Međunarodna natjecanja

Povratak iz snova za Renić: Postavila novi hrvatski rekord u hodanju na 20km!

Hodači na okupu Foto: AK Agram Hodači na okupu

Već četvrtu godinu za redom naši atletičari nastupaju na hodačkom natjecanju u slovačkom gradiću Dudince. Ove godine imali smo petero predstavnika, što je najviše do sada.

U svojih 34 godine održavanja, ova utrka tradicionalno okuplja najbolje hodače svijeta, a u 2015. godine njen je status dodatno pojačan uvrštenjem u svjetsku seriju IAAF Race Walking Challenge, u 2. kategoriji međunarodnih natjecanja Svjetskog atletskog saveza, samo rang niže od svjetskih prvenstava.

Odluka o sudjelovanju bila je pomalo odvažna, s obzirom na to da naši predstavnici treniraju hodanje tek nekoliko godina, a primjerice danas je u Slovačkoj nastupio aktualni svjetski prvak Robert Heffernan iz Irske, osvajač srebra s posljednjeg Europskog prvenstva, domaći natjecatelj Matej Toth te četiri od sedam prvoplasiranih žena s istog prošlogodišnjeg natjecanja.

I postignuti rezultati su izrazito kvalitetni. Pobjednik utrke na 50 km, spomenuti Toth, upisao se na 3. mjesto rezultata svih vremena na 50 km (3:34:38), što je i rekord Slovačke, a u istoj disciplini postignut je i rekord Brazila. U utrci žena na 20 km također su postavljeni rekordi spomenute dvije zemlje, ali je i pobjednica Eleonora Anna Giorgi s 1:26:46 također postigla najbolji rezultat svih vremena Italije, zemlje s izuzetno velikom tradicijom sportskog hodanja.

I naši predstavnici su se iskazali nizom sjajnih rezultata.

Ivana Renić postigla je novi hrvatski rekord u disciplini hodanja na 20 km (2:00:31), što je 5 minuta i 55 sekundi bolje od prošlogodišnjeg rekorda Hane Hajsok. Podsjetimo, Ivana je prva hodačica iz naše zemlje koja je nastupila na svjetskom prvenstvu, prije dvije godine u ukrajinskom Donjecku u konkurenciji mlađih juniorki.

Nakon malo dulje pauze od treninga, vrlo brzo se uspjela pripremiti za nastup na jednoj od najzahtjevnijih atletskih disciplina i bila je to očito dobra odluka. Iako je posljednja prošla ciljem, vrijedi naglasiti pet odustajanja i jednu diskvalifikaciju, dok na tehniku hodanja Ivane suci nisu uopće reagirali upozorenjima ili crvenim kartonima.

Ivana Renić u cilju

U istoj utrci natjecao se i Bruno Erent i njegov rezultat je izvanredan, pogotovo s obzirom na tek nešto više od godinu dana treniranja hodanja. Njegov rezultatski niz u utrkama na 20 km je vrijedan posebnog naglaska.

Nakon prvog nastupa prije godinu dana ,također u Slovačkoj (1:58:43), osvojio je zlato na Prvenstvu Hrvatske s 1:53:42. Potom je ostvario pobjedu i na prvenstvu Austrije rezultatom 1:40:24, a danas je nastavio svoj napredak s velikim rezultatskim pomakom i ciljem prošao za 1:34:38 kao 9. od 15 natjecatelja koji su nastupili! Pomak je ostvario i na hrvatskoj tabeli svih vremena – s 5. na 3. mjesto.

U mlađim kategorijama imali smo troje predstavnika.

Kod kadeta se dogodio nesporazum jer je start odgođen 30 minuta a naknadno je ta odluka promijenjena i riječ je bila o 20 minuta te je utrka iznenada započela dok se Maksimilijan Međimorec tek pripremao. Organizatori su mu ipak dozvolili nastup, ali 4 minute nakon starta te je njegovo realno vrijeme (15:14) ostalo upisano u rezultatima uvećano za taj vremenski pomak. Šteta, jer s vremenom prolaska od starta do cilja osvojio bi srebrnu medalju!

Takovih problema nije imala juniorka Antonela Golobić, koja je nastupila na 10 km i ciljem prošla za 57:16 (bez sudačkih opomena), što je, neslužbeno, treći rezultat svih vremena u Hrvatskoj na toj disciplini, ali Antonela, koja tri i pol godine uporno i redovito trenira hodanje, želi i može i bolje od toga.

Na istoj distanci hodao je prvi put Jurica Stanko, koji je u svojoj prvoj mlađejuniorskoj sezoni, te je ciljem prošao vrijednim rezultatom (57:39) i osvojio više nego dobro 5. mjesto. Za usporedbu, u svom prvom nastupu prije nepune 2 godine, Jurica je utrku na 3 km završio vremenom 24:47, a danas je tu distancu prošao za 17:17 i u istom tempu nastavio i preostalih 7 km!

Čestitke našim atletičarima - sportskim hodačima!

  • Natjecanje: Dudinská päťdesiatka 2015 - IAAF Race Walking Challenge
  • Mjesto: Dudince (SVK)
  • Datum: 21.3.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook