Domaća natjecanja

Iskupljenja i povratci u Splitu: Filipović najuspješnija mlađa seniorka, uz nju još 5 zlatnih mlađeseniorskih odličja

Nepobjediva Dora Filipović ovaj vikend Foto: AK Agram Nepobjediva Dora Filipović ovaj vikend

Zanimljivo je bilo na prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore i seniorke koje se održalo po lijepom vremenu uz promjenjiv vjetar koji je ponekad bio na pomoć, a ponekad na odmoć.

Prvo ime iz našeg kluba, ali i prvo ime u konkurenciji mlađih seniorki nesumnjivo je Dora Filipović! Zaslužila je tu titulu  osvojivši čak 3 zlatne medalje! Naporniji je bio prvi dan, dvije utrke na 100m i jedna na 400m. Lakoćom se plasirala u finale gdje ju je očekivala najjača skupina.

Bila je na razini svojih najboljih ovosezonskih izdanja i ušla u cilj s rezultatom 12.31 što je naprosto bilo prebrzo za ostatak konkurentica! Nakon toga je trčala 400m gdje konačni rezultati sugeriraju napetu utrku, ali nije baš bilo tako, stvar je bila samo jedne malo slabije procjene situacije i za koji metar preranog usporavanja, ali ipak i u takvom slučaju Dorina prednost je bila toliko velika da nije mogla izgubiti novo zlato! Semafor je pokazao 57.86.

Drugi dan srećom samo jedna utrka na 200m gdje uz ionako manji broj konkurencije neke od djevojaka nisu nastupale i tako joj olakšale posao i cilj je ostvaren! Ciljem je prošla u vremenu 25.86 i tako si prisvojila novu zlatnu medalju!

Zaslužila je svaku pohvalu, ne samo za nastupe nego i ono što se događalo prije (i poslije) njih, pokazala je kako se uz pravi pristup s visokom razine koncentracije može biti najbolji. I to tri puta! Očito Dori ove sezone odgovaraju natjecanja koja počinju sa "mlađe...", podsjetit ćemo kako je na mlađejuniorskom prvenstvu Hrvatske bila gotovo identično uspješna, tada jedino nije trčala 400m radi malo drugačije satnice. Ova mlađeseniorska logično joj više odgovara i bilo je lijepo vidjeti ju svaki put na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Zlatno-srebrna Vukančić, Štefanac do novih medalja

Uz nju su još tu bile dvije naše mlađe juniorke odnosno u ovom slučaju mlađe seniorke. Laura Štefanac medalju nije uspjela jedino 'uhvatiti' na disku, ostala je na korak do postolja s 37.28.

Srećom, drugi dan bio je znatno uspješniji, koplje je za centimetar bila bolja od brončane i s 36.84 'uhvatila' srebro, a šteta da u bacanju kugle nije bila barem malo više inspirirana s obzirom na to da se moglo i do zlata. Ipak, već smo i ranije pisali o velikom broju njezinih odličja ove sezone i bitno je da se taj niz nastavlja. Kuglu je ovdje najdalje bacila do 11.78 i tako ponovno bila drugoplasirana.

Zato je Katarina Vukančić uspjela osvojiti svoj prvi mlađeseniorski naslov, i to na 5000m! Vjerojatno i najuvjerljivija pobjeda natjecanja, ciljem je prošla u vremenu 20:00,91. Ima u karijeri i bržih utrka od ove, ali sama utrka se razvijala u željenom smjeru i najbitnije je da je to utrka vrijedna zlatne medalje. Utrka je 'prelomljena' negdje na sredini, barem što se drugoplasirane tiče. Ostale su zaostale i još prije.

Katarina Vukančić prema pobjedi

Ni drugi dan  nije ostala bez medalje, ovaj puta je bila srebrnog sjaja. U disciplini 3000m u jednoj utrci sporijeg ritma odlučivalo se u zadnjem krugu, a u tom raspletu pripada joj 2. mjesto s 11:18,25. Uspješan vikend za nju, jedno zlato i srebro svakako su ostvarenja koja ćemo pamtiti. To je bilo to od Agramerki, nije ih bilo puno, ali efikasnost i uspješnost na jednom visokom postotku.

Agramera je zato bilo više, uostalom, ovdje smo imali i štafete što uvijek zahtjeva veći broj ljudi. 

Grdanjski (konačno) prvak

Skok u vis nije ponudio spektakularne rezultate, ali barem što se nas tiče - spektakularne plasmane! Dominik Grdanjski i Paolo Lazarić svoju prošlosezonsku dominaciju s juniorskog prvenstva Hrvatske uspjeli su sada prenijeti i u jednu dobnu kategoriju više. Dominik je započeo na 185cm i jedino prvi puta zapeo na 198cm koje iz drugog pokušaja preskače.

Paolo je također uspio tu visinu nadmašiti, ali prije toga je bilo i problema s nižim postavkama. Više od ovoga nije išlo, a ne čudi s obzirom da je tek početak drugog (kraćeg) dijela sezone, a i psihološki faktor na ovom natjecanju bio je itekako prisutan. Grdanjski je skakao s ne uvijek laganim bremenom favorita i na koncu to opravdao dok je Lazarić na trenutke djelovao kao čovjek daleko od postolja s medaljama, ali u ključnim trenucima je vrhunski reagirao. Prvo zlato i naslov za Dominika, a Paolo nastavlja svoju seriju medalja na prvenstvima Hrvatske, ovaj puta je doprvak.

Zadovoljni Paolo Lazarić (lijevo) i Dominik Grdanjski (desno)

U bacanju koplja šteta za Frana Hojsaka koji je osvojio medalju, brončanog sjaja, tijekom natjecanja se i ozlijedio te je to zasigurno spriječilo neke bolje pokušaje. Najdalje je izmjereno 53.75.

Stotka nam nije donijela medalje, ali će zato kasnije biti jedna na 4x100m. Bruno Penezić je ostvario dva identična rezultata u polufinalu i finalu (11.21), s razlikom u vjetru. Nakon polufinala je imao 2. rezultat dok je u finalu ipak to vrijedilo 4. mjesta. Ali za njega stvarno nema žurbe već puno vremena, radi se o atletičaru rođenom 1999. godine.

Slično vrijedi i za samo godinu dana starijeg Filipa Orlovića koji je u polufinalu završio nastup s 11.61. Korektno je nastupio i Zvonimir Topić (11.37 s vjetrom -3.0, Penezićeva skupina) koji se konačno vratio nakon neugodne ozljede zadnje lože, ali vjerujemo da nećemo 'ureći' ako kažemo da je to sada iza njega. U finalu ipak nije želio riskirati te je do finiša značajno usporio tako da vas ne čudi rezultat šestoplasiranog koji je iznosio 12.15. Ubrzo se vratio na skok u dalj.

Dalj i troskok ponudio sjajne povratničke nastupe Jednačka i Katalinića

Ta disciplina ponudila je možemo slobodno reći veliki povratak Brune Jednačka koji je otvorio natjecanje sa sjajnih 6.97 i tako praktički već u startu šokirao ostale konkurente. Neki ga nisu ni uspjeli preskočiti, a dvojica jesu u posljednji čas (šesta serija).

Kakva bi to bila priča da je ostalo kao na početku, ali i ovako možemo biti vrlo pozitivni za 3. mjesto i broncu, pogotovo s obzirom na broj treninga koji su iza njega, priprema za ovo natjecanje bila je zaista malena, a i odluka o nastupu donesena je u posljednji čas. Prema Hrvatskom atletskom savezu ovo možemo gledati kao osobni rekord iako ima Bruno skok preko 7 metara (7.04), ali bilo je to na školskom natjecanju koje nije pod ingerencijom HAS-a. Zanimljivo, on je jedini koji je najbolji skok ostvario s vjetrom u prsa (-0.9), svi ostali su imali suprotnu situaciju.

Jednačak ugodno iznenadio

Uz njega su još skakali već spomenuti Zvonimir, Ante Zuanović i Ivan Sindičić. Potonji nije uspio ostvariti ispravan skok, ali ne sumnjamo u suprotni ishod na kup natjecanju. Ante je radio pripremu za troskok i s 6.23 završio na pola natjecanja, a Zvone je ovaj puta imao malo problema s prijestupima, ali uspio je ostvariti ispravan skok od 6.44. To je vrijedilo 5. mjesta.

Na troskoku isto za mnoge pomalo iznenađujuć poredak u kojem je Marko Katalinić uspio stići do naslova mlađeseniorskog  doprvaka Hrvatske skočivši čak 14.68 što je značajno poboljšanje od prijašnjeg osobnog rekorda (13.92), a i još k tome vjetar nije bio saveznik s -1.0 u prsa. Ostalo je tu još prostora, a vidjet ćemo hoće li ga pronaći za tjedan dana u Zagrebu na Kupu Hrvatske. Još više (govoreći o prostoru za napredak) vrijedi za Dominika Grdanjskog koji je rasterećen nakon osvajanja zlatne medalje u visu skočio do 13.99 i tako samo radi broja pokušaja ostao na 4. mjestu. Bio mu je ovo tek drugi troskok u životu i u budućnosti to može biti samo bolje...

Ante je prvi dio natjecanja imao problema s prijestupima, a kasnije se to odrazilo i na skokove, njegovih 13.93 ovdje je vrijedilo 5. mjesta. 

Tri bacača - tri medalje različita sjaja

Kugla nam je donijela potvrdu sjajne sezone Demira Kolarevića.

Treća uzastopna Kolarevića

Nakon seniorskog naslova u dvorani pa na zimskom prvenstvu, stigao je do trećeg ovosezonskog zlata, a ovo mu je ujedno i treće mlađeseniorsko zlato na otvorenom, i to uzastopno. Za razliku od 2013. i 2014. kada je bio suveren i uvjerljiv, konkurencija ovdje nikad nije bila jača. Nije sigurno bilo jednostavno s ovosezonskim europskim doprvakom u disku, Martinom Markovićem, ali Demir je već ranije ove sezone pokazao kako je kugla jedna drugačija priča.

Tako je i bilo, ušao je kvalitetno u natjecanje te ga završio sa 17.83 što je najbolji hitac na natjecanju i novi osobni rekord! Tako je pokazao kako mu zaista 'leži' ovo prvenstvo, potvrdio je kako se radi o najboljem mlađem senioru u bacanju kugle i u 2015. godini! Osim njega, nastupali su Arijan Islami (12.96 - 5. mjesto) i Fran Hojsak (12.13 - 6. mjesto). 

Od tri bacača svi su uzeli medalju, spomenuli smo sad Demirovo zlato, ranije Franovu broncu i već sami pretpostavljate kako je 'triplet' popunjen s Arijanovim srebrom o u bacanju diska, a zaslužio ga je s hicem bliskom onom najboljem ove sezone. Točnije, radi se o rezultatu 49.89.

Svalina nastavio lijepu tradiciju i pobijedio na 3000m zapreke

Na 400m Mateo Kovačić je stigao do titule mlađeseniorskog viceprvaka Hrvatske s 48.71, a iza njega je Hrvoje Čukman s 49.09. Ostaje mala žal za Mateovim nastupom, da je jedan dio drugog zavoja bio malo brži, možda bi vidjeli i drugačiji ishod utrke, ali nećemo sad previše ulaziti u sferu generalstva poslije bitke. Medalje su tu i to je za pohvalu, a uz njih je trčao Sven Cepuš i s 51.00 bio šestoplasirani.

Sven je zato bolju utrku imao na 800m gdje je bio u sličnom  izdanju kao na 65. Hanžekovićevom memorijalu u utorak. Preciznije rečeno, nešto brži rezultat je u pitanju i s točno izmjerenih 1:56,00 uzima brončanu medalju, prvu pojedinačnu mlađeseniorsku. 

Šteta da Hrvoje nije uspio obraniti naslov od prošle godine na 400m prepone, utrka na 53.98 nije bila dovoljna za zlato, ali ostaje utješno srebro, a kasnije smo ga vidjeli u najboljem izdanju na 4x400m štafeti.  

Mateo je za razliku od prošle godine ovdje trčao 200m i s dobrih 22.26 je osvojio novo srebro, a uz njega su još trčali Bruno Penezić (22.98 - 5. mjesto), Zvonimir Topić (23.38 - 6. mjesto) i Filip Orlović (23.93 - 8. mjesto) 

Pred kraj drugog dana održala se disciplina 3000m zapreke gdje je Filip Svalina uspio u napetoj utrci izboriti se za poziciju najboljeg i najbržeg! Nije bilo jednostavno, ali 10:03,85 jest rezultat kojim se to može i Svalina tako nastavlja Agramovu dominaciju u ovoj disciplini. Podsjećamo, prijašnje tri godine zlato je 'držao' Juraj Kralj kojeg nije bilo ove godine, ali sigurno je i sam zadovoljan da barem klupski kolega nastavlja tradiciju, kad već nije mogao on.

Svalina (u sredini) najbolji 'stiplaš'

Uostalom, Filip je stvarno kroz ovu sezonu napravio sjajan napredak i za sav uloženi trud upravo je ova zlatna medalja nagrada, a sigurno i poticaj za dalje.

Povijest na 4x400m se nije ponovila, osvojeno 1. mjesto

U dva dana nastupali smo na 4x100m i 4x400m i završili to u suprotnim raspoloženjima. Nakon prvog ono je bilo nešto lošije s obzirom da su Filip Orlovć, Mateo Kovačić, Bruno Penezić i Zvonimir Topić istrčali 43.04 i tako ušli kao 3. u cilj. Bronca je lijep uspjeh, ali i sami će reći kako su očekivali više. Presudila je jedna slabija izmjena, ali ništa što će dobro poslužiti kao iskustvo za budućnost.

Zato smo na 4x400m bili pravi i zaključili ovo natjecanje sa stilom. Za Agram I trčali su Zvonimir Topić, Sven Cepuš, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić. Sve se svelo na zadnjih 100m koje su malo podsjećale na prošlogodišnju završnicu, ali ovaj puta ishod je drugačiji i naša štafeta je najbolja s 3:18,01! Agram II (Filip Orlović, Marko Katalinić, Dominik Grdanjski i Bruno Penezić) više je bila štafeta koja je trebala čekati grešku neke druge, a zajedno su istrčali 3:38,80 i tako završili kao 4.

Znatno uspješnije natjecanje za nas u usporedbi s prošlom godinom i sa zadovoljstvom gledamo prema idućem tjednu kada nas očekuje Kup Hrvatske! I to ne jedan, nego dva, seniorski i kadetski.

Čestitamo našim članovima i članicama na osvojenim medaljama i ostvarenim uspjesima!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook