Međunarodna natjecanja

Uspješan hodački vikend u Slovačkoj - 16 nastupa 8 naših atletičara i 6 postolja

Ekipa na okupu Foto: AK Agram Ekipa na okupu

Slovačka je zemlja u kojoj se potiče razvoj atletskog hodanja. Više trenera i klubova uporno i aktivno radi s najmlađima, što oslikava podatak da je 33 slovačkih djevojčica i dječaka (i još 7 iz drugih zemalja) mlađih od 12 godina iz 6 klubova nastupilo na utrci u gradiću Borsky Mikulaš pri čemu nitko nije bio diskvalificiran. 

Tradicija u Slovačkoj

To je veliki napredak u brojnosti odnosu na prije 4-5 godina te, primjeran za Hrvatsku s obzirom da je Slovačka brojem stanovnika podjednaka našoj zemlji. Tako se stvara baza da dio mladih atletičara nastavi trenirati hodanje i u starijim kategorijama. A Slovačka je definitivno uspješna u hodanju jer imaju Mateja Totha; svjetskog i olimpijskog prvaka u hodanju 50 km, a velike nade za Berlin polažu i na Mariju Czakovu, koja ima drugi europski rezultat sezone u istoj discipline za žene.

Dodatni element uspješnosti u ovom slučaju sigurno je i tradicija. Slovaci se ponose na brojna velika imena svjetskog hodanja, a posebno na Jozefa Pribilineca koji je od 1983. do 1987. držao svjetski rekord u hodanju na 20 km te je bio olimpijski pobjednik 1988. godine. Tradiciju imaju i u organizaciji natjecanja te je od čuvene 50-ke u Dudincama, koja se redovito održava od 1982. godine, još starija Záhorácka dvadsiatka.

Ovo natjecanje, nazvano po ulici u kojoj se hoda u gradiću Borsky Mikulaš, visokog je ranga i iduće godine će proslaviti 50-godišnji jubilej! Organizatori ulažu velik trud u održavanje brojnosti i kvalitete te osiguravaju smještaj, a po potrebi i transport za sve sudionike, ne naplaćuju startninu i pripremaju lijepe nagrade.

Takav pristup dao je i rezultate. U Mikulašu 26. svibnja ove godine nastupilo ja čak 140 natjecatelja iz 9 zemalja. Posljednjih 21 godinu u istu priču (i uz iste uvjete) uključen je i 100 km udaljeni gradić Hlohovec, koji je dan kasnije zabilježio 104 starta, jer se većina hodača natječe oba dana.

Agramovci u Slovačkoj

Mladi atletičari “Agrama” su ove godine nastupili peti put u Borskom Mikulašu, a prvi put u Hlohovcu. Natjecanje u Mikulašu posljednje 3 godine nudi savršeno ravnu trasu s novim asfaltom, pogodnu za dobre rezultate, ako se “nebo smiluje” kao prošle godine kad je bilo prohladno i padala je kiša, odnosno bili su idealni uvjeti.

Ove godine nije bilo tako te je sunčani dan na stazi bez hlada značio efektivnih oko 35 stupnjeva te itekako otežao nastup. Za kontrast, staza u nedjelju imala je nepovoljnu konfiguraciju i lošiju podlogu, ali se odvijala u “debelom” hladu gradskog parka Hlohovca te ponudila lijepo osvježenje hodačima, pogotovo što se održavalo na kraćim distancama nego u subotu.

Razlika u uvjetima različito se odrazila i na rezultate atletičara Agrama. Bruno Erent u subotu nije uspio održati visok tempo kojim je startao utrku na 20 km te je ciljem prošao za 1:39:08. Zato je u nedjelju “letio” u hladovini natjecanja od 5 km i postigao vrlo kvalitetan rezultat 21:28 (944 bodova po tablicama IAAF-a), 16 sekundi bolji od njegovog i hrvatskog rekorda u hodanju 5.000m na stazi!

Ivana Renić solidno podnosi vrućinu pa je u subotu 20 km hodala 1:47:56, samo 80 sekundi sporije od hrvatskog rekorda i osvojila 3. mjesto u jakoj konkurenciji 9 seniorki iz 5 zemalja. U nedjelju je umor “učinio svoje” i nije uspjela pratiti dvije vodeće hodačice te je odustala na polovici utrke. Trenutno jedina hrvatska aktivna juniorska hodačica, Petra Štefanović u subotu je prvi put nastupila na 10 km i postigla 1:04:16, a u nedjelju na 5 km hodala je 30:54.

U mlađim kategorijama Eli Pevec je ostvarila cilj u subotu te, unatoč vrućini, postigla u juniorskoj kategoriji na 10 km dobar rezultat (56:20) koji joj osigurava 3. kategoriju HOO-a, a u nedjelju na 3 km je bila zadovoljna trećim mjestom bez rezultatskih pretenzija. 

Bruna Janček je pokušala u subotu dohvatiti normu za Europsko prvenstvo na 5 km, ali na polovici utrke imala jaku krizu te prošla ciljem kao treća, rezultatom 28:55 U nedjelju je u ugodnijim uvjetima pokazala koliko može te bez problema bila druga na 3 km s lijepih 15:30, točno 3 minute brže od dosadašnjeg osobnog rekorda!

Slično vrijedi za Klaru Krenek koju je u subotu vrućina usporila na 29:26 na 5 km, a u nedjelju je prošla ciljem sa znatno boljih 16:20 na 3 km; 62 sekunde brže od ranijeg osobnog rekorda. Zanimljivo, u obje utrke Klara je bila četvrta, u subotu ispred 6, a u nedjelju ispred 5 djevojaka u međunarodnoj mlađejuniorskoj konkurenciji.

Imali smo i mlađih predstavnica, koje su inozemni nastup zaslužile redovitim dolaskom i željom za natjecanjem. Kod kadetkinja to je Mia Marek, koja je imala vrlo zapažen nastup u hrvatskom dresu i osvojene dvije brončane medalje. U subotu na 3 km u konkurenciji 12 kadetkinja postigla je 17:31, a u zanimljivoj usporedbi to je 72 sekunde brže od prolaska ciljem pobjednice na 3.000 metara hodanje na nedavnom juniorskom kupu u Zagrebu!

U nedjelju na 2 km sa 10:56 Mia je za znatnih 84 sekunde nadmašila osobnih rekord, a riječ je i o najboljem povijesnom rezultatu u hodanju djevojaka na 2 km. Ipak, Mia nije više mlađa kadetkinja pa će za postavljanje rekorda netko drugi morati nadmašiti Taru Friščić, koja je još prije 4 godine hodala 11:34.

Možda će to uskoro uspjeti Zana Redžebašić, koja je u prvoj mlađekadetskoj godini i u Slovačkoj je u subotu hodala 2 km u najtoplijem dijelu dana te postigla više nego dobrih 12:21 (45 sekundi bolje od ranijeg osobnog rekorda), za 6. mjesto od 13 hodačica. U nedjelju je u hladovini gradskog parka u Hlohovcu bila identično plasirana, između 14 mladih atletičarki, a rezultat je bio izvrstan za ovu 11-godišnjakinju – 5:30 (1km).

Na kraju, vrijedi spomenuti i profesora Berislava Devčića, koji, iako nije član “Agrama” često trenira s našim hodačima i, nakon dviju diskvalifikacija u Hrvatskoj, uspješno je završio utrku na 20 km u subotu i na 3 km u nedjelju što znači da je prikazao tehniku koja zadovoljava standarde atletskog hodanja.

Čestitke svima!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook