Domaća natjecanja

Kadeti i kadetkinje rekordnim brojem osvojenih bodova obranili naslov pobjednika Kupa!

Kadetski "dream team" pred vama Foto : AK Agram Kadetski "dream team" pred vama

Čakovec je bio četvrtu godinu zaredom domaćin Kupa Hrvatske za kadete i kadetkinje. Natjecanje je sveukupno trajalo nešto više od tri sata, a mi smo mogli uživati u dosad neviđenoj dominaciji na ovom natjecanju!

Naime, naši atletičari i atletičarke su sveukupno osvojili nestvarnih 445 bodova! Radi se o uvjerljivoj pobjedi, s više od 120 bodova prednosti naspram drugoplasiranog kluba. Ovime je naš klub postao rekorder s najvećim brojem osvojenih bodova u sveukupnom poretku. Osim toga, prvi smo klub koji je prošao "magičnu" granicu od sveukupno 400 osvojenih bodova. Naravno, treba uzeti u obzir kako su hodanja (dvije discipline) tek odnedavno uvrštena u program kadetskog kupa, ali i bez toga bi mogli pisati o rekordnom broju osvojenih bodova.

Od već spomenutih 445 bodova kadeti su osvojili 241,5 bodova dok su kadetkinje osvojile 203,5 bodova. U konkurenciji kadeta radi se o 2. najboljem rezultatu osvojenih bodova dok su kadetkinje s današnjim postignutim rezultatom postale najuspješnijima u povijesti ovih natjecanja!

Iz sadašnje perspektive čini se pomalo i smiješnim uspoređivati prošlu godinu kada smo sveukupno osvojili 346 bodova (kadeti 168, a kadetkinje 178 bodova), a i tada smo bili uvjerljivi (ne kao danas, ali...)

Uostalom, uskoro ćemo vam pripremiti jedan statistički prikaz vezan uz Kup Hrvatske, ali sve u svoje vrijeme. U nastavku ovoga članka posvetiti ćemo "riječ-dvije" pravim junacima i junakinjama današnjeg natjecanja, zaslužili su!

Filipović najuspješniji pojedinac u ekipi kadetkinja (23.75 bodova)

Dora Filipović bila je jedan od predvodnika ženske ekipe, a prvih 10 bodova "palo" je na 100m gdje je u svojoj skupini osvojila 3.mjesto. U sveukupnom poretku pripada joj identičan plasman, a istrčano vrijeme je 13.06. Šteta što druga skupina nije imala vjetar u leđa (+0.2) kao i prva (+1.0), sigurno bi vidjeli još bolji rezultat.

 

Pola sata kasnije uslijedila je nova utrka za Doru, ovaj puta na 300m. U izuzetno dramatičnoj završnici Dora je pokazala najveću stabilnost i ciljem prošla kao prva! Uz njezinu pobjedu istaknimo i novi osobni rekord koji sada iznosi 42.25. Time je za klub osvojila još 12 bodova što nas dovodi do brojke od 22 boda u pojedinačnim nastupima.

Golobić još jednom uvjerljivo, dva 2.mjesta Ocvirk i Vanđelić

Pia Ocvirk je na 600m istrčala još jednu dobru svoju utrku, bilo je to na razini najboljih dosadašnjih rezultata. Istrčala je 1:40,11, a taj rezultat danas je vrijedio 2.mjesta i 11 bodova. Podsjećamo vas kako je Pia još uvijek mlađa kadetkinja i ima pravo nastupa na kadetskim natjecanjima još dvije godine! Velik doprinos osvajanju bodova (13) dale su Marija Hartl s 6.mjestom (1:43,87) i Ana Glavaš s pozicijom odmah iza nje (1:44,49).

Josipa Livaković također je jedna od onih koji su danas istrčali svoja najbolja vremena u životu. Ona je danas to postigla na utrci dugačkoj 2000m gdje je na kraju osvojila 3.mjesto, plasman vrijedan 10 bodova. Njezin novi osobni rekord sada je 7:06,55. Josipa je i iduće godine kadetkinja, nema sumnje kako ćemo ju vidjeti u još boljim izdanjima.

Na 3km hodanje još jednom smo gledali školu hodanja Antonele Golobić gdje njezina pobjeda nije niti u jednom trenutku bila ugrožena. Od prvog do zadnjeg koraka je vodila današnju utrku i pobjednički je prošla ciljem u vremenu 17:18,46. Antonela se polako oprašta od dobne kategorije kadetkinja, ali uopće se ne bojimo za nju u mlađejuniorskoj (i još starijoj) konkurenciji. Zapravo, drugi bi se trebali bojati nje jer Antonela može još bolje i sigurno ćemo u budućnosti vidjeti još puno dobrih njezinih utrka.

Klara Vanđelić također se na lijep način polako oprašta od kadetske konkurencije, danas je u cilj ušla odmah iza Antonele, vrijeme je bilo 19:05,33. Time je za čak 25 sekundi popravila svoj osobni rekord što je sjajna najava nekih budućih nastupa. Bodove je još osvajala Katarina Štrk, njoj je pripalo 8.mjesto i 5 bodova (21:04,59). Pribrojimo li to Klarinim i Antonelinim bodovima dolazimo do brojke od 28 bodova!

Nova pobjeda Juriše na motki uz dobar nastup na visu

Jedna od onih koja je danas također osvojila puno bodova je Lara Juriša, pobjednica na skoku s motkom i četvrtoplasirana na skoku u vis. Na visu je danas preskočila visinu od 153cm dok je na motki izjednačila osobni rekord postignut prije 16 dana u Varaždinu na kvalifikacijama. Tada je bila prva, a identičan rezultat donio joj je pobjedu i danas! Doduše, pobjedu je podijelila s još jednom konkurenticom, ali u svakom slučaju pobjeda je pobjeda. Ponovno je preskočila 290cm, a jedva čekamo i skok od 3 metra. Lara je tako kroz pojedinačne nastupe osvojila 20,5 bodova za naš klub, a ubrojimo li štafetu radi se o 22.25 bodova.

Na visu smo imali još dvije mlađekadetkinje koje predstavljaju perspektivu za budućnost jer mogu nastupati još iduće dvije godine. Radi se o Emi Glas i Teji Seletković. Ema je danas bila uspješnija, završila je natjecanje kao šestoplasirana zahvaljujući skoku visine 140cm. Tea je danas podijelila s još čak dvije natjecateljice 8.mjesto, preskočila je 135cm. Sveukupno su osvojile 11 bodova.

Bacanja kao dodatan vjetar u leđa - Šarić na visokoj razini, Štefanac novi osobni

Prava "žetva" uslijedila je na bacačkim disciplinama gdje su nastupale Ana Šarić, Ana Marija Bonić, Antonela Popko i Laura Štefanac. Krenimo prvo od Ane Šarić koja je se svojim današnjim nastupima promovirala u našu najuspješniju atletičarku po osvojenim bodovima u pojedinačnim nastupima! Prvo je pobjedila na bacanju kladiva (3kg) s 38.49 nakon čega je uslijedio još jedan visok plasman - 2.mjesto na bacanju kugle (3kg). Tamo je njezin najbolji hitac iznosio 11.71. Tako je Ana došla do osvojena 23 boda, ipak Dora je sveukupno gledajući nešto uspješnija (za 0.75 bodova točnije) obzirom da je još nastupila u štafeti. 

Ana Marija Bonić dvaputa je danas osvajala 3.mjesto. Na disku nije u prve tri serije uspjela ostvariti rezultat pa je u četvrtoj išla na jedan siguran hitac iz mjesta. Bacila je 28.70, koliko bi tek bacila da je uspio koji od ova tri "nesigurna" hica. Šteta, ali dobar plasman je tu. Ponovila ga je na bacanju kugle s 11.56. Tako je sveukupno Ana Marija osvojila okruglih 20 bodova. 

Laura Štefanac može biti zadovoljna s danas postignutim rezultatima. Sjajan nastup vidjeli smo na bacanju koplja (500g) gdje je ponovno bacila svoj osobni rekord (sada 37.08) i na koncu ostvarila pobjedu! Osvojila je bodove i na kugli, pripalo joj je 5.mjesto, a bacila je 10.73. Time Laura poput Ane Marije također na "svom kontu" broji 20 bodova. 

Po završetku natjecanja na licu Antonele Popko vidjelo se silno razočaranje i tuga, očekivala je više od svojih nastupa danas. No možda će joj biti lakše idućih dana kada shvati kako je bila također jedan bitan dio današnjeg povijesnog uspjeha našeg kluba, ona je u njemu sudjelovala s 18 osvojenih bodova. Četvrtoplasirana bila je na kladivu s 32.12, a isti plasman kasnije postiže i na kugli s 11.49.

Lara Juriša, Dora Filipović, Karla Anić i Iva Šakić trčale su štafetu 4x100m i osvojile 6.mjesto. Istrčani rezultat je 52.84. Izmjene ponovno nisu bile baš savršeno odrađene (najblaže rečeno), u suprotnom bi djevojke istrčale još bolji rezultat, kapaciteta imaju. Ipak, trebalo je osvojiti i tih 7 bodova, konkurencije je bila iznimno jaka.

Kulić postavljao nove osobne rekorde, Ahlin jači od bolesti

Jakob Franjo Kulić konačno je uspio na 100m "spustiti" se ispod 12 sekundi. Istrčao je rezultat točno na granici obzirom da on iznosi 11.99. Jakob je u svojoj debitantskoj sezoni trčao vrlo konstantno, a današnji rezultat potvrda je napretka u ovih nekoliko mjeseci. Danas je očito bio njegov dan za postavljanje novih osobnih rekorda jer je nakon 100m uslijedio još jedan na 300m. Ovdje će dosadašnjih 38.00 "zamjeniti" s današnjih 37.68. Na stotki je sveukupno bio sedmoplasirani, a na 300m trećeplasirani. Zbrajanjem dolazimo do sveukupnih 16 bodova (u pojedinačnom dijelu). 

Na 100m smo imali još bržeg predstavnika u liku Ivana Ahlina, sveukupno petoplasiranog (8 bodova) s 11.87. Njegov nastup je bio pod znakom upitnika zbog viroze koja ga je zahvatila, ali Ivana to nije spriječilo i zaslužuje svaku pohvalu.

Bodove je još osvojio i Luka Kušina, ovdje je sveukupno bio desetoplasirani (12.11 - osobni!) koji je paralelno nastupao i na dalju gdje je bio još bolji! Na kraju je osvojio 4.mjesto, najbolji skok bio je dugačak 5.94m. Sveukupno 12 pojedinačnih bodova za njega, a kasnije je još sudjelovao i u pobjedničkom nastupu štafete kao i Ahlin i Kulić.

Osim Jakoba na 300m imali smo još čak tri predstavnika! Najbrži od njih bio je Lovro Vlahović, sveukupno je osvojio 8.mjesto (41.29 - 5 bodova). Odmah slijedi Kruno Marić s 42.10 (9.mjesto - 4 boda) dok je blizu i Filip Orlović, sveukupno je bio 10. (3 boda), a istrčao je utrku za 42.75.

Na 1000m naša dva natjecatelja bili su Vedran Muhar i Filip Svalina. Vedran je bio nešto uspješniji, utrku je završio na 6.mjestu (2:59,16). Malen zaostatak za njim ima Filip, on je ušao u cilj s 3:01,52 i zauzeo 8.mjesto. Sveukupno su njih dvojica osvojili 12 bodova. Inače obojica imaju bolje istrčana vremena, ali nisu se baš najbolje snašli u utrci nešto sporijeg ritma. S iskustvom će doći i kvalitetne reakcije, a samim time i bolji plasmani.

Kralj jr. značajno popravio osobni na 3000m, jednako uspješni Kožuhar i Marinov

Zato je Julijanu Kralju pošlo za rukom (u ovom slučaju možda je ipak bolje napisati nogama) istrčati svoj najbolji rezultat. On je danas nastupao na 3000m i kao petoplasirani istrčao 9:47,76! Julijan ima pravo nastupa i iduće godine obzirom na godinu rođenja (1998). Zanimljivo je kako bi hipotetski ovim vremenom pobjedio svog starijeg brata Juraja koji je u četvrtak na Savaria Kupu bio drugoplasirani s 9:50,27. Naravno, svaka utrka priča je za sebe i radi se samo o jednoj banalnoj usporedbi. U svakom slučaju, lijepo je vidjeti Julijana kako napreduje iz utrke u utrku.

Kad smo već kod napretka, Zlatko Kožuhar je također bitno popravio svoj dosadašnji najbolji rezultat na 3000m. Ušao je u cilj nakon Julijana na 6.mjestu, a njegovo istrčano vrijeme je 10:08,70 što je za čak otprilike 22 sekunde brže vrijeme u usporedbi s dosadašnjim osobnim. On je još godinu dana mlađi od Julijana i može nastupati u ovoj konkurenciji još dvije godine. Trend poboljšanja osobnih rekorda u ovoj utrci zaključio je Maksim Marinov, njegovih 10:16,59 danas je vrijedilo 8.mjesta čime je naš trio ovdje sveukupno osvojio 20 bodova.

K.Jednačak na visokoj razini, Vučkoviću pobjeda na hodanju uz nove kontroverze

Naš najuspješniji atletičar u pojedinačnim disciplinama danas je bio Karlo Jednačak, trećeplasirani na 100m prepone i drugoplasirani na 300m prepone. Osim visokih plasmana svakako valja istaknuti njegove rezultate. Na 100m prepone je s regularnim vjetrom u leđa (+1.7) istrčao svoj osobni rekord (14.96), a na razini dosadašnjih najboljih rezultata bio je i na 300m prepone gdje je u cilj ušao s 42.96. Tako je sveukupno u ove dvije discipline osvojio čak 21 bod.

Hodanje dugačko 3km ponudilo je zanimljivu utrku koja je nažalost doživjela vrhunac na samom kraju kada je došlo do kontroverzne situacije. Jan Vučković je otpočetka preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do samog kraja, pobjedio je s 17:18,93. Iza njega je cijelo vrijeme u svom ritmu bio Sandro Vugrinčić kojeg su na kraju suci diskvalificirali i to na posljednjih 20m. Poštujemo naše suce, ali dojam je kako se radi o besmislenoj odluci, ne vidimo potrebu da se u svakoj utrci mora naći "žrtveno" janje i kako ne smiju svi završiti utrku. Pritom uvažavamo činjenicu kako nije jednostavno biti sudac na hodanju, ali uz malo edukacije sve se može. Situacije koje se događaju u posljednje vrijeme jasno ukazuju na to da je spomenuta edukacija potrebna. Naravno, ne vrijedi to za sve. Uostalom, snimka koju ćete uskoro moći pogledati govori za sebe. 

No dok jednome smrkne, drugome svane, a "svanulo" je Stjepanu Mikuliću koji je krenuo nešto opreznije i sporije, ali je zato drugi dio utrke odradio u poprilično brzom ritmu koji mu je na kraju donio 2.mjesto i novi osobni rekord (17:35,77). 

Čukman, Zuanović i Penezić postizali osobne rekorde

Na dalju smo već ranije spomenuli 4.mjesto Luke Kušine, a još bodova osvojili su Ivan Sindičić i Bruno Penezić. Ivan je danas bio bolji za 3cm, preskočio je 5.59 i osvojio 7.mjesto. Zaključili ste već kako je Bruno skočio 5.56, rezultat vrijedan 8.mjesta i 5 bodova. Svakako vrijedi istaknuti poboljšanje osobnog rekorda za čak 52cm! Vratimo li se dva mjeseca unatrag, prisjetiti ćemo se njegovih 5.43 na dalju, ali s odrazom s zone. Na lijep način polako završava svoju prvu sezonu, a od iduće nastupa u kadetima gdje će sigurno biti puno teže, ali danas je već pokazao kako se može nositi s najboljima.

Vratimo se Ivanu koji je bio uspješniji na skoku u vis, tamo je osvojio 4.mjesto s preskočenih 165cm. Još uspješniji bio je Hrvoje Čukman, njemu je pripalo 2.mjesto s novi osobnim rekordom koji sada iznosi 173cm! Hrvoje je svoj osobni popravio za 1cm, a Ante Zuanović (naš treći predstavnik u ovoj disciplini) za čak 10cm! Preskočio 165cm i podijelio 6.mjesto s još jednim natjecateljem.

Bacači također osvojili puno (60!) bodova - Bulaja osobni na kugli

Naši bacači kao da su se ugledali na svoje kolegice, iza njih je dan s također puno osvojenih bodova. Na bacanju kugle (4kg) i diska (1kg) gledali smo Luku Bulaju, Ermina Hasanovića i Arijana Islamija

Luka je danas na kugli bacao poprilično riskantno, napravio je čak tri prijestupa (prva, druga i četvrta serija) i imao samo jedan ispravan hitac, ali on je zato bio vrhunski pogođen. Radi se o njegovom novom osobnom rekordu, duljina hica iznosila je 14.46m i pripalo mu je 4.mjesto. Nešto slabiji bio je Ermin, on je s 13.60 osvojio 6.mjesto, a samo jedan centimetar slabiji je Arijan Islami na 7.mjestu.

Zato je Arijan očekivano bio još bolji kao drugoplasirani na disku, danas je najdalje bacio do 48.07. Nije daleko od njega bio trećeplasirani Luka, njegov najbolji hitac vidjeli smo odmah na početku u prvoj seriji, bacio je 47.52. Erminu je pripalo 5.mjesto, iz serije u seriju bio je bolji, a tako je i završio, u zadnjoj seriji je bacio 38.61.

Luka je osvojio 19 bodova, Arijan 17, a Ermin 15. Lijep učinak za svu trojicu, nema što. Od bacačkih disciplina ostaje nam koplje (600g) gdje je za nas nastupao Karlo Petković. Danas je s 43.36 osvojio 4.mjesto i novih 9 bodova. Karlo je s nama tek par mjeseci, ali u vrlo kratkom roku se vrlo dobro snašao u ovoj disciplini.

Štafeti rezultat sezone i novi klupski rekord, preostaje nam petoboj država

Kraj natjecanja ponudio je jednu uistinu dinamičnu i napetu borbu na 4x100m gdje je naša prva štafeta "potvrdila" zlato iz Rijeke s najbržim rezultatom sezone i novim klupskim rekordom! Za Agram I trčali su Luka Kušina, Jakob Franjo Kulić, Karlo Jednačak i Ivan Ahlin, a njihovo pobjedničko vrijeme je 46.01. Za još bodova (8) uz ovih 12 pobrinula se naša druga (mlađa) štafeta u sastavu Kruno Marić, Lovro Vlahović, Ivan Sindičić i Bruno Penezić. Njihovih 48.89 vrijedilo je 5.mjesta, uz to spomenimo i značajno poboljšanje rezultata iz Varaždina kada su istrčali 50.51.

Današnje natjecanje bilo je izborno natjecanje za petoboj kadeta i kadetkinja u kojem će sudjelovati Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija. Ova pomalo tradicionalna nadmetanja između nekoliko država uvijek su zanimljiva i obično se postižu dobri rezultati. Jedino što tim natjecanjima možda najviše nedostaje je popularnost, vjerovatno je iz tog razloga odabrana Rijeka kao domaćin ovogodišnjeg petoboja. Svi koji su pratili našu stranicu sigurno su dobro upoznati s beskrajnim danima koji su sada već beskrajno popularni i redovito se održavaju (ove godine i prošle godine). Tko zna, možda nas umjesto standardnog jednodnevnog očekuje i dvodnevno natjecanje... U svakom slučaju, ponesite deke i jastuke na stadion, možda će vam zatrebati.

Šalu na stranu, nemojte nam zamjeriti, zapravo nam je drago da se ove godine natjecanje održava u našoj državi. Još draže nam je za vidjeti kako bi puno naših atletičara trebalo nastupati za manje od dva tjedna. Nekima će to biti i posljednji kadetski nastup.

Svaka čast i sve pohvale na današnjem ostvarenom rezultatu i pobjedama! Moramo istaknuti naše trenere, ovakvi rezultati više nisu slučajnost i sreća, već plod jednog kontinuiranog i predanog rada. Veliko im hvala na tome, a sigurno su jednako zahvalni i naši atletičari i atletičarke. Još jednom čestitamo svima na prekrasnom i veličasntvenom uspjehu, bravo!

Bacanja kao dodatan vjetar u leđa - Šarić na visokoj razini, Štefanac novi osobni style=display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;/a

  • Natjecanje: Finale Kupa Hrvatske za kadete i kadetkinje
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 16.9.2012
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook