Međunarodna natjecanja

SOFIJA ZA PAMĆENJE Bloudek i Cepuš juniorski dvoranski prvaci Balkana, Mrčić srebrni, Vukančić brončana!

Brončana Katarina, Zlatni Sven i Marino, Srebrni Filip Foto: AK Agram Brončana Katarina, Zlatni Sven i Marino, Srebrni Filip

U novoizgrađenoj Asics Areni u Bugarskoj i Sofiji održalo se 2. izdanje Balkanskog dvoranskog juniorskog prvenstva Balkana na kojem je Hrvatska reprezentacija ostavila veliki trag i mnogi su imali nastupe za svaku pohvalu te će se o njima sigurno još jedno vrijeme pričati.

Prvo zlato stiglo je na 400m gdje je Sven Cepuš nastavio nizati velike utrke i ono što je još važnije - sve brže i brže utrke! Nakon prošlotjednih 48.26 u Beogradu u potpuno samostalnoj utrci, ovdje to nije bio slučaj, ali je on rezultatski tu utrku na kraju učinio približno takvom. Drugoplasirani natjecatelj iz Turske trčao je 48.81, a Sven ciljem prolazi s 48.10 što je ujedno i novi rekord prvenstva.

S obzirom na to da tijekom prvog izdanja nije tog rekorda bilo, logično je da se s njegovom primjenom krene od 2. izdanja i Sven je tako nadmašio prošlogodišnjeg pobjednika jednom zaista velikom, velikom utrkom. Nitko od naših članova (a imamo uistinu sjajnih 400metraša) nije bio ovako brz kao naš Cepuš koji samim time postavlja i klupske rekorde u juniorskoj-seniorskoj kategoriji. 

Gledali smo ga i na 800m, ali čini se da je tamo pomalo ostao bez 'goriva' tako da je tu krajnji ishod 1:54,22 za 5. mjesto, ali zato je tu bio Marino Bloudek koji je imao možda svojevrsni pritisak s obzirom na uvjerljivu ulogu favorita što je sada potpuno očekivano jer se radi o europskom juniorskom prvaku.

Do prošle godine je bio 'samo' srebrni s ovog natjecanja, a europska titula ipak je u nekim situacijama kamen na leđima. Ipak, Marino je uvijek bio sjajan u takvim situacijama i još jednom nam je to demonstrirao danas s pobjedom kao jedini ispod 1:52 odnosno 1:51,66 vrijeme je novog balkanskog juniorskog dvoranskog prvaka!

Gledajući kontekst isključivo ovog natjecanja i kategorije, ponovno je napravio dodatan iskorak i zasluženo stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Isto vrijedi i za 'požutjelog' Filipa Mrčića koji je prošle godine skočio 2.04 i bio brončani, a ove godine se tražilo znatno više. Zato je i on bio na jednoj razini više što smo vidjeli posebice na ovim većim visinama, iako se ne može reći da nije bilo problema pritom.

Rušilo se čak na 1.95 jednom pa posebno mučenje uslijedilo je na 2.06 gdje iz trećeg pokušaja se vraća u igru. Nakon toga, okrenuo je stvari u svoju korist preskočivši 2.09 i 2.12 iz prvog pokušaja i zapravo je na kraju bio bitno bliži zlatnoj medalji nego tome da ostane bez ikakve medalje. Veseli da je pokazao karakter u nezgodnoj situaciji za njega, nagrada za to je 2. mjesto i srebrna medalja!

Katarina Vukančić odlučila se za nastup na 3000m i pružila utrku brzu 10:05,81 čime je bila blizu 10:02 i trenutačno najboljeg rezultata karijere (od prošlog vikenda) i tako nakon Balkanske medalje na otvorenom, stigla do svoje prve medalje na 'zatvorenom', a ona je brončanog sjaja! Nije zlato sve što sja...

S druge strane, Zlatko Kožuhar ovaj put nije uspio ponoviti prošlotjednu utrku te je njegov rezultat malo sporiji od Beogradskih 8:50. Ritam i taktika utrke drugačije su se nametnuli te je na kraju istrčao 9:18,64 kao devetoplasirani.

Kraj nam je donio 4x400m i jedno neobično izdanje hrvatske štafete koja je trčala u sastavu Cepuš, Novosel, Krulić i Bloudek, a posebno se tu opet istaknuo Marino koji je u svom stilu karakteristično u jednom 'lovu' na natjecatelja ispred sebe dao posljednji atom snage da i ovdje stignemo do medalje. Na kraju ciljem prolazi zajedničkim vremenom 3:25,88 te štafeta uzima čak srebro.

Turska je ovdje bila prva čime su na neki način se revanširali za prošlu godinu i poraz, ali njihovih 3:18,94 i dalje je sporije od hrvatskih 3:16,40 gdje su sudjelovala i današnja dva člana štafete - Sven Cepuš i Marino Bloudek. 

Velike čestitke našim 'Balkancima' na postignutim uspjesima, bila je to zaista jedna prava međunarodna subota bogata svim mogućim medaljama. Na koncu je Hrvatska ih osvojila čak 12, u omjeru 3-5-4. BRAVO!

  • Natjecanje: Prvenstvo Balkana u dvorani za juniore i juniorke (U20)
  • Mjesto: Sofija (BUL)
  • Datum: 10.2.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook