Međunarodna natjecanja

NAJMLAĐI NA 800M Cepuš na razini osobnog rekorda, nedaleko i od polufinala EP! (VIDEO)

"Jesi vidio kako je brza utrka bila?" - Sven Cepuš Foto: AK Agram "Jesi vidio kako je brza utrka bila?" - Sven Cepuš

Još jednu sjajnu utrku na 800m gledali samo sa Svenom Cepušem koji je tako ostavio vrlo dobar dojam na svom prvom Europskom prvenstvu u disciplini gdje je bio i najmlađi sudionik.

No nije ga taj podatak prestrašio niti se to na stazi moglo vidjeti, u konkurenciji od 33 trkača kao najmlađi natjecatelj (!) na kraju je osvojio sjajno 13. mjesto s istrčanim vremenom od 1:47,56 čime je bio za samo 5 stotinki sporiji od svog osobnog rekorda postavljenog nedavno na Balkanskom prvenstvu!

Kada se pogledaju svi rezultati, imao je sreću i nesreću što je njegova 2. skupina (od njih 4) bila na kraju i najbrža.

Nesreća je u tome što iako je imao 13. najbrže vrijeme, to nije bilo dovoljno za polufinale jer se u 4 skupine tražilo prva tri po plasmanu i još četiri dodatna po vremenu. Kako se to obično i razvije u ovim utrkama, posebice u početnoj prvoj fazi, uvijek jedan ili više trkača definiraju ritam i prolaze pa dobijemo nešto brže ili nešto sporije utrke.

Tako smo zapravo dobili dvije skupine gdje je prošlo 6 trkača koji su imali sporiji rezultat od njega, ali to je nešto što se događa i događat će se i dalje, ne samo u ovoj disciplini. Negdje dobiješ, negdje izgubiš.

 

Iako u ovom trenu nije više relevantan podatak - Kako smo ranije spomenuli, njih je u konkurenciji bilo 33 što bi prijašnjih godina značilo da se za polufinale traži 24 najbrža atletičara, ali kako su od ove godine IAAF-ova pravila fleksibiliziranija u smislu da takve stvari više nisu striktno zadane već glavnu riječ ima tehnički delegat - tražilo se najboljih 16.

S druge strane, sreća kod ovakve brze skupine što ako si dobar, ako si na razini i dalje imaš šansu za kvalitetan rezultat (što je i bio slučaj), a i manje su šanse za gužvama i opstrukcijama kojih je npr. bilo u skupini ranije gdje su suci naknadno dodijelili i diskvalifikacije.

Naravno da se samo po vremenu može gledati na način "da je bio u skupini ranije, prošao bi dalje", ali realnost je da je svaka utrka priča za sebe i uvijek je u tom djelu svima nama lako biti "general poslije bitke".

Najbitnije od svega je da je pokazao kako utrka u Staroj Zagori nije bila slučajnost te kako je sposoban biti na ovoj razini, a kao što smo i ranije pisali, može on sigurno još i brže od ovoga. I to veseli. No treba nešto 'sačuvati' i za godine koje dolaze. Doduše, u Sjedinjenim Američkim Državama, to je jedina mala razlika.

I na kraju - nije kraj! Sven ima novi nastup već sutra u štafeti 4x400m od 13:05h gdje mu želimo da bude još bolji i inspiriraniji nego danas zajedno s ostalim dečkima u štafeti (obično tako to i bude).

Još jednom, bravo i čestitamo za današnju utrku, ali i cijelu vrhunsku sezonu!

  • Natjecanje: Europsko prvenstvo
  • Mjesto: Berlin
  • Datum: 9.8.2018.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook