Domaća natjecanja

Hrelec u sjajnom izdanju na 3000m zapreke, postavila novi hrvatski juniorski rekord

Nikolina Hrelec Foto: Renato Branđolica Nikolina Hrelec

Atletski klub Sloboda u Varaždinu organizira prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke, posljednjem natjecanju gdje se mogu još postići norme za predstojeća međunarodna natjecanja. Uz zlatnu Nikolinu Hrelec, medalja istog sjaja pripala je ženskoj štafeti na 4x100m!

Nije bilo prave konkurencije danas za na 3000m zapreke, ali to nije previše utjecalo na njezinu prezentaciju s obzirom na to da je odlično djelovala i u svojoj utrci stiže do rezultata 10:43,42! Ujedno je to i novi hrvatski juniorski rekord, bravo za Nikolinu!

U posljednjih par nastupa je nešto slabije nastupala, ali današnji dan nesporno je povratak na prave staze i vidjet ćemo može li Nikolina još bolje trčati u Rietiju na juniorskom europskom prvenstvu. No prije toga, sutra je nova prilika za naslov, ovaj puta na 3000m bez zapreke. Nikolina je favorit, nadamo se kako će taj status i opravdati.

Uz Nikolinu su ovdje medalje osvojile i Stella Coumbassa kao srebrna (13:35,63) i brončana Iva Čutura (14:54,24). Samim time na pobjedničkom postolju smo imali sve tri Agramerke!

Ugodno nas je iznenadila štafeta 4x100m koja je na najbolji mogući način iskoristila kobnu grešku do tad vodeće štafete Slobode i došla do prvog mjesta. Za naše sastave trčale su Dora Filipović, Iva Marija Sobočanec, Anamarija Petters i Lucija Kosaber.

Osobni rekordi Filipović i Petters na 100 odnosno 400m

Dora Filipović iz natjecanja u natjecanje sve je brža i brža, a taj trend nastavio se i na utrkama dugačkim 100m. U polufinalu je istrčala 12.58, rezultat više nego dovoljan za finale, a nova brza utrka uslijedila je u finalu gdje je ušavši kao trećeplasirana u cilj istrčala 12.51!

Na 400m najbrža od naših bila je Anamarija Petters s novim osobnim rekordom 57.15, danas je istrčano vrijeme vrijedilo naslove juniorske viceprvakinje Hrvatske! Na korak do medalje bila je Iva Marija Sobočanec s 59.11 i 4. mjestom. Na razini najboljih rezultata bila je Marija Hartl s 1:00,64 čime je osvojila 6. mjesto, a odmah iza nje je Dorotea Lukačević s 1:01,84 kao sedmoplasirana.

Ana Fortuna je s utrkom ispod 20 minuta na 5000m došla do brončane medalje. Preciznije rečeno, trčala je 19:57,07. Tu je i Dora Hornik kao četvrtoplasirana, njezino vrijeme je 20:01,56. Sutra cure nastupaju na nešto kraćih 3000m, nadamo se novim uspješnim nastupima.

Afera 'Juriša' i srebro Slobodić

Na motki Lara Juriša neće sigurno imati lijepa sjećanja na današnje natjecanje unatoč lijepom uspjehu tj. srebrnoj medalju. Naime, u 2. pokušaju na 310cm Lara je uspješno preskočila spomenutu visinu, ali je sporna bila letvica koja se prema sucima okrenula tako da joj sude prijestup.

Pomalo je zabrinjavajuće da su suci svoju grešku shvatili tek nakon što su pogledali pravila odnosno tek kad je intervenirao delegat natjecanja. Lari je priznat barem taj skok od 310cm, ali ostaje žal za time što joj je uskraćena prilika za natjecanje dalje. Spomenuti rezultat priznat je tek pola sata kasnije, a tada je natjecanja već završilo.

Doduše, postojala je mogućnost da Lara nastavi, ali dobila je pametne savjete da je bolje završiti, ipak se već bila 'ohladila' i mogućnost ozljede je veća. Velika šteta za cjelokupnu situaciju, izuzetno nam je žao Lare, ali vjerujemo kako će iz današnje situacija izaći još jača. Negdje će joj se to već 'vratiti' odnosno kompenzirati...

Osim Lare nastupala je i Lucija Kosaber, uspješno je preskočila 280cm, ali dalje od toga danas nije išlo.

Na razini najboljih rezultata na disku (1kg) bila je Valentina Slobodić kojoj je pripalo srebrno odličje s najdalje bačenih 38.61. Ranije smo na bacanju kladiva (4kg) pratili Anu Šarić koja je natjecanje završila s 33.86, rezultat vrijedan 4. mjesta.

Serijal osobnih rekorda na 100m, 400m, 3000m, skoku u vis i bacanju kugle

Zvonimir Topić danas je nastavio s dobrim utrkama, prvo je u polufinalu na 100m istrčao 11.29, dovoljno za finale, a tamo je još malo popravio svoj osobni rekord (11.27) i došao do sveukupno 5. mjesta.

Izuzetno napeto bilo je na 400m, barem što se borbe za 3. i 4. mjesto tiče, a upravo u njoj bio je naš Mateo Kovačić koji se po prvi puta u karijeri 'spustio' ispod 49 sekundi! Osim dobrog rezultata, foto-finiš je presudio u njegovu korist i pripalo mu je brončano odličje.

Dobru utrku gledali smo na 3000m gdje je Jure Josipović značajno poboljšao svoj osobni rekord u dvoboju s povratnikom Dinom Bošnjakom. Završnica i zlatna medalja ipak je pripala starijem i iskusnijem Bošnjaku, ali Jure može biti zadovoljan s obzirom na rezultat 8:31,87 čime je poboljšao svoj osobni rekord za više od 9 sekundi!

Vedran Muhar trčao je najbrže do sada u životu i s 10:03,45 ima novi osobni rekord u ovoj disciplini. Utrka ispod 10 minuta izuzetno je blizu...

Dominik Grdanjski je na skoku u vis stigao do svoje prve medalje na prvenstvima Hrvatske, pripalo mu je srebrno odličje! Presudila je njegova odlična koncentracija na trećim pokušajima, uspješan je tu bio na 186 i 189cm, a do spomenute medalje doveo ga je drugi skok na 192cm koji je bio uspješan. Dominik se tek odnedavno posvetio atletici i skoku u vis, a potencijala definitivno ima! Na njemu je da ga i ostvari.

Ništa manje loš nije bio putnik u Rieti na juniorsko EP, Demir Kolarević! Danas je nastupao na kugli (6kg) i ponovno nadmašio svoj osobni rekord, s 17.20 (osobni rekord!) mu je pripala brončana medalja.

Novo srebro za Hojsaka, štafeta 4x100m brončana

Mlađejuniorski viceprvak Hrvatske, Fran Hojsak, od danas je i (starije)juniorski viceprvak Hrvatske, na koplju je to zaslužio bacivši preko 50 metara, točnije 50.82. Dobra sezona je iza Frana, napredak je više nego vidljiv, neka samo tako nastavi. Godinu dana mlađi Karlo Petković pozicionirao se na 4. mjestu, najdalje je bacio 43.30. Pritom je imao problema s leđima, vjerujemo da nije ništa ozbiljno i kako ćemo ga vidjeti već na idućem natjecanju na kojem je predviđeno da nastupa.

Još jednu medalju donijela nam je štafeta 4x100m za koju su nastupali Edin Mešić, Bruno Jednačak, Mateo Kovačić i Zvonimir Topić. Mlađejuniorska štafeta je istrčala 44.21 i tako osvojila broncu.

Po broju medalja smo najbolji, imamo ih čak 15, a od toga su 2 zlatne, 7 srebrne i 6 brončane. Naravno, želimo sutra još više medalja, a razloga za optimizam imamo.

Čestitamo svima na današnjim nastupima, svakako puno sreće želimo i na sutrašnjem drugom danu!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 29.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook