Domaća natjecanja

Neki novi klinci: Nova generacija Agramera i Agramerki ponovno najuspješnija na mlađekadetskom i kadetskom prvenstvu Hrvatske

'Iskočila' su neka nova imena i lica Foto: AK Agram 'Iskočila' su neka nova imena i lica

Promjenjiva dva dana imali smo u Zagrebu na dvostrukom natjecanju, prvenstvima Hrvatske za starije kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje, ali ne u kontekstu uspješnosti, već vremenskim uvjetima koji su prvi dan maksimalno otežali natjecateljima, a drugi dan su svi imali znatno bolje uvjete.

Naši stariji kadeti i kadetkinje te mlađi kadeti i kadetkinje sveukupno su osvojili najviše medalja na ovom natjecanju, imamo čak 10 prvaka, 11 doprvaka i 13 brončanih medalja!

Vukadin predvodila mlađe kadetkinje

Ema Vukadin novo je ime u hrvatskoj atletici te se odmah istaknula kao naš najuspješniji pojedinac kod mlađih kadeta i kadetkinja osvojivši dvije zlatne i dvije srebrne medalje!

Sve je počelo na 60m, u kvalifikacije se sigurno plasirala s 8.31 i zatim u finalu prebacila u brzinu više i kao prvoplasirana stigla u cilj s 8.18! Vrijeme dostojno finala starijih kadetkinja, a kako ne naslova u kategoriji mlađih kadetkinja. Mnogi ju sigurno nisu očekivali na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, ali mi smo znali koliko i što može.

Zajedno s njom u finalu je bila Hana Ostojić s 8.31 kada je zaista puhao jak vjetar u leđa (+4.7) i zasigurno vrijedi više 8.36 u finalu (+0.1 vjetar samo) kada je za stotinku ostala bez medalje kao četvrtoplasirana, ali sve se to negdje vrati. Njoj se to dogodilo odmah idući dan na 200m.

U ovoj disciplini nastupale su još Eva Mačković (12. mjesto - 8.60) i Beata Bujdo (15. mjesto - 8.72). Radi se o godinu dana mlađim djevojčicama i one iduće godine mogu biti samo još bolje.

Na 200m je Ema stigla do srebrnog odličja i naslova doprvakinje s 27.05, jedna stvarno uzbudljiva utrka u kojoj je s jako dobrom završnicom uspjela stići kao 2. u cilj. Hana je ovdje osvojila brončanu medalju istrčavši 27.15, a četvrtoplasirana je imala identično vrijeme, dakle foto-finiš je odigrao svoje.

Beata i Eva su se pozicionirale na 16. i 17. mjestu s istrčanih 29.04 odnosno 29.06. Uz njih je trčala Lara Kovač kao 23. s 29.72

Štafete su nam također bile odlične. Prvi dan na 4x60m Agram I (Beata Bujdo, Hana Ostojić, Marta Bošnjak i Ema Vukadin) stigla nam je do medalje srebrnog sjaja istrčavši 32.06, a Agram II (Lara Kovač, Eva Mačković, Anja Tvrtković i Lea Babić) stigao je do 10. pozicije s 34.68. 

Još uspješniji bili smo na 4x200m gdje je Agram I štafeta u istom sastavu (samo drugačiji poredak) stigao do pobjede i novog zlata! Mlađe kadetkinje su bile zaista sjajne, a jednako sjajna bila je završnica u kojoj je ponovno do izražaja došla borbenost naših 'štafetarki' koje je ponovno Ema predvodila s odličnim finišem na kraju.

Agram II je gotovo bio u istom sastavu, umjesto Anje (na hodanju drugi dan) trčala je Ana Kardum, na koncu su istrčale 2:00,78 i isto tako ostavile lijep dojam.

Na 400m najbrža od naših bila je Josipa Molnar kao sveukupno 11. s istrčanih 1:05,90 dok je Ani Petrović pripalo 20. mjesto s s 1:09,89. Drugi dan ih je čekala duža disciplina na 600m gdje su bile još bolje. Kao najbolje u svojim skupinama Josipa je sveukupno zauzela 9. mjesto istrčavši 1:49,22, a Ana 14. u vremenu 1:53,89.

Franjić najbolja mlađekadetska hodačica, Rožman poput brata

Hodanje na 2000m izuzevši jedne natjecateljice, prošlo je u Agramovim bojama. Najbrža je bila naša Franka Franjić s 12:28,85 i tako stigla do svog prvog naslova mlađekadetske prvakinje Hrvatske!

Riti Rožman pripao je uzbudljiv okršaj za 2. mjesto i srebro te je tako nastavila sjajnu tradiciju Rožmanovih (nakon Brune) u hodanju. Drago nam je kako su utrke uspješno završile četvrtoplasirana Bruna Janček (12:41,43) i petoplasirana Anja Tvrtković (13:23,72).

Hodačice mlađe kadetkinje (foto: Nikola Di Giusto)

Marta Bošnjak osim medalja u štafetama 'okitila' se i s dvije pojedinačno. Na 80m prepone nije uspjela u tome (unatoč dobrom nastupu s 14.46 i 5. mjestom), ali zato na 200m prepone stiže do srebra s točno 31 sekundom! Šteta da su prvoplasirana i drugoplasirane bile odvojene svaka u svojoj skupini, možda bi imali i još zanimljiviji okršaj.

Na 80m prepone trčala je još Ana Kardum i kao desetoplasirana istrčala 16.34. Nju smo vidjeli na skoku u dalj (zona) gdje je s 4.52 zauzela 15. mjesto. Lea Babić bila je tik do nje s točno 4.50, Anja Tvrtković je skočila 4.28 (24. mjesto) i Lara Kovač 4.22 (25. mjesto).

Marta je najdalje skočila, po prvi puta u životu preko 5 metara, točnije 5.01 što joj je donijelo 5. mjesto.

Skok u vis donio nam je izjednačenje osobnog rekorda od 155cm, a to je bilo više nego dovoljno za naslov mlađekadetske doprvakinje Hrvatske!

Zanimljivo, ovaj skok bio bi dovoljan i za identičan uspjeh u konkurenciji starijih kadetkinja. Lea se vratila razini najboljih ovosezonskih skokova preskočivši 140cm, ali je za jedan pokušaj više ostala bez medalje odnosno pripalo joj je 4. mjesto. Zato joj ostaje ona iz dvorane, a jučerašnje skakanje može biti razlog za optimizam dalje. Uz njih je skakala Ana (11. mjesto - 120cm).

U bacanju vortexa Patricia Jukić je ostala na korak do medalje bacivši 42.82, ali ne brinemo se za nju s obzirom na to da se na koplju već dokazala. Tena Svetec je bila 17. s 26.09.

Dubajić u svakoj svojoj disciplini na postolju - 6 mlađekadetskih medalja!

Luka Dubajić možda nije najuspješniji pojedinac natjecanja, ali gdje god je nastupio osvojio je medalju što je doseg za svaku pohvalu jer se radi o različitim disciplinama i ne može svatko biti u vrhu poretka.

Sjajni Luka Dubajić

Bacanje vortexa prvo vrijedi istaknut jer je stigao do zlatnog odličja, i to na kakav način! Paralelno se odvijalo 60m (kvalifikacije), a on je taman nakon završene utrke stigao na red u posljednjoj, 6. seriji.

Do tog trenutka je držao 2. mjesto, a onda je u posebnom trenutku inspiracije ispalio tu spravu preko 60 metara i kao jedini s takvim hicem (60.08) stiže do zlatne medalje! Fantastičan rasplet za njega i nas, 'pala' je prva medalja i to zlatnog sjaja.

Nije bio jedini, Lovro Prenner je osvojio 7. mjesto (43.62), Nino Kolić 9. mjesto (40.13) i Luka Biošić 19. mjesto (29.96). Idući dan gledali smo ih u bacanju kugle (2kg), s malo drugačijim plasmanima, a jasno i rezultatima. Lovro je bio petoplasirani (9.77), Luka odmah iza njega s 9.41, a Nino 12. (5.86). 

U kvalifikacijama na 60m se lakoćom plasirao u finale s istrčanih 8.09. Bilo je to drugo vrijeme kvalifikacija, a u finalu je ponovio taj plasman s još bržom utrkom, točno 8 sekundi. Šteta jedino što nije bilo za stotinku sporije, ali bit će još prilika za to.

Ovdje su još nastupali Lovro Fulgosi (19. mjesto - 8.77) i Mateo Jurišić (22. mjesto - 8.96).

Na 200m Luka osvaja brončanu medalju s 25.99, eto, tu je uspio biti brži od 26 sekundi i opet šteta da da nije ove sezone trčao ovu disciplinu pa nije imao rezultat koji bi ga svrstao u bolju skupinu. Ovako je bio prisiljen na jednu solo utrku koju je odradio najbolje što je mogao i kad u sveukupnom zbroju rezultata pripalo mu je 3. mjesto.

Mateu je pripalo 16. mjesto (29.49), a trčao je i Bruno Di Giusto (23. mjesto - 31.39).

Lukin pohod na medalje nastavio se i na skoku u dalj gdje je zahvaljujući skoku iz 4. serije (5.09) uspio okrenuti situaciju u svoju korist i osigurati novu brončanu medalju!

Uz njega su skakali Bruno Košćica (7. mjesto - 4.94) i mlađi Bruno, ponovno Di Giusto (15. mjesto - 4.29).

Serija Dubajićevih bronci nastavila se i na štafetama. Prvi dan na 4x60m zajedno s mlađim kolegama od sebe (Lovro Fulgosi, Mateo Jurišić i Marko Orešković) istrčali su 32.24 i tako osvojili 3. mjesto. 

Na 4x200m ponovno je trčao zadnju izmjenu, a prije njega Ivan Vukančić, Marko Orešković i Mateo Jurišić. U cilju je semafor pokazao 1:51,26, rezultat vrijedan 3. mjesta i nove medalje. Drago nam je radi njega, ali i ovih mlađih čije vrijeme tek dolazi u godinama pred nama...

Tako je Luka završio natjecanje s maksimalno mogućih osvojenih 6 medalja (1 zlato, 1 srebro, 4 bronce), za svaku pohvalu!

Na 400m (visoki start) naš jedini predstavnik bio je Roko Mandić i u svojoj skupini je završio kao trećeplasirani, ali je naknadno diskvalificiran. Nadamo se da ga to neće smesti i da ćemo ga uskoro vidjeti na nekoj od utrka.

Hartl nakon ceste do naslova i na stazi, Košćica 'isčupao' zasluženo zlato na visu

Krešimir Hartl opravdao je ulogu favorita u hodanju 2000m i cestovnom naslovu pridodao i naslov sa staze!

U cilj je ušao s vremenom 12:24,04, a poslije njega su kao drugoplasirani stigli Ivan Vukančić i Bruno Di Giusto koji su se borili s vremenskim limitom od 15 minute, ali su ga uspješno zadovoljili, Ivanu je pripalo srebro s 14:48,66, a Bruni bronca s 14:57,29. Svaka čast dečkima koji su uskočili (Ivan drugi put) kako bi zadovoljili regularnost utrke i održali ovu disciplinu.

Nakon nove pobjede na hodanju, Krešu smo gledali i na 600m gdje je s 1:45,10 osvojio sveukupno 8. mjesto. Ivan je drugi dan trčao 200m prepone i kao petoplasirani ušao u cilj istrčavši 33.58.

Spomenuli smo na skoku u dalj Brunu Košćicu koji je pravi posao napravio dan ranije na skoku u vis, i to u vjerojatno najgorim mogućim uvjetima za skakače u vis, bilo je hladno, mokro, sklisko i kiša je neumorno padala. Tako se na 146cm mučio i preskočio tek iz trećeg pokušaja, a onda što se letvica dizala više, kao da je dobivao na dodatnom samopouzdanju.

Ključan trenutak se dogodio na 155cm kada preskače iz prve te tako prelazi u vodstvo koje više nitko nije pratio. Ostao je sam i još preskočio 157cm, a na 160 smo gledali dobre pokušaje. Velika pobjeda za njega i potvrda rasta forme i kvalitete nakon dvoranske sezone.

Bruno Košćica

Uz njega su nastupali Mark Lazić (135cm - 8. mjesto), Filip Markus (125cm - 12. mjesto), Tin Valtrović (125cm - 14. mjesto).

Brončana Majetić rekordno na 60m i 100m

Petra Majetić na 60m već u kvalifikacijama iskoristila je dobar, ali i regularan vjetar u leđa i prvi puta istrčala bržu utrku od 8 sekundi, točnije 7.99! U finalu je već taj dan bila (očito) malo istrošena od dalja (4. mjesto - 5.09), a i vjetar više nije toliko išao u prilog trkačima pa je u cilj ušla s vremenom 8.15, ali svejedno je to vrijedilo medalje, brončanog sjaja!

Karla Puljko je u finale ušla s 8.06, a finale je (kao i svi) bilo malo sporije, 8.19 je vrijedilo 5. mjesta, kao i u kvalifikacijama. Spominjući njih, tamo je još nastupala Karla Topalović, 8.93 vrijedilo je sveukupnog 27. mjesta.

Drugi dan donio je novi uspjeh za Petru koja je prvi puta u životu istrčala utrku bržu od 13 sekundi! Prvo je mogućnost toga nagovijestila dobrim kvalifikacijama istrčavši 13.10 (-1.1), a onda u finalu dodatno se poboljšala i stigla do nove bronce s 12.91 (-0.7)!

Petra Majetić u vrlo dobroj formi

Puljko je ponovno bila malo brža u kvalifikacijama (13.18) i sigurno prošla u finale gdje je bila četvrtoplasirana s 13.24. Topalović je u kvalifikacijama završila s 14.29 (34. mjesto).

Na 300m nastupale su Borna Mohač, Leonarda Farkaš, Laura Jurković i Marta Ivkić. Borna je bila najbrža od naših s 46.28 i osvojenim 19. mjestom, Leonarda blizu kao 21. s 46.64, Laura 23. u vremenu 47.51 i Marta 33. (50.16). Potonja je neposredno prije toga skakala dalj (4.37 - 15. mjesto).

U brojnoj konkurenciji na 1500m Eli Pevec se odlično snašla i istrčala utrku bržu od 5 minuta! A jedino tako se moglo do medalje i zato joj je pripalo brončano odličje. Točno vrijeme je 4:58,55. 

Lea Glas nastupala je u prvoj skupini i s 5:23,38 sveukupno završila na 13. mjestu, a Laura Kutlić na 18. mjestu (5:52,83). 

Pevec potvrdila apsolutnu hodačku dominaciju, Balenović zlatna u novoj drami

Na krilima medalje Eli je sigurno još lakše idući dan stigla do zlatne medalje u hodanju 2000m gdje je sigurno pobijedila s 11:35,30. Nastavak sjajne njezine dominacije, treće ovosezonsko zlato u kadetskoj konkurenciji, sve što je mogla - osvojila je!

Petra Štefanović je srebrna s 11:42,03, a Klara Krenek 'zaokružila' je triplet medalja kao brončana (11:54,22) i tako imamo sve tri cure na prva tri mjesta i ispod 12 minuta.

Na 100m prepone Lara Halapir je svoju utrku istrčala za 19.50 i pozicionirala se na 11. mjestu. Skok u vis nam je donio 10. mjesto Darije Razum (140cm) i 11. mjesto Korine Brečić (135cm). 

Mariju Balenović nismo često gledali na disku, ali došlo je vrijeme i za tu disciplinu, bacila je 27.03 i zauzela 4. mjesto. S obzirom na staž i iskustvo, s više treninga sigurno će ta sprava letjeti još dalje. Kladivo je očekivano letjelo dalje, njezinih 37.84 vrijedilo je brončanog odličja, a uz nju je ovdje bacala i Josipa Jambrek, s 29.24 osvojila je 6. mjesto.

Prave stvari odvijale su se u bacanju kugle gdje je Marija vodila sve do 4. serije i zatim pala za jednu poziciju, ali smogla je snage i pronašla dodatnu koncentraciju za hitac preko 13 metara u zadnjoj seriji! Jedina je bila s bačenih 13.04 te je tako ponovno pokazala kako je najbolja kad treba biti.

Nakon prošlogodišnjeg mlađekadetskog naslova po sličnom scenariju, stigao je i starijikadetski naslov, a pravo nastupa u ovoj konkurenciji Marija ima i iduće godine!

Marija Balenović u akciji

Josipi je pripalo 7. mjesto s bačenih 10.67. 

Jedno vrijeme sigurno će 4x100m štafeta tj. Jana Harapin, Petra Majetić, Klara Blažević i Karla Puljko žaliti za propuštenom prilikom da osvoje medalju. Prilikom izmjene palica je pala i to je praktički bio kraj nekakvih nadanja o medalji. No i to je sport, događa se svima pa kako ne bi i nama. Na kraju su istrčale 53.83 i zauzele 7. mjesto.

Na 4x300m sastav Borna Mohač, Leonarda Farkaš, Karla Puljko i Petra Majetić isto su bile blizu medalje sa 2:58,11. Dale su sve od sebe, ali presudile su nijanse, nekom drugom prilikom bit će još bolje. Ovako im je pripalo 4. mjesto. 

Klarić sigurno do zlata na 3000m

Kod kadeta na 60m najbrži naš pojedinac bio je Mihael Fitz s 7.84 i sveukupno osvojenim 13. mjestom, a Lovro Obajdin 16. s 8.02. Drugi dan se trčalo 100m, Mihael je tu bio 16. s 12.79, a malo brži bio je Velimir Šimag kao 14. s 12.76.

Walter Smajlović pružio je još jednu borbenu utrku na 300m, iako nije uspio osvojiti medalju, ostaje mu 4. mjesto s 39.64. Šteta za drugih 100m gdje je malo izgubio korak s vodećom trojkom. Uz njega su nastupali još Velimir (8. mjesto - 41.01) i Luka Grubišić (14. mjesto - 45.60).

Na 1000m Nikola Klarić nije uspio ponoviti i prošlu godinu te stići do medalje istrčavši 2:44,27, ali zato je na 3000m napravio korak dalje i nakon prošlogodišnjeg srebra uvjerljivo i suvereno stigao do zlatnog odličja!

Nikola Klarić

Utrku je od početka vodio u svom ritmu i kad je došao pravi trenutak dodatno je napravio promjenu ritma te u cilj ušao s 9:22,44. Lijepa prezentacija potencijalnog EYOF-ovca.

U ove dvije discipline nastupao je i Andrija Palićka koji je na 1000m istrčao 2:53,34 i tako sveukupno bio 10., a na trostruko dužoj dionici plasman znatno bolji, 10:23,38 vrijedilo je 6. mjesta. Andrija se u ovih par mjeseci prikazao u dobrom svjetlu i nadamo se da će imati još takvih trenutaka.

Sigurni hodači do 1. i 2. mjesta, bacači s par medalja

U hodanju 2000m Maksimilijan Međimorec je zlatni kadet kao i prošle godine, samo s nešto sporijim vremenom što je pametna odluka s obzirom na to po kakvim kriterijima moraju hodati. U cilj je zlatni Maks ušao s 11:48,24, a tik do njega prošlogodišnji mlađekadetski prvak Bruno Rožman sada je kadetski doprvak s 11:48,37. Idući dan je trčao 3000m i završio utrku s 11:03,70.

Na 100m prepone u finalu smo imali dva predstavnika u liku Antonija Frančića i Lovre Obajdina. Istrčali su 15.74 (Antonio) i 16.18 (Lovro) dok je u finalu Antonio bio malo brži s 15.66 (6. mjesto), a Lovro neznatno sporiji s 16.43 na 8. mjestu. Njih dva pravo nastupa imaju i iduće godine, a tad će biti samo još bolji.

Antonio je uz Waltera idući dan nastupao na 300m prepone. Potonji je nažalost na sredini utrke završio na podu, ali se odmah digao i završio utrku s obzirom na pad dobrih 48.37. Antonio je naravno bio brži, njegovih 44.42 vrijedilo je 8. mjesta. 

Skok u vis donio nam je 6. mjesto Davida Ćorića s preskočenih 155cm dok Lovro Ištvanić nije uspio preskočiti početnu visinu, ali slijedom nes(p)retnih okolnosti.

Njih smo uz Obajdina gledali i na skoku u dalj. Upravo je on bio najbolji, njegovih 5.19 vrijedilo je 9. mjesta, Ištvanićevih 4.97 14. mjesta, a Davidovih 4.60 17. mjesta. 

U bacanju kugle Karlo Bertina vratio se nešto boljim hicima i kvaliteti bacanja bacivši 14.86 što je na ovom natjecanju vrijedilo srebrnog odličja!

Idući dan je u bacanju diska s 40.92 osvojio još jednu medalju, ovaj puta brončanog sjaja. Svakako ima tu još dosta prostora za dalje.

Viktor Veić je u bacanju kugle s 12.67 stigao do 7. mjesta, a još bolji bio je u bacanju diska gdje se plasirao iza Karla bacivši do 39.22. Dobri nastupi Viktora koji pravo nastupa ima i iduće godine kada će mu biti sigurno još lakše jer i mlađi kadeti (što je on bio prošle godine) imaju tranziciju s lakših na teže (starijekadetske) sprave.

Tomislav Blekić je u svojoj glavnoj disciplini, bacanja kladiva, osvojio srebrno odličje sa 48.68, još bolje nego prije dva tjedna u Novom Mestu i tako je nakon prošlogodišnje bronce napravio novi iskorak. Dan ranije je na kugli s 11.73 zauzeo 9. mjesto.

Na 4x100m smo nastupali s jednom mlađom varijantom štafete (Mihael Fitz, Antonio Frančić, Lovro Obajdin i Walter Smajlović), pripalo im je 4. mjesto s 49.13. 

Zato je konačna satisfakcija stigla na 4x300m gdje su Velimir Šimag, Antonio Frančić, Maksimilijan Međimorec i Walter Smajlović stigli do brončane medalje istrčavši 2:42,02. Lijep kraj natjecanja za njih i sve nas naravno.

Bronca na 4x300m

Velike čestitke svim našim članovima i članicama na svemu prikazanom i pruženom u ova dva dana! Ponovno smo postigli niz lijepih uspjeha i sretni smo što se iz godine u godinu ponavljamo te uvijek imamo nešto za istaknuti. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 20. i 21.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook