Međunarodna natjecanja

Rekordna izdanja naših na međunarodnom susretu kadetskih reprezentacija uz pobjede Balenović i Pevec

Veći dio hrvatske kadetske reprezentacije na okupu Foto: AK Agram Veći dio hrvatske kadetske reprezentacije na okupu

U Trnavi, Slovačkoj održalo se međunarodno natjecanje koje poznajemo i pod nazivom 'petoboja' kadetskih reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Češke, Mađarske i ovogodišnjeg domaćina. Svi naši članovi su bili na razini osobnih rekorda, a zapravo i više od toga!

Prvi je od naših članova odmah na otvaranju natjecanja krenuo Roko Malenica u bacanju kladiva, jedno od najugodnijih iznenađenje ove dobne kategorije i spomenute discipline općenito u Hrvatskoj.

Započeo je fantastično, odmah u prvoj seriji otvara sa svojim prvim hicem u životu preko 50 metara i izmjereno je 50.87 što je znatno bolje od prijašnjih 49.35. Nakon toga je krenula serija (uglavnom) neispravnih hitaca, ali nije toliko ni bitno, Roko je svoje napravio u prvoj seriji čime je zaslužio 6. poziciju. 

Hrvatski rekorderi Pevec i Rožman 2.0

Nakon njega su krenuli hodači na 3000m, a svoje prošlogodišnje nastupe 'reprizirali' Eli Pevec i Bruno Rožman. Pridružili su im se Klara Krenek i Krešimir Hartl.

U ovo novije vrijeme svjedoci smo kako reprize dobivaju nadogradnje u tehnološkom smislu i isto takav slučaj smo zapravo vidjeli i na hodanju. Naravno, ne u tehnološkom, već sportskom kontekstu.

Prošle godine Eli je bila srebrna s 15:21,94, a sada joj pripada stepenica najvišeg pobjedničkog postolja s još boljih 15:15,87 što ujedno znači kako imamo i novi hrvatski rekord tj. rekorde s obzirom na to da se oni odnose na kadetsku, ali i mlađejuniorsku kategoriju! 

Eli Pevec na tronu

Svoju najbržu hodačku utrku u životu pružila je Klara koja je zauzela 6. mjesto i nadmašila osobni rekord za više od minutu onog trena kada ulazi u cilj vremenom 17:09,55. Konstantnost i poslušnost dali su svoje rezultate.

Pravi iskorak napravio je Bruno koji je poput Eli također nadmašio dva (kadetski i mlađejuniorski) hrvatska rekorda! Ciljem je prošao u vremenu 13:24,95 i tako strahovito popravio prijašnji rekord od 14:07,12. Spomenuti bivši rekord datira upravo od prošlogodišnjeg susreta kadetskih reprezentacija kada je Bruno bio četvrtoplasirani.

Bolje vrijeme donosi bolji plasman i njemu je zasluženo pripala medalja srebrnog sjaja! Nije bio daleko ni od zlatne, ali nećemo biti nezahvalni, bila je to sjajna utrka za Rožmana.

Nakon dominacije u mlađekadetskoj kategoriji Krešimir se uspješno snašao i u kadetskoj gdje ima pravo nastupa i iduće godine. On je svoj osobni rekord 'popravio' za skoro 2 minute, sada iznosi 15:46,14, a ovdje je spomenuto vrijeme vrijedilo 6. mjesta.

Još jednom se pokazalo, na međunarodnim natjecanjima puno je lakše (i ispravnije) hodati nego u Hrvatskoj što je zapravo i svojevrsni paradoks, ali nećemo o negativnim temama, ostanimo u pozitivnim vodama sa ovih 4 sjajnih mladih hodača.

Motivirana Balenović za pravu pobjedu

Odlična subota je iza Marije Balenović. Prvo je na kladivu osvojila broncu sa hicem na razini najboljih ovosezonskih, 48.97, a kasnije napravila još dva koraka naprijed.

Samo da napomenemo, iz nekog razloga u rezultatima se nalazi u 4. mjestu iako je razvidno kako su ispred nje tri natjecateljice iz Mađarske, a jedna od njih ako je već i nastupila, može biti samo izvan konkurencije.

Nije joj jedna medalja bila dovoljna, dapače, možda je i to razlog sjajnog nastupa u bacanju kugle gdje je osvojila zlatnu medalju!

Odmah na početku je otvorila sa (na kraju) najboljim hicem natjecanja i svojim osobnim rekordom od 13.43. Nakon toga imala je još jedan blizu toga (13.25), a i to bi bio hitac vrijedan pobjede.

Marija Balenović

To je samo dodatni dokaz ove više nego zaslužene pobjede i također velikog iskoraka naspram prošlogodišnjih izdanja u istim disciplinama (tada 5. i 9. mjesto). Iskustvo ipak nešto znači i na ovakvim natjecanjima.

Ujedno je to i potencijalni zaključak ovog kadetskog staža koji je okrunila pobjedom i nadamo se kako će to biti dodatni motiv za još veću količinu treninga za nove uspjehe kao današnji.

Na razini svojih najboljih rezultata na 100 i 300m prepone bio je Antonio Frančić. Nakon prošlotjednog osobnog na 100m prepone od 13.96, sada je išao 14.09 za 6. mjesto, a na 300m prepone nije bio uopće daleko od medalje kao četvrtoplasirani sa 41.40, također vrlo blizu osobnog rekorda (41.16).

Naspram prošle godine i 15.45 na 100m prepone, veliki iskorak za njega, tim više što je ove godine nastupao i na ovoj dužoj preponaškoj disciplini. Sve u svemu, lijepa kadetska karijera za njega.

Brončane štafete i Šmid na 2000m

Ema Vukadin nastavila je nizom osobnih rekorda, nakon 12.75 dodatno se ubrzala na 100m i završila kao petoplasirana, a novo najbrže vrijeme je 12.63!

Nakon toga uslijedio je i nastup u štafeti 4x100m gdje joj se pridružila i naša Eva Mačković. Zajedno sa Antoniom Dušević i Dorjom Zanetić osvojile su brončanu medalju sa vrlo dobrih 48.87, rezultat nedalek od prošlogodišnjeg hrvatskog rekorda u kojem je sudjelovala upravo i Zanetić uz tada naše kadetkinje Puljko i Majetić.

Ema je još iduće godine kadetkinja, a Eva je tek mlađa kadetkinja, tako da vremena za njih neosporivo ima.

Tina Šmid, Eva Mačković, Ema Vukadin...

Poput njih, svoju prvu međunarodnu medalju osvojio je i Luka Dubajić zajedno sa Erikom Slugom, Matejom Vrbanom i Matijom Žnidarićem. Luka je bio na 1. izmjeni, a cjelokupno vrijeme od 45.11 također je vrijedilo brončanog odličja. Poput Eme, Luka je još i iduće godine kadet.

Nema što, bile su to uspješne, brončane štafete! Iste pohvale idu za pojedinačnih 2000m gdje je Tina Šmid postigla identičan uspjeh u utrci brzoj 6:40,55!

Prvoplasirana i drugoplasirana su bile ispred s većom prednošću, al zato se borba vodila za broncu i trebalo je na kraju ići osobni rekord što je Tina i napravila (prijašnji je bio 6:42,83), a bez nagrade u liku medalje nije ostala.

U timskom poretku hrvatske kadetkinje osvojile su 3. mjesto, kadeti 4. mjesto, a sveukupno je to ponovno 3. mjesto.

Natjecanje je iza nas te možemo biti ponosni na nastupe naših članova i članica gdje nitko nije razočarao, već dapače, ostavili su sjajan dojam o čemu svjedoče rekordi, plasmani i medalje.

Polako je to spuštanje zavjese za neke od naših članova i članica barem što se tiče kadetskog staža i to je jedna vrsta zadovoljstva - uvijek je lijepo otići s pozitivnim ostvarenjem.

Uz čestitke svim našim kadetima i kadetkinjama, isto šaljemo i na adresu trenera jer kad svi ovako nastupe, to ne može biti slučajnost. Bravo!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija CRO - CZE - HUN - SLO - SVK
  • Mjesto: Trnava (SVK)
  • Datum: 24.9.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook