Međunarodna natjecanja

VIDEO: Kontroverzno padajuće (dis)kvalifikacijsko jutro 1. dana Europskog dvoranskog prvenstva

Jedan od kontroverznih trenutaka Foto: AK Agram Jedan od kontroverznih trenutaka

Natjecanje je tek počelo, a već imamo situacije koje se ne tiču direktno nas kao kluba ili čak hrvatskih predstavnika, općenito, ali vrijedi obratiti pozornost na događaje u prvom dijelu dana Europskog dvoranskog prvenstva u Beogradu.

Situacija 1

Prva situacija dogodila se već na prvoj trkačkoj disciplini oko 10h, a to su bile kvalifikacije ženskih 400m, 5. skupina. 

Izrazito nezgodna situacija u kojoj prije svega nam je drago da je Denisa Rosolova, atletičarkom koja je ovdje nastradala, prema službenim informacijama, u stabilnom stanju.

Situacija je još nezgodnija ako se uzme u obzir da je pobjednica iz Francuske, Floria Guei ovdje bila potencijalni sudionik opstrukcije s obzirom na to da na kraju nije bila diskvalificirana. Jasno je kako ovakve situacije u dvorani su češće nego na otvorenom i svatko se bori za svoje mjesto, ali...

Ako malo bolje pogledate i potencijalno dodatno usporite snimku, vidi se kako se Rosolova zapravo saplela onog trena kad je došlo do kontakta između njezine noge i noge Healy (Irska, nalazi se iza u zelenom dresu) no to se događa mali trenutak nakon što Francuskinja Guei (pre)aktivno koristi lijevu ruku.

Na kraju ovog prvog dijela prvog dana, Rosolova nije dobro prošla, Guei definitivno je. Ono što je sigurno, medijsku ulogu glavnog negativca prvog dana teško će nadmašiti.

Situacija 2

Druga situacija medijski neće odjeknuti kao prva, ali svakako spada u rubriku kontroverzi. Radi se o kvalifikacijama na 60m prepone, druga skupina. Tamo je od 7 natjecateljica na kraju utrku završilo 4 natjecateljica, a kasnije će se ispostaviti - 3. Što se dogodilo? 

Elin Westerlund pogrešno je startala (0.045) i prva izletjela iz bloka te su za njom krenule Stephanie Bendrat (0.077) i Reeta Hurske (0.096), a kasnije nakon objave službenih rezultata stiže i korekcija da je pogrešno krenula i Anne Zagre (0.097). 

Prvo je nejasno uopće kako se moglo dogoditi da posljednja spomenuta je započela tu novu utrku ako je bila na istoj listi kao sve navedene. Ako se već i dogodilo, pravila ne predviđaju naknadnu diskvalifikaciju za pogrešni start nakon završene utrke. Izrazito opasna odluka.

Drugo, još gora je nejasna odluka startera da izbaci sve natjecateljice ispod 0.100 dozvoljene startne reakcije.

Posve je jasno i brojke sve govore (ne trebate ni gledati snimku) da bi zaključili kako je šveđanka Westerlund prva krenula u nedozvoljenom trenutku i samim time 'povukla' ove tri djevojke za sobom. Pravila kažu kako je svatko ispod dozvoljene reakcije striktno gledajući, krivo startao. No isto tako se nalaže kako treba diskvalificirati (prema mišljenju suca - za ovaj slučaj je to problematična stavka) onoga tko je 'zaslužan' pogrešan start.

Kako je dotična osoba (ili osobe) zaključila da su sve 4 djevojke prouzrokovale pogrešan start ili da su jednako krive, i to ostaje pitanje. Nepotrebna odluka.

 

Sve u svemu, nastavimo li ovako, možemo slobodno i službeno otvoriti rubriku "Oka sokolovog". Nadamo se kako će ostatak natjecanja proći u mirnijem tonu i još važnije, da u ovoj rubrici ne bude hrvatskih atletičara ili atletičarki.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook