Upoznajmo...

Milan Kotur: Sa ceste na stazu

Milan Kotur Foto : Renato Branđolica Milan Kotur

Rođen 15.04.1986 u Pakracu. Rano djetinjstvo provodi u Jasenovcu gdje završava osnovnu školu. Prvi kontakt sa sportom doživio je kao nogometni golman na školskim turnirima. Unatoč sjanim golmanskim vještinama, u 12. godini života počinje trenirati atletiku kod začetnika JAK Jasenovca profesora Nevena Šepovića, u izrazito skromnim uvjetima - bez atletske staze, rekvizita i ostale opreme. U svojim početcima karijere nastupa na uličnim trkama i HALS-u. Osvaja prvu medalju kao kadet na PH u disciplini 300m prepone.

Svaki dan trenira na nogometnom terenu, a metodiku pretrčavanja prepona usvaja na asfaltiranoj cesti. Ubrzo postiže značajnije rezultate. Na EYOF-u (2003) u Parizu osvaja 2.mjesto i nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu (2004). Prvo najsjajnije odličje osvaja na Europskom juniorskom prvenstvu 2005 u Kaunasu na 400m prepone rezultatom 50.15. Iste godine sudjeluje u finalu Mediteranskih igara i u cilj ulazi kao šestoplasirani. Godinu kasnije, sudjeluje na Europskom prvenstvu u Göteborgu.

U sedmom mjesecu 2007.godine počinje osjećati bolove u desnom stopalu. Unatoč ozljedi osvaja brončanu medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (Debrecen) i popravlja svoj osobni rekord za stotniku - 50.14. Bol u stopalu ne prestaje te u 2008 godini nastupa samo na jednoj trci gdje trči 47.90, disciplina je bila 400m. Bol u stopalu nikako ne nestaje te se Milan odlučuje na operativni zahvat odstranjivanja dijelova koščica. Nakon operacije, provodi 6 tjedana na štakama i odlazi na rehabilitaciju. U tim trenutcima, nastavak njegove karijere je pod velikim upitnikom. Laganim treninzima počinje u siječnju 2009. godine. Uvjeti u Jasenovcu i dalje nisu adekvatni vrhunskoj atletici te Milan i njegov trener razmišljaju o pronalasku boljeg rješenja.

Brojne ponude o boljoj budućnosti i uvjetima stižu na Milanovu adresu. Zadnjeg dana prijelaznog roka, prelazi u AK Agram. Seli se u Zagreb gdje počinje trenirati kod Mladena Katalinića u suradnji sa Nevenom Šepovićem. Kada se činilo kako će u novu sezonu krenuti potpuno spreman, pojavila se nova ozljeda (stres fraktura 3.metatarzalne kosti lijevog stopala). Ozljeda usporava trenažni proces no ipak nakon 3 mjeseca bez trčanja, Milan se natječe na PH za seniore gdje nakon 2 godine trči svoju prvu trku na 400m prepone i pobjeđuje rezultatom 52.07. Svi se nadaju kako je serija problema s ozljedama završila.

Možda niste znali...

 • Ima brata i 2 sestre, polaznik je više trenerske
 • Boji se zmija i pasa 
 • Pasionirani ljubitelj biciklizma i sam kaže da nije atletičar, bio bi biciklist 
 • Voli ribolov i popravljati stvari 
 • Pije 2-4 kave dnevno koje moraju biti u maloj šalici 
 • Užasno je nervozan za volanom
 • Ljubitelj svih vrsta sportova 
 • Pomalo tvrdoglav 
 • Mlad i talentiran roštiljer 
 • Omiljeni glumac mu je Nicholas Cage čije filmove najviše i voli pogledati 
 • Voli slušati "žešću" glazbu 
 • Na treningu ne voli kratke dionice i hopsajuće poskoke, a voli tristotke i dugo zagrijavanje
 • U daljnjoj budućnosti nakon završene atletske karije i više trenerske škole volio bi raditi kao trener

Drugi o Milanu...

Danijela Grgić : "Dobra, zabavna osoba koja je uvijek spremna pomoći drugima. Ne ulazi u rasprave i pozitivno djeluje na grupu."

Ljiljana Ćulibrk : "Milan je odličan sportaš, jednostavan u komunikaciji i kao takav posvećen atletici vjerujem da će uspjeti."

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook