Povratak u prošlost

Povratak u 1998, srebrna Ljiljana Ćulibrk na Svjetskim igrama mladih

Mlada Lili Ćulibrk Foto: AK Agram Mlada Lili Ćulibrk

Svjetske igre mladih su se održale samo te godine na stadionu Lužnjiki gdje se u trenucima pisanja ovog članka održava Svjetsko atletsko prvenstvo u Moskvi.

Radi se o natjecanju pod patronažom Međunarodnog olimpijskog komiteta i koje se nažalost održalo samo te 1998. godine, iako je bilo planirano da se održava svake 4 godine.

Razlozi nikad u potpunosti nisu bili razjašnjeni (manjak novaca, format natjecanja itd.)

Za utjehu ostaje kako se ipak nije u potpunosti odustalo od ovog formata natjecanja i nakon niza međusobnih pregovora i dogovora članova Međunarodnog olimpijskog komiteta 2010. godine u Singapuru su održane prve Olimpijske igre mladih (neki će se sigurno sjetiti kako je tamo na 400m nastupala upravo naša Romana Tea Kirinić) i možemo ih smatrati sljedbenikom Svjetskih igara mladih.

Možda je sadašnji naziv čak i bolji, lijepo je da se i sportaši mlađih dobnih kategorija mogu pohvaliti da su (bili) olimpijci.

No da se još malo vratimo 1998. i nastupu Lili Ćulibrk koja je u ovoj utrci koju ćete vidjeti (sažetak) ponovno pokazala sjajne sposobnosti u završnici gdje je i osigurala medalju srebrnog sjaja. Osim samih isječaka iz utrke, video sadrži kratku izjavu i svečanost dodjele medalja.

Od hrvatskih reprezentativaca medalje su ovdje osvojili i Vera Begić (srebro, disk), ženska štafeta 4x100m (srebro) i Luka Aračić (bronca, dalj).

Što se same atletike ovdje tiče - neke od velikih zemalja nisu se natjecale (Australija, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države) što je možda malo i bacilo sjenu na kvalitetu natjecanja, ali treba gledati i pozitivnu stranu, a to je da se otvorio prostor drugim zemljama širom svijeta da njihovi atletičari ili atletičarke osvoje medalju. Tako je i bilo.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook