Međunarodna natjecanja

WORLD NO1 Lončarek na 50m prepone do najboljeg rezultata u svijetu i hrvatskog rekorda! (VIDEO)

Ivana Lončarek još jednom je oduševila Foto: AK Agram Ivana Lončarek još jednom je oduševila

Jedna od disciplina koja je izazivala najviše upita i interesa na Otvorenom prvenstvu Zagreba u dvorani zasigurno je bila disciplina 50m prepone, neki su možebitno mislili da se radi i o grešci.

Lončarek vrhunski iskoristila promjenu za kvalitetan rezultat koji više toga znači

No nije bila greška već svojevrsno 'osvježenje' nakon vikenda i vikenda istih disciplina te vjerujemo da ovo može biti putokaz da navedeno gledamo u više prilika.

Iako se 50m prepone ne trči često kao 60m prepone (što je logično), navedena disciplina nije od jučer ili neka nova 'izmišljotina', štoviše, ima svoju povijest koja seže u početke trčanja u dvorani.

Normalno se vodi njezin svjetski rekord (6.58 kod žena) kao i sezonske tablice (koje imaju svoj limit rezultata za ulaz na liste tako da ne može bilo tko upasti) već dugi niz godina. U prijevodu, radi se o disciplini koja ima potpunu podršku i uporište od strane bivšeg IAAF-a i sadašnjeg World Athleticsa. Zanimljivo, neki od najboljih rezultata postignuti su upravo u prošlom tisućljeću krajem 80-ih, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Znamo da Ivana Lončarek voli izazove, a ovo je zasigurno bio jedan takav koji je očekivano vrlo ambiciozno prihvatila, a dobro se i u ovoj utrci snašla mlada Anja Tvrtković koja je još jednom pokazala da se vrlo dobro snalazi na standardnoj visini prepona (0,838m) s obzirom na to da se radi o mlađoj juniorki u prvoj godini staža (a tamo je visina 0,76m). Da ne bi sve ostalo na njih dvije, na startu je bila i Jeletić, članica Dinama.

Očekivano je Ivana projurila naprijed u svoju utrku i još jednom bila na vrlo visokoj visini zadatka te ciljem prošla u vremenu 7.06, a rezultat je dobio dodatnu korekciju od 7.05 za veliko slavlje jer osim što se radi o hrvatskom rekordu ovo je sada ujedno i najbolji rezultat na svijetu! Talijanka Giulia Guarrielo je do sada bila vodeća, ali sada Hrvatska i Lončarek preuzimaju čelnu poziciju!

Detaljnijim pogledom u tablice sezone unazad više godina još impresivnije zvuči podatak kako netko ovako brz u svijetu nije bio već više od 8 godina! Bez daljnjega, više nego velik uspjeh za našu novopečenu Balkansku dvoransku prvakinju koja svoju sezonu na zatvorenom polako, ali sigurno privodi kraju uistinu vrhunskim ostvarenjima.

Anja je uspjela trčati svoju utrku i kao drugoplasirana prošla vremenom 7.72 što je dobar rezultat i u razini njenih ovogodišnjih ostvarenja.

Inače, ključna razlika između 50 i 60m prepona je prije svega u jednoj preponi manje, i na 50m prepone se od zadnje prepone do cilja trči 1.5 metara kraće, dakle ne standardnih 13 već 11.50 metara.

Pobjede Bratulića, Mrčića i Petters

Naši dugoprugaši iskoristili su disciplinu 1500m koja je ujedno bila i najduža u programu kada su seniori u pitanju te je najbolji ovdje bio Petar Bratulić s novim svojim dvoranskim osobnim rekordom od 4:02,97 što mu je donijelo poprilično uvjerljivu pobjedu. 

Idući je Nikola Klarić s 4:12,11 kao trećeplasirani, a Tin Tumpić je bio 10. s 4:25,40.

Filip Mrčić nije previše tugovao nakon tri prijestupa na skoku u dalj (što ga je izbacilo iz daljnjeg natjecanja) te se na visu vratio najboljim svojim ovosezonskim visinama, izjednačio najbolji rezultat sezone s 2.10 i pobijedio. Na korak do postolja kao 4. ostaje Jurica Hercigonja visinom od 1.85m.

U bacanju kugle do 3. mjesta stiže Luka Mateljić, najbolji hitac vidjeli smo u 2. seriji (ujedno i jedini ispravni), a radi se o 12.51 što mu je ujedno i novi osobni rekord na spravi teškoj 7.26kg.

Osim 200m, trčalo se i 400m, Zvonimir Ćurić je s 52.12 bio šestoplasirani dok Ivan Vukančić s 54.69 ima 11. mjesto. 

Kod seniorki je najbrža bila Ivona Jurišić s 1:03,80 na 6. mjestu, a blizu je i sedmoplasirana Ana Petrović s 1:04,12 dok poredak 'zatvaraju' Korina Sajko i Magdalena Ivić na 9. i 10. mjestu vremenima 1:06,01 i 1:06,44.

Na 800m imali smo pobjednicu u liku Anamarije Petters koja je to zaslužila s 2:17,07, a zanimljivo je bilo vidjeti i ostale mlađe natjecateljice poput Jone Tomić (2:37,32), ali i hodačice Lane Švarbić i Nike Gušić na 2:43,49 i 2:51,26 za pozicije od 9. do 11. mjesta.

Najduža utrka dana bila je na 5000m gdje Katarina Vukančić ipak nije bila inspirirana jednako kao prošle godine kada je postavila novi hrvatski seniorski i mlađeseniorski rekord pa je kao trećeplasirana istrčala 18:22,79. Zato je prvi puta trčala mlada Lorena Bartaković i 18:30,83 vrijedilo je 4. mjesta.

Dobro su se snašle Antonija Žalac (19:36,58 i novi apsolutni osobni rekord) koja je prvi puta ovu disciplinu trčala u karijeri u dvorani, a značajan napredak pokazala je Hana Malović koja je bila brža za više od 2 minute naspram 2019. godine. Tako je sada istrčala 20:11,32. Njima su pripala 5. i 6. pozicije.

Vidjeli smo i najbolji ovogodišnji dvoranski troskok Paule Herceg, 10.87 iz 4. serije vrijedilo je 4. mjesta. 

Čestitke svima na ostvarenom tijekom natjecanja!

  • Natjecanje: Otvoreno prvenstvo Zagreba u dvorani
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 19.2.2020.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook