Ostalo

Objavljena Opća pravila i propozicije za 2020. godinu: Što ima novog u domaćoj atletici?

Logo HAS Foto: HAS Logo HAS

Hrvatski atletski savez objavio je Opća pravila i propozicije za 2020. godinu te kao i svake godine, ima ponešto novosti u sustavu natjecanja i ostalim tehničkim stvarima.

Naspram prošle, revolucionarnije godine gdje je bilo bitno više novosti (počevši od dvoranskih prvenstava Hrvatske za različite uzraste), za ovu sezonu možemo reći da je ipak nešto mirnija po tom pitanju, a i općenito je taj dokument unazad par godina dodatno napredovao i zasigurno je još kvalitetniji nego prije.

Po pitanju samih promjena, objavljen je i poseban dokument s onim najistaknutijima te u ovom članku nećemo isticati-spominjati baš svaku promjenu već više stvari koje se tiču samih natjecanja.

Opći dio

Startnine će sada biti nešto malo veće nego ranije, dvoranski dio je 40kn po natjecatelju, a za sezonu na otvorenom 35kn. Prije je bilo 30kn.

Od sada pa nadalje više se ne bi trebalo događati da u tablicama sezone kada su u pitanju discipline gdje se traži vjetar ta rubrika ne bude ispunjena, u suprotnom rezultat kao takav neće biti priznat. Po pitanju vjetromjera i mjerenja također su ponuđena dodatna pojašnjenja.

Uz ostale tehničke stvari (i kazne) zanimljiv je dio koji se tiče zapreka za mlađih juniora koje bi sada trebale biti na visini 0.838m. Naravno, po pitanju nas, ovisit će i koja je mogućnost kod navedenog tako da ćemo vidjeti hoće li njih i biti.

Pojedinačna prvenstva Hrvatske

Za seniorsko pojedinačno na otvorenom ponovno se vraćaju norme za nastup koje će kasnije biti objavljene tako da neće biti moguć nastup za baš svakoga.

Zanimljivost je da Zimsko bacačko prvenstvo postaje dvodnevno natjecanje, pretpostavljamo da je to po uzoru na Europski bacački kup.

U dvoranskim prvenstvima najveća je promjena što su malo povećana dobna ograničenja za mlađe uzraste. Točnije, na juniorskom DPH moći će nastupati još samo mlađi juniori/ke dok kadeti/kinje nemaju pravo nastupa. Isto tako na mlađejuniorskom DPH mlađi kadeti/kinje nemaju pravo nastupa.

Kadetsko i mlađekadetsko DPH podijeljeno je u dva dana, ali ostaje u formatu jednog natjecanja tako da npr. neće biti moguć nastup mlađeg kadeta na (starije) kadetskom PH.

Ekipna prvenstva i Kup Hrvatske

Kod seniora Ekipno i Kup ostaju "2u1" natjecanje po uzoru na prošlogodišnje kasnije rješenje kada su iznenadna infrastrukturna oslabljenja uzrokovale promjene u kalendaru.

I ove godine je sezona složena tako da je odluka da se ponovi prošlogodišnji princip s razlikom da će za Kup trebati biti u najboljih 24 na tablicama sezone po disciplinama.

Tako će od sada biti i za kadete i kadetkinje na njihovom Kupu Hrvatske, prošle godine se tražilo TOP16, a sada je to fleksibilizirano s TOP24 po disciplini što bi trebalo dati mogućnost većeg broja natjecatelja.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook