Međunarodna natjecanja

Penezić novim čarobnim nastupom na 300m do pobjede u Mariboru, srebro Kožuhara na 3000m!

Fokusirano od početka do kraja - Bruno Penezić Foto: AK Agram Fokusirano od početka do kraja - Bruno Penezić

Završio je još jedan međunarodni susret kadetskih reprezentacija Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije gdje su se najviše istaknuli Bruno Penezić i Zlatko Kožuhar osvojenim medaljama, a nastupe za reprezentaciju pamtit će i Katarina Vukančić, Barbara Geld, Ema Glas, Karla Puljko, Josipa Livaković, Marija Balenović, Aleksandra Stefany Bižić, Bruno Rožman, Mihael Jurčić, Tomislav Blekić, Karlo Bertina, Sven Cepuš i Nikola Klarić.

Kod kadetkinja nažalost nijedna hrvatska reprezentativka nije uspjela osvojiti naslov najbolje, ali zato je to pošlo dvojici hrvatskih kadeta od kojih je jedan upravo naš Bruno Penezić! Utrka na 300m nije krenula prema planiranom i ponudila je ponešto nervoze i igre živaca. Prvo start nije krenuo radi mjerenja/startnog pištolja, a drugi start smo imali i Češkog natjecatelja koji je u prevelikoj želji prerano izletio iz bloka što slovenski suci nisu propustili kazniti.

Iz treće-sreće stigli smo do uspješnog starta gdje je Bruno otpočetka krenuo silovito i već nakon izlaska iz zavoja imao vodstvo koje nije mogao izgubiti, štoviše pred ciljem se ta prednost povećala i na kraju je to bio siguran i uvjerljiv trijumf! Velika je to pobjeda i dokaz kako onih 35.39 iz Zagreba prije 3 mjeseca nije bila puka slučajnost.

Danas je trčao upravo na razini te utrke, a rezultat je neznatno slabiji s obzirom na to da je u cilj ušao s točno 35.50! Šteta da utrka nije uspjela krenuti isprve, vremenski uvjeti nisu bili toliko dobri kao oni zagrebački, ali unatoč tomu, postigli bi se zasigurno još brži rezultati. Problematičan dio ovogodišnjeg programa za Penezića je zasigurno bila satnica koja je bila poprilično nemilosrdna prema njemu. Samo pola sata nakon 300m uslijedio je start utrke na 100m gdje se pametno odlučio istrčati jednu mirnu utrku, ali i tako je opet rezultat vrlo dobar (11.49) kao i plasman (4. mjesto).

Ranije smo već spominjali kako je u usporedbi s ostalim hrvatskim reprezentativcima imao najviše disciplina, tako smo ga uz dva pojedinačna nastupa gledali i u štafeti 4x100m. Očekivano je trčao posljednju izmjenu u ekipi s Ivanom Novkom, Filipom Galarom i Josipom Raušem i odveo našu hrvatsku štafetu do brončane medalje.

Radi se o svojevrsnoj satisfakciji za njega i Novka s obzirom da su prošle godine neopreznošću tadašnjeg zadnjeg člana štafete 4x100m izgubili medalju. Vratilo se ove godine, a šteta je da je bilo malo 'brljanja' u nekim izmjenama koje su odnijele potencijalnu borbu za još sjajnija odličja.

Njegova briljantna sezona današnjom zlatnom i brončanom medaljom dobila je i svoje veliko međunarodno priznanje tim više što je ovo bio jedan od jačih tzv. 'petoboja' kadeta i kadetkinja u posljednje vrijeme! Ne brinite se, u vremenima koja slijede, nećemo propustiti barem još jednom se osvrnuti na sva sjajna postignuća u ovoj godini.

Kožuhar nije propustio medalju

Zlatko Kožuhar je također jedan od onih koji je ove godine ušao u utrku bogatiji za iskustvo prošlosezonske utrke na ovom natjecanju. Tada se trčalo nešto sporijim ritmom, a i prema vlastitom priznanju nije se uspio snaći u jednoj nagloj promjeni ritma i završio je kao petoplasirani.

Prošlo je godinu dana i u ovogodišnjoj utrci očekivano smo gledali znatno drugačiju priču, a samim time i ishod. Konkurent iz Češke je u jednom trenutku ubrzao, a Zlatko je hrabro krenuo za njim, u jednom trenutku i držao vodeću poziciju, ali ovaj puta to nije bilo dovoljno za mjesto na najvišem postolju. No zato je srebro praktički osigurao u trenutku kad je uspio prihvatiti utrku koju je Karel Kulišek nametnuo i do kraja nije bilo opasnosti za medalju.

Ciljem je prošao u vremenu 9:20,18 što je jedan od boljih njegovih rezultata ove sezone! Ostalo je još nekoliko nastupa za njega, ali napredak je u svakom segmentu vidljiv i veselimo se idućoj godini kada ponovno ima šanse za neke od međunarodnih nastupa. Ranije je već nastupao na Prvenstvu Balkana, doduše u jednoj nešto drugačijoj disciplini (2000m zapreke), a bio je četvrtoplasirani i na korak do medalje. Ovaj puta medalja nije pobjegla, svoje srebro primio je više nego zasluženo!

U 'paketu' s njim u hrvatsku reprezentaciju je došao i debitirao Nikola Klarić koji je također poput Zlatka imao dobrih trenutaka u ovoj utrci, a u konačnici je završio u cilj kao šestoplasirani istrčavši 9:33,51! Radi se o 2000. godištu što bi značilo kako pravo nastupa u ovoj konkurenciji (naravno i na ovom natjecanju) ima i u 2015. godini.

Identičan plasman ostvarila je Katarina Vukančić na 2000m gdje je ponovno uspjela istrčati utrku bržu od 7 minuta. Točnije, radi se o vremenu 6:56,53. Bio je ovo njezin premijerni nastup za hrvatsku reprezentaciju koji je neosporno zaslužena nagrada i potvrda jedne lijepe sezone koja se nažalost, barem što se kadetskog staža tiče, bliži kraju. No, to će ipak još malo pričekati... 

Cepuš pokazao pravo lice na 300m prepone

Na 300m prepone u tek četvrtom nastupu ove sezone Sven Cepuš je 'eksplodirao' i istrčao jednu pravu utrku u kojoj se zaista nije štedio što se itekako moglo vidjeti u finišu utrke. Tako je prijašnji osobni rekord od 43.53 'spustio' na 41.31! Poboljšanje za više od dvije sekunde nagrađeno je i dobrim plasmanom, pripalo mu je 5. mjesto. Kroz ovu sezonu pokazao je jednu izrazitu i rijetko viđenu svestranost (nastupao od štafete 4x100m do 1500m) i bit će zanimljivo za vidjeti u kojoj ćemo ga disciplinama gledati iduće sezone.

Na korak do medalje u svojoj reprezentativnoj premijeri ostala je Barbara Geld u bacanju kugle gdje je danas bacila najdalje do 12.71. Što se sezona odmiče kraju, Barbara je popravila svoj prosjek hitaca i to je dobra vijest za novu sezonu. U ovoj je definitivno napredovala (osobni rekord 13.34) Podsjetit ćemo vas samo kako je prošle godine njezin najbolji hitac bio 10.63 što se iz današnje perspektive čini i pomalo nestvarno.

Niz nabrajanja debitanta nastavit će Ema Glas koja je danas u skoku u vis skakala slično kao i prošli tjedan na Sveticama kada je preskočila 155cm. Ovaj puta je razlika samo u plasmanu, u Mariboru je zauzela 9. mjesto. Nije bila ni daleko od 160cm, ali u ovoj disciplini često presuđuju nijanse. Danas možda nisu bile na njenoj strani, ali ove sezone je definitivno bilo i suprotnih trenutaka. Neka samo nastavi tako.

Josipa Livaković ima već ponešto reprezentativnog nastupa, zanimljivo, u mlađejuniorskoj reprezentaciji prošle godine u Edirneu i to na 2000m zapreke. Ova godina za nju je ponudila neke nove smjerove, a u njemu se hodanje pokazalo kao jedan od dobrih puteva. Uostalom, upravo je u disciplini 3000m hodanje zaslužila nastup u kadetskoj reprezentaciji. Čini se da je malo i trema odigrala svoje tijekom današnjeg nastupa. Ušla je u cilj s 18:07,69 što je ovdje vrijedilo 9. mjesta.

S više treninga doći će i još veći iskorak, ali on je već itekako prisutan. Dovoljno se sjetiti prvog nastupa u Sinju (4. mjesec) i diskvalifikacije. Danas je to ipak jedna drugačija i ljepša priča. U ovoj utrci je nastupala i Aleksandra Stefany Bižić, ali otprilike na polovici utrke se prisilno zaustavila radi ozljede. Šteta za hrvatsku kadetsku rekorderku koja je danas pokušala ponoviti prošlogodišnje sjajno izdanje kada je bila 4. sa spomenutim rekordom. No i ozljede su sastavni dio sporta, nadamo se i vjerujemo kako je ova kratkoročne prirode te kako će sve biti u redu za iduće natjecanje.

Zalog za budućnost - Rožman i Balenović

Ima i onih koji nisu ni zakoračili u ovaj starijekadetski staž već su još uvijek mlađi kadeti odnosno mlađe kadetkinje. Bruno Rožman je tek 2001. godište i za njega se također ova premijerna hodačka sezona pokazala izrazito uspješnom, zaista je bio pravi potez polako se usmjeriti prema ovoj atletskoj grani. Iz utrke u utrku ide sve brže i brže te nije čudno kako se taj niz nastavio i danas!

Na hodačkoj dionici dugačkoj 3000m u cilj je ušao s 15:25,50 (8. mjesto) i ponovno si dodatno 'podignuo letvicu'. No isto tako ne sumnjamo nastavi li ovako (pritom mislimo na treninge) uskoro ići i utrke brže od 15 minuta što bi za ove naše prostore bio vrhunsko postignuće, a budite sigurni, Bruno to može!

Pogledate li rezultate utrke ove discipline primijetit ćete jedan raritet. Naime, hodači su ostvarivale plasmane tako da su 1. i 2. natjecatelji iz Mađarske, 3. i 4. iz Češke, 5. i 6. iz Slovačke, 7. i 8. iz Hrvatske te 9. i 10. iz Slovenije. Prijašnjih godina smo bili petoplasirana hodačka nacija, a sada smo već četvrtoplasirana. Podržavamo da se rast ovog trenda nastavi u budućnosti...

S druge strane, Marija Balenović rođena je iste godine kao Rožman, a u današnjem natjecanju svoje discipline (bacanje kladivo) bez problema se nosila s djevojkama godinu ili dvije starijim od sebe. Započela je malo stidljivo (dva neuspješna pokušaja pa 36.55), ali onda se u nastavku oslobodila i više opustila te bacila kladivo još dalje, do 41.55.

Današnji, ali i prijašnji nastupi za mlađu kadetkinju koja je tek u ovom mjesecu prvi puta službeno bacala kladivo, ulijevaju veliko povjerenje te optimizam za godine pred nama!

U ovoj disciplini imali smo još jednog reprezentativca, samo što je kadet, a ne kadetkinja. Tomislav Blekić je bacao na razini ovosezonskih najboljih rezultata i time se pozicionirao na 9. mjestu. Za najdalji hitac suci su izmjerili 40.94. Nije mlađi kadet, ali pravo nastupa ima i iduće godine kada ćemo poznavajući Tomu, gledati ga još jačeg i boljeg.

Bertina rekordno, 'mix' štafeta 4x300m tradicionalno za kraj

Karlo Bertina jedan je od novopečenih hrvatskih reprezentativaca koji je u natjecanje očito ušao inspiriran i motiviran da na disku (1kg) sezonu ne završi s rezultatom manjim od 40 metara. Zato je najbolje sačuvao za kraj i u posljednjoj seriji bacio 41.54 i tako prijašnji osobni rekord nadmašio za više od metra i pol! Plasman je u ovom slučaju manje bitan, ali spomenimo kako je zauzeo 9. mjesto.

Poslije toga smo na 4x100m štafeti kadetkinji pratili Karlu Puljko kao prvu trkačicu, a poslije nje su trčale Klara Barnjak, Leona Joha i Dorja Zanetić. Zajedno su završile utrku kao petoplasirane s 49.17. Vjerujemo kako iduće godine Karlu gledamo i u jednoj od pojedinačnih disciplina, u ovoj sezoni je ostvarila vrlo dobar napredak i drago nam je da je kao 4. najbrža kadetska trkačica zaslužila nastup ovdje.

Natjecanje je tradicionalno zaključeno mješovitom 4x300m štafetom. U njoj sastav čine dva kadeta i dvije kadetkinje. Jedan od tih kadeta je bio Mihael Jurčić s obzirom na to da bi bilo previše za očekivati da Bruno Penezić uz 4x100m trči i ovu dužu štafetu. Mihael je otrčao jednu borbenu, dobru utrku, a nastavile su Luana Bobanović, Maks Brčić i Dolores Ćosić. Sveukupno vrijeme je 2:41,62 čime su bili petoplasirani.

Osim pojedinačnog, međunarodni susret kadetskih reprezentacija ima svoj ekipni karakter. Tako smo u obje kategorije plasirani na 4. mjestu, kadeti sa 142 osvojenih bodova te kadetkinje sa 106 bodova.

Čestitamo atletičarima, atletičarkama i nihovim trenerima na današnjim 'ubilježenim' nastupima za reprezentaciju te ostvarenim plasmanima i rezultatima! Ponosni smo na sve vas!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezenacija CZE-CRO-HUN-SVK-SLO
  • Mjesto: Maribor (SLO)
  • Datum: 28.9.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook