Međunarodna natjecanja

SP za juniore i juniorke: Filipović, Pravdica, Kovačić i Kolarević uoči nastupa na Hayward Fieldu (VIDEO)

Dora Filipović, Demir Kolarević (gore), Filip Pravdica i Mateo Kovačić (dolje) Foto: Renato Branđolica Dora Filipović, Demir Kolarević (gore), Filip Pravdica i Mateo Kovačić (dolje)

Svjetsko prvenstvo za juniore i juniorke u američkom Eugeneu samo što nije počelo, a mi ćemo imati razloga za praćenje s obzirom na to da od 15 natjecatelja iz Hrvatske nastupa četvero naših atletičara, a radi se o Dori Filipović, Filipu Pravdici, Mateu Kovačiću i Demiru Kolareviću.

Prije odlaska u Ameriku svatko od njih ukratko je iznio svoja razmišljanja o dosadašnjem dijelu sezone, potencijalnim prilagodbama, a nije nedostajalo ni zahvala. Uz to ćemo se podsjetiti ili upoznati kako su došli do velikog međunarodnog natjecanja kao što je ovo Svjetsko juniorsko prvenstvo uz nekoliko dodatnih informacija.

Hayward Field - Privilegija je nastupati tamo

Bio bi grijeh u ovom članku ne spomenuti ovaj legendarni 'track and field' stadion koji danas slovi kao objekt s jednom od najboljih i najbržih staza u svijetu. Sve govori podatak kako od 2004. godine ima certifikat klase 1 što u Americi ima samo još četiri lokacije uz ovu. Stoga ne čudi kako se sva bitna natjecanja u Americi često održavaju upravo ovdje.

Napravljen je davne 1919. godine i sada već broji 95 godina. No, nije u samim počecima bilo atletike, već nogometa. No polako, ali sigurno su se stvari razvijale u korist kraljice sportova.

Već 1921. 'pridodano' je šest atletskih staza oko nogometnog igrališta, a prava stvar dogodila se 1967. kad nogometna momčad odlazi na drugu lokaciju i samim time atletičari "Oregonskih Patki" (original Oregon Ducks track and field) dolaze u prvi plan.

Dvije godine kasnije napravljeno je svih 8 atletskih staza koje zanimljivo nisu bile dugačke 400m već 440 yardi tj. 402.336m. U 1988. godini objekt poprima sadašnje koture, staza je pretvorena u točno 400m, a oko njega napravljene su novi dijelovi predviđeni za zagrijavanje i treniranje.

U godinama koje su uslijedile bilo je tu još (pozitivnih) promjena, istaknut ćemo još kako je u 1991. postavljen tzv. "state-of-the-art scoreboard" koji natjecateljima sekundu kasnije nakon ulaska u cilj prikazuje neslužbene rezultate. Mogli bismo ići još više u detalje, pisati vam o povijesti i Steve Prefontaineu ili sadašnjosti (i budućnosti) Ashtonu Eatonu koji su samo jedni od istaknutih atletičara ovog mjesta. Uostalom, ako želite znati više, Google je vaš prijatelj.

Najviše imponira osjećaj za atletiku koji je tamo očigledno prisutan, sve vam govori podatak da je u "sukobu" atletike i nogometa prednost dobila kraljica sportova dok na našim prostorima je naravno situacija obratna, čak i gora od obratne. Bilo bi lijepo kad bi se barem malo ugledali na ovaj primjer.

Dora Filipović (400m) - Odlična prva sezona u produženom sprintu

Prije dvije godine je debitirala na atletskoj sceni u dvorani kada je na 60m istrčala 8.47 kao kadetkinja u prvoj godini. U sezoni na otvorenom već je pokazala talent trčeći 100m ispod 13 sekundi (12.81), a ništa manje lošiji rezultati nisu bili na 200m (27.33) i 300m gdje je s 41.81 godinu završila i kao najbrža kadetkinja spomenute discipline.

Interesantno, u 2012. godini jedanput je i nastupila u danas svojoj primarnoj disciplini, ali ne pojedinačno već štafetno.

Napredak je nastavljen iduće godine, u dvorani je na 60m s 8.06 najavila kako bi kasnije mogla i po prvi puta u životu 'spustiti' se ispod 8 sekundi. Tražili ste - dobili ste, natjecateljsku 2013. godinu u Varaždinu je zaključila upravo s osobnim rekordom od 7.91, a još prije toga je popravljala osobne rekorde na ostalim disciplinama i tako svoj kadetski staž zaključila kao najbrža i na 100m, 200m i 300m.

Posebice je bio impresivan rezultat na 300m, malo je nedostajalo da bude brža i od 40 sekundi, ali i ovako je u Budimpeštu na susretu kadetskih reprezentacija ostvarila pobjedu s 40.01. U toj godini nije nijednom nastupala na 400m, kao da se čuvala za 2014. godinu i naš Miting otvorenja sezone gdje je probila barijeru istrčavši 57.5.

Kasnije je to iz utrke u utrku išlo sve brže i brže i bilo sve blizu norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo (55.25), ali prava 'eksplozija' zapravo se dogodila na susretu juniorskih reprezentacija (što je ujedno bila i posljednja šansa za ostvariti normu) kada je semafor na njezino ime pokazao vrijeme od 54.56! Kad ste tako dobri na 400m, ne čude i novi odlični rezultati na 100m (12.28) i 200m (24.77).

Osvojen je niz naslova prvakinja Hrvatske, od mlađejuniorskih na 100m, 200m i 400m do juniorskih na 200 i 400m.  Na seniorskom prvenstvu Hrvatske pojedinačno nije nastupala u sklopu priprema za ovo natjecanje.

Sve to u svojoj prvoj mlađejuniorskoj sezoni! Pritom ne zaboravljamo na prvi bitniji međunarodni nastup na Europskim kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali bez podcjenjivanja kvalifikacija, ovo natjecanje je ipak jedna razina više. No Dora može biti potpuno rasterećena i mirna jer teoretski gledano, pravo nastupa na ovom natjecanju ima i na idućem izdanju u Kazanu. 

Prije odlaska se osvrnula na dosadašnji dio sezone i kvalifikacije u Eugeneu: "Zadovoljna sam rezultatima postignutim u ovoj jako dobroj sezoni, a posebno s posljednjim rezultatom 54.56 na 400m. Htjela bi u kvalifikacijama istrčati još brže i bolje od toga čime bi imala jako dobre šanse proći u polufinale."

Nastup prema sadašnjoj satnici možemo očekivati tijekom drugog dana u srijedu (23. srpnja) u 11:30 tj. u 20:30 po našem vremenu. Neki trkači znaju imati problema s jutarnjim kvalifikacijama, ali Dora nije jedna od takvih: "Više bi mi odgovaralo da se trči kasnije, popodne, ali i ovako je dobro." 

Mi na to možemo samo reći da je svoj najbrži rezultat kad je istrčala normu postigla oko 12:30. Dakle, straha oko početka discipline ne bi smjelo biti. Ostala je još želja za našim preostale članove: "Nadam se da će postići sve ono što očekuju i žele." 

Filip Pravdica (dalj) - Eksplodirao u posljednjoj juniorskoj sezoni

Čovjek koji od naših četvero članova je definitivno najduže u hrvatskoj atletici konačno je došao na svoje i nakon nekoliko međunarodnih susreta kadetskih ili juniorskih reprezentacija u nastupa na najvećem mogućem natjecanju ove dobne kategorije.

U svojim atletskim počecima (2008. godine) skok u dalj bio je nešto sporedniji naspram skoka u vis (osobni rekord 170cm) gdje je najčešće nastupao. Tri godine kasnije došao je do trenutka kada je trebalo odabrati u kojem smjeru krenuti i gledajući iz današnje perspektive (čitaj: generali smo poslije bitke), ispravno je odlučio.

Postigao je rezultate blizu 7 metara, u dvorani je najdalje skočio do 6.84, a vani je bio još tri centimetara bolji. Unatoč odustajanju od visa još uvijek se u ovoj sezoni nastupalo i u nekim drugim disciplinama, u dvoranskom dijelu je skakao troskok (12.36), a na otvorenom na skoku s motkom pred kraj sezone kada je preskočio 3 metra.

Ako ništa, Filip se može pohvaliti kako se okušao u zaista svim zasada postojećim skakačkim disciplinama.

Iduće sezone je počeo skakati i preko 7 metara. U dvorani je odlično započeo skočivši 7.26, a u ostatku sezone se ipak malo tražio i nije uspio premašiti taj skok, ali istaknimo 7.10 kao osobni rekord u ljetnom dijelu sezone. U 2013. godini se na neki način tražio još više naspram prošle godine, a i prema vlastitim riječima u toj godini je imao jedan jedini dobar (ispravan) skok od 7.17.

Na pravi put se vratio u ovoj, 2014. godini kada je između ostalog postao naš član. Prije svega treba istaknut preobrazbu, od oscilacija iz prošle sezone, ove je bio jedan od najkonstantnijih skakača u dalj u Hrvatskoj, a za razliku od prijašnjih godina, nema više žutih kartona ili sudačkih opomena pred isključenje.

Novostečena mirnoća mu je donijela mnogo toga dobroga, iako pritom treba naglasiti kako ona nije isključivi i jedini faktor ovosezonskih dobrih izdanja, daleko od toga.

U dvorani je iz natjecanja u natjecanje rušio osobne rekorde da bi na posljednjem natjecanju 'stao' na 7.52, samo tri centimetara kraće od norme za Eugene.

Posao je dovršio na otvorenom praktički već na startu sezone kada je u Splitu na Kupu Hrvatske skočio 7.58, a taj rezultat je ponovio i tjedan dana kasnije u Zagrebu. Nisu to bili slučajni skokovi, više puta je skočio 'tu negdje', za koji centimetar kraći rezultat.

Kad ste tako dobri ne čude oba juniorska naslova prvaka Hrvatske (u dvorani i vani), uz jedan štafetni na 4x100m. Osim što je vrstan skakač, štafete mu također (pogotovo prva izmjena) 'leže'.

Filip je sam svjestan dobrih rezultata ove sezone: "Sezona je krenula u dobrom smjeru i kao svaki pravi sportaš težim tome da izvučem najbolje iz aktualne situacije."

Što se Svjetskog prvenstva tiče nije želio ulaziti u nekakve prognoze: "Teško je reći što očekivati, treba se prilagoditi na vremensku zonu i dugačka putovanja, a može se tu pojaviti i niz nepredvidljivih okolnosti. " No jedno je obećao: "Ono što je sigurno, dati ću sve od sebe i očekujem da konkurencija učini isto."

Za razliku od prijašnjeg izdanja, ove godine kvalifikacije skoka u dalj ponovno će se održati u jutarnjem dijelu programa: "Nisam opterećen time, svejedno mi je skače li se ujutro ili popodne."  Optimist je po pitanju nastupa ostalih članova hrvatske reprezentacije: "Očekujem samo najbolje i vjerujem da će to pokazati kroz svoje rezultate."

Na kraju je rekao: "Zahvala ide svima koji su me podržavali do ovog trenutka i istaknuo bih kako mi je drago što sam član Agrama i hrvatski reprezentativac.

Mi se zahvaljujemo njemu na njegovim nastupima ove sezone, a kakav će biti u svom prvom prekooceanskom nastupu otkrit ćemo u srijedu, 23. srpnja u 10h tj. u 19h po našem vremenu kada su na rasporedu kvalifikacije skoka u dalj.

Mateo Kovačić (400m) - Novi napredak u prvoj (starije)juniorskoj sezoni

Svoje prve nastupe za klub ostvario je prije otprilike tri i pol godine na početku dvoranske sezone. Već ranije počeo baviti atletikom u našem klubu, ali u tim trenucima prisutni su bili neki drugi interesi. Poslije se odlučio ozbiljnije posvetiti atletici što se pokazala kao prava odluka.

Na kadetskim natjecanjima 2011. godine u pojedinačnim nastupima uvijek je bio blizu medalja, a kad nije išlo pojedinačno uvijek su tu bile štafete. Uglavnom je nastupao na 300m, ali bilo je tu i nastupa na njegovoj današnjoj primarnoj disciplini, 400m. Najbolji rezultat tada u toj disciplini bio je 53.52.

Slična priča nastavila se i iduće godine u prvoj sezoni kao mlađi junior. U cijeloj priči nije mu ni pomogla ozljeda zadnje lože koja ga je malo 'usporila' u prvom dijelu sezone, ali problem nije bio nerješive prirode. Na kraju sezone je na 400m istrčao 50.87 i tako najavio kako hrvatska atletika treba računati na njega u budućnosti.

Normu za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo na 400m ostvario je odmah na samom startu sezone, upravo na našem Mitingu otvorenja sezone. IAAF je tada odredio 49.95 kao granicu koja se mora proći, a Mateu je to pošlo za rukom, prvi puta je istrčao utrku bržu od 50 sekundi.

Nakon niza medalja u štafetama tijekom prošlih sezona, konačno su počele pristizati i prve pojedinačne! Sredinom lipnja u Čakovcu se održavalo mlađejuniorsko prvenstvo Hrvatske gdje je Mateo osvojio dva zlata , na 400m i 800m, a dodatan 'šlag na tortu' su dva zlata iz štafeta koja su ga učinila najuspješnijim pojedincem ovosezonskog natjecanja.

Nedugo zatim prvi puta trči i ispod 49 sekundi, na (starije)juniorskom prvenstvu Hrvatske u cilj ulazi s 48.93. Nakon toga je uslijedilo Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvu u Donecku gdje je trčao upravo na toj razini najboljih ovosezonskih rezultata (49.20), a dragocjeno iskustvo nosi i iz Rietija gdje se tjedan dana kasnije održalo Europsko juniorsko prvenstvo. Tamo je odlično trčao u štafeti 4x400m koja je kasnije nažalost bila diskvalificirana.

Odličnu formu potvrdio je u Edirneu na svojem prvom Prvenstvu Balkana (za mlađe juniore i juniorke) kada je ostvario najbolji svoj rezultat 2013. godini istrčavši 48.81.

Niz velikih i lijepih sportskih trenutaka za njega nastavio se u rujnu kada je nastupio na IAAF World Challenge Zagreb (63. Hanžekovićev memorijal) pred prepunim tribinama. Kraj sezone obilježio je naslovom prvaka Hrvatske u mlađejuniorskom višeboju! Grana u kojoj ne može svatko nastupati, ali Mateo je pokazao kako je svestran i tako lijepo zaključio 2013. godinu.

Aktualna godina ponudila je nikad veći izazov za njega s obzirom na to da je norma za Svjetsko juniorsko prvenstvo iznosila 47.75, a to je ujedno značilo kako je osobni rekord trebalo popraviti za više od jedne sekunde. Sezonu je tako i započeo, iz utrke u utrku je postavljao svoja najbrža vremena, a ono pravo vidjeli smo u Zagrebu na Kupu i Ekipnom prvenstvu Hrvatske kada je istrčao sjajnih 47.58!

I sam je bio oduševljen rezultatom koji nije bio slučajnost - mjesec dana poslije na seniorskom prvenstvu Hrvatske dodatno ga je popravio za stotinku!

Vrlo dobri rezultati su se preslikali i na plasmane, osvojeni su naslovi juniorskih prvaka Hrvatske na 400m i 800m, a stiglo je i prvo seniorsko zlato kao produkt sjajne štafete 4x400m čiji je on neizostavni član. 

Uoči natjecanja Mateo je rekao: "Ispunio sam svoje ciljeve, osvojio sam zlata na juniorskom prvenstvu Hrvatske i istrčao normu. Očekivanja uoči kvalifikacija su da prije svega istrčim dobru utrku i osobni rekord jer mislim da u ovom trenutku mogu ići brže od 47.57. U takvom razvoju događaja ni polufinale nije nemoguće. Prva utrka je popodne i to mi odgovara jer sam do sad na svakom natjecanju ove sezone trčao u sličnim satima pa će prilagodba samim time biti još manja."

Poželio je sreću ostalim članovima i poručio: "Prije svega im želim dobre rezultate i da budu zadovoljni njima." Zaključio je razgovor sa zahvalama: "Zahvalio bi se trenerima koji su me doveli do ove razine trčanja i svima koji mi daju podršku, posebno roditelji i prijatelji."

Mateo će trčati popodne 22. srpnja (utorak) u 17:35 odnosno po našem vremenu u kasnijim noćnim satima 23. srpnja (srijeda) u 2:35

Demir Kolarević (kugla i disk) - Nakon europske, vrijeme je i za svjetsku razinu

Ni Demir nije 'od jučer' u atletici i našem klubu. Debitirao je u dvorani 2011. godine na bacanju kugle, ali ipak u toj sezoni nije previše nastupao tako da je bolje njegovu priču početi otprije dvije godine kada je još bio mlađi junior.

Bilo je uspjeha, osvojio je nekoliko medalja u spomenutoj konkurenciji, kako u dvoranskoj sezoni tako i na otvorenom. Uz to su se isprofilirale njegove glavne discipline, bacanje diska i kugle. Dobri rezultati potaknuli su ga da pristupi cijeloj priči još predanije nego prije.

Prelazak u jaču, stariju (juniorsku) konkurenciju  za njega nije bio 'bolan', nastavio je tamo gdje je stao, već na samom startu dvoranske sezone osvaja medalju na bacanju kugle, a niz je nastavio s dva srebra na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske gdje je njegov disk (1.75kg bacaju stariji juniori) sletio na 49.21 što je bio dobar pokazatelj kako nije daleko od norme za europsko juniorsko prvenstvo koja je iznosila točno 53 metra.

Proljetno/ljetni dio sezone donio je nove dobre odnosno nastavak Demirovog napretka i često smo mogli vidjeti njegov hitac preko 50 metara.

Prvog dana mjeseca lipnja konačno je uspio prebaciti 50 metara, na mitingu Dinamo-Zrinjevac Demir je nastupao izvan konkurencije (tako da bi mogao bacati juniorski disk težak 1.75kg) i konačno bacio 53.81!

Usporedbe radi, 2012. godine njegov najbolji rezultat bio je 45.72 i ovakav napredak preko 8 metara je svakako izuzetno pozitivan, ali to je na neki način karakteristika Demirovih sezona u kojoj uvijek napravi jedan korak naprijed. 

Poslije bačene norme nastupio je još nekoliko puta, a u tom razdoblju je napravljen jedan velik napredak i na bacanju kugle što je također dobro za budućnost.

Na Europskom juniorskom prvenstvu nije razočarao, s hicem od 51.96 bio je na razini najboljih ovosezonskih rezultata i tako pokazao da nije 'zalutao' u Rieti. Ostatak sezone je na neki način poslužio kao priprema za iduću sezonu u kojoj se trebalo još bolje pripremiti s obzirom da su norme za natjecanja svjetske razine jače od onih europskih.

Ipak, svakako vrijedi istaknuti kako je u 2013. još osvojio naslov mlađeseniorskog prvaka države, i to ne u disku već bacanju kugle.

Dvoranska sezona je pokazala kako će Demir u bacanju kugle biti samo još bolje, a prava je šteta što se u tom razdoblju javila ozljeda trbušnog zida koja je jedno vrijeme i potrajala. No zato nije potrajala neizvjesnost oko norme za Eugene, u svom prvom nastupu na otvorenom disk (1.75kg) je sletio na 56.82 i tako 'debelo' premašio normu (55 metara)!

Spomenuli smo ranije kako se uz standardno dobro bacanje diska kao nova Demirova kvaliteta razvilo i sada već možemo reći jednako kvalitetna razina bacanja kugle. Potvrda toga stigla je u Varaždinu na juniorskom prvenstvu Hrvatske kada su suci izmjerili hitac od 18.64 (6kg kugla) čime je zaslužio nastup i u ovoj disciplini!

Tako će u Eugeneu nastupati u dvije bacačke discipline.  

Osvrnuo se na dosadašnju sezonu: "Cilj mi je bio ispuniti normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo, a posebno sam zadovoljan što naspram prošle godine mi je to uspjelo ne u jednoj, već dvije discipline."

U Eugene nije otišao na izlet: "Želio bih baciti osobni rekord što će biti malo teže nego inače s obzirom na to da imam tri pokušaja manje, ali svima će biti isto. Ipak, sada imam i jednu disciplinu više."

Kvalifikacije su kao i uvijek ujutro: "Možda mi čak bude bolje bacati prijepodne, vidjet ćemo. Ne bih trebao imati problema s tim."

Za kraj je poručio: "Zahvaljujem se treneru što se trudio oko mene i tako smo ponovno još 'podignuli' razinu bacanja ove sezone. Nadam se da ga neću razočarati u ova dva nastupa koja slijede. Isto tako želim svim našim reprezentativcima što uspješnije nastupe!"

Mi se možemo samo priključiti se željama. Demirov prvi nastup očekujemo u bacanju kugle 24. srpnja (četvrtak) u 10:15 odnosno u 19:15 po našem vremenu. Dan kasnije, 25. srpnja (petak) je bacanje diska, a sad je samo pitanje hoće li nastupiti u 10:00 ili 11:15 odnosno 19:00 ili 20:15 po našoj vremenskoj zoni. Ovisi u kojoj kvalifikacijskoj grupi bude.

Želimo našim članovima puno sreće uz što uspješnije nastupe, kao i ostalim reprezentativcima!

  • Natjecanje: Svjetsko prvenstvo za juniore i juniorke
  • Mjesto: Eugene (USA)
  • Datum: 22.-27.7.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook