Međunarodna natjecanja

NAJAVA: Velikih sedam u Grossetu na 24. Europskom juniorskom prvenstvu (VIDEO)

Nikad veći broj naših atletičara i atletičarki nije putovao na Europsko prvenstvo za juniore i juniorke ili kako sada službeno naziv glasi - Europsko prvenstvo do 20 godina. Natjecanje je na rasporedu od 20. do 23. srpnja.

No 2017. godinu pamtit ćemo i po tome da je za ovo natjecanje svoje nastupe izborilo čak sedmero Agramera i Agramerki - Ante Zuanović, Dora Filipović, Filip Mrčić, Hrvoje Čukman, Marino Bloudek, Sven Cepuš i Wanda Haber Zelanto.

Ako ćemo biti 100% precizni onda ćemo reći kako je nastup izborila i Laura Štefanac u bacanju koplja, ali kako se ovo natjecanje preklapa s Olimpijskim igrama gluhih (koje su ipak i svake četiri godine), izbor je logično pao na Samson i Tursku, a ne na Grosseto i Italiju.

S njima će na put od stručnog dijela Ljiljana Ćulibrk, Antonija Žalac i Marko Katalinić

Na legendarni olimpijski stadion "Carlo Zecchini" tako će se najbolji europski juniori i juniorke vratiti po drugi put u ovom tisućljeću, naime, 2001. godine održalo se isto ovo natjecanje na istom mjestu i istom stadionu pa čak skoro i u istom terminu (samo dan razlike). Vrijedi spomenuti i 2004. kada se ovdje održavalo Svjetsko juniorsko prvenstvo.

Sve u svemu, tradicija i kvaliteta na strani je domaćina koji na ovom natjecanju ima svojih aduta u rukavu i niz domaćih predstavnika od kojih se puno očekuje.

Sama hrvatska ekspedicija vrlo je brojna, u Italiju će ići čak 34 putnika od čega je 20 njih atletičara i atletičarki. Treba biti iskren i pošten te reći kako je EA u nekim disciplinama malo smanjio svoje dosadašnje kriterije (doduše u nekim ih i povećao, ali takvih disciplina je manje) što je donekle utjecalo na ovakvu brojnost, ali ne treba sumnjati u kvalitetu i talent svakog od tih ljudi na popisu te da će dati sve što mogu u datom trenutku.

Cjelokupan popis možete pogledati u linku ispod članka.

Ante Zuanović - troskok (kvalifikacije, subota - 16:45h)

Nakon prošlogodišnje sezone u kojoj su ga više pratile ozljede nego dobri skokovi, Ante je na najbolji mogući način pokazao što znači kada kroz jedan period imate strpljenje i onda ga višestruko naplatite u nekom trenutku ili trenucima.

Dvoranska sezona nudila je ponovno manje probleme s ozljedom, ali i u takvom stanju uspio je stići do seniorskog naslova dok je sezona na otvorenom ponudila ono što smo već duže vremena čekali - skokove preko 15 metara i niz zlatnih medalja (pobjeda).

Već je na našem mitingu Ante ispunio zadanu normu (14.90) skočivši 15.03, a ako je itko sumnjao može li ponovno upravo smo posljednjih tjedana dobili višestruke potvrde, bio je petoplasirani na juniorskom prvenstvu Balkana i osvojio naslov seniorskog prvaka Hrvatske na otvorenom skokovima od 15.06 odnosno 15.09. 

U kvalifikacije može ući maksimalno rasterećen, ali zasigurno i pun motiva na svom (do sada) najvećem natjecanju u karijeri. Konkurencija će očekivano biti brojna pa nije naodmet ni naoružati se strpljenjem.

Dora Filipović - 400m (kvalifikacije, četvrtak - 11:55h)

U zadnji čas Dora je potvrdila svoju prošlosezonsku normu koju je imala (HAS traži potvrdu u aktualnoj godini), ali nije to bilo 'na knap' što se tiče zadane norme (55.80) već vrlo siguran rezultat od 55.32.

Sezona je donijela standardne uspjehe za nju (višestruka juniorska prvakinja Hrvatske uz niz medalja na ostalim natjecanjima), ali i u jednom trenu problem s ozljedom nakon čega je više upitnika 'visilo' nad našim glavama. Ipak, oporavak je bio pravovremen pa tako djeluje kako se diže u formi te će biti zanimljivo za vidjeti možemo li vidjeti novi Dorin rezultat sezone.

Bio bi to idealan trenutak za takvu utrku.

Filip Mrčić - skok u vis (kvalifikacije, četvrtak - 15:50h)

Kao istinsko pojačanje pokazao se Filip kroz ovu sezonu gdje je zaista napravio veliki napredak potreban za biti dio jednog natjecanja kao što je ovo sada u Grossetu. Već u dvoranskoj sezoni potvrdio je normu (2.12m) skočivši jedan centimetar više, a nastavak dobrog skakanja vidjeli smo i na otvorenom gdje zaista drži sjajan prosjek rezultata.

Osim velikih visina i uspjesi su barem jednaki takvi, uz juniorski naslov (otvoreno i dvorana) odlično je nastupao i na seniorskim natjecanima gdje za sada broji dva srebra. Zanimljiv je bio i višebojski izlet gdje je ponovio isto, a općenito vedar i optimističan duh ovog momka uvijek je dobar zalog za dalje.

U međunarodnom kontekstu najveći uspjeh do sada napravio je nedavno u Pitestiju kada se okrunio titulom najboljeg juniorskog skakača u vis barem što se Balkana tiče. U dvorani je 6 mjeseci prije toga postigao sličan uspjeh kao brončani.

Već otprije ima iskustva što se još većih natjecanja tiče (EYOF i EP mlađi juniori-ke) pa ćemo vidjeti koliko može Filip u svom kvalifikacijskom nastupu.

Hrvoje Čukman - 400m prepone (kvalifikacije, petak - 12h)

Jedan od onih koji je vrlo rano potvrdio normu ne samo u disciplini kojoj nastupa već i na 400m, ali ipak postoje prioriteti u kojima se oduvijek znalo čemu Hrvoje teži.

Osim standardno kvalitetnih nastupa na otvorenom možemo reći kako je svojoj dvoranskoj sezoni dao jednu dimenziju više (što je uzrok i novonastalo natjecanje juniorsko prvenstvo Balkana) što pojedinačno (400m), što i štafetno (4x400m).

Slovenska Bistrica zasada je mjesto kojeg se Hrvoje najrađe sjeća s obzirom na to da je tu istrčao svoje najbolje vrijeme ikad (51.25) koje vrlo dobro kotira i na europskim tablicama njegovog godišta. Trenutačno je to 3. rezultat u Europi što je podatak koji zasigurno laska, ali na ovom natjecanju grubo rečeno - neće previše značiti i toga smo svi svjesni.

Ne samo što sve željne medalje očekuju tri utrke već je ovo ipak mjesto gdje atletičari i atletičarke dolaze po najbolje svoje rezultate pa se mi u tom duhu nadamo kako će uskoro Slovenska Bistrica (po pitanju osobnog rekorda) biti zamijenjena upravo Grossetom, a ostalo neka se odigra kako je već zamišljeno.

Marino Bloudek i Sven Cepuš - 800m (kvalifikacije, petak - 10:50h)

Jedna od ljepših atletskih priča su neosporivo upravo ova dva momka koji kao da iz (solo) utrke u utrku tjeraju jedan drugog prema najboljim postignućima, ne samo njihovim već onim kakve već dugo nismo vidjeli u Hrvatskoj.

Upravo su se Sven i Marino mijenjali u smislu rezultata koji nosi titulu najboljeg juniorskog rezultata Hrvatske (ispod 1:50 je već bilo za tu rubriku) što se ovog tisućljeća tiče. Prvo je Sven u 4. mjesecu preuzeo taj epitet pa je Marino nastavio u idućem mjesecu da bi zatim Sven u 6. mjesecu ponovno bio brži te sada zadnji najbolji rezultat pripada Bloudeku na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Kao svojevrsni tenis gdje prebacuju jedan drugom lopticu, a začudo, nemaju problema sa žuljevima.

Rezultati su zaista sjajni, Marino dolazi s rezultatom 1:48,16, a Sven 1:48,80 i to je potvrda velikog, velikog napretka u 2017. godini. Možemo zaista biti zadovoljni utrkama i rezultatima ovih momaka jer kao što je i ranije rečeno, dugo nismo imali ovakva dva trkača (generacijski isti) te je pitanje kad ćemo ih ponovno i imati. Zato, uživajmo, a i njima želimo isto.

Rezultati su zaista sjajni, Marino dolazi s rezultatom 1:48,16, a Sven 1:48,80 i to je potvrda velikog, velikog napretka u 2017. godini. Možemo zaista biti zadovoljni utrkama i rezultatima ovih momaka jer kao što je i ranije rečeno, dugo nismo imali ovakva dva trkača (generacijski isti) te je pitanje kad ćemo ih ponovno i imati. Zato, uživajmo, a i njima želimo isto.

Wanda Haber Zelanto - 400m prepone (kvalifikacije, petak - 11:30h)

Iako je od prošle sezone imala normu za 400m, kockice su se nekako drugačije posložile i na ovo natjecanje dolazi s istrčanom normom na 400m prepone, disciplina u kojoj je relativno 'friška', a već rezultatom 1:00,41 pokazuje da kvalitet ima, pogotovo ako se radi o rezultatu kojim je nadmašila normu za skoro jednu sekundu.

Potencijalno neiskustvo samo je dobar prostor za budućnost koji se može iskoristiti. No i sadašnjost je vrlo dobra, bila je ovo sezona u kojoj je Wanda pokazala jednu izuzetnu svestranost (koju je između ostalog okrunila na višebojima) koja se itekako mogla iskoristiti te se njeno ime na tablicama sezone može pronaći u puno disciplina, a uglavnom je na vrhu.

Možda na 400m nismo vidjeli rezultat blizak prošlogodišnjem, ali to je sada potpuno irelevantno jer na 400m prepone sigurno postoji i bolji prostor u smislu kvalitetnijeg rezultata, a i plasmana.

Za nju će ovo ujedno biti prvo veliko natjecanje s obzirom da prije dvije godine nije nastupala na Svjetskom mlađejuniorskom prvenstvu radi odabira nastupa na jednom drugom natjecanju tako da je ovo odlična prilika za skupiti iskustvo jer ova razina trčanja je ujedno i garancija nastupa na nekim budućim natjecanjima poput Europskog prvenstva do 23 godine. Otom-potom, sada nas zanima ovo do 20.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook