljem te tako postao kadetskim prvakom Hrvatske! Zlatko već ima iskustvo pobjeđivanja na ovom natjecanju, prošle godine je na 600m postao mlađekadetskim prvakom Hrvatske, a prijelaz iz mlađekadetske u kadetsku konkurenciju više je nego uspješan.

Danas je pobijedio s 9:52,60, ali nije to bilo uvjerljivo, posao mu je itekako otežao Julijan Kralj koji se čak u posljednjih 100m opasno približio, ali ipak nije u njemu bilo toliko snage. Julijan je istrčao 9:52,92, isto dobar rezultat.

Štafeta 4x300m obranila prošlogodišnji naslov

Ostaje nam za spomenuti tehničke discipline koje su se održale na početku natjecanja, najranije je počelo kladivo, u 15h. Najbolji je bio Ermin Hasanović s 35.97, nakon kadetskog naslova na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske pripao mu je kadetski naslov i u ljetnom dijelu sezone! Ako je netko slučajno sumnjao tko je najbolji 'kladivaš' u kadetskoj konkurenciji, nakon današnjeg dana slobodno možemo reći kako je svaka sumnja otklonjena.

Uz Ermina natjecalo se jedno novo ime, radi se o Ivanu Blaževiću koji se za jednog početnika dobro snalazi na kladivu, 33.37 je dobar rezultat, kao prilog toj tezi ide činjenica kako je Ivan zahvaljujući spomenutom hicu došao do naslova viceprvaka Hrvatske tj. srebrne medalje. 

Na disku je Ermin osvojio 7. mjesto bacivši 35.52, zna on puno bolje od toga, ali dvostrukom kadetskom prvaku u bacanju kladiva definitivno možemo oprostiti nešto slabiji nastup na disku. Zato je dobar bio Luka Bulaja s osobnim rekordom 50.16, prvi puta u karijeri preko 50 metara! Nagrada za taj hitac je srebrna medalja, još bolje nego prvi dan, tada je na kugli osvojio broncu.

Zavjesu na ovo natjecanje 'spustili' su kadeti na štafeti 4x300m, a pobjednička štafeta upravo je ona naša, 2:38,16 je pobjedničko vrijeme Agrama I! Zlato su osvojili Bruno Penezić, Antonio Kovačić, Filip Orlović i Hrvoje Čukman. Kasnije u cilj ušla je mlađa štafeta Agrama II na 5. mjestu (2:48,90), a trčali su Josip Šuflaj, Josip Hrelec, Filip Svalina i Bruno Trupinić.

Uspješni nastupi naših kadetskih štafeta, jučer su obranili naslov na 4x100m, a upravo isto napravili su danas, razlika je jedino što se radi o 4x300m.

Dečki su zaključili dan na najbolji mogući način, a mi čestitamo svim našim natjecateljima i natjecateljicama kao i njihovim trenerima! Velika većina Agramera i Agramerki nastupila je bolje nego ikad i vidi se kako su mnogi bili pripremljeni upravo za ovo natjecanje, a sama priprema je sudeći po rezultatima očito bila vrhunska! Svaka čast, imat ćemo po čemu pamtiti ovo natjecanje odnosno natjecanja.

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 23.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook