Domaća natjecanja

Dva mlađeseniorska zlata za Penezića i Pravdicu, Bratulić i Vukančić najbolji na 5000m

Pobjednička utrka Petra Bratulića za svog preminulog trenera Foto: AK Agram Pobjednička utrka Petra Bratulića za svog preminulog trenera

Nakon duže vremena Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke (do 23 godine) održava se u Varaždinu, a iza nas je prvi dan gdje su se ponajviše istaknuli Bruno Penezić i Filip Pravdica kao naši najuspješniji pojedinci.

Natjecanje smo završili sa sveukupno 14 osvojenih medalja, od čega je 5 zlatnih, 7 srebrnih i 2 brončane. Krenimo od onih najistaknutijih.

Bruno je iskoristio situaciju na 100m gdje je favorizirani Ivašković prerano 'izletio' iz bloka u finalnoj utrci i s nešto sigurnijim i manje riskantnim startom ušao u utrku nakon čega je mirno grabio do svojeg prvog mlađeseniorskog zlata!

Za pobjedu je na kraju trebalo istrčati 11.05, a u kvalifikacijama je to išlo još lakše kada je kao najbolji polufinalist istrčao 11.18. Igrom slučaja ili ne, najbolji u polufinalu, a još bitnije, i u finalu.

Izvan konkurencije je trčao Alen Kolar te je uspio nastaviti svoj niz najbržih utrka u životu sa 11.18 čime je popravio prijašnji osobni rekord za 10 stotinki! Ujedno bi to trebalo biti vrijeme koje će mu osigurati nastup u finalu Kupa Hrvatske za seniore i seniorke.

S druge strane, Filip je do zadnje serije bio na posljednjem mjestu s jednim protrčavajućim skokom od 5.67 da bi u svojem zadnjem pokušaju izvukao (s obzirom na cjelokupan skok u dalj) sjajnih 7.40! Naime, daljaši općenito nisu bili previše inspirirani, tek u 5. seriji vidjeli smo skok preko 7 metara.

Srećom, Pravdica je imao onaj najdalji i na koncu, najuvjerljiviji. Najbolji skok u zadnjoj seriji imao je i Ivan Sindičić, izmjereno je 6.25.

Bruno i Filip udružili su snage s Hrvojem Čukmanom i Mihaelom Jurčićem na 4x100m i sa poprilično sigurnim (možda i presigurnim) izmjenama i utrkama došli su do novih zlatnih medalja! Trebalo je istrčati 43.59.

Zlatni štafetari Čukman i Jurčić uz dva najbolja pojedinca natjecanja, Pravdicu i Penezića

Vukančić i Bratulić najbolji na 5000m

Mihael je nastupao samo u ovoj štafeti, a Hrvoje je na 400m s istrčanih 48.62 stigao do naslova mlađeseniorskog doprvaka Hrvatske dok je samo dvije stotinke sporiji bio Mateo Kovačić kao brončani. Na plasman do postolja ostao je Sven Cepuš sa 49.42 na 400m, a uz njih je još svoje vrijeme (53.30) ostvario David Lavrenčak na 9. mjestu.

Na 5000m gledali smo reprizu pobjednice Katarine Vukančić, nakon prošlogodišnjeg osvojenog naslova i ove godine je uspjela ponoviti isti uspjeh te sa istrčanih 19:20,08 ponovno slavi mlađeseniorski naslov. Malo je reći više nego zaslužena, a definitivno i uvjerljiva pobjeda. Možda najuvjerljivija na cijelom natjecanju.

Katarina Vukančić

Svoju prvu medalju, brončanog sjaja, u ovoj konkurenciji, osvojila je Klaudia Dešić istrčavši 23:27,06. Izvan konkurencije nastupala je Ljiljana Ćulibrk i prema zadanom ritmu istrčala 20:15,67.

Ista dionica, samo u kategoriji mlađih seniora, pripala je također našem članu i to Petru Bratuliću. U jednoj zasigurno drugačijoj utrci za njega s obzirom na nedavne događaje (a to je odlazak njegovog prvog trenera, Milana Vitasovića) Petar je pokazao dobru razinu forme i u cilj ušao kao najbolji i osvaja mlađeseniorski naslov prvaka Hrvatske. 

Presudila je odlična promjena u kasnijoj fazi utrke kada se odvojio i zlato mu više nije moglo pobjeći. Ne sumnjamo da bi pokojni trener bio više nego zadovoljan ovom utrkom koja je ujedno bila i posveta njemu. 

Odmah nakon njega ciljem je prošao Zlatko Kožuhar, sa 16:29,70 osvojio je srebrno odličje u ovoj utrci. Medalja istog sjaja pripala je Marinu Bloudeku na 1500m sa istrčanih 3:59,49. Bez ikakve sumnje, potpuno drugačija utrka naspram one u Zagrebu na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Vratio nam se Marino. Nastupao je i Nikola Klarić, njegovih 4:21,43 vrijedilo je 8. mjesta.

Srebra Kolarevića, Filipović, Ivšac i Geld

Kod mlađih seniorki nisu jedino Katarina i Klaudija na 5000m osvajale medalje. Dora Filipović je osvojila srebrnu sa 55.64 u utrci gdje su pozicije bile vrlo rano raspoređene.

Na 1500m svoj najbolji rezultat još malo je popravila Stela Poljanac istrčavši 5:05,72 za 5. mjesto.

Srebrna je bila Katarina Ivšac u još jednj utrci ispod 15 sekundi, točno 14.99 je to bilo. Šteta za slabiji početak, kasnije je uhvatila dosta dobar ritam.

Na 3000m zapreke 4. i 5. mjesto pripalo je Petri Jakopović (13:27,47) i Niki Rakić (13:39,87). Plasman 4. mjesta pripao je i Karli Kovačić na troskoku sa 10.41. Za medalju je ipak trebalo skočiti preko 11 metara, točnije 11.12.

Lara Juriša je na skoku s motkom bila petoplasirana, a najviše je ovaj puta skočila 3.40. 

Još jedno srebro donijela nam je Barbara Geld na samom početku natjecanja bacivši kladivo najdalje do 42.01 što je rezultat na razini ovosezonskih hitaca i dobar uspjeh.

Čestitamo našim atletičarima i atletičarkama na osvojenim naslovima, medaljama i postignutim rezultatima!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 3.9.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook