Upoznajmo...

Vedran Zoričić: Najistočnije pozicionirani član

Vedran Zoričić Foto: Renato Branđolica Vedran Zoričić

Vedran Zoričić, naš aktualni klupski rekorder u troskoku, živi, radi i trenira po našem programu u dalekom nam Hong Kongu!

Izdvojio je ponešto vremena i informirao nas "pomalo o svemu". Stoga izdvojite par minuta svoga vremena za ovaj tekst, neke stvari sigurno niste znali.

 

Općenito

"Hong Kong je nezavisna autonomna regija pod upravom Kine od 1997 koja postoji pod motom "jedna država dvije Uprave". Nakon 99 godina pod vlasništvom i upravom Velike Britanije, 1997. Hong Kong predan je Kini pod uvjetom da sljedećih 50 godina zadrži postojeće stanje (političko, ekonomsko...)."

Populacija

"Populacija HK-a je oko 7 milijuna, od čega je 95% Kineza, dok ostalih 5% čine doseljenici (Britanci, Australci, Filipinci, Indijci, Amerikanci...). Najčešći prizor Hong Konga koji je ljudima poznat je onaj iz Luke Viktorija sa nizom visokih staklenih nebodera, ali vise od 50% površine je prekriveno zaštićenim zelenim pojasom. Zbog toga su nekretnine ovdje medju najskupljima u svijetu."

Jezici

"Tri su službena jezika u HK - Kantonski, Mandarinski i Engleski. Prva dva su varijante kineskog jezika s time da se Kantonski govori uglavnom u Hong Kongu i u južnim dijelovima Kine, ali centralna vlada ga se nastoji polako riješiti (trajno)."

Financije

"HK je jedan od Azijskih tigrova što znači da je financijski moćan. Smatra se 4. najjačim financijskim središtem u svijetu poslije New Yorka, Londona i Tokia. Financijske usluge i ugostiteljstvo su okosnica gospodarstva."

Atletika

"HK atletski savez osnovan je 1951. Trenutno broji 17 klubova sa punopravnim članstvom i još 30-ak pridruženih klubova. Iako je dio Kine, HK ima svoju reprezentaciju koja nastupa pod HK zastavom. Nažalost nema ih na svjetskoj sceni jer je atletika ovdje među manje popularnim sportovima." 

"Svaki kvart u HK ima svoj atletski stadion koji je u najmanju ruku poput onoga na Mladosti. Međutim oni su svi pod nadzorom lokalnog "ministarstva" za rekreaciju i kulturu te kao takvi prvenstveno namijenjeni školskom sportu (tzv. sportski dan kad cijela škola dođe i ima natjecanje) te slobodnoj rekreaciji pučanstva. "Ozbiljna" atletika (korištenje sprinterica, prepona, strunjača i sl.) dozvoljena je na samo dva stadiona za članove atletskog saveza jer ih isti u tim terminima zakupljuje. Treninzi su od PON - PET izmedju 18 i 21h. Niti minutu prije, niti poslije."

Rekordi

"Među rekordima HK-a nema spektakularnih rezultata. Slabiji su od naših (može se pogledati ovdje) . Jedina iznimka je 100m za muškarce. Ove godine je novi rekord postavljen na 10.28."

Poslao nam je i par zaista sjajnih slika, pa pogledajte na našim Picasa web albumima ili još jednostavnije, klikom na sljedeći link.

Na internetu možete pogledati kako živi (vedraniana.blogspot.com) i kako trenira (zorkotrening.blogspot.com)!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook