Međunarodna natjecanja

Novi-stari vjetrovi u Europskoj atletici: Postrožene norme za EPU18 iduće godine u Rietiju, odabran domaćin za EP u 2022.

Vizual za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo Foto: EA Vizual za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo

Nakon vijesti iz Svjetske atletike, ima ponešto novosti i u Europskoj.

Europska prvenstva u 2022. godini

U Istanbulu je zasjedalo Vijeće EA na kojem se donose-potvrđuju neke odluke, a u ovom trenu ističu se dvije važne vijesti.

Prva je ona globalnog karaktera, a to je da nam se nakon samo 4 godine Europsko (seniorsko) prvenstvo vraća u Njemačku, samo ovaj puta ne u Berlin (2018.) već München koji će tako 2022. ponoviti recept multisportskih EP unutar kojih se nalaze biciklizam, golf, gimnastika veslanje, triatlon i naravno - atletika.

Podsjetimo da se već iduće godine održava Europsko prvenstvo u Parizu, ali bez ovih multisportskih obilježja što je jednim djelom i očekivano radi toga što se održava u godini Olimpijskih igara (tako da samo natjecanje po sebi i nema sve discipline), a još k tome će biti u nešto kasnijem terminu nego inače tj. poslije OI, krajem 8. mjeseca. No nakon Dohe i SP vidjeli smo da kasniji termin ne treba biti bilo kakav izgovor.

U 2022. planirani datum navedenih događanja je od 11. do 21. kolovoza.

Zaokret za 3. EP mlađih juniora i juniorki

Isto tako, konačno su nam objavljene i norme za Europsko mlađejuniorsko (U18) prvenstvo koje nam je iduće godine lokacijski nedaleko jer je domaćin Italija tj. Rieti.

No ono što je sigurno, novu generaciju hrvatskih mladih atletičara i atletičarki očekuje do sada najteža borba za postizanjem istih s obzirom da su nakon prva dva izdanja doživjela značajne promjene u dosta disciplina.

Promjene su da će se ići na manji ciljani broj natjecatelja tj. na neki način dati veći prioritet kvaliteti naspram kvantiteti natjecatelja u natjecanju. Bolji poznavatelji atletike primijetit će kako zadani normativi za neke discipline su jednaki pa čak i jači od onih nekadašnjih za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo koje se više ne održava.

Datum 3. izdanja inačice ovog natjecanja planiran je od 16. do 19. srpnja.

Vidjet ćemo kako će na zadano odgovoriti mladi U18 atletičari diljem Hrvatske, želimo im što više uspjeha u postizanju normi!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook